Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Εχει χαθει ο ελεγχος στην χωρα.. Ειναι σαφες πλεον και απο τον αριθμο τεστ που γινεται καθημερινα καθως και ο αριθμος νεκρων και διασωληνωμενων που παραμενει σταθερος εδω και εβδομαδες και το κυριοτερο φοβουνται την εισοδο και εξοδο ασυμπτωματικων απο την Ευρωπη και το Ηνωμενο Βασιλειο. Με 6000 μονο τεστ και 1251 θετικα φανταστειτε τι θα συμβει σε πολαπλασιο αριθμο τεστ.Μεχρι το καλοκαιρι ανετα κλειστα...
 
jerry":2iftn77a said:
Ξέχασες να αναφέρεις πως εκτός του PCR test (εντός 72 ωρών) θα γίνεται ΚΑΙ rapid test στην άφιξη (για όλους ή δειγματοληπτικά;). Τώρα τι νόημα έχουν όλα αυτά μαζί με τη καραντίνα δε ξέρω.

Ουσιαστικά είναι παρόμοιο με αυτό που γίνεται στη Γερμανία: 10ημερη καραντίνα με δυνατότητα ελάττωσης του χρόνου με αρνητικό τεστ, αλλά από την 5η μέρα καραντίνας και έπειτα, χωρίς να χρειάζεται PCR εκ των προτέρων.
Πρώτα PCR και μετά rapid test δεν έχει νόημα, το ανάποδο μπορεί να γίνει για να επιβεβαιωθεί το rapid test. Θα είχε νόημα δεύτερη PCR την 3η-5η μέρα καραντίνας.

Montezouma":2iftn77a said:
Προφανώς κ δεν έχει λογική. Νομίζω όλο αυτό γίνεται για την αποτροπή όσων θέλουν να ρθουν για γιορτές στην Ελλάδα

Ακριβώς.
 
Και από άλλη άποψη δεν κάνει νόημα: το κύριο ρίσκο μετάδοσης στις γιορτές είναι εντός της οικογένειας – αφού μάλιστα ούτως ή αλλιώς όλα τα άλλα μένουν κλειστά.

Κι εκεί η καραντίνα δεν αλλάζει τίποτα. Οι συγγενείς που επιστρέφουν από το εξωτερικό, θα περάσουν τις γιορτές σπίτι με τις οικογένειές τους, και εάν είναι θετικοί θα μεταδόσουν τον ιό στην οικογένεια. Είτε είναι σε καραντίνα στο σπίτι είτε όχι.

Προφανώς γίνεται για αποτροπή ταξιδιών. Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα, και Αυστρία, Ιταλία κλπ. αποφάσισαν παρόμοια μέτρα για τις γιορτές.

Ενώ στην Γερμανία υπάρχουν τουλάχιστον εξαιρέσεις από την καραντίνα, όπως για επίσκεψη συγγενή πρώτου βαθμού, επαγγελματικά ταξίδια κλπ., δηλ. θέλουν να εμποδίζουν κυρίως τα τουριστικά ταξίδια. Εκτός εάν κι εκεί θα αποφασίσουν πιο αυστηρά μέτρα για τις γιορτές....
 
Κατανοητή η προσπάθεια αποφυγής κύματος εισόδου πχ φοιτητών / εργαζομένων από εξωτερικο. Όπως πχ να έρθουν 10.000 φοιτητές από Αγγλία για 10 μέρες. Όμως:
Έχεις μια πτήση με 150 άτομα, όλοι με αρνητικό τεστ 72 όρων, όλοι με αρνητικό rapid tεστ στην αφιξη, τους ζητάς καραντίνα 10 ημερών. Ταυτόχρονα βλέπω πορείες στα κέντρα πόλεων με ελάχιστες συλλήψεις και επιβολές μέτρων, μεταφορές σε μετρό, λεωφορεία με μάσκες να προστατευτούν το πηγούνι, κτλ. Και φυσικά καταστήματα ανοιχτά στα όρια του επιτρέπεται δεν επιτρέπεται.
Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ υπερβολικά τα νέα μέτρα.
Επίσης το μέτρο για αρνητικό pcr ισχύει προς το παρών μέχρι 14. Και τα νέα μέτρα από 18/12-7/1 (σε κάποιες εφημερίδες γράφει 5/1). Υπάρχει ένα κενό 15-17/12 που δεν μπορούν να αποφασίσουν ακόμα.

Ας δούμε τα ψηφισμένα λοιπόν, γιατί από ανακοινώσεις δεν ξέρω τι να πιστέψω. Και τα τεστ είχαν πει πλαφόν 40 ευρώ το pcr, ακόμα 100 τα προσφέρουν, χθες διάβασα 60 τελικά. Πολύ διαρροή φήμη και clickbait.
 
Μα το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση εκπροσόπου της κυβέρνησης, και όχι για κάποιες φήμες, επομένως θα έρθει η καραντίνα.

