Orfeas":180toorj said:
[...] Φυσικά δεν αποκλείεται η ΕΕ να μη δεχθεί να εντάξει το ΗΒ σε αυτή τη συνθήκη... προς γνώση και συμμόρφωση άλλων πιθανών exiters.
Επίσης μένει και να δούμε αν το ΗΒ τελικά θα αποχωρήσει. Οι Άγγλοι εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να βιάζονται ιδιαίτερα, ενώ η ΕΕ παρά την "ψυχρότητά" της δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να τους επιβάλλει την αποχώρηση.
Επειδή οι Ευρωπαίοι τα έχουν πάρει στο κρανίο με αυτό που έγινε, καθώς δεν περίμεναν επικράτηση του Brexit, θα έχουν πολύ σκληρή στάση. Μπορεί η Merkel, που ήδη έχει φθαρεί σημαντικά ως πολιτικός, να προσπαθεί τώρα (έστω και φαινομενικά) να κατευνάσει τα πνεύματα και να προσπαθήσει ίσως και να αντιστρέψει το αποτέλεσμα του Brexit, ο Junker και ειδικά ο Schauble θα προσπαθήσουν να τσακίσουν το Ηνωμένο (

Βασίλειο. Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα να μην αποχωρήσει η Βρετανία. Το δημοψήφισμα δεν είναι γκάλοπ. Νομικά δεν δεσμεύει, αλλά πολιτικά δεσμεύει και... πολύ.
Θεωρητικά υπάρχει η περίπτωση να ακολουθήσουν το Brexit και άλλες χώρες, που ίσως διαπιστώσουν ότι μια συμμαχία με την Βρετανία ίσως να είναι μελλοντικά πιο συμφέρουσα για αυτούς από την συμμετοχή στην Ε.Ε., όπου πλέον η Γερμανία θα αποφασίζει και θα διατάζει. Στην Ελλάδα γνωρίσαμε το σκληρό πρόσωπο της Merkel που δείχνει περισσότερο μισέλληνας, αλλά ο Schauble είναι χειρότερο: μισάνθρωπος. Μισεί τους πάντες εκτός από τον εαυτό του (και αυτό σχετικό είναι). Στις χώρες αυτές είναι οι γεωγραφικοί γείτονες του Η.Β. που έχουν σημαντικές μετακινήσεις προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία), αλλά και οι Μεσογειακές χώρες που δέχονται πολλούς Βρετανούς τουρίστες (Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος). Μήπως εντέλει επιχειρήσουν αυτές να ακολουθήσουν το Brexit και να σχηματίσουν άλλης μορφής συμμαχία με το Η.Β.; Εκτός της Μάλτας, ο υπόλοιπες έχουν ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο των Γερμανών.
Με την Ιρλανδία υπάρχει διακρατική σύμβαση από το 1921 (όταν ανεξαρτητοποιήθηκε το Έιρε) που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση, αν και η Ε.Ε. δεν αποκλείεται τώρα να "μπλοκάρει" την επανενεργοποίησή της.
Στην Γερμανία, η easyJet και η Ryanair έχουν δημιουργήσει σημαντικές βάσεις και έχουν αποσπάσει μεγάλο μέρος της κίνησης των Γερμανικών εταιρειών, και η Γερμανία σίγουρα θέλει να το αντιστρέψει αυτό.
Οπότε στην καλύτερη θα πρέπει να υπογραφούν διακρατικές συμβάσεις μεταξύ Η.Β. και κάθε άλλης χώρας ξεχωριστά, και να ελπίζουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα τις μπλοκάρει. Το worst case scenario βέβαια θα είναι η επιβολή ελέγχων και περιορισμών διακίνησης και μετανάστευσης αντίστοιχων με αυτές πολιτών χωρών από Αφρική, Ασία κ.λπ..