Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Σε περίπτωςση τράνζιτ δεν κατάλαβα τι ισχύει ακριβώς.

Q: Is there a difference whether travel is direct or via transit?
A: No. The same rules apply whether travel is completed directly point-to-point or via transit.

Αυτό τί σημαινει ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με το πρώτο αεροδρόμιο ή με το αεροδρόμιο στο οποίο κάνεις τράνζιτ;

Πρόκειται να κάνω το HEL-ARN-SKG τέλη Ιουλίου επομένως αν δεν αλλαξει η κατάσταση ίσως έχω θέμα...
 
Όπως εγώ το καταλαβαίνω, το αεροδρόμιο προέλευσής σου είναι το HEL, επομένως θεωρητικά δεν θα έχεις πρόβλημα. Δηλ, το HEL-ARN-SKG (transit) είναι το ίδιο με HEL-SKG (P2P).

Βέβαια, μένει το ερώτημα πώς θα γίνει στη πράξη, δηλ. εάν θα βάλουν όλο το αεροπλάνο από το ARN σε καραντίνα ή εάν κατά τη άφιξη θα ελέγξουν κάθε επιβάτη από ποιό αεροδρόμιο ξεκίνησε.

Αντιθέτως, εάν πετάς ARN-FRA-ATH, ισχύει καραντίνα, γιατί ξεκίνησες από το ARN. Ξανά με το ερώτημα πώς θα εφαρμοστεί στη πράξη. Θα έχουν λίστα στο αεροδρόμιο ποιός ξεκίνησε από πού;
 
Κι αν οι κρατήσεις είναι ξεχωριστές;
Δηλαδή άλλο εισιτήριο το ARN FRA και άλλο το FRA ATH;
Επίσης τι εννοούμε transit; ,Αν η πρώτη πτήση είναι πρωινή και η δεύτερη βραδυνή ποιος και πώς μπορεί να ελέγξει αν έχω περάσει όλη την μέρα κόβοντας βόλτες στην πόλη;
Μπαζει από παντού.
 
Εντάξει, δεν ψάχουν για τρομοκράτες... Προσπαθούν να "στεγανοποιήσουν" το 90% των ταξιδιωτών. Οσοι θέλουν να το αποφύγουν, μπορούν με τον τρόπο τους να το αποφύγουν. Δεν νοιάζονται για εμάς τους "τρελούς" που θα κάνουμε ολόκληρη ιστορία για να πάμε από το Α στο B μέσω X αλλά για την πλειοψηφία των τουριστών που θέλουν απλά να πάνε για διακοπές εύκολα και γρήγορα.
 
Ulrike":2qoqt9l7 said:
Όπως εγώ το καταλαβαίνω, το αεροδρόμιο προέλευσής σου είναι το HEL, επομένως θεωρητικά δεν θα έχεις πρόβλημα. Δηλ, το HEL-ARN-SKG (transit) είναι το ίδιο με HEL-SKG (P2P).

Βέβαια, μένει το ερώτημα πώς θα γίνει στη πράξη, δηλ. εάν θα βάλουν όλο το αεροπλάνο από το ARN σε καραντίνα ή εάν κατά τη άφιξη θα ελέγξουν κάθε επιβάτη από ποιό αεροδρόμιο ξεκίνησε.

Αντιθέτως, εάν πετάς ARN-FRA-ATH, ισχύει καραντίνα, γιατί ξεκίνησες από το ARN. Ξανά με το ερώτημα πώς θα εφαρμοστεί στη πράξη. Θα έχουν λίστα στο αεροδρόμιο ποιός ξεκίνησε από πού;

Μου φαίνεται λογική η ερμηνεία.
Τώρα για το πως θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην πράξη ίσως να μην το ξέρει κανένας ακόμη. Μάλλον θα βουν οδγηγίες αργότερα.
 
Είχα προβλέψει πριν ένα μήνα σχεδόν:
από CHRISTOS55 » 11 Μάιος 2020, 14:59
Κύριοι μην στεναχωριέστε. Τα πάντα θα ισοπεδωθούν σαν να μην έγινε τίποτα. Κανένα κενό κάθισμα, καμία μείωση επιβατών, ούτε διαχωριστικά, ούτε σέρβις, πιθανόν μόνο μάσκες. Όλα στο βωμό της τουριστικής περιόδου.
Έγινε τώρα με την Qatar, να δούμε τι θα γίνει με την επόμενη και μεθεπόμενη πτήση. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει η Ελλάδα μας να φορτώνεται το κόστος παραμονής- διατροφής 7/14 ημερών του συνόλου των επιβατών και δεν υποχρεώνονται η χώρες προέλευσης να υποστούν αυτό το κόστος. Επίσης γιατί δεν μπαίνουν ξανά (εννοώ μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων) στο ίδιο α/φος και να γυρίζουν πίσω από εκεί που ήλθαν. Επίσης γιατί όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν να αποδεικνύουν (πριν την έναρξη του ταξιδιού) ότι δεν είναι φορείς. Μήπως όλα αυτά που μας λένε δεν είναι τίποτα σοβαρό και μπαίνουμε στην διαδικασία "ανοσία της αγέλης"?
 
