Κλείνοντας αυτό το οδοιπορικό μου στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ήθελα να κάνω ένα μικρό crash test μεταξύ των 4 εταιριών που δραστηριοποιούνται στο δρομολόγιο Αθήνα – Λονδίνο ανεξαρτήτως αεροδρομίου , επισημαίνοντας τα υπέρ και τα κατά της κάθε μιας … Eξυπακούεται ότι ούτε ειδικός είμαι ούτε ο υπέρτατος κριτής. Οι κρίσεις μου όμως βασίζονται στις δικές μου εμπειρίες και προσπάθησα να είμαι όσο αντικειμενικός γίνεται. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει…
Βritish Airways.
Με όπλο το «βαρύ» της όνομα αποτελεί αναμφίβολα μια από τις κορυφαίες εταιρίες στον χώρο. Στην Αθήνα πετάει 3 φορές την ημέρα και με δυο διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών 767 και 320. Πολλά είναι τα συν που πιστώνει κάποιος στην εταιρία χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα πάντα είναι ιδανικά. Ξεκινάω με δυο τεράστια υπέρ, το αεροδρόμιο και τα αεροσκάφη. Έχουμε επαναλάβει κατά το παρελθόν πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι να πετάει κανείς στο Heathrow, πόσο μάλλον τώρα που άνοιξε το Τerminal 5, που είναι προορισμός από μόνο του. Υποθέτω ότι η μπόρα πέρασε , τα προβλήματα λύθηκαν και οι πτήσεις πραγματοποιούνται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Με 3 επιλογές πρόσβασης στο κέντρο του Λονδίνου, για όλες τις τσέπες, είναι μακράν το πιο εύκολα προσβάσιμο αεροδρόμιο της Βρετανικής πρωτεύουσας. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αρκετά συχνά λόγω της μεγάλης κίνησης παρουσιάζονται καθυστερήσεις οι οποίες και κορυφώνονται σε περιόδους αιχμής , βλέπε καλοκαίρι. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να αντιμετωπίσει κάποιος καθυστερήσεις κατά την απογείωση ή την προσγείωση.
Τα αεροσκάφη και ιδίως τα 767 αν και υπέργηρα αποτελούν σταθερά την επιτομή της άνεσης, Ιδίως το πρώτο μέρος της καμπίνας με premium economy προδιαγραφές προκρίνετε μετά το 340 της Ο.Α σαν το καλύτερο αεροσκάφος που πραγματοποιεί το δρομολόγιο. Τα 320 χωρίς να είναι κάτι το εξεζητημένο είναι μια αξιοπρεπής άνετη λύση η οποία όμως είναι φανερά κατώτερη από αυτή των ομόσταυλων 767. Το service της εταιρίας θα το χαρακτήριζα άνισο. Οι αεροσυνοδοί είναι βέβαια πάντα σε υψηλά standard αλλά το φαγητό τώρα τελευταία μετριότατο. Η τελευταία, βραδινή πτήση από το Λονδίνο έρχεται αρκετά συχνά με καθυστέρηση… Θα τελειώσω με τις τιμές . Αν κλείσεις νωρίς θα πετύχεις απίστευτες τιμές που ξεκινάνε από 85ευρώ το one way με τους φόρους. Αν ψάχνεις εισιτήριο τελευταίας στιγμής ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς…
Olympic Airways
H Ολυμπιακή με δυόμιση (!) πτήσεις την ημέρα αποτελεί για μένα μια άριστη επιλογή, αλλά δυστυχώς με προϋποθέσεις, γιατί όταν μιλάμε για Ολυμπιακή πρέπει να υπολογίζουμε τις απεργίες , τις καθυστερήσεις και όλα τα τραγελαφικά που κατάντησαν μια εταιρία υπόδειγμα σε φάντασμα του εαυτού της. . . Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται στο Heathrow με όσα καλά αυτό συνεπάγεται και με τα γνωστά 734 και την ναυαρχίδα του στόλου τα 340. Εξυπακούεται ότι μια πτήση στο Λονδίνο με το 340 είναι από μόνη της μια εμπειρία. Σχετικά καινούργιο αεροσκάφος, ανετότατο, σε άριστη κατάσταση με ευκολία ξεπερνάει στο φίνις τα ραδιενεργά 767 της Β.Α.. ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει στον πηγαιμό για Βρετανία… Τα 734, αν είναι από τα ιδιόκτητα, είναι πάλι μια καλή λύση, ιδίως μετά το τελευταίο τους λίφτινγκ. Μεγάλο συν βέβαια τα ωραιότατα υποπόδια… Το service αποτελεί για μένα το μεγάλο συν των Ολυμπιακών αερογραμμών. Πολύ δύσκολα θα βρεις καλύτερο φαγητό , μου έτυχαν μπιφτέκια μια φορά και μια άλλη φιλέτο (!), από τον ανταγωνισμό και οι αεροσυνοδοί είναι κατά κανόνα φιλικές και εξυπηρετικές. Για τις καθυστερήσεις τα είπαμε και στην αρχή, μεγάλο μείον χρειάζεσαι και τύχη…
