CGN - SNN - DUB - MAN - CGN με hlx, aer lingus και ryanair

• Thread starter Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Akis

Administrator
Staff member
Περιοχή
Dortmund
Website
www.airliners.gr
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
ANA
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EDLW
Πολλοί μάλλον θα γνωρίζουν ότι είμαι μεγάλος λάτρης του Β737-200! Το θεωρώ ένα πολύ γλυκούλη αεροσκάφος που δύσκολα το φτάνουν άλλα. Δυστυχώς έχει αποσυρθεί από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές εταιρίες. Μια από τις λίγες που χρησιμοποιεί 732 είναι η ryanair. Όμως ... λίγο καιρό ακόμη. Ως τέλος του έτους θα έχει και η FR αποσύρει και το τελευταίο 732.

Τα τελευταία ( 7-8 ) 732 έχουν την «πατρίδα» τους στο Δουβλίνο. Οπότε στις αρχές Αυγούστου άρχισα να προγραμματίζω ένα trip «αποχαιρετισμού» του συγκεκριμένου τύπου. Δεν είχα πολλές επιλογές. Έπρεπε να πετάξω ημέρα Σάββατο (daytrip) και να βρω σε ποια δρομολόγια από DUB εκείνη την μέρα είναι προγραμματισμένα 732. Τελικά μετά από πολλές προτάσεις επέλεξα το δρομολόγιο CGN - SNN - DUB - MAN - CGN. 2 πτήσεις με hlx (737-700 και Fokker 100), 1 με Aer Lingus (Α330-300) και φυσικά μία με ryanair και Β737-200.

1η πτήση: CGN - SNN | X3 3566 | STD: 0700 STA: 0800 (local) | Κόστος: 60,02 EUR (48,69 EUR + tax) | EQP: B737-75B (D-AGEN [φωτογραφία])

Νωρίς-νωρίς στις 0450 ξεκίνησα από το σπίτι. Μετά από 120 χλμ. έφτασα γύρω στις 0550 στο αεροδρόμιο και πάρκαρα (μετά από 10 λεπτά αναζήτηση πάρκινγκ) στo P3 το αυτοκίνητό μου. Κόστος: 9 EUR για μέρα (ακριβότερο κατά 1 EUR σε σχέση με το Δεκέμβριο 2004 σκέφτηκα). Η hlx είναι στο νεότερο terminal 2 του αεροδρομίου και έτσι πήγα στο γκισέ. Εκεί η κοπελιά πρωί-πρωί είχε κέφια και αφού με ρώτησε από που είναι το διαβατήριο μου λέει: «μα, αυτό έληξε το 2004!». Κοιμισμένος ακόμη της λέω να γυρίσει σελίδα να δει ότι έχει ανανεωθεί ως το 2010! Αφού την καθησύχασα μου έδωσε το boarding card που έγραφε boarding time: 0630.

H ώρα είχε πάει 0615, οπότε σκέφτηκα να περάσω κι εγώ το security check. Μεγάλες ουρές εκεί με τους υπαλλήλους να δουλεύουν με μεγάλη ... αργοπορία. Έφτασα γύρω στις 0635 κι εγώ και πέρασα το check in χωρίς πρόβλημα (σε αντίθεση με άλλους που έβγαλαν ακόμη και παπούτσια ... αλλά γι΄ αυτό περισσότερα αργότερα).

