Ελληνικές Αεροπορικές εταιρείες και το μέλλον τους

  • Thread starter Thread starter Belavia
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
H ανάπτυξη των αερομεταφορών έρχεται μετά την ανάπτυξη άλλων τομέων.(τουρισμός,επαγγελατικά ταξίδια , κοινωνική ,οικονομική ευημερία,υποδομές)
Όντως και συμφωνώ επειδή δεν στέκουν εμπορικά δεν υπάρχουν αερομεταφορές , όχι όμως λόγω έλλειψης πληθυσμού.
Η Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη καλύπτουν λίγο πιο πάνω από το 50% του συνολικού πλυθησμού της Ελλάδας και μαζί με τα νησιά που έχουν αεροδρόμιο είναι περίπου 6.000.000-6.500.000.
Μόνο η Πάτρα μαζί με Λάρισα, Βόλο αγγίζουν το 1εκατ.
Γιατί λοιπον όλοι αυτοί να μη δικαιούνται αεροπορικής συγκοινωνίας είτε εντός είτε εκτός;
5:45 από την καβάλα που έχει αεροπορικές συγκοινωνίες πιστεύω κερδοφόρες εμπορικά μόνο με 2 τρόπους γίνεται:
α) ή να έχει καταναλώσει κάποιος τουλάχιστον 2-3 ώρες στο αεροδρόμιο της Καβάλας χωρίς λόγο ή
β) Να έχει καθυστέρηση το αεροπλανο.
Μα καθυστερήσεις υπάρχουν παντού και στα τρένα και στα πλοία.Είναι παράδειγμα αυτο;
Τα χανια με την Athens έχουν από 10 και πάνω πτήσεις.
Στο εξωτερικό όσο και αν ψάξει ,κανείς δεν βρίσκει πόλη άνω των 100.000 κατοίκων που να μην εχει αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα ή άλλες πόλεις.
Επομένως αυτό που λείπει είναι η πολιτική αεροπορικής και γενικότερα συγκοινωνιακής ανάπτυξης και όχι οι αποστάσεις , το κόστος κλπ.
Για όσους αμφιβάλλουν εαν βρω το λινκ θα σας στείλω μια έρευνα ενός πολύ καλού καθηγητή στο ΤΕΙ Πατρών για τη βιωσιμότητα του αεροδρομίου του Αράξου την οποια οι φορείς της Πάτρας την πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων.
Επίσης η Πρέβεζα δεν έχει ούτε τρένο ούτε το καταπληκτικό οδικό δύκτιο και έχει μόνο 2 εβδομαδιαίες πτήσεις με την Αθήνα.
Γενικά Πελοπόνησος,Δυτική Ελλάδα,Ιόνια και Θεσσαλία δεν έχουν και τόσο καλές σχέσεις με το αεροπλάνο σαν μέσο.
Μακάρι η Κοζάνη με την καστορια να πάρουν τα πάνω τους τώρα με τη νέα εταιρια.
 
Ενα ερώτημα που δέν απαντήθηκε είναι το εξής:πόσες αεροπορικές εταιρείες "σηκώνει" η χώρα;Πληθυσμιακά, γεωγραφικά,οικονομικά.Είμαστε περίπου 11 εκατομμύρια άτομα.Πόσοι από εμάς έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τό αεροπλάνο ώς αποκλειστικό συγκοινωνιακό μέσο γιά τίς εκτός τής πόλης μας (όπου και να είναι αυτή) μετακινήσεις;καί όσοι έχουν αυτήν την δυνατότητα,πόσες εταιρείες μπορούν να "συντηρήσουν";

Είμαστε μιά χώρα όπου οι μεγαλύτερες αποστάσεις δέν ξεπερνούν τά 900 χιλιόμετρα (άντε 1000 μέ τίς στροφές στά βουνά).Οι δρόμοι έχουν βελτιωθεί σέ πολύ μεγάλο ποσοστό,οι σιδηρόδρομοι επίσης,τά πιό πολλά πλοία τής ακτοπλοϊας είναι νεότευκτα ή μικρής ηλικίας και αρκετά γρήγορα.Υπάρχουν λοιπόν αρκετές επιλογές πιά.

