Cyprus Airways News

  • Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Το κέρδος της εταιρίας δεν συμπεριλαμβάνει την ενίσχηση των 20 000 000,αφού ακόμα δεν έχουν μπεί στα ταμία της εταιρίας και άρα ούτε στα λογιστικά βιβλία της για τα αποτελέσματα του 2010.Το άρθρο που ανάφερες valentinovissi ειναι παραπλανητικό γιατι αναφέρει οτι μετά τα 20 000 000 η εταιρία επέστρεψε στο κέρδος,αλλα δεν αναφέρει οτι αυτή η ενίσχηση θα δωθεί στο 2011 και οτι δεν έχουν καμία απολυτώς σχέση με το οικονομικό έτος 2010.

Αν δεν κάνω λάθος θα υπάρχει αποζημίωση κάθε χρόνο(3 000 000) απο εδώ και στο εξής για τον αποκλεισμό της Τουρκίας.


Χθες ήρθε και το 5B-DCL msn 2334 στη Κύπρο για να ενταχθεί στο στόλο των Κ.Α.
 
Δηλαδή φίλε bernard εννοείς ότι η εταιρεία απο €25εκ ζημιές που είχε ανακοινώσει το πρώτο εξάμηνο κατάφερε να δείξει κέρδος χωρίς την ενίσχυση?

Λίγο δύσκολο εως ακατόρθωτο μου φαίνεται.

Πολύ καλά τα νέα για 5B-DCL. Ξέρουμε πότε έρχεται και το 5B-DCM?
 
Το 5B-DCL θα ονομαστεί "Τρόοδος" ενώ το 5B-DCM θα λέγεται "Πενταδάκτυλος", δηλ. θα έχουν τις ονομασίες των δύο μεγάλων βουνών της Κύπρου. Λογικά το DCM θα έρθει μέχρι το τέλος του μήνα, και είχε ειπωθεί παλαιότερα ότι θα έχει και ρετρό χρωματισμό (το blue & copper της δεκαετίας του '80).
 
Μήπως γνωρίζει κανείς γιατί οι πτήσεις προς Μιλάνο-Ρώμη (CY434), Θεσσαλονίκη-Παρίσι (CY418), Παρίσι (CY386), Βρυξέλλες (CY334), Βυρητό (CY342) και Κάιρο (CY437) έχουν ακυρωθεί; Και γιατί οι πτήσεις προς Αθήνα (CY312) και Φρανκούρτη (CY376) έχουν καθυστέρηση;

http://services.cyprusair.com:7778/pls/mobile/flightinfo.watch?viewdate=10-MAR-11
 
Φίλε CyPa
Οι €25εκ ζημιές που είχε ανακοινώσει το πρώτο εξάμηνο ήταν 'εικονικές'(οι αληθίνες ζημιές ήταν πολύ λιγότερες,φήμες λένε για 10-15 εκα.) για να πετύχει πλάνα που είχε η διήκηση και η Κυπριακή κυβέρνηση(βλέπε προσπάθεια να πείσουν υπαλήλους των Κ.Α. για merge με eurocypria),αφού ένα τόσο μεγάλο ποσό άκομα και οι πιο άσχετοι με την αεροπορία δεν το πίστεψαν ποτέ.Στο τέλος του 2010 ομως με τα τελικά αποτελέσματα έπεσαν οι μάσκες.

Σημείωση : - Το χρέος καυσίμων για όλο το 2010 υπολογίστηκε στο πρώτο εξάμηνο
- Η πώληση του 5B-DBD δεν υπολογίστηκε στο πρώτο εξάμηνο παρόλο που έγινε σε αυτό
- Το καλοκαίρι όπου γίνεται ο μεγαλύτερος τζίρος μετράει πάντα στο Β εξάμηνο
- Οι επιπλέον πτήσεις charter που ανέλαβε το καλοκαίρι δεν ηταν ποτέ στα λογιστικά βιβλία του Α εξάμηνου
- Η πώληση Saber για 3 000 000 και αυτή στο Β εξάμηνο
-Η πώληση 5B-DBA 5B-DBC και αυτή στο Β εξάμηνο.

Και πολλά άλλα που εμείς δεν γνωρίζουμε.Ισως και αυτή η ''εικονική' μεγάλη ζημία να λειτούργησε και θετικά ως μοχλός πίεσης για την Κυπριακή Κυβέρνηση να δώσει τα 20 εκα.
 
Όντως κάτι είναι παράξενο αλλά αν δέν κάνω λάθος, στους λογαριασμούς υπάρχει ένα ποσό €18.7εκ στην κατηγορία "'Αλλα έσοδα" και με βάση τα όσα αναφέρονται στη σελίδα http://www.stockwatch.com.cy αυτά είναι η κρατική βοήθεια.
 
bernard":1jsrhi08 said:
Το κέρδος της εταιρίας δεν συμπεριλαμβάνει την ενίσχηση των 20 000 000,αφού ακόμα δεν έχουν μπεί στα ταμία της εταιρίας και άρα ούτε στα λογιστικά βιβλία της για τα αποτελέσματα του 2010.Το άρθρο που ανάφερες valentinovissi ειναι παραπλανητικό γιατι αναφέρει οτι μετά τα 20 000 000 η εταιρία επέστρεψε στο κέρδος,αλλα δεν αναφέρει οτι αυτή η ενίσχηση θα δωθεί στο 2011 και οτι δεν έχουν καμία απολυτώς σχέση με το οικονομικό έτος 2010.

Αν δεν κάνω λάθος θα υπάρχει αποζημίωση κάθε χρόνο(3 000 000) απο εδώ και στο εξής για τον αποκλεισμό της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια εταιρεία για το 2010 στις 08/03, η εικόνα έχει ως εξής:

:arrow: Πωλήσεις: €236,2 εκατ. από €247,4 εκατ. (Η μείωση του 4,5% έγινε λόγω χαμηλότερων ναύλων παρά την αύξηση σε αριθμό επιβατών)
:arrow: Κόστος Πωλήσεων: €249,3 εκατ. από €247,3 εκατ. (Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις τιμές των καυσίμων κατά 25% καθώς και στο κόστος του operating leasing των Airbus ενώ τα έξοδα σε συντήρηση μειώθηκαν λόγω της μερικής ανανέωσης του στόλου)
:arrow: Τα παραπάνω οδήγησαν σε αρνητικά μικτά αποτελέσματα €13 εκατ.
:arrow: Στο 2010 συμπεριλαμβάνονται "άλλα έσοδα" ποσού €18,7 εκατ. τα οποία περιλαμβάνουν την αποζημίωση για την απαγόρευση πάνω από την Τουρκία για τα έτη 2004 - 2009 και την πώληση ενός Α320. Στα λογιστικά της βιβλία η αποζημίωση μπορεί να μπει αν την πήρε διαφορετικά θα την εμφάνιζε ως απαίτηση. Δεν είναι καθόλου απίθανο όμως να τα πήρε άμεσα. Στα άλλα έσοδα το 2009 είχε το ποσό των €4,6 εκατ. από την πώληση τριών Α320.
:arrow: Με μειωμένα χρηματοοικονομικά έξοδα δείχνει ζημιά προ φόρων €3,1 εκατ. από €3,0 εκατ το 2009. Προσθέτοντας το κέρδος από την πώληση του 100% της Zenon στη Sabre ύψους €3,4 εκατ. η ζημιά για τη χρήση γίνεται κέρδος €215 χιλιάδων.
:arrow: Αν δεν υπολογίζαμε μέρος των €18,7 εκατ. που ήταν η αποζημίωση και το κέρδος από την Zenon τότε η εταιρεία θα έδειχνε σημαντικότατες ζημιές αφού το πτητικό έργο που είναι η κύρια δραστηριότητα ειδικά το 2010 βγάζει αρνητικό αποτέλεσμα πριν καν αφαιρέσουμε μισθούς και χρηματοοικονομικά έξοδα.

Το 2011 βλέπουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά έχουν ετοιμάσει Long Term Action Plan το οποίο συμπεριλαμβάνει:
:arrow: μείωση προσωπικού με αποζημίωση,
:arrow: αποζημιώσεις που θα παίρνει κάθε χρόνο λόγω Τουρκίας,
:arrow: ανανέωση του στόλου με έσοδα από πωλήσεις Α320
:arrow: sublease του Α330 (άγνωστο για πόσο)
:arrow: Για το πτητικό έργο αναπροσαρμόζουν τα δρομολόγια για να μειώσουν τα ζημιογόνα δρομολόγια.