Έλεγχος διαβατηρίων η επόμενη κίνηση με την «κυρία» αστυνομικό να βρίζει τον υπολογιστή της και να μου επιστέφει μετά από 2 λεπτά αναμονής εκνευρισμένα το διαβατήριό μου (εμ, ποιος τις είπε να με ελέγξει; ) ;-)

Με το που φτάνω στο gate D41 γίνετε και η αναγγελία της πτήσεις και ανοίγουν οι πόρτες. Με το λεωφορείο μας πήγαν στο αεροσκάφος και έπιασα την 9Α (όχι καλή επιλογή μιας και έχεις φάτσα τον κινητήρα ... αλλά δεν είχα και καλύτερες επιλογές). Ήταν το D-AGEN, γνώριμο από ταξίδι πέρσι από Βερολίνο προς Κολονία. Τελευταίοι ήρθαν και 6 Γερμανοί οι οποίοι έπιασαν την σειρά 10 και 9D-F. Όχι ότι με πείραξε, αλλά βρομούσαν μπίρα (και η ώρα ήταν μόλις 0700 το πρωί). Περιττό να πω ότι είχαν κέφια και το άκουγε όλο το αεροσκάφος. Πληρότητα γύρω στο 65%. Στις 0700 ακριβώς ξεκίνησε ο μεγάλος δρόμος προς τον 32R. Ακολουθούσε το 320 της germanwings σε χρώματα «T-COM». Απογείωση στις 0712 και χρόνος πτήσης περίπου 1:35 ώρα.

Διαδρομή: http://gc.kls2.com/cgi-bin/gcmap?PATH=CGN-SNN

Κατά την διάρκεια της πτήσεις μας μίλησε και αρκετές φορές ο κυβερνήτης, αλλά δυστυχώς δεν άκουσα πολλά (γενικά το τελευταίο διάστημα έχω την εντύπωση ότι οι αναγγελίες γίνονται πολλά σιγά ... ή η άλλη εκδοχή, εγώ «κουφάθηκα»). Τέλος πάντων τίποτε αξιόλογο, λίγο αργότερα βγήκε το πλήρωμα (3 κοπελιές) με τα trolley και ο κόσμος ανταποκρίθηκε αρκετά θετικά (ιδίως οι μεθυσμένοι μου που αγόρασαν 12 μπουκάλια μπίρας και ακούμπησαν 30 EUR!!!). Πάνω από το Λονδίνο πάρα πολύ κίνηση και εντυπωσιακές σκηνές, αλλά δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν βγήκαν καλές μιας και δεν είχε ξημερώσει ακόμη καλά. Η πτήση πάρα πολύ οκ, χωρίς απρόοπτα και αξιοσημείωτα.

Στις 0747 προσγειώθηκε το αεροσκάφος μας ομαλά στον διάδρομο του SNN. Το αεροδρόμιο έχει σχετικά καλή κίνηση, κυρίως από αεροσκάφη που πετούν από και προς ΗΠΑ. Είδα αεροσκάφη των AA, CO, EI, FR, FH κ.ά. Αν βγεις από το αεροδρόμιο και προχωρήσεις προς τα δεξιά είσαι σε ένα μέρος όπου μπορείς να παίξεις golf, λίγα μέτρα δίπλα από την περίφραξη του αεροδρομίου. Δυστυχώς μόνο μια φωτογραφία πρόλαβα να βγάλω, από την hlx που αναχωρούσε για CGN.

Φωτογραφίες:
Το D-AGEN μου
A320 της eirjet στο SNN
To terminal μέσα από το D-AGEN
O δρόμος προς το terminal

H συνέχια τις επόμενες μέρες με το μέρος:
SNN - DUB με το A333 της aer lingus!!!

ante ante, poly katsame SNN! wra gia DUB

btw, wraiotato planning!

Όπως είπε και ο φίλος alexander … αρκετά μείναμε στο Shannon καιρός να πάρουμε την επόμενή μας πτήση. Σσεδόν αμέσως μετά την άφιξή μου στο SNN πήγα στο check-in-desk για να τσεκάρω για την πτήση της aer lingus προς DUB. Μετά έκανα μια βόλτα στο αεροδρόμιο και έβγαλα μερικές φωτογραφίες.