Τό να έχη κάθε (κάπως μεγάλη) πόλη τής χώρας το αεροδρόμιό της,όπως γίνεται "στήν αλλοδαπή",δέν είναι πάντα πανάκεια.Παράδειγμα,η Θεσσαλία,όπου οι τέσσερεις κύριες πόλεις της βρίσκονται οδικώς σέ απόσταση το πολύ μίας-μιάμισης ώρας η μιά από την άλλη.Ποιό το όφελος να υπάρχουν π.χ. αεροδρόμια στά Τρίκαλα καί στην Καρδίτσα καί στόν Βόλο καί στήν Λάρισα;Αρκεί μόνο αυτό τής Λάρισας καί άντε άς βάλουμε και τον Βόλο που έχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση μέ τίς Σποράδες (ώστε να έρχωνται τά τσάρτερ καί να μοιράζωνται μετά οι τουρίστες στά νησιά).

Η Δυτική Ελλάδα βέβαια δέν έχει σιδηρόδρομο (εκτός τής Πάτρας) αλλά δέν έχει καί πολλές μεγάλες πόλεις.Ιωάννινα και Πρέβεζα έχουν αεροπορική σύνδεση μέ την Αθήνα,αλλά μεταξύ τους γιατί να έχουν,όταν οδικώς απέχουν περίπου μία ώρα;Η Ηγουμενίτσα δέν έχει μέν αεροδρόμιο αλλά μέ τό πλοίο είναι περίπου 2 ώρες και κάτι από Πάτρα.

Αυτό που πιστεύω εγώ είναι οτι γιά την χώρα μας,οι υπάρχουσες τρείς scheduled αεροπορικές εταιρείες (OA,A3,ZF) καί η μικρότερη SkyExpress,μιά χαρά είναι-δέν χρειαζόμαστε άλλες.Τσάρτερ εταιρεία υπάρχει-η Astra.Πόσες άλλες να στηθούν πιά;
 
REGIONAL":23t9qv1u said:
H ανάπτυξη των αερομεταφορών έρχεται μετά την ανάπτυξη άλλων τομέων.(τουρισμός,επαγγελατικά ταξίδια , κοινωνική ,οικονομική ευημερία,υποδομές)
Αφού τα λές και μόνος σου, γιατί μας τυραννάς :)? Ο τουρισμός πάει χάλια (μην κοιτάμε μόνο αφίξεις αλλά και το τι μένει τελικά απο "μαλλί"), τα επαγγελματικά ταξίδια επίσης περνάνε μεγάλη κρίση (προσωπικά ξέρω πωλητές απο ΑΤΗ που τους έκοψε η εταιρεία τα αεροπορικά και τους στέλνει με το βαπόρι/τρένο/ΚΤΕΛ), για κοινωνική ευημερία δεν συζητάμε αφού αυτή πλέον απαιτεί και οικονομική ευημερία (που είτε δεν υπάρχει ή είναι με δανεικά) και τέλος οι υποδομές, που εδώ αν μιλάμε για domestic κίνηση λίγη σημασία είχαν ανέκαθεν και έχουν δυστυχώς ακόμη. Το αεροπορικό ταξίδι δεν είναι τίποτα λίγότερο ή περισσότερο απ' το να πας απ' το Α στο Β (καλά, όχι για εμάς :mrgreen: αλλά για την πολύ μεγάλη πλειοφηφία είναι) οπότε πάντα θα ψάχνουμε για τον πιο οικονομικό τρόπο και έπειτα ακολουθούν όλα τα άλλα.

Κατα τη γνώμη μου, αμιγώς ελληνικές εταιρείες, η αγορά σηκώνει μια άντε δύο με το πολύ ζόρι και με την αβάντα των επιδοτούμενων. Περιφερειακές καμμία, αφού αν υπάρχει ψωμί εκεί, νομοτελειακά θα πάει στα μεγάλα ψάρια.
Αν τώρα μπούνε στο παιχνίδι μεγαλύτερα μεγέθη, τότε σίγουρα θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες.
Το ψωμί όλο ήταν στα charter αλλά πάει τώρα πέταξε...Αντε να τα βάλεις με μεγαθήρια στύλ TUI... Για την Astra φυσικά δεν το συζητώ, μπορεί να είναι charter αλλά δεν έχει τη δύναμη να φέρει μιλιούνια (εκεί είναι τα λεφτά κατα την άποψη μου και όχι στο να πετάς 5 φορές τον μήνα ευρώπη και να παίρνεις Έλληνες για διακοπές)...

