Compact vs dSLR για spotting χρήση!

• Thread starter Thread starter MerNion
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Τι από τα δυο θα αγοράζατε αυτό τον καιρό για planespotting?

• Μια compact

Votes: 0 0,0%
  • Μια digital SLR

Votes: 2 100,0%

• Total voters
    2

MerNion

Concorde-Class-Member
Περιοχή
Αθήνα
Website
athensairport.blogspot.com
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
AEE
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Στον αγώνα μου να βρω μηχανή dslr για να αγοράσω προέκυψαν διάφορες compact μηχανές που μου φαίνονται εξίσου δελεαστικές και μου έχουν δυσκολέψει την ζωή..
Θα ήθελα όποτε μπορέσει ο καθένας που έχει compact ή dslr μηχανή να κάνει ένα reply με τα θετικά και αρνητικά του τύπου μηχανής που έχει.
π.χ μην μου πείτε οτι ειναι αρνητικό που η δικιά σας έχει γρατσουνισμένο φακό.. Μιλάω για γενικά χαρακτηριστικά του τύπου μηχανής (π.χ δεν βγάζει καλά σε μεγάλα ISO κλπ).
Οσοι δεν έχουν όρεξη να κάνουν reply ας απαντήσουν απλά στο poll που υπάρχει αλλα διευκρινίζω οτι μιλάω για χρήση planespotting και όχι φώτο γάμων, βαφτισιών κλπ :)

-Compact-
Θετικά: Μικρότερο μέγεθος, χαμηλότερη τιμή, δεν χρειάζεται να πληρώσεις πολλά για φακό zoom καθώς τον έχει ενσωματομένο, ικανοποιητικές φώτο για την τιμή τους
Αρνητικά: Δεν βγάζουν τόσες πολλές συνεχόμενες φώτο, στα μεγάλα ISO έχουν πρόβλημα, στο full zoom συνήθως έχουν ένα συγκεκριμένο aperture

-dSLR-
Θετικά: Σε θέματα ποιότητας φωτογραφιών είναι σε πολλά σημεία σαφώς καλύτερες, συνεχόμενες φώτο πολύ καλές
Αρνητικά: Υψηλή τιμή σώματος και φακών, μεγάλο μέγεθος-βάρος, σε normal συνθήκες δεν βγάζουν καλύτερες φώτο από τις compact

Αυτά είναι όπως τα έχω καταλάβει εγώ.. Αν κάποιος έχει σκεφτεί και κάποιο άλλο άλλα ας το παραθέσει εδώ ή ας με διορθώσει σε κάποιο που έκανα λάθος.

(Ανοιξα καινούριο thread για να βάλω το poll και να διαχωρίσω την κουβέντα αυτή που είναι συγκεκριμένη από τα γενικά περι εξοπλισμού που είναι στο sticky)

Οσον αφορα στις DSLR, το μονο μειονεκτημα που δεχομαι, ειναι αυτο της τιμης. Και παλι ομως, αν δεν εισαι επαγγελματιας, δεν ειναι αναγκη να δωσεις 5 χιλιαρικα για μια Mark II και τον καλυτερο φακο που υπαρχει. Οποτε, σκεπτομενος το τι ακριβως εσυ θελεις και απαιτεις απο τη μηχανη σου, προσαρμοζεις το budget αναλογα. Εγω με 750 ευρω, πηρα την D50 με τον 18-55, και εχω και τον 70-300 της Nikkor, τον οποιο ειχα αγορασει εν ετει 2001 30.000 δρχ (100 ευρω το πολυ να εχει τωρα?), και ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος. Οποτε, ειμαι κατω του χιλιαρικου και εχω το αποτελεσμα που θελω (υποκειμενικα,παντα). Κρινε και απο τις φωτο μου αν θελεις, που ειναι και σμικρυσμενες και συμπιεσμενες. Αν θες, σου στελνω και σε πραγματικο μεγεθος δειγματα, να δεις!
Οσο για το μεγαλο μεγεθος/βαρος, ε,δεν το δεχομαι! Ποσο βαρια μπορει να ειναι μια DSLR με 2 φακους? Τοσο ωστε να σε δυσκολευει στο κουβαλημα? Αποκλειεται. Το θεμα ειναι να βρεις ενα σωστο και εργονομικο βαλιτσακι, που να χωραει τον εξοπλισμο σου κ μονο. Εγω, σε ενα τσαντακι 25χ17χ23 εχω τη μηχανη που προανεφερα με τους 2 φακους, ενα converter, καρτες μνημης, μικρα κυαλια, scanner κ extra κεραια, καθαριστικα,σημειωματαριο,μπαταρια,κ διαφορα αλλα μικροαντικειμενα χρησιμα για το hobby (οχι, δε με λενε Sport Billy :D ).

Αυτα. Ο,τι αλλο θες, εδω ειμαστε :wink:

(Περιττο να πω τι ψηφισα,ε? :lol: )

Και στη μέση βρίσκονται οι bridge...για ρίξε μια ματιά.Υπάρχουν αξιόλογα κομμάτια σε καλές τιμές...

@Mernion

Ένα θέμα είναι και για τι ακριβώς χρήση την θέλεις την μηχανή. Και οι απαντήσεις που θα λάβεις εδώ διαφέρουν γιατί άλλοι τραβούν φωτογραφίες κυρίως για το προσωπικό τους αρχείο χωρίς να δίνουν πάντα σημασία στην ποιότητα (απλώς για καταγραφή της κίνησης του αεροδρομίου τους), άλλοι για να τις δημοσίευσουν (σε sites, περιοδικά, εκθέσεις κτλ.), άλλοι και για τα 2,... άλλοι περισσότερο ή λιγότερο επαγγελματικά. Άλλοι φωτογραφίζουν αεροπλάνα 20 χρόνια... άλλοι 10 και άλλοι 3-4 (και ακόμα μαθαίνουν).