Και πραγματικά, δεν είναι σωστά να το ανακοινώνουν έτσι, χωρίς λεπτομέρειες, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρει εάν τελικά μπορεί να ταξιδέψει ή όχι, και 10 μέρες καραντίνα για αρκετούς θα είναι απαγορευτικές (δεν έχουν όλοι 2-3 εβδομάδες άδεια). Ή θα επιτρεπόταν τουλάχιστον να φύγεις ξανά στο εξωτερικό πριν πέρασαν οι 10 μέρες;

Αλλά δυστυχώς, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει περιορισμούς ταξιδιών για τις γιορτές. Και σε μένα μου φαίνεται υπερβολικά. Ο ιός υπάρχει παντού στην Ευρώπη, δεν έχει πια και τόσες διαφορές. Επίσης, παντού υπάρχει κάποια μορφή lockdown, και δεν νομίζω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θα ήθελε να φύγει για τουρισμό, σκι κλπ., απλά θέλει να επιστρέψει σπίτι του.

Και όσον αφορά το διάστημα από 14-17/12: υποθέτω ότι θα υπάρξει παράταση της σημερινής οδηγίας. Επίσης, το 5/1 προφανώς είναι λάθος. Ο Πέτσας μίλησε για την Πέμπτη, 7/1, κι όχι για 5/1.
 
Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, τα δεδομένα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, δεν έχει νόημα να ζητάμε κάποιον σχεδιασμό εβδομάδων ή "υπόσχεση" από τις κυβερνήσεις για το τι θα ισχύσει αργότερα. Ωστόσο, ναι, θα θέλαμε περισσότερη σαφήνεια στις ανακοινώσεις, όπως και ολίγη κοινή λογική.

Διαβάζω ότι 36.000 Αυστραλοί θέλουν εδώ και μήνες απλώς να γυρίσουν στην πατρίδα τους και δεν μπορούν. Και σε αυτούς τα δεδομένα αλλάζουν κάθε τόσο. Θέλω να πω, η κατάσταση είναι χαώδης και απρόβλεπτη, η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη δεν δείχνει να σταματά, κανείς δεν θέλει κόσμο να πηγαινοέρχεται ανακατεύοντας τη σούπα και κάνοντας αδύνατη την ιχνηλάτηση.

Κι εγώ θεωρώ ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που απλώς θέλουν να κάνουν τουρισμό, αν και δεν θα εκπλαγώ αν διαπιστωθεί ότι είναι πάρα πολλοί, η λογική και η σύνεση είναι είδη εν ανεπαρκεία στις μέρες μας.

Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις λοιμωξιολόγων για το τρέχον κύμα μετάδοσης ότι "έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειες", προφανώς οι γιορτές είναι η τέλεια ευκαιρία για μετάδοση.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν υπόψη οι κυβερνήσεις και λένε "δεν χρειαζόμαστε εισαγόμενα κρούσματα, έχουμε τα δικά μας".
Ποιος να τους δώσει άδικο;
 
Τα χιονοδρομικά Ελβετίας-Αυστρίας είναι ανοιχτά πάντως (Γαλλία, Ιταλία όχι!) - φαντάζομαι θα πάνε πολλοί κεντρο-ευρωπαίοι....

Η Ελβετία είναι σχετικά χαλαρή παρά τα κρούσματα....και στην Γερμανία θα έλεγα επίσης δεν έχουν πολύ αυστηρά μέτρα.

Συγγενείς μου από Γερμανία πάντως δεν θα κατέβουν Αθήνα αν και το είχαν προγραμματίσει καιρό τώρα. .
 
Ακόμη βέβαια δεν έχει βγει το σχετικό NOTAM
 
ηδη τα άρθρα κυκλοφορούν και το 10ημερο δειχνει να απομακρύνεται. Προχθές άρθρα ανέφεραν 5νθημερο, σήμερα διαβάζω για 3 μέρες καραντίνα (δεν ειδα τις δηλώσεις πέτσα αλλά υποθέτω με βαση αυτές αναφέρονται στα άρθρα).
 
Ναι, σήμερα ο Πέτσας δήλωσε ότι η καραντίνα περιορίζεται σε 3 μέρες. Συνεχίζω να μην βλέπω το νόημα, αφού ούτως ή αλλιώς υπάρχει η υποχρέωση του PCR test 72 ώρες πριν από την άφιξη, συν το rapid test μετά την άφιξη, συν το γεγονός ότι το κύριο ρίσκο, δηλ. η μετάδοση εντός της οικογένειας, δεν μειώνεται όταν ο συγγενείς από το εξωτερικό θα κάτσει 3 μέρες σπίτι, μαζί με την οικογένεια. Αλλά τέλος πάντων, το να μείνεις σπίτι 3 μέρες, και μάλιστα στις γιορτές, που ούτως ή αλλιώς όλα είναι κλειστά, δεν είναι και πρόβλημα...
 
Top