Αρκεί η ταυτότητα για ταξίδια εντός Schengen;;;

  • Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Το διαβατήριο/ταυτότητα που ζητά η αεροπορική εταιρία δεν έχει σχέση με το χώρο Schengen. Έχει να κάνει με την ασφάλεια των πτήσεων και εντάθηκε από τη 9/11. Επομένως ναι θεωρητικά μπορεί να ζητήσει διαβατήριο. Στο χώρο Schengen δεν επιδεικνύεις ταυτότητα ή διαβατήριο πουθενά. π.χ. στο LGAV στα gates B σου ζητάνε πουθενά κάποιο έντυπο; μόνο κάρτα επιβίβασης. Κι αυτό επειδή από τη στιγμή που ξεκινάς ή περνάς από χώρα Schengen, όπως η Ελλάδα, μπορουν να σε εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή όπου κι αν βρίσκεσαι (εντός χώρου Schengen φυσικά)
 
Στο χώρο Schengen δεν επιδεικνύεις ταυτότητα ή διαβατήριο πουθενά.

Τι εννοείς ακριβώς; Σε μερικές χώρες της ΕΕ είσαι υποχρεωμένος να φέρεις πάντα μαζί σου ΑΔΤ.

στο LGAV στα gates B σου ζητάνε πουθενά κάποιο έντυπο; μόνο κάρτα επιβίβασης. Κι αυτό επειδή από τη στιγμή που ξεκινάς ή περνάς από χώρα Schengen, όπως η Ελλάδα, μπορουν να σε εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή όπου κι αν βρίσκεσαι (εντός χώρου Schengen φυσικά)

Η μόνη χώρα που επιβιβάζομαι χωρίς ταυτότητα είναι η Γερμανία. Στο Ελ.Βεν πάντα μου ζητάνε ταυτότητα και στην Γαλλία επίσης. Επίσης τον εντοπισμό ανά πάσα στιγμή δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι συνοριοφύλακες της Γερμανίας που σε αρκετές αφίξεις από Ελλάδα ελέγχουν τις ταυτότητες πολύ σχολαστικά (μιας που τα δικά μας σύνορα είναι ελευθέρα προς διάβαση) ...
 
Ναι είσαι υποχρεωμένος να φέρεις το ταξιδιωτικό έγγραφο μαζί σου και να το επιδεικνύεις σε κάθε ζήτηση, αλλά δεν στο ζητάνε στο αεροδρόμιο. Οι Γερμανοί ναι, συχνά στέκονται και στη φυσούνα και ζητούν διαβατήριο ή ταυτότητα
 
"Το διαβατήριο/ταυτότητα που ζητά η αεροπορική εταιρία δεν έχει σχέση με το χώρο Schengen"

Αυτό είναι το μπέρδεμα! Δεν ζητά διαβατήριο ή ταυτότητα. Ζητά μόνο διαβατήριο! Δεν έχει απολύτως καμία σχέση η ασφάλεια πτήσεων αν πας με διαβατήριο ή ταυτότητα, ανεξαρτήτως Schengen ή όχι. Όσο για το θεωρητικά αγαπητέ Μάρη , οι νόμοι, οι διατάξεις κτλ διατυπώνονται γραπτώς και ανάλογα εφαρμόζονται.
Αν διαβάσεις στα επίσημα κρατικά Βρετανικά δίκτυα πουθενά δεν αναφέρεται αυτό που η Thomas Cook ισχυρίζεται.
http://www.fco.gov.uk & http://www.visitbritain.com
Τώρα στη περίπτωσή μου μπορεί να σκόνταψα σε καμία Σκωτοτσελιγκοπούλα
 
"Αρκεί η ταυτότητα για ταξίδια εντός Schengen;;;" ρωτά το παρών thread και ίσως και να έχουμε εξελίξεις στο θέμα αφού ο Νικόλας και ο Σίλβιο μας έχουν βάλει στη μπούκα και δεν αποκλείεται να επανέλθει το δ/β ως το μοναδικό αποδεκτό ταξιδ. έγγραφο.
:arrow: http://www.traveldailynews.gr/new.asp?newid=50160&subcategory_id=3
 
Για να είμαστε πιο ακριβείς, η Γαλλία τα έχει βάλει με την Ελλάδα και την Ιταλία. Απο την πλευρά της η Ιταλία προσπαθεί να καλύψει τα "κατορθώματά" της ρίχνοντας και αυτή το φταίξιμο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

Οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται από την Επιτροπή επισημάνθηκαν από τη Γαλλία και βασίζονται στην αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει ένα τμήμα των συνόρων της με την Τουρκία και στην απόφαση των ιταλικών αρχών να ρυθμίσουν προσωρινά το καθεστώς περίπου 25.000 Τυνήσιων μεταναστών που έφθασαν στο ιταλικό έδαφος δηλώνοντας πως προτίθενται να μεταβούν στη Γαλλία.