Control Tower Shannon Airport
Shannon Airport Overview

2η πτήση: SNN - DUB | EI 108 | STD: 1000 STA: 1045 (local) | Κόστος: 56,62 EUR (30,00 EUR + 5,00 EUR service charge + tax) | EQP: A330-301 (EI-CRK)

To boarding card έγραφε ώρα επιβίβασης 0955. Από τις οθόνες είχα ενημερωθεί ότι η πτήση θα ερχόταν με καθυστέρηση από JFK (προγραμματισμένη άφιξη 0915). Στις 0935 πέρασα από το security check. Αρκετή βιασύνη στους υπαλλήλους και έτσι τελείωσα σχετικά γρήγορα. Κι εδώ το φαινόμενο πολλοί επιβάτες να πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους.

Αμέσως μετά το security είναι τα duty free (μάλλον travel value, όπως τα λένε πλέον). Μετά ακριβώς υπάρχει ένας χώρος αναμονής και ένα καφέ. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς αεροδρόμια των ΗΠΑ έχουν ξεχωριστή έξοδο, που βρίσκετε στα αριστερά του terminal και οι υπόλοιποι επιβάτες πηγαίνουν στην δεξιά μεριά. Το αεροδρόμιο γενικά είναι αρκετά παλιό και σχετικά μικρό (αν σκεφτεί μάλιστα κανείς τι αεροσκάφη κατεβαίνουν ...).

Την ώρα που έφτανα στο gate έφτασε ένα 738 της Futura και στο βάθος ήταν σταματημένο ένα 757 της North American. Στο gate περίμεναν περίπου 60-70 επιβάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα συνέχιζαν με άλλες πτήσεις της aer lingus από το Δουβλίνο. Λίγο πριν τις 10 προσγειώθηκε το EI-CRK και έφτασε στο gate 3. Ο υπάλληλος μας ανακοίνωσε ότι θα αποβιβαστούν περίπου 100 επιβάτες και αμέσως μετά θα αρχίσει η επιβίβασή μας.

Με αρκετή καθυστέρηση κατάφεραν να βάλουν τη φυσούνα στο EI-CRK, αφού αρχικά τήν έβαλαν στην 2L για να μην μετακινήσουν λίγο αργότερα στην 1L. Στις 1015 περίπου άρχισε οι επιβίβασή μας. Στο αεροσκάφος βρίσκονταν οι υπόλοιποι επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στο JFK με τελικό προορισμό το DUB.

Το αεροσκάφος σε τραγική κατάσταση, μιας και παντού ήταν πεταμένα χαρτιά, κουβέρτες, μαξιλαράκια, μπουκαλάκια κ.ά. Σίγουρα πάνω από 90% πληρότητα και έτσι πήγα και έκατσα στην 28Α. Boarding completed στις 1025 περίπου και μετά όλοι περίμεναν. Καμιά αναγγελία από το πλήρωμα και κανείς να μην γνωρίζει το λόγο τις καθυστέρησης.

Εντωμεταξύ έφαγα και μια κατσάδα από μια αεροσυνοδό την οποία όμως δεν την κατάλαβα και καλά (αγγλικά είναι η μεγάλη μου ... αδυναμία). Μετά από το μονόλογό της, πέταξα ένα «yes» μη γνωρίζοντας όμως τι μου είπε αυτή με άγριο ύφος. Αμέσως μετά το «yes» μου αυτή άλλαξε ύφος και μου λέει «No, no problem sir …» και συνέχισε πάλι το μονόλογό της των οποίο επίσης δεν κατάλαβα! Τελικά έφυγε με ένα χαμόγελο και εγώ έμεινα με την απορία του τι να ήθελε από μένα.

Στις 1040 τελικά push back και τροχοδρόμηση προς τον διάδρομο (δε γνωρίζω ποιος ήταν). Στα gates του αεροδρομίου αρκετά αεροσκάφη κυρίως από εταιρείες των ΗΠΑ, όπως π.χ. American Airlines, Continental, Delta. Αφού περιμέναμε μια προσγείωση έφτασε η σειρά μας και στις 1052 ήρθε το rotate. Το αεροσκάφος γεμάτο, οπότε αρκετά κουραστική και ... slow άνοδο. Αλλά αυτή η άνοδο μου έδωσε την ευκαιρία να βγάλω μια καταπληκτική φωτογραφία του SNN. Overview of Shannon Airport!

