Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Ulrike":12zgj7k2 said:
Επίσημα σίγουρα είναι αφίξεις / ταξίδια από τις εν λόγω χώρες, γιατί δεν επιτρέπεται διάκριση με βάση τη υπηκοότητα.
Άρα και πάλι κατά την άφιξη θα γίνεται έλεγχος διαβατηρίων δηλαδή όλες οι αφίξεις θα γίνονται στον extra schengen χώρο των αεροδρομίων. Με μια απλοϊκή σκέψη καταλαβαίνω ότι αυτό είναι εφικτό μόνο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δύσκολο έως αδύνατο στα υπόλοιπα αεροδρόμια λόγω χώρου και μικρού αριθμού προσωπικού της Αστυνομίας για να κάνει τους ελέγχους. Εντάξει, ο χώρος με μικρές μετατροπές αλλάζει αλλά προσλήψεις αστυνομικών δε νομίζω να γίνουν τόσο γρήγορα. Άρα οι απευθείας πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια μάλλον δε θα γίνουν ποτέ ή θα γίνουν χωρίς έλεγχο, όπως ήταν προ κοροναϊού.

Ulrike":12zgj7k2 said:
Μένει το ερώτημα τί γίνεται με τους Έλληνες του εξωτερικού. Αφού εγώ δεν έχω ελληνική ταυτότητα: Στις ελληνικές ταυτότητες / διαβατήρια αναφέρεται ό τόπος κατοικίας, δηλ μπορούν να δουν εάν ο Έλληνας στη πτήση από FRA μένει στη Φραγκφούρτη ή στο Παρίσι;

Όχι, οι ελληνικές ταυτότητες δεν αναγράφουν πλέον τη διεύθυνση κατοικίας, ούτε και τα διαβατήρια. Στα ηλεκτρονικά αρχεία έκδοσης υπάρχει η διεύθυνση που έχει δηλωθεί αλλά δε γνωρίζω αν μπορούν να τα διασταυρώσουν στον Η/Υ του αεροδρομίου.
Οι κάτοικοι εξωτερικού θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν μαζί τους μια βεβαίωση κατοικίας από τη χώρα που μένουν, αλλά δε νομίζω να είναι υποχρεωτικό κάτι τέτοιο. Ύστερα μπορούν να διασταυρωθούν μεσω taxisnet τα στοιχεία όσων έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και φορολογική κατοικία στο εξωτερικό, ωστόσο αυτό μάλλον δεν είναι εφικτό στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη.
 
Ulrike":2mzh6iqg said:
Και τι είναι με τον Γερμανό που εργάζεται στο Παρίσι; Η που απλά την εβδομάδα πριν από τις διακοπές του στην Ελλάδα ήτανε μια εβδομάδα σε επαγγελματικό ταξίδι στις Βρυξέλλες;

Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα είναι λίγο για τα μάτια του κόσμου. Δεν βλέπω μια προφανή λύση από την στιγμή που δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι πλέον στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το προηγούμενο ΣΚ ήμουν Γαλλία και με βάση τους κανονισμούς μπορώ ως κάτοικος Γερμανίας να έρθω Ελλάδα χωρίς καραντίνα στις 15 Ιουνίου. Ποια η διαφορά σε μια περίπτωση σαν την δική μου, ώστε οι κάτοικοι Γαλλίας να μπορούν να έρθουν μόνο μετά την 1η Ιουλίου (έστω ότι είχα πάει Γαλλία 10 μέρες πριν το ταξίδι μου για Ελλάδα); Επίσης υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες πλέον που έχουν 2 ή παραπάνω υπηκοότητες, ή είναι κάτοικοι μιας χώρας και φορολογούνται σε άλλη, ο ένας γονέας έχει φορολογική κατοικία/υπηκοότητα σε μια χώρα και ο άλλος σε άλλη (τα παιδιά πού πάνε;) κοκ...Το ανέκδοτο πάει παραπέρα γιατί υπάρχουν πτήσεις με άλλες ηπείρους πχ Αμερική, Αφρική που περιπλέκει την κατάσταση.

Νομίζω ότι χωρίς κάποιο application που να καταγράφει συνεχώς το στίγμα σου για 14 μέρες, και να μπορεί να ελέγξει την ταυτοπροσωπία ανά πάσα στιγμή, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος - αν αυτός στο τέλος χρειάζεται και δεν γινόμαστε υπερβολικοί.

Επίσημα σίγουρα είναι αφίξεις / ταξίδια από τις εν λόγω χώρες, γιατί δεν επιτρέπεται διάκριση με βάση τη υπηκοότητα.

Αρκετές χώρες έχουν αναστείλει άρθρα της Σέγκεν και πλέον υπάρχει διάκριση όσο διαρκεί η ταινία επιστημονικής φαντασίας. Οι έχοντες την υπηκοότητα δεν χρειάζεται να είναι και μόνιμοι κάτοικοι για να περάσουν τα σύνορα, ενώ οι ''αλλοδαποί'' πρέπει.
 