Η τιμολογιακή πολιτική της Ο.Α κρίνετε σαν η πιο τίμια. Αρκετά συχνά βρίσκεις τον χαμηλό της ναύλο 125 με φόρους one way και πολλές φορές έχεις ελπίδες για κάτι καλό μέχρι και την τελευταία στιγμή ειδικά αν αλλάξει ο τύπος του αεροσκάφους…
Aegean
H πιο πρόσφατη στο route και αυτή που χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο για να κερδίσει κόσμο. Πετάει 2 φορές την ημέρα με το καμάρι της το 321 το οποίο είναι ολοκαίνουργιο και εντυπωσιακό. Το κακό βέβαια είναι ότι σαν το μοναδικό τέτοιου τύπου αεροσκάφος της εταιρίας είναι «ευαίσθητο» και κάθε είδους καθυστερήσεις. Το αεροσκάφος βέβαια είναι άψογο και ισάξιο σε άνεση των 767 της Β.Α. Το service της Α3 στηρίζετε στις καλλονές αεροσυνοδούς και θριαμβεύει. Απορία, τι διάολο, κάστιγκ τις περνάνε;; Από φαγητό καλούτσικα τα πάμε χρειαζόμαστε όμως βελτίωση… Το μεγάλο μείον είναι το αεροδρόμιο. Με δεδομένο ότι η τιμολογιακή πολιτική της δεν είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη , σχεδόν ίδιες τιμές με Ο.Α, το Stansted αποτελεί μαύρη τρύπα αν δεν σε εξυπηρετεί το Stansted Express, που παρεπιπτόντος δεν είναι και ιδιαίτερα φτηνό (24 λίρες r/t). Ο φτηνότερος ναύλος της είναι 90ευρώ με φόρους το one way , ναύλος που αναζητάτε με αγωνία και δεν βρίσκεται εύκολα. Έχετε καλές πιθανότητες για last minute εισιτήρια ιδίως τώρα στην αρχή που οι πληρότητες είναι μικρές…
Easy jet.
Όταν η Easy άνοιξε το Λονδίνο δέκα περίπου χρόνια πριν προκάλεσε επανάσταση. Εξευτελιστικοί ναύλοι αλλά και καινούργια ήθη και έθιμα… Αεροδρόμιο το Luton , στο διαόλου την άκρη και κομμένα φαγητά και ποτά. Το πείραμα πέτυχε η Easy γιγαντώθηκε και μαζί με αυτή γιγαντώθηκαν και οι τιμές της. Το καλοκαίρι πετάει 3 φορές την μέρα , 2 από Gatwick και 1 από Luton, και οι πληρότητές της αξιοθαύμαστες, η δύναμη του marketing. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως μια εταιρία που πετάει με στριμόκωλα 73W ή 319, χωρίς ίχνος service και με πανάκριβους ναύλους όχι μόνο επιβιώνει στο δρομολόγιο αλλά και καθορίζει και τιμές… Στα θετικά πιστώνω τα καινούργια αν και ιδιαίτερα στενάχωρα 319, τις ελάχιστες καθυστερήσεις, το Gatwick μισή ώρα από το κέντρο με το Gatwick express, που κι αυτό βέβαια δεν είναι φτηνό και τις δυνητικές πιθανότητες που έχεις αν κλείσεις από Μάιο για Νοέμβριο να βρεις φτηνό ναύλο. Για το καλοκαίρι μην το επιχειρήσετε καν οι τιμές είναι ίσες ή ακριβότερες ακόμη και από της Β.Α.
Η ετυμηγορία
ΒRITISH AIRWAYS
Aεροδρόμιο 9/10 η καλύτερη επιλογή
Αεροπλάνα 8/10 αγαπάμε ραδιενεργά
Service 7/10 γιατί κύριοι χαλάσατε την ποιότητα του φαγητού;
Καθυστερήσεις 8/10 αν δεν υπήρχε η βραδινή από το LHR θα παίρνατε άριστα
Αεροσυνοδοί 6/10 εμένα μου αρέσουν οι Αγγλίδες αλλά εσείς γιατί μου το χαλάτε;
Tιμές 5/10 Μπρρ… είστε οι ακριβότεροι το ξέρετε;
OLYMPIC AIRWAYS
Aεροδρόμιο 9/10 το καλύτερο, το καλύτερο!!
Αεροπλάνα 8/10 340 τι έρωτας κι αυτός…
Service 8/10 αθάνατη Ελλάδα με τα φαγιά σου;
Καθυστερήσεις 6/10 τι να πω εδώ, κρίμα…
Αεροσυνοδοί 7/10 από τις Αγγλίδες πολύ καλύτερες…
Tιμές 7/10 Καλούτσικα τα πάτε…
Αegean Air
Aεροδρόμιο 6/10 πιάσαμε πάτο…
Αεροπλάνα 8/10 καινούργιο και πανέμορφο…
Service 7/10 καλούτσικα. Keep walking…
Καθυστερήσεις 8/10 πιστεύω να ήταν τυχαίο αυτό που τράβηξα…
Αεροσυνοδοί 9/10 απλά θεές…
Tιμές 6/10 Θόδωρα χαλάρωσε λιγάκι…
ΣΥΝΟΛΟ 7,33
Εasy Jet
Aεροδρόμιο 7/10 αυτό το Luton τα χαλάει λίγο…
Αεροπλάνα 6/10 καινούργια αλλά στριμόκωλα…
Service 4/10 τι είναι αυτό;;
Καθυστερήσεις 9/10 μάλλον είστε οι καλύτεροι…
Αεροσυνοδοί 6/10 λίγα πράγματα…
Tιμές 5/10 το παραξηλώσατε…