Στο μεταξύ κάπου διάβασα πως η Κατάρ ισχυρίστηκε πως όλοι οι επιβάτες θεωρήθηκαν υγιείς πριν την πτήση - τώρα με τί κριτήρια δεν το ξέρω.
 
Για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους: Κανένας δε μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ένας επιβάτης δεν είναι φορέας του ιού, αν δεν έχει εξεταστεί προ της επιβίβασης (και όχι προ 24ωρου ή προ κάποιων ημερών) με τεστ αντισωμάτων. Τα αποτελέσματα για να βγουν απαιτούν ένα διάστημα 4-6 ωρών και τα εργαστήρια που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των τεστ, στη Γερμανία τουλάχιστον, έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Θεωρώ, στη συγκεκριμένη στιγμή και με τα μέσα που διατίθενται, σε κανένα αεροδρόμιο πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκτελούνται τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων σε όλους όσους ταξιδεύουν. Συνεπώς κάνεις δε μπορεί να εγγυηθεί ότι οι επιβάτες σε ένα αεροσκάφος δεν είναι φορείς του ιού.

Αυτό που μπορεί να γίνει και γίνεται είναι ο έλεγχος θερμοκρασίας σώματος και έλεγχος του κλινικού ιστορικού. Αυτό φαντάζομαι ότι εννοεί η Qatar με την ανακοίνωσή της. Δυστυχώς έτσι όμως δεν εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Ας μην ψάχνουμε να βρούμε θεωρίες συνωμοσίας ή θεωρίες εμπαιγμού. Στο φόρουμ γελάμε ενίοτε με ατάκες, γνώμες, ρεπορτάζ κτλ από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο της αεροπορίας. Μην αρχίσουμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο σε θέματα που άπτονται της ιατρικής, γιατί θα γελάνε άλλοι μαζί μας.

Υ. Γ Δυστυχώς διαγράφτηκε το σχόλιο ενός συμφορίτη, στο οποίο ήθελα κατά κύριο λόγο να τοποθετηθώ.
 
Αυτό που δε διευκρινίζεται και ελπίζω να ανακοινωθεί προσεχώς κάτι σχετικό, είναι οι διαδικασίες από 1 Ιουλίου σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι επιβάτες μιας πτήσης είναι θετικοί. Προφανώς οι θετικοί θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών, αλλά τι θα γίνει με τους υπόλοιπους; Θα μπουν και εκείνοι σε καραντίνα, πού και για πόσο καιρό; Στο ξενοδοχείο-δωμάτιο που έχουν κλείσει ή σε άλλο χώρο; Αν φιλοξενούνται θα επιτραπεί να μείνουν εκεί που έχουν κανονίσει ή θα τους πάνε με το ζόρι αλλού;
Στο site του ΥΠΕΞ ή του ΕΟΔΥ δεν υπάρχει κάτι σχετικό.
 
Aris1979":3enbh0t6 said:
Για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους: Κανένας δε μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ένας επιβάτης δεν είναι φορέας του ιού, αν δεν έχει εξεταστεί προ της επιβίβασης (και όχι προ 24ωρου ή προ κάποιων ημερών) με τεστ αντισωμάτων. Τα αποτελέσματα για να βγουν απαιτούν ένα διάστημα 4-6 ωρών και τα εργαστήρια που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των τεστ, στη Γερμανία τουλάχιστον, έχουν κυριολεκτικά γονατίσει.

Να συμπληρώσω πως ούτε τα τεστ αντισωμάτων είναι λύση, για πολλούς λόγους.
1. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων
2. Τα τεστ αντισωμάτων δείχνουν αν μολύνθηκες κάποια στιγμή, όχι αν είσαι τώρα φορέας/ασθενής. Δηλαδή ακόμη και αν υπήρχαν αξιόπιστα τεστ, θα έδειχναν θετικό και κάποιον που νόσησε για παράδειγμα τον Μάρτιο. Αυτός όμως δεν φέρει τον ιό και μάλιστα είναι πιο ασφαλής από οποιονδήποτε
3. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει αμέσως αντισώματα - υπάρχει ένα χρονικό διάστημα κάποιων ημερών για να συμβεί αυτό

Ουσιαστικά τα τεστ αντισωμάτων δεν έχουν καμία χρησιμότητα κατά την είσοδο ανθρώπων. Στο μόνο που θα ήταν χρήσιμα θα ήταν στη δημιουργία κάποιου τύπου "διαβατηρίου" ανοσίας. Αλλά το ποσοστό ατόμων με ανοσία αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά χαμηλό και υπάρχουν και ηθικά/δεοντολογικά/νομικά εμπόδια για κάτι τέτοιο.

Τα μοριακά τεστ "πιάνουν" φορείς και νοσούντες, αλλά και πάλι όχι 100% (θα πρέπει να γίνεται και επαναληπτικό) και δεν νομίζω πως θα είναι πολύ πρακτικά (κόστος, χρόνος για το αποτέλεσμα, εντοπισμός και ιχνηλατήσεις κλπ).
 
Top