Η απόφαση να κάνω την πτήση ATH-SKG-NUE πάρθηκε για να δοκιμάσω την Air Berlin. Από θέμα κόστους εισιτηρίου, την ίδια περίοδο είχε προσφορά και η AF (στο ίδιο κόστος) αλλά αποφάσισα να δοκιμάσω ΑΒ γιατί την ΑF την γνωρίζω.
Η ΑΒ συνεργάζεται με την Α3 οπότε για αυτό τον λόγο μπορούν και ανταγωνίζονται τις τιμές των άλλων Ευρωπαϊκών εταιρειών.
Οι κριτικές που διάβαζα για την εταιρεία δεν ήταν ενθαρρυντικές αλλά προσπαθούσα να είμαι ανεπηρέαστος.
Αγοράζοντας το εισιτήριο μέσω της ιστοσελίδας μπορείς να προσθέσεις τον αριθμό κάρτας μιλίων της Oneworld. Επίσης γνωρίζοντας ότι δεν προσφέρει φαγητό αποφάσισα να παραγγείλω, για να δοκιμάσω το επίπεδο του φαγητού που προσφέρουν. Όταν είχα κάνει το ίδιο και στην Finnair είχα μείνει απογοητευμένος με το φαγητό που μου προσέφεραν, κεφτεδάκια άθλια παρουσιασμένα και αδιάφορα γευστικά.
Μετά την αγορά του εισιτηρίου, αρκετό καιρό αργότερα μου έρχεται ηλεκτρονικό μήνυμα για αλλαγή της ώρας στην πτήση της επιστροφής. Ενώ ήταν να ταξιδεύσουμε στις 13:50 από NUE για SKG μου έρχεται το αποκρουστικό 05:40.

Είχα να παλέψω στο πήγαινε το άβολο ATH-SKG A3104 στις 06:40, τώρα είχα να αντιμετωπίσω και το 05:40 της ΑΒ3630 στο NUE-SKG.
Το κυριότερο όμως ήταν ότι η πτήση θα γινόταν ασύμφορη έναντι της AF καθώς τώρα θα έπρεπε να πάρω ταξί από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο. Το πρώτο τρένο
S που ενώνει την πόλη με το αεροδρόμιο ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό στις 04:40 και φτάνει στο αεροδρόμιο στις 04:55. Με 50 λεπτά για να φτάσω στην πύλη επιβίβασης δεν ήθελα να το διακινδυνεύσω και αποφάσισα να πάρω ταξί. Οπότε άλλα €18 στον λογαριασμό και τα έξοδα 2 φαγητών €15. Μου βγήκε το κόστος ταξιδιού €33 παραπάνω από την AF.
Check-in στην εταιρεία κάνεις 30 ώρες πριν την πτήση. Αν θέλεις να επιλέξεις θέση πρέπει να πληρώσεις, τις θέσεις στις εξόδους κινδύνου τις χαρακτηρίζει XL και είναι ακριβότερες και έπονται οι θέσεις στις 5 αρχικές σειρές που τις χαρακτηρίζει Preferred. Εγώ επέλεξα να κάνω check-in 30 ώρες πριν….