Το θέμα πλέον έχει καλυφθεί απο την μεριά μου (και πολύ σας κούρασα :mrgreen: :4: ). Ας μιλήσει και κανένας άλλος. Θα επανέλθω μόνο προς απάντηση...
 
Για το θέμα των τσαρτερ δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.
Για να πάει καλά μια ελληνική εταιρία στον τομέα των τσάρτερ θα πρέπει πρώτα από όλα να στηριχτεί από τους εγχώριους Τ.Ο.
Ερώτημα; η ελληνικοί - ελάχιστοι Τ.Ο στηρίζουν ικανά μια ελληνική τσάρτερ εταιρία;
Η Απάντηση είναι όχι!δίοτι
α) Η τοπικοί Τ.Ο είναι πολύ λίγοι και κυρίως δεν μπορούν ή δεν αντέχουν να αναλάβουν το ρίσκο να προπληρώσουν τις αεροπορικές θέσεις οπως κάνουν οι ξένοι Τ.Ο ακόμα και αν τα πράγματα δεν κινηθούν ικανοποιητικά.Δηλαδή δύσκολα θα δούμε για παράδειγμα τον Ζορπίδη να προκαταβάλει κάποιες θέσεις εαν αυτή η ενέργεια ενέχει μεγάλο ρίσκο.
β)Εαν πούμε ότι οκ με τους ελληνικούς Τ.Ο και στραφούμε ως ελληνική εταιρία στους ξένους τότε σε μεγάλο ποσοστό θα σπάσουμε τα μούτρα μας διότι στο εξωτερικό οι επιλογές είναι πάμπολες και σαφώς πιο φτηνές διότι μια ελληνική εταιρία τσάρτερ θα πρέπει καταρχήν να μεταφέρει άδειο το αεροπλάνο στην/από τη βάση με επιπλέον κόστος.
πχ το 2006 υπήρχε μια πτήση charter της Α3 από τη Χίο προς το Όσλο. Το κόστος ήταν πολλάπλάσιο διότι το 734 θα έπρεπε πριν εκτελέσει την πτήση να μεταβεί από την Αθήνα στη Χίο άδειο! να κάνει την απαραίτητη τεχνική στάση στη Θεσσαλονίκη να πάει στο Όσλο μετά πάλι στη Χίο και τέλος πάλι άδειο στην Αθήνα.
Μετά από 3 χρόμια ανέλαβε η Jet Time η οποία έχει μόνιμα στο Όσλο 1 733.
γ)Οι μεγάλοι κυρίως Τ.Ο (TUI,Neckermann,)έχουν δικές τους αεροπορικές εταιρίες.
Το ψωμί δεν είναι εκεί , είναι στην ανάπτυξη των περιφεριακών πτήσεων και ειδικά αυτών από τη Θεσσαλονίκη οι οποίες κακώς θεωρούνται άγονες με 100% πληρότητες.
 
