Κόντρα Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας για το περιστατικό με αεροσκάφος της Ολυμπιακής
Πέμπτη, 6 Απριλίου 2006
Κόντρα φαίνεται να έχει προκύψει μεταξύ Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας, με αφορμή το προχτεσινό περιστατικό με αεροσκάφος της Ολυμπιακής, καθώς η Πολιτική Υπηρεσία υποστηρίζει οι πιλότοι των μαχητικών παραβίασαν τους κανόνες, ενώ η Πολεμική από την πλευρά της τονίζει ότι δεν υπήρχε περίπτωση σύγκρουσης.
Ο πιλότος των Ολυμπιακών Αερογραμμών ανέφερε ότι το ένα μαχητικό πέρασε μπροστά του σε απόσταση 30 μέτρων, ενώ από τα ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καταδεικνύεται ότι η απόσταση ήταν περίπου 200 μέτρα.
Κύκλοι της Πολιτικής Αεροπορίας υποστηρίζουν ότι οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών παραβίασαν τους κανόνες και πλησίασαν τον αεροδιάδρομο των επιβατικών, και συνεπώς και το συγκεκριμένο Boeing με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και το Ντίσελντορφ.
Απαντώντας, η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι οι πορείες των αεροσκαφών ήταν υπό τον έλεγχο των ραντάρ της και σε καμία περίπτωση, ακόμα και αν δεν γινόταν ο ελιγμός του πιλότου, δεν υπήρχε περίπτωση σύγκρουσης. Κατά την Πολεμική Αεροπορία, στη χειρότερη περίπτωση τα αεροσκάφη κατά τη στιγμή της διασταύρωσης θα είχαν μεταξύ τους απόσταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων.
Τέλος, όσον αφορά στην ενεργοποίηση του συστήματος αποφυγής συγκρούσεων, κύκλοι και των δύο πλευρών θεωρούν ότι ο εγκέφαλος του συστήματος εκτίμησε τις προεκτάσεις των πορειών των δύο αεροσκαφών όχι όταν είχαν σταθερή πορεία, αλλά όταν το Boeing κατέβηκε και τα μαχητικά ανέβαιναν μετά ελιγμού.
link
http://www.traveldailynews.gr/new.asp?n ... egory_id=3