Άλλη απογοήτευση, 30 ώρες πριν, ξεκινάω να κάνω check-in αλλά σιγά μην σε αφήνει να κάνεις επιλογή θέσης. Άμα θέλεις επιλογή πρέπει να πληρώσεις.
Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι σε αυτή την εταιρεία ότι θέλεις πρέπει να το πληρώσεις.
Αρχίζω λοιπόν το ταξίδι, η πτήση
Α3104 αναμενόμενη, στην ώρα της και όπως πάντα στα γνωστά επίπεδα εξυπηρέτησης.
Στην Θεσσαλονίκη χαμός με τις πτήσεις της Air Berlin, 3 πτήσεις για διαφορετικούς προορισμούς της Γερμανίας επιβιβαζόντουσαν συγχρόνως.
Η επιβίβαση στην ώρα της, χωρίς να δίνουν προτεραιότητα στις οικογένειες και στα παιδιά. Η πληρότητα της πτήσης καλή στο 90% (και είμαστε στα μέσα Ιουνίου).
Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι υπήρχαν αρκετοί Τούρκοι που επιβιβαζόντουσαν στα 3 α/φ της Air Berlin. Το α/φ της Turkish Airlines είχε φτάσει στην Θεσσαλονίκη, τώρα έκαναν μετεπιβίβαση; ερχόντουσαν με άλλα μέσα στο αεροδρόμιο; Αυτό δεν μπορούσα να το γνωρίζω. Προσφέρει καλύτερες τιμές η Air Berlin από την Pegasus ή την Sun Express για Γερμανία; Ποιος το ξέρει;
Το α/φ διασκεδαστικό με το ιπτάμενο πουλί
https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24705
Η επιβίβαση στην ώρα της και 5 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα, έκλεισαν την πόρτα του α/φ. Στο web check-in, το computer μου είχε επιλέξει την θέση 1C. Με το που κάθομαι στην θέση μου παρατηρώ ότι ο τοίχος μπροστά μου δεν ήταν και ο καθαρότατος. Παρατηρώ την μοκέτα του διαδρόμου ούτε και αυτή ήταν στα τέλεια της. Εξεπλάγην γιατί γνωρίζω ότι οι Γερμανοί είναι σχολαστικότατοι με την καθαριότητα.
Το πλήρωμα πάντως ήταν φιλικότατο και εξυπηρετικότατο βοηθώντας τους επιβάτες με τις χειραποσκευές. Η αρχηγός του πληρώματος με ενημερώνει ότι γνωρίζει για το ordered φαγητό.
Μετά την απογείωση και την σταθεροποίηση του α/φ στο ανάλογο ύψος άρχισε η εξυπηρέτηση των επιβατών. Μου έφεραν το φαγητό και με ρώτησαν τι είδος ροφήματος ήθελα. Καλά μην περιμένετε κρασί,… μπύρα και αυτή πρέπει να την πληρώσεις. Το είδα γιατί ένας Γερμανός ήθελε μπύρα πρωί – πρωί και του την πούλησαν. Στους υπόλοιπους επιβάτες προσέφεραν καφέ, χυμούς και μπισκότα ή πατατάκια.
https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24706
Υπήρχε και η δυνατότητα να αγοράσεις σάντουιτς. Μετά την εξυπηρέτηση του φαγητού και την συλλογή των σκουπιδιών, αρχίζουν τις πωλήσεις.
Στις οθόνες οροφής υπήρχε η διαδρομή του α/φ, διαφημιστικά σποτ για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και η επιλογή business και τι προσφέρουν στην business. Επίσης υπήρχε και επεισόδιο κωμικής σειράς αλλά χωρίς φωνή δεν μπορούσες να καταλάβεις το νόημα του επεισοδίου.
https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24703
Χωρίς επεισόδια φτάσαμε στον προορισμό μας, το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης αρκετά καλό και η σύνδεση του τρένου S με την πόλη εξυπηρετικότατη.
H πόλη της Νυρεμβέργης θαυμάσια, με την Μεσαιωνική πόλη που περιβάλλεται με τα τείχη. Απαραίτητη η επίσκεψη στο σπίτι του A. Durer. Προαιρετική επίσκεψη στους χώρους των Ναζί που έκαναν τις ετήσιες συναθροίσεις τους και τις παρελάσεις. Επίσης αξίζει να επισκεφθείς το Μεσαιωνικό χωριό Μπάμπεργκ, 57 χλμ. Μακριά αλλά με καλή σιδηροδρομική σύνδεση, σε 50 λεπτά της ώρας είσαι εκεί.
Η επιστροφή παρόμοια, το computer αυτή την φορά μου επέλεξε την θέση 3B, τις μεσαίες θέσεις τις απεχθάνομαι σαν τον διάολο το λιβάνι. Καλά που είχα επιλέξει να πάω με ταξί στο αεροδρόμιο. Υπήρχε αρκετή κινητικότητα καθώς υπήρχαν πτήσεις της εταιρείας για τουριστικούς προορισμούς, Τενερίφη, Σάμο, Κω κλπ. Αν είχα επιλέξει την μεταφορά με τρένο, τα 50 λεπτά της ώρας μπορεί και να μην μου έφταναν να φτάσω στην πύλη επιβίβασης. Στο check-in δεν υπάρχουν μηχανήματα και πρέπει να περιμένεις να πάρεις την κάρτα επιβίβασης (δεν είχα εκτυπωτή για να τυπώσω την κάρτα και δεν μου ερχότανε στο κινητό το γράφημα).
Αυτή την φορά είχαμε α/φ με τα σήματα της Air Berlin και της Etihad
https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24704
Αν και έβρεχε, εμάς τους φτηνιάριδες, έκαναν την επιβίβαση με λεωφορείο, ενώ την Τενερίφη από γέφυρα επιβίβασης.
Απογοήτευση με το wifi του αεροδρομίου, υπάρχουν 3 free providers. Διάλεξα της air berlin αλλά ύστερα σου ζητά να πληρώσεις. Ύστερα επέλεξα την δεύτερη εταιρεία αλλά και αυτή σου ζητά να πληρώσεις. Την Telecom δεν την επέλεξα στην αρχή γιατί νόμιζα ότι θα έπρεπε να πληρώσω, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν η μόνη που ήταν τζάμπα.
Η επιστροφή παρόμοια με την άφιξη. Οι ανακοινώσεις και επίδειξη σωστικών δεν έγινε στα Ελληνικά. Με την έναρξη της εξυπηρέτησης των επιβατών, μου έφερε ο φροντιστής το φαγητό μου.
https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24707
Καθώς ήξερα ότι η πτήση θα γινόταν μεσημέρι είχα παραγγείλει μεσημεριανό, κοτόπουλο. Ψωμί δεν είχαν, και μου έδωσαν πρέτσελ. Τώρα αναγκάστηκα να το φάω στις 7:30 το πρωί, όχι ότι είχα κάποιο πρόβλημα. Παρεμπιπτόντως και τα δύο τους φαγητά ήταν νοστιμότατα.
Στους άλλους επιβάτες προσέφεραν σταφιδόψωμο ή πρέτσελ, καφέ, αναψυκτικά ή χυμό.
Άντε να φας στην μεσαία θέση, γ@μώ την ατυχία μου.
Φτάσαμε στην Θεσσαλονίκη και επιβιβάστηκα στην Α3 και έφτασα στην Αθήνα. Την ίδια ώρα με την επιβίβαση της
Α3 γινόταν επιβίβαση και
FR για Αθήνα. Παρατήρησα ότι η FR παραπληροφορεί τον κόσμο λέγοντας ότι η πτήση είναι 45 λεπτά, εννοούν από την στιγμή που απογειώνονται μέχρι να προσγειωθούν. Ενώ στην πραγματικότητα είναι 5 λεπτά ποιο αργοί από την Α3.
Όλα καλά, προσωπική εντύπωση για μακρινές πτήσεις,

σιγά μην πήγαινα με ΑΒ στις: HAV,VRA,CUR,CUN,BOS,ORD,LAX,MIA,JFK,SFO….δεν θα εμπιστευόμουνα την εξυπηρέτηση της εταιρείας.
Είναι επιπέδου AY, DY, EI, IB, SK που τις αποφεύγω, καλά ΑΖ δεν το συζητώ.....