H πτήση σχετικά ήρεμη, χωρίς να γνωρίζω details και χωρίς αξιοσημείωτα. Το πλήρομα σχεδόν καθόλου δεν εμφανίστηκε και έτσι προσγείωση περίπου μισή ώρα αργότερα στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου.

Επόμενο μέρος:
Το αεροδρόμιο DUB & spotting tipps

Έφτασα στο DUB και ήρθε η ώρα για λίγο spotting. Το αεροδρόμιο δείχνει σχετικά μικρό από την μεριά των check-in, όμως είναι αρκετά μεγάλο. Επίσης αρκετά χαώδεις η κατάσταση, πάρα πολύς κόσμος και αρκετές πτήσεις.

Βγήκα τελικά από το αεροδρόμιο και είπα να πάω για spotting. Δεν είχα ιδέα που μπορώ να βγάλω μερικές καλές φωτογραφίες και έτσι βγαίνοντας από το terminal πήγα δεξιά και άρχισα να περπατάω παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο που πάει προς την πόλη. Μετά από αρκετό περπάτημα (περ. 1-1,5 km) έφτασα σε μια μεγάλη διασταύρωση όπου πήγα δεξιά. Πλέον τα αεροσκάφη περνούσαν μερικά μέτρα πάνω από το κεφάλι μου ... αλλά δεν έβρισκα χώρο να σταματήσω και να βγάλω άνετα φωτογραφίες. Τελικά στην απέναντι πλευρά του δρόμου είδα μια είσοδο που έγραφε "ASTA". Είπα να πάω μέσα να δω τι είναι, μπας και έχει «αφημένο» κάποιο χώρο για spotting. Τελικά εύρηκα... ;-)

Αυτό το ASTA είχε μερικά γήπεδα ποδοσφαίρου, tennis και rugby και ήταν αρκετά μεγάλο. Περπάτησα και εκεί αρκετά μέτρα ώστε να έχω τον ήλιο στην πλάτη μου και έκατσα σε έναν πάγκο. Το αεροδρόμιο έχει αρκετή κίνηση και έβγαλα και μερικές καλές φωτογραφίες. Πολλά αεροσκάφη της Futura και φυσικά aer lingus και ryanair. Εντυπωσιακές οι απογειώσεις των 732 με έναν ήχο που να σε τρελαίνει. Τέλεια!!!

Σας παραθέτω λίγες φωτογραφίες από το "spotting trip" μου:

Volar
Futura
ryanair
Airpost
Luxair
Air Mediterranee

Έκατσα περίπου 1,5-2 ώρες, χωρίς να με δει ψυχή εκεί που ήμουν. Μάλιστα στο τέλος κατάλαβα ότι ακριβώς δίπλα από το τελευταίο γήπεδο rugby υπήρχαν μνήματα :(. Έφτασε όμως η ώρα μου να επιστρέψω στο αεροδρόμιο. Η ώρα ήταν 1300 και η επόμενη πτήση ήταν για τις 1535 με ryanair και το 732!!! Ήθελα να πάρω και από νωρίς κάρτα επιβίβασης ώστε να μπω από τους πρώτους και να πιάσω μια καλή θεσούλα. Για να μάθετε αν το κατάφερα ... μείνετε συντονισμένοι στο airliners.gr

Συνέχεια τις προσεχές μέρες με ryanair B737-200

Akis said:
Για να μάθετε αν το κατάφερα ... μείνετε συντονισμένοι στο airliners.gr

Δεν πιστεύω να μας έχεις καμμιά δυσάρεστη έκπληξη...Θα σε μαλώσουμε... :!: