Re: Αλλαγή πορείας αεροπλάνων και νυχτερινές πτήσεις
Καλησπέρα σε όλους.
Δεν συνηθίζω να σεμμετέχω στις συζητήσεις του forum, αφού δεν είμαι ειδήμων, παρόλο που διαβάζω ανελλιπώς καλθημερινά τα σχόλια και τις συζητήσεις.
Καθότι είμαι μόνιμος κάτοικος της Αρτέμιδας εδώ και 17 χρόνια (4 χλμ. απο την τελική των διαδρόμων αποπροσγείωσης), πιστεύω ότι μπορώ να έχω άποψη και γνώμη για το θέμα που έχει τεθεί. Πρίν ξεκινήσω θα ήθελα να υπενθυμίσω, πως είμαι χρήστης (επιβάτης) και λάτρης των αεροπλάνων και όχι γνώστης ή επαγγελματικά ασχολούμενος με αυτά.
Στο θέμα μας, κανείς δεν μπορεί να θέσει θέμα ή να αμφισβητήσει την λειτουργία του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος, κάτι τέτοιο θα ήταν απλώς ανόητο και άστοχο, είναι όμως πραγματικότητα ότι εδώ και περίπου 10 μήνες η πορεία των αεροσκαφών κατά την απογείωση τους (όταν πνέει βόρειος άνεμος) προς την Αρτέμιδα έχει αλλάξει. Παλιότερα μετά την απογείωση απο τον Ανατολικό διάδρομο (03L/21R), τα αεροσκάφη επιχειρούσαν δεξιά στροφή, σχεδόν επάνω απο την λεωφόρο Καραμανλή και στη συνέχεια επάνω απο την Κάρυστο περίπου, κατεύθυνονταν βόρεια ή νότια ανάλογα με τον προορισμό τους. Τώρα δεν επιχειρούν στροφή αλλά συνεχίζουν ευθεία και επιχειρούν δεξιά ή αριστερή στροφή σχεδόν επάνω αποτην Ραφήνα, με αποτέλεσμα ο θόρυβος να διαχέεται σε ολόκληρη την περιοχή των βορείων Μεσογείων.
Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και νυχτερινών ωρών, σύμφωνα με τις διαδικασίες, αλλάζει η χρήση των διαδρόμων, έτσι όταν πνέει βόρειος άνεμος χρησιμοποιείται στις απογειώσεις ο δυτικός διάδρομος (03R/21L), έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η ώχληση. Παρόλα αυτά είναι συνηθισμένο φαινόμενο ακόμα και σε αυτές τις ώρες (23.00-07.00 & 15.00-18.00) να χρησιμοποείται ο ανατολικός διάδρομος (03L/21R) για τις απογειώσεις.
Αποτέλεσμα είναι ο εξαιρετικά μεγάλος θόρυβος, οποίος είναι τρομαχτικός κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κανείς δεν ζητά να σταματήσουν οι αποπροσγειώσεις των αεροπλάνων κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ή των νυχτερινών ωρών, είπαμε κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό και καταστροφικό, αλλά απλά να εφαρμόζονται οι διαδικασίες που ούτως ή άλλως θεσπίστηκαν απο την ΥΠΑ ή το ίδιο το αεροδρόμιο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.
Η Γλυφάδα ήταν η περιοχή που για πολλά έτη αντιμετώπισε την όχληση του Ελληνικού, αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν πολλές νέες "Γλυφάδες", το ελληνικό ήταν ένα παλιό αεροδρόμιο χωροθετημένο στην περιοχή πρίν 85 χρόνια, όταν οι πτήσεις ήταν ελάχιστες.
Σε ότι αφορά ότι ήταν γνωστή η χωροθέτηση του αεροδρομίου στην περιοχή, δεν είναι εντελώς ακριβές, αφού η πρώτη μελέτη για την περιοχή των Σπάτων έγινε το 1976 παράλληλα με άλλες περιοχές, όπως αυτής την Πάχης Μεγάρων, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη λόγω του εδάφους της.
Η περιοχή της Αρτέμιδας είναι κατοικημένη πολλά χρόνια πρίν την έλευση του αεροδρομίου στην περιοχή και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου όσοι και πρίν 30 χρόνια, εξαιρουμένων των παραθεριστών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Επομένως θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια ελάχιστη μέριμνα για τους κατοίκους της ερύτερης περιοχής. Εδώ να ενημερώσω ότι έχουν γίνει πολλά διαβηματα απο πλευράς των εκάστοτε δημοτικών αρχών, αλλά και ομάδων πολιτών (δεν έχω συμετάσχει σε αυτές) για να γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες αποπροσγειώσης, αλλά προσκρούουν στην άρνηση κατανόησης απο τον ΔΑΑ και καθότι ισχυρότερος απο τους τοπικούς Δήμους, εξακολουθεί να τους αγνοεί.
Σε ότι αφορά την παραίνεση για κλειστά παράθυρα και aircondition, να υπενθυμίσω ότι η Ατρέμιδα κατοικείται κατά το πλείστον απο χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλού εισοδήματος πληθυσμό, ως εκ τούτου δεν αποτελεί αυτονόητη λύση η ύπαρξη και λειτουργία κλιματιστικών.
Ελπίζοντας ότι δεν έκανα κατάχρηση του forum, σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.