Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Αναστολή των πτήσεων απο "Ευρώπη" προς ΗΠΑ απο αύριο με εντολή του Προέδρου Τραμπ. Το Ευρώπη σε εισαγωγικά μιας και δεν περιλαμβάνεται η Βρετανία και δεν γίνεται αναφορά στην Τουρκία, οπότε δεν ξέρω αν με το "Ευρώπη" αναφέρεται στην ΕΕ ή στην Ευρώπη σαν ήπειρο.

https://www.kathimerini.gr/1068704/...-hpa-anakoinwse-o-tramp---e3airesh-h-vretania
 
Ο στούρνος του Λευκού Οίκου, κλασικά χωρίς να διαβουλευτεί καθόλου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ, χωρίς μέχρι αυτήν τη στιγμή ο ίδιος ή οι υπηρεσίες του να διευκρινίσουν μια σειρά από ζητήματα.

-Γιατί εξαιρείται το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπάρχουν και εκεί κρούσματα;
-Η απαγόρευση δεν ισχύει για Αμερικανούς πολίτες. Δηλαδή, θα πετούν τα αεροπλάνα μεταφέροντας μόνο Αμερικανούς;
-Ο καθένας θα μπορεί να πάρει το τρένο π.χ. από Παρίσι προς Λονδίνο και να πετάξει από εκεί προς ΗΠΑ (ή προς Καναδά και μετά να περάσει στις ΗΠΑ). Θα έχουν το ταξιδιωτικό ιστορικό του καθένα σε όλα τα σημεία εισόδου; Η απόφαση προβλέπει πως ναι.
-Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στην απαγόρευση. Είπαμε, δεν έχει κρούσματα :mrgreen:
-Εκτιμώ ότι το επόμενο άμεσο βήμα θα είναι να συμπεριληφθεί και το UK.

Διαβάζω την επίσημη απόφαση/ανακοίνωση
https://www.whitehouse.gov/presidential ... ronavirus/

Η απαγόρευση ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους μη Αμερικανούς που τις προηγούμενες 14 μέρες από την (επιχειρούμενη) άφιξή τους στις ΗΠΑ βρέθηκαν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της συνθήκης Σένγκεν. Άρα, και σε Ελβετία, Νορβηγία Ισλανδία (αλλά όχι και σε Κροατία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Αλλά αυτές οι τέσσερις χώρες, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχουν απευθείας σύνδεση με ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς).

Εξαίρεση η Ιρλανδία, που δεν είναι στη ζώνη Σένγκεν, δεν περιλαμβάνεται στην απαγόρευση και έχει δρομολόγια προς/από ΗΠΑ. Για να δούμε πώς θα παίξει αυτή η περίπτωση...

Άλλο fun fact: τα ταξίδια ΠΡΟΣ τη ζώνη Σένγκεν από ΗΠΑ είναι προς παρόν χωρίς περιορισμό.
 
Νομίζω ο Τραμπ κ οι φίλοι του βιομήχανοι βρήκαν μια χρήση ευκαιρία να αυξήσουν την εσωτερική κατανάλωση κ να μειώσουν τα προϊόντα κ την εκροή χρημάτων στο εξωτερικό.
Φαντάζομαι ότι τουλάχιστον οι εμπορευματικές πτήσεις κ τα cargo δε θα σταματήσουν...
 
Το διατλαντικό εμπόριο συνίσταται κυρίως σε ανθρώπινο κεφάλαιο και υπηρεσίες. Η απαγόρευση θα πλήξει καίρια την οικονομία τους, το σενάριο που αναφέρεις δεν ισχύει.

Η απόφαση υπαγορεύτηκε κυρίως από τη μανία του Τραμπ να κατηγορεί άλλους (είπε στο διάγγελμα ότι η Ευρώπη φταίει που δεν απέκλεισε εγκαίρως "τον ξένο ιό"), και από την αδυναμία του συστήματος υγείας των ΗΠΑ να εγγυηθεί σωστά τεστ και σωστή περίθαλψη. Δες τι συμβαίνει στη Ευρώπη των καθολικών συστημάτων υγείας και φαντάσου τι θα συμβεί στις ΗΠΑ όπου 27 εκατ. άνθρωποι είναι εντελώς ανασφάλιστοι και άλλα 48 εκατ. με ελλειπή κάλυψη.

Όσο για τις αερογραμμές, σύντομα θα έχουμε εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο.
 
Πρωτόγνωρες καταστάσεις. 23 χρόνια σε αυτήν τη δουλειά, δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο, ούτε επί 11/09 ούτε επί Eyjafjallajökull.
 
Ας ελπίσουμε να ξεμπερδέψουμε με τον ιό πριν το βαθύ καλοκαίρι που στηρίζονται οι ελληνικές αεροπορικές, αλλιώς η χασούρα θα είναι μεγάλη...
 
Ηδη η Fraport στην Γερμανια εχει ξεκινησει τις διαδικασιες για να βγαλει γυρω στις 10.000 ατομα σε υποχρεωτικη αδεια βραχυβιας διαρκειας... Ρωσσια,Κυπρος περιοριζουν τις πτησεις τους προς τις Ευρωπαικες Χωρες και επιβαλλουν ελεγχους στα συνορα τους..
 
aakunz":2id7dz3t said:
Πρωτόγνωρες καταστάσεις. 23 χρόνια σε αυτήν τη δουλειά, δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο, ούτε επί 11/09 ούτε επί Eyjafjallajökull.

Ακομα δεν εχουμε δει τιποτα. Αυτες οι καταστασεις εχουν φοβερη αδρανεια. Πιστευω οτι τα 2 επομενα χρονια θα ειναι ακομα πιο δυσκολα απο την πενταετια 2001-2006
 
Τελος ολες οι πτησεις μεταξυ Ελλαδας και Ιταλιας.
 
Μερικές μόνο από τις τελευταίες εξελίξεις, σε όλον τον κόσμο η αεροπορία περνάει απίστευτη κρίση, πολύ πολύ σοβαρότερη κι από την 11η Σεπτεμβρίου.

Η πολωνική LOT σταματά από αύριο και για 10 μέρες όλες τις πτήσεις της, στο πλαίσιο της απόφασης της πολωνικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα (χερσαία και άλλα) σε όλους τους ξένους.

Η El Al αναμένεται επίσης από αύριο να σταματήσει σχεδόν όλα της τα δρομολόγια. Θα κρατήσει για λίγες μέρες ανοιχτά τα JFK, LHR, JNB κ.ά.

Η Σλοβακία έκλεισε και τα τρία μεγάλα διεθνή της αεροδρόμια (BTS, KSC, TAT).

Η Delta ακυρώνει όλες τις πτήσεις προς ΕΕ.

H Lufthansa έχει καθηλώσει τα 2/3 του στόλου της και σχεδιάζει να ζητήσει κρατική βοήθεια.
 
Top