Κατά την άποψη μου, μια καλή μηχανή δεν θα βγάλει από μόνη της καλές φωτογραφίες. Χρειάζεται και ο καλός φωτογράφος, η σωστή χρήση (και γνώση) της μηχανής [εμένα προσωπικά η μηχανή μου έχει ένα σωρό λειτουργίες που ακόμη δεν έχω βρει χρόνο για να ασχοληθώ και να τις μάθω] και φυσικά έμπνευση & φαντασία. :wink:

Compact έχω και εγώ εδώ και καιρό (μάλλον την ίδια έχουμε MerNion) και εδώ και καιρό επίσης θέλω να αλλάξω σε dSLR απλά τα ταξίδια κάθε φορά με κερδίζουν :) Σίγουρα οι φωτογραφίες μου δεν είναι τέλειες (ίσως φταίω και εγώ σε αυτό) αλλά σίγουρα έχω και κάποιες καλές "πόζες"!

Γενικά αυτά που λέει ο xristos ισχύουν. Όπως και το ότι με τον καιρό έχεις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις φωτογραφίες σου. Γενικά με την compact έχω χαρεί ακριβώς το ότι είναι compact και την κάνεις ότι θες! Η DSLR είναι σίγουρα πιο δύσκολη στη φορητότητα αλλά ίσως αξίζει για κάποιες περιπτώσεις (προσωπικά αφού είδα τον seven7seven στην παραλία με το βαλιτσάκι του sport-alex-billy πείστηκα ότι δεν είναι τόσο δύσκολα...)

Καλή η compact μας αλλά είναι μόνο 4megapixel.. :( :(
Τελικά σκέφτηκα οτι είτε πάρω μια compact με 10-12x οπτικό zoom και 8-9-10Μegapixel είτε πάρω την eos350d και έναν 75-300mm φακό πάνω κάτω στα ίδια λεφτά είναι.. Η βαλιτσούλα πάντως είναι απαραίτητη για τις dslr.. Δεν την γλυτώνεις :(

Οπoτε xτυπα μια Lumix FZ50 (12x zoom eqv 420mm, 10 mpix, Leica φακo, O.I.S., Venus II graphic engine etc etc) και εισαι βασιλιας! ;) Εδω κανει στα 579€ στo διαδικτυo + εξoδα απoστoλης. Στην Ελλαδα δεν τo ξερω!!!! Με αλλα λoγια ερxεται πιo φτηνη απo μια 350D! (πoυ θα την παρεις τoσo αμα σoυ λαxει και xωρις φακo!)

MerNion":1feja90u said:
Θα ήθελα όποτε μπορέσει ο καθένας που έχει compact ή dslr μηχανή να κάνει ένα reply με τα θετικά και αρνητικά του τύπου μηχανής που έχει.
Λοιπόν, έχω μια παραδοσιακή (με film) Pentax MX με διάφορα παρελκόμενα, από φυσούνα μέχρι φίλτρο IR - αυτήν την ξεχνάμε.

Πρόσφατα αγόρασα την Olympus μ740 (compact digital) και οι εντυπώσεις είναι οι εξής:

1 (+) Την έχω πάντα μαζί μου.

2 (+) Δεν προκαλεί ιδιαίτερα τα φασιστικά αντανακλαστικά των νεοελλήνων σεκιουριτάδων και συναφών επαγγελματιών. Συχνά ούτε που καταλαβαίνουν ότι τράβηξα φωτογραφία.

3 (-) Σε συνθήκες χαμηλού φυσικού φωτισμού (π.χ. σκιάς) οι φωτογραφίες που βγάζει έχουν κακή ανάλυση και κακή εστίαση. Αντίθετα με καλό φωτισμό η ποιότητα είναι πολύ καλή.

4 (-) Δεν έχει οπτική σκόπευση, και με τον ήλιο πίσω δεν βλέπω ούτε την οθόνη, άρα δεν μπορώ να φωτογραφήσω εύκολα κινούμενα θέματα. Την έχω πατήσει ουκ ολίγες φορές έξω από το Τατόι.

5. (+) Στην κάρτα μνήμης χωράει 145 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης (3072x2304) χωρίς συμπίεση και άλλες τόσες σε μια εφεδρική μνήμη που αγόρασα extra.

6. (+) Έχει το αρκετά καλό οπτικό zoom 5x και ένα τυπικό μέγεθος αισθητήρα 7.1 Mpixels (υπάρχει και η μ1000 με 10 Mpixels).

7 (+) Είναι σχετικά ανθεκτική σε είσοδο σκόνης και σταγονιδίων νερού, ο δε φακός καλύπτεται όταν είναι off.

Συμπέρασμα: Θα την αντικαταστήσω μόνο αν βρώ στο ίδιο μέγεθος με πολύ καλύτερο zoom και ανάλυση (π.χ. 10x, 10-12 Mpixels).

MerNion, όταν είχαμε κάνει την έκθεση φωτογραφίας της "Απογείωσης" τον Ιούλιο του 05 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, υπήρχαν εκτυπώσεις και από ψηφιακές compact των 4MP. Και οι εκτυπώσεις μας ήταν σε 50x70! Η ποιότητα ήταν ικανοποιητικότατη to say the least. Μην μπαίνεις στην ιστορία με το κυνήγι των πολλών MP. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές παράμετροι σε μία μηχανή.