Πηγή: in.gr
 
Για χώρες Σένγκεν απαιτείται όπως ο επιβάτης έχει μαζί του διαβατήριο ή ταυτότητα ΜΟΝΟ για σκοπούς ταυτοποίησης κατά την είσοδο στο αεροπλάνο δηλ για να ξέρει η εταιρεία ότι το άτομο που ταξιδεύει είναι αυτό στου οποίου το όνομα έχει εκδοθεί το εισητήριο. Κατά την άφιξη στον προορισμό εντός Σένγκεν και πάλιν δέν υπάρχει κανένας έλεγχος μια και η πτήση θεωρείται "εσωτερική".

Για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλάνδία και την Κύπρο απαιτείται όπως ο κάθε επιβάτης από χώρα της ΕΕ (Σένγκεν ή μή Σένγκεν) έχει διαβατήριο ή ταυτότητα για μπορεί να μπεί ή/και να βγεί από τη χώρα.

Δέν ξέρω τι λέει ο Thomas Cook αλλά η είσοδος στο Η.Β για πολίτες της ΕΕ μπορεί να γίνει και με ταυτότητα είται αυτή είναι από χώρα Σένγκεν είται όχι. Τώρα αν η Thomas Cook θέλει διαβατήριο αυτό είναι δικός της κανονισμός και όχι της χώρας.
 
Μάλλον σύντομα δεν θα αρκεί η αστυνομική ταυτότητα για την μετακίνησή μας εντός της ζώνης Σένγκεν. Μάλλον καλύτερα να έχουμε και το διαβατήριό μαζί, γιατί αφού και τώρα σε μερικές χώρες γίνονται περισσότερο από τυπικοί οι έλεγχοι και αφού φαίνεται να αλλάζει το κλίμα στην Ε.Ε.
Ήδη άρχισε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν λόγω της αναταραχής στη Βόρειο Αφρική και την αντιπαράθεση της Γαλλίας και Ιταλίας για το θέμα των 25.000 Τυνήσιων που θέλουν να μετοικίσουν στην Γαλλία από την Ιταλία όπου παρανόμως μετανάστευσαν μετά την <Δημοκρατική επανάσταση>. Η Γερμανία στηρίζει τις απόψεις της Γαλλίας. Εμείς στον κόσμο μας δια στόματος του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου η θέση μας παραμένει στην διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Χορτ Φρέντρικσεν, ανέφερε χθες ότι σημεία ελέγχου θα λειτουργούν στα σύνορα της Δανίας με τη Σουηδία και τη Γερμανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν το λαθρεμπόριο και η παράνομη μετανάστευση. Αυτή η εξέλιξη είναι μετά από αίτημα του Εθνικού Λαϊκού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση.
 
Τελικά η τελευταία απάντηση που πήρα από την Thomas Cook ήταν αρνητική ως προς την χρήση ταυτότητας για την πτήση GLASGOW/HERAKLION.
Στο αντίθετο σκέλος HER/LGW δεν υπήρξε τέτοιο πρόβλημα και τσέκαρα κανονικά με ταυτότητα.
Ευτυχώς την ίδια ημερομηνία, με μία ώρα διαφορά υπήρχε πτήση της Thomson Airways (σε καταπληκτική τιμή) η οποία ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα της αναφέρει
αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκή ταυτότητα κλπ.
Έκανα την κράτηση GLASGOW/HERAKLION και την επόμενη μέρα έλαβα μήνυμα για καταχώρηση των στοιχείων μου, διαβατηρίου ή ταυτότητας.
Όσο για την πτήση της Thomas Cook έκανα αλλαγή ημερομηνίας & προορισμού με μία διαφορά 22,50 ευρώ, ώστε να μη χαθούν τα 76 ευρώ που είχα πληρώσει αφού δεν επιστρέφεται τίποτα.
Στην πτήση LGW/INVERNESS με Easyjet κανένα πρόβλημα. Όμως κατά το Check-in στο counter της Thomson Airways από Γκλασκώβη για Ηράκλειο η ταυτότητα φάνταζε σαν εξωγήινη και μαζεύτηκαν όλοι και όλες από τα γκισέ περιεργάζοντάς την. (μάλλον δεν είχαν πέσει σε άλλη παρόμοια περίπτωση). Μπερδεύονταν με τα Ελληνικά - Αγγλικά ώσπου στο τέλος αφού τους εξήγησα ότι οι Ελληνικές ταυτότητες έχουν και τις δύο γραφές, ρωτούσαν για την ημερομηνία λήξης.
Απάντησα ότι βάσει κάποιου Ελληνικού νόμου η διάρκειά της είναι τουλάχιστον 15 χρόνια.
Μου έδωσαν κάρτα επιβίβασης, ζητώντας μου συγγνώμη για την καθυστέρηση και συνέχισα κανονικά.
Συμπέρασμα: Στο Λονδίνο & στο Μάνστεστερ λίγο πολύ μας ξέρουν... αργότερα θα μας μάθουν και στο Εδιμβούργο λόγω Easyjet αλλά στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο το διαβατήριο σου λύνει πολλά προβλήματα.
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top