Ελπίζω αυτό το "action plan" να είναι σοβαρό και μελετημένο όσον αφορά το πτητικό έργο γιατί κάποιες κινήσεις δείχνουν άλλα. Για παράδειγμα, αύξηση πτήσεων LCA-BRU τον Νοέμβριο εν όψη της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε το 2ο εξάμηνο του 2012 από 2 σε 5 και ξαφνική επαναφορά τους σε 2 μερικούς μήνες μετά με εντελώς άκυρες μέρες και ώρες που δεν εξυπηρετούν καθόλου τους Κυπρίους που δουλεύουν στις Βρυξέλλες για weekend επιστροφή στο νησί αλλά και αυτούς που πάνε Βρυξέλλες σε συναντήσεις και επιτροπές. Αναφέρεται πολύ στις αποζημιώσεις, στα έξοδα προσωπικού και στα έσοδα από πωλήσεις αεροσκαφών (short term) και όχι τόσο στο πτητικό κομμάτι το οποίο ως βασική δραστηριότητα είναι ζημιογόνο... και βρίσκεται υπό την απειλή έντονου ανταγωνισμού. Κάθε άλλο παρά Long term action plan θα το ονόμαζα αυτό αφού κοιτάει απλά προσωρινή ενίσχυση της ρευστότητας αλλά anyway είναι προσωπική η άποψη. Ελπίζω και εύχομαι για τα καλύτερα...
 
Ισώς να κάνω λάθος για το αν τα 20 εκα. είναι η όχι στο προυπολογισμό του 2010 αλλά τα στοιχία που διαρρέουν είναι μπερδεμένα,μιας και το σημαντικό αυτό ποσό εγκρίθηκε απο την Βουλή μέσα στο Μάρτιο (τρίτο μήνα του 2011).

Το δρομολόγιο LCA-BRU δεν ήταν ποτέ απο τα ισχηρά σε πληρότητες δρομολόγια των Κ.Α.Ακόμα και με τη Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ευ το 2012 δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει 5 πτήσεις τη εβδομάδα απο την στιγμή μάλιστα που η Ryanair ξεκίνησε για Charleroi.Ηταν μια λανθασμένη κίνηση και μάλλον προήλθε απο πίεση της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας προς τις Κ.Α. για να εξηπηρετήσει καλήτερα τους ευροβολευτές.Δυστηχώς πολλές απο τις αποφάσεις τις εταιρίας δεν έχουν να κάνουν με κριτήριο την κερδοφορία αλλα να εξηπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα.
 
Σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, όποιες αλλαγές προκύψουν για την χρήση πριν τη δημοσίευση του ισολογισμού πρέπει να απεικονιστούν. Όπως στην περίπτωση που υπάρξει ζημιά στις αρχές του έτους δεν μπορείς να μην πάρεις πρόβλεψη και να το αφήσεις έτσι για ενα χρόνο.

Για τις Βρυξέλλες το πιστεύω ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τόσες πτήσεις αλλά τουλάχιστον ας το κάνει μια την Παρασκευή και Κυριακή και μια μέσα στην εβδομάδα για να εξυπηρετήσει. Εγώ ξέρω πολλούς που θέλουν να πάνε στη Κύπρο για weekend και δεν μπορούν με την CY οπότε πληρώνουν πολύ περισσότερα για να πάνε μέσω ATH με Aegean. Αν δεις τα δρομολόγια της ΟΑ για Βελιγράδι είναι πολύ πιο μελετημένα από τη στιγμή που εξυπηρετούν επιχειρηματίες και άτομα που επιστρέφουν ΑΤΗ για weekend. ενώ αντίθετα της JAT δεν είναι.
 
Ναι δεν αμφιβάλλω οι κινήσεις της Cyprus οπως είπαμε δεν γίνοντε πάντα το οικονομικό συμφέρον*αλλά αφού αυτοί που ξέρεις πετάνε ATH για να πάνε για weekend Κύπρο παρόλο που είναι πιο ακριβά γιατι δεν πάνε AMS που είναι πανεύκολο και απο εκεί Κύπρο?Η μήπως δεν γνωρίζουν πως υπάρχει και αυτή η επιλογή?


*πχ Sαουδική Αραβια οπου οι Σαουδάραβες απειλόυσαν τη Κύπρο οτι αν σταματήσουν οι Κ.Α τις πτήσεις απο Κύπρο θα επιτρέψουν στην kibris να πετάει κατευθίαν απο Λευκωσία Ercan και πολλά άλλα παρόμια παραδείγματα.
 
Top