REGIONAL":qkmlpmk9 said:
H ανάπτυξη των αερομεταφορών έρχεται μετά την ανάπτυξη άλλων τομέων.(τουρισμός,επαγγελατικά ταξίδια , κοινωνική ,οικονομική ευημερία,υποδομές)
Όντως και συμφωνώ επειδή δεν στέκουν εμπορικά δεν υπάρχουν αερομεταφορές , όχι όμως λόγω έλλειψης πληθυσμού.
Η Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη καλύπτουν λίγο πιο πάνω από το 50% του συνολικού πλυθησμού της Ελλάδας και μαζί με τα νησιά που έχουν αεροδρόμιο είναι περίπου 6.000.000-6.500.000.
Δεν είναι απαραίτητο η ανάπτυξη της αεροπορίας να είναι συνάρτηση μόνον του τουρισμού ή άλλων υπηρεσιών. Βλέποντας τα στοιχεία του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλου, βλέπουμε μία στασιμότητα της επιβατικής κίνησης για 2007/08 ενώ ο IST είχε αύξηση 3,6% και ο FCO 6.9%.
Εάν ισχύσει αυτό που ισχύει διεθνώς για το α΄ εξάμηνο του 2009 υπολογίζεται μείωση 8-10% της επιβατικής κίνησης.
Επίσης η εσωτερική επιβατική κίνηση έχει παραμείνει στάσιμη από το 2006, περίπου στα 6 εκατ. επιβάτες (36,4%της συνολικής κίνησης) η οποία είναι χαμηλή έναντι των δύο ανταγωνιστικών αεροδρομίων IST (40,3%της συνολικής κίνησης) και FCO (45,1%της συ-νολικής κίνησης).
Όσο για την διεθνή επιβατική κίνηση ο ATH έχει αρκετά προβλήματα έναντι του IST όπου υπολείπεται 31απευθείας συνδέσεων μεταξύ πόλεων. Ο IST και FCO συνδέουν απευθείας από 150 πόλεις ο καθένας.
Ο ΑTH έχει MONO 19% διαφορετικές συνδέσεις πόλεων με τον IST, ενώ ο IST έχει 55% διαφορετικές συνδέσεις πόλεων με τον FCO. Άρα ο IST είναι άκρως ανταγωνιστικός του ATH, και με περισσότερες συνδεδεμένες πόλεις και μάλιστα διαφορετικές του FCO. Για να μπορέσει να ανταγωνιστεί ο ΑTH θα πρέπει να βρει διαφορετικές πόλεις να συνδέσει αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί οι μεγάλες και προσοδοφόρες πόλεις είναι καλυμμένες.
Η Άπω Ανατολή είναι μία περιοχή όπου ο ΑTH δεν έχει αρκετή πρόσβαση και η σύνδεση με Πεκίνο απέτυχε, τώρα εάν μπορέσει και εκμεταλλευτεί το άνοιγμα και την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με το Βιετνάμ και μπορέσει να μετακινήσει επιβάτες μεταξύ Άπω Ανατολής, Αυστραλίας, είναι κάτι που ο χρόνος θα δείξει. Επιπλέον εάν γίνει κάποια συνεργασία με την Garuda Indonesia θα ήταν μία άλλη επιλογή συνεργασίας γιατί όλες οι άλλες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής ίδει συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές εταιρείες. Είναι δύσκολο πάντως να αναπτυχθεί ο ATH σε ένα εδραιωμένο περιβάλλον, πόσο μάλλον να ανταγωνιστεί τον FCO όπου οι διασυνδέσεις πόλεων και το load factor των πτήσεων είναι καλύτερο από του ATH και IST που είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό για τον ATH γιατί υπάρχει χώρος για ανάπτυξη. Το θέμα είναι να βρεθούν οι σωστές πόλεις να συνδεθούν. Περισσότερες καλές πόλεις φέρνουν καλύτερο load factor. Αλλά οι έξυπνες συνεργασίες θα παίξουν τον σημαντικό ρόλο.
ATH IST FCO
DOMESTIC 36,43% 40,34% 45,11%
direct conn city to city33 34 27
INTERNATIONAL 63,57% 59,66% 54,89%
direct conn city to city86 116 123
TOTAL CITIES 119 150 150
YR INCR TOTAL PAX YR INCR TOTAL PAX YR INCR TOTAL PAX
2003 4,50% 12.252.394 6,60% 12.104.342
2004 8,85% 13.662.332 28,90% 15.600.601
2005 4,53% 14.281.020 23,70% 19.293.769
2006 8,60% 15.509.188 10,20% 21.265.974 6,40% 31.273.074
2007 6,35% 16.500.000 9,10% 23.196.229 5,20% 32.919.025
2008 0,00% 16.500.000 3,60% 24.033.323 6,90% 35.226.351
Δεν έχω στοιχεία για το σύνολο της επιβατικής κίνησης για όλη την Ελλάδα, εάν κάποιος γνωρίζει τέτοια στοιχεία ή που μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, θα τον ευχαριστούσα.
 
Ωραίο το πχ για την Θεσσαλία αλλά γιατί ο Λαρισαίος να πρέπει να πάρει αεροπλάνο δεν κατάλαβα όταν βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας-αν δεν πρόκειτε για νησί (ειπώθηκε ήδη , ποσα α/φοι μπουρούν να γεμίσουν 2 Ελληνικές πόλεις για ένα νησι? btw η Λαρισα>Βόλου είναι 150 χιλιάδες κάτοικοι..)

Θα είναι ενδιαφέρον όταν ο ΟΣΕ γίνει πραγματικά ακριβός κ όχι το φοιτητικό-πολυτέκνων-3της ηλικίας που ισχύουν τώρα. Ταξίδι 1 ωρας με τρένο κοστίζει από 25-60 Ε στην δ. Ευρώπη, στην Ελλάδα είναι στα 10Ε? Από την στιγμή που το αεροπορικό είναι σε ευρωπαικές τιμές (κ το εισόδημα στα γνωστά ελληνικά επίπεδα) θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους αντιστάθμισμα..
 