Αν εξαιρέσουμε Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να έρθουν στην Αθήνα από τις 01.06 χωρίς να μπουν σε καραντίνα. Το ζήτημα με ενδιαφέρει, αφενός μεν γιατί θέλω στις 02.06 να πετάξω από EDDL για LGTS μέσω Αθήνας, αφετέρου δε Γερμανός συνάδελφος θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα και έχει εισιτήριο για Αθήνα στις 06.06. Καταλαβαίνω σωστά ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα και για τους δύο;
 
Πού το διαβάζεις αυτό;

Μιλάνε ότι από 15 Ιουνίου θα έρθουν χωρίς καραντίνα τουρίστες / ταξιδιώτες από τις 29 χώρες που είναι στη λίστα (και μόνο απ΄αυτές τις χώρες).

Δηλ. κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν – όπως και την τελευταία φορά τη τελευταία στιγμή - το καθεστώς με τη καραντίνα (που αυτή τη στιγμή ισχύει μέχρι 31 Μαίου, εάν δεν το ανανέωσαν ήδη).
 
Όμως, σύμφωνα με αυτό το Link, επεκτείνεται η καραντίνα για όλους που έρχονται από το εξωτερικό μέχρι και τις 14 Ιουνίου, αν και μιλάνε τώρα για 7 μέρες μόνο.

https://www.mfa.gr/en/current-affairs/s ... world.html
 
Πολύ ωραία. Το link λέει σαφώς ότι υπάρχει καραντίνα. Εγώ που έκλεισα εισιτήρια πριν δύο μέρες βάση notam, εννοώ επίσημης πηγής, και τώρα βλέπω άλλα, τι κάνω; απλά λέω καλά να πάθω προφανώς....;
 
Δυστυχώς έτσι είναι, τελευταία στιγμή αποφασίζουν...

Συν το γεγονός ότι δεν έχει λογική αυτή η πολιτική. Δηλ. ο Γερμανός που μένει Φραγκφούρτη, αλλά εργάζεται στο Παρίσι, μπορεί να πάει διακοπές στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, ενώ τον Έλληνα που εργάζεται στο Παρίσι και θέλει να επισκεφτεί την οικογένεια του το ΣΚ θα τον βάλουν θε καραντίνα. :wall:

Και όταν εγώ, με Γερμανική υπηκοότητα και δουλειά στις Βρυξέλλες θα πάω για ένα ΣΚ στους συγγενείς μου στη Γερμανία και από εκεί στην Ελλάδα (όπου έχω σπίτι), η χώρα προέλευσης μου θεωρείται το Βέλγιο ή η Γερμανία :?:

Εκτός βέβαια εάν μέχρι τότε αλλάζει η λίστα του EASA...
 
Βέβαια η καραντίνα είναι ένα βράδυ στο ξενοδοχείο στην Αθήνα μέχρι να βγει το τεστ αρνητικό, μετά είναι 7 ημέρες self-quarantine, που σημαίνει πας σπίτι σου και κάθεσαι μέσα. Αν βγει θετικό μένεις τις 14 ημέρες καραντίνα (στο ξενοδοχείο ή σε κάποιο νοσοκομείο; ).
Αν υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος να δει οικογένεια άμεσα, τουλάχιστον υπάρχει ήδη η δυνατότητα.

Και ένα άρθρο που παρουσιάζει τι απαγορεύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε διάφορες χώρες και πότε αναμένεται να αρθούν:
https://www.naftemporiki.gr/story/1...tai-kai-ti-apagoreuetai-stis-xores-tis-europi
 
Ulrike":1hb8e1bd said:
Όμως, σύμφωνα με αυτό το Link, επεκτείνεται η καραντίνα για όλους που έρχονται από το εξωτερικό μέχρι και τις 14 Ιουνίου, αν και μιλάνε τώρα για 7 μέρες μόνο.

https://www.mfa.gr/en/current-affairs/s ... world.html

Και βέβαια σύμφωνα με τη λίστα της EASA δεν μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται γενικά από Γαλλία, Η.Β., Ισπανία, Ιταλία και λοιπές χώρες, όπως έγραφαν τα διάφορα blog (τα ΜΜΕ μετρώνται πλέον στα δάκτυλα του ενός χεριού :twisted: ) αλλά από συγκεκριμένες περιοχές όπως π.χ. η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η Αγγλία αλλά όχι η Σκωτία π.χ., και φυσικά όχι ολόκληρη η Ιταλία ή η Ισπανία. Αναρωτιέμαι πώς και σε ποιους θα κάνουν ελέγχους το δεύτερο μισό του Ιουνίου. Φαντάζομαι τους τελωνειακούς να κάθονται με το Google Maps και να ψάχνουν από ποια περιοχή έρχεται η κάθε πτήση. :twisted: :3:
 
Top