Μιας και μεχρι πριν 4 μήνες ήμην κάτοικος Βρυξελλών, ας μου επιτραπεί η παράθεση μερικών συμβουλών.
1) το Charleroi ή Βrussels South (κατά τον Ο' Λίγδη) βρίσκεται 75 χλμ νότια των Βρυξελλών. Η μετάβαση προς την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα γίνεται είτε με τρένα είτε με λεωφορεία (κόστος και χρόνος παραπλήσιος)
2) Για διαμονή δε μπορώ να σε βοηθήσω αγαπητέ Αθανάσιε, μιας και νοίκιαζα διαμέρισμα αλλά και όσες φορές πήγα πιο πρίν έμενα σε μεγάλα ξενοδοχεία.
3) Στο μεγάλο θέμα του φαγητού τώρα: Όντως στις σοκολάτες ΜΑΚΡΥΑ από Leonidas. Οι Godiva είναι για τους τουρίστες. Οι γνώστες τρώνε από τις κάτωθι σοκολατερί. Neuhaus (έχει στο αεροδρόμιο, στις Galleries Saint Hubert και στο Grand Sablon), Markolini (θεωρείται ο "καλλιτεχνης" της σοκολάτας, η σοκολατερί του μοιάζει με κοσμηματοπωλείο -σε τιμές και εκθεση των προϊόντων-). Αν και δοκίμασα (πόνεσε η τσέπη κι ο κ.........ς μου) δε μ' ενθουσίασε. Βρίσκεται κι αυτός στο Grand Sablon. Τέλος υπάρχει ο maitre de Chocolat o monsieur Wittamer στο Grand Sablon επίσης. Είναι το μοναδικό του κατάστημα στις βρυξέλλες (τα υπόλοιπα είναι στο Τόκυο και τη Ν.Υ. οπότε καταλαβαίνεις). Αν δεν ικανοποιηθείς με όλους αυτούς, πας στης Mary's Chocollaterie, στη Rue Royal, ακριβώς απέναντι από το μνημείο του αγνωστου στρατιώτη. Η εν λόγω κυρία είναι η επίσημη προμηθεύτρια του παλατιού...!!! οπότε η ποιότητα και οι τιμές είναι ανάλογες. Για την ιστορία, δοκίμασα πραλίνες απ' όλους και μπορώ να πω ότι ο Neuhaus, η Mary και ο Wittamer είναι η Αγία Τριάδα (ό,τι πληρώνεις παίρνεις....).
ΠΑΤΑΤΕΣ ή αλλιώς frittes γαλλιστί. Μεγάλο θέμα πολλές πολλές επιλογές. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με Mayonaise. Τίποτε άλλο. Θα βρεις παντού, κυρίως γύρω από την Grand Place. Oι καλύτερες όμως βρίσκονται στην Place Jourdan στην καντίνα του Antoine. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Συμβούλιο της Ευρώπης (σταθμός Metro Schuman) απότε μην παραξενευτείς αν δεις πολλούς διπλωματικούς υπαλλήλους , ακόμα κι ευρωβουλευτές (πέτυχα και τέτοιους) να τρώνε τις πατατούλες τους.
ΜΥΔΙΑ. Τα τρώνε ΜΟΝΟ οι τουρίστες. Τα μυδάδικα βρίσκονται γύρω απο την Grand Place, κυρίως στη Rue des Bucheres και η όλη κατάσταση θυμίζει Πλάκα, με τους κράχτες. Αν τελικά πας για μύδια, προτίμησε του Leon, είναι ο γνωστότερος και ο καλύτερος. Να ξέρεις όμως ότι επειδή τα μύδια είναι η τουριστοπαγίδα, ΟΠΟΥ και να κάτσεις τα πουλάνε ακριβα. Κάτω απο 25€ τη μερίδα δε θα βρεις. Εγώ, είπα και ελαλησα και μαρτία ουκ έχω.
Αν θες να φας ΚΑΛΑ και σε λογικές τιμές, σου προτείνω το Cafe Arcadi. Ήταν το στέκι μου για ΄σο καιρό έμεινα στις Βρυξέλλες (έτρωγα εκεί τουλάχιστον 4 φορές τη βδομάδα). Βρίσκεται στη rue Arenberg και το μεσημέρι γίνεται το έλα να δεις. Μπορεί να περιμένεις μέχρι και 1 ώρα να βρεις τραπέζι. Έχει τις καλύτερες quiche του Βελγίου, καταπληκτικές μακαρονάδες, το plat du jour είναι κάθε μέρα μια έκπληξη, ειδικεύεται και στην Μαροκινή κουζίνα (μιας και το έχουν Μαροκινοί) και από τιμές άπαιχτο. Έχει σταθερές τιμές απο΄το 2004 όπου πρωτόφαγα. Ενδεικτικά, 1 entrecote (stake στα αγγλικά) μεγάλη και ζουμερή (κοντά στα 250 γραμμάρια) με πατάτες, σαλάτα και μπύρα Chimay Blue 16€ (είναι το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου με 13€).
Planespotting. Επειδή απ' ότι κατάλαβα δε θα έχεις αυτοκίνητο, η επιλογή είναι μία. Parking 2 & 3 στο αεροδρόμιο. Και στα δυο, ανεβάνεις στον 6ο όροφο κι απολαμβάνεις. Το Ρ3 είναι το καλύτερο, μιας και καλύπτεσαι με φακό από 70-300mm ανάλογα με το αεροπλάνο. Βλέπει τον 25R-07L και τον 20-02. Αν είσαι τυχερός και έχουν τον 07L για προσγειώσεις θα απολαύσεις θέαμα (μια ματιά στις φωτό μου στο airpics.net και το facebook θα σε πείσει). Συνήθως έχουν τον 25R για προσγειώσεις και τον 25L (από τη μεριά του Ρ2, αλλά εκεί χρειάζεσαι 300mm και πάνω φακό) για απογειώσεις. Αν είσαι κω.......δος και δουλεύουν τον 20-02 για αποπροσγειώσεις (μου έτυχε 3 φορές όλες κι όλες) θα κόψεις φλέβες. Το Ρ3 βρίσκεται βγαίνοντας από το terminal, αριστερά και το Ρ2 δεξιά (μόνο τυφλός δεν τα βλέπει).
Αν έχεις χρόνο κι όρεξη τότε παίρνεις το τρένο από τον Gare du Nord, κατεβαίνεις στο Kortenberg (20 λεπτά διαδρομή) και μετά από 15 με 20 λεπτά περπάτημα φτάνεις εκεί που πάνε όλοι, στο κατώφλι του 25R, ΄ρεξη να χεις να τραβάς. Στο ίδιο μέρος φτάνεις κι οδικώς, μέσω Stenokerzeel. Για περισσότερες πληροφορίες, δες
εδώ (το καλύτερο site) για spotting στις Βρυξέλλες.
Μιας και θα βρίσκεσαι στη γειτονιά, ΠΡΕΠΕΙ να ανάψεις ένα κεράκι στο Ναό (το Schiphol ντε). Βάλε λίγο το χερι στην τσεπη, κόψε από κάπου και πάνε AMS. Θα με μακαρίζεις για όσο ζείς.
Αντε, σ' αφήνω τώρα, γιατί αρκετά μελαγχόλησα.