O ΟΣΕ ήδη αποφασίστηκε να αυξήσει τα εισιτήρια και να μειώσει τα δρομολόγια κατά 60%!
Εκτός του ότι ένα σημαντικό μέρος κατοίκων της Ηπειρωτικής Ελλάδας δεν έχει ταξιδέψει ποτέ του με αεροπλάνο ,φαίνεται να μην προτιμάει ούτε το τρένο και για αυτό επειδή η εταιρία του ΟΣΕ είχε μπει πολύ <<μέσα>> θα κάνει αυτές τις αλλαγές.
Με το ΚΤΕΛ η απόσταση Βόλος - Αθήνα είναι 4 ώρες με ένα αεροπλανο θα ήταν 20-25 λεπτά.
To παρακάτω λινκ για να δούμε ότι η Ελλάδα είναι αιώνες πίσω στις συγκοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.
http://www.carcassonne.aeroport.fr/uk/
Αυτή η πόλη κουκλί μέσω του επιμελητηρίου απέκτησε δικό της αεροδρόμιο ,τα υπόλοιπα καταδυκνείουν τι σημαίνει σε έναν τόπο να υπάρχει τουριστική πολιτική.Πολιτιστική κληρομιά και τουριστική αεροπορική ανάπτυξη.
Μετά λένε γιατί η Γαλλία είναι η πιο τουριστική χώρα στον κόσμο...
 
Τί εννοείς "μέσω του επιμελητηρίου"? Η πόλη αυτή είναι απίστευτα κοντά στην Toulouse και δεν μπορώ να καταλάβω πώς, πότε και γιατί απέκτησε δικό της αεροδρόμιο. Φαντάζομαι πως οι προσγειώσεις της RYR εκεί θα συντηρούν το αεροδρόμιο, αλλά πριν από αυτό τί κατάσταση επικρατούσε??? Δεν επικρίνω την δημιουργία του αεροδρομίου, απλώς προσπαθώ να καταλάβω....
 
REGIONAL":2dccr4bc said:
Με το ΚΤΕΛ η απόσταση Βόλος - Αθήνα είναι 4 ώρες με ένα αεροπλανο θα ήταν 20-25 λεπτά.

REGIONAL έχεις κάνει πολλές πτήσεις 20λ? Παλιά είχα πετάξει για Λάρισα από το Ελληνικό με ηρωικό dassault κ νομίζω ξέρεις οτι το Ελ Βεν παίρνει περισσότερο χρόνο...
 
25-30 φυσικά Αθήνα- Μύκονος ή Ρώμη - Φλωρεντία ή Νάπολη.
Τα νησιά έχουν και το πλοίο εξάλλου αλλά έχουν μια αεροπορική κίνηση δίοτι το ένα συμπληρώνει το άλλο.
Αυτές οι μεγάλες σχετικά πόλεις γιατί να μην εκμηδενιζαν τις αποστάσεις;
Μήπως ποτέ δεν τους είπε κανείς για το αεροπορικό μέσο;
Η καστρόπολη αυτή η οποία δίνει την εντύπωση παραμυθένιας ατμόσφαιρας βρίσκεται κοντά σε άλλα αεροδρόμια.
Μέσα στα στοιχεία του αεροδρομίου αναφέρει ότι ο διαχειριστής του είναι το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο και μάλιστα έχει μέχρις στιγμής ως μοναδική εταιρία τη Ryanair.Μάλιστα η συνεργασία είναι αρκετά χρόνια.Αυτό θα γινόταν και στο Βόλο, αλλά δυστυχώς εμείς είμαστε υπεράνω. Τι είναι το carcassone μπροστα στο Βόλο;Η ΥΠΑ και οι κοινωνία έχασαν μια τεράστια ευκαιρία.
Απίστευτο ε; Κι όμως έτσι χτίζονται οι τουριστικές αγορές και όχι όπως στην ΚΤΕΛατζίδικη και κρατικοδίαιτη Ελλάδα.
Μην απορούμε γιατι η Γαλλία είναι η πιο τουριστική χώρα του κόσμου και γιατί εμείς συνεχώς πέφτουμε τουριστικά.
 
Top