Ενδιαφέροντα άρθρα/video στο internet

  • Thread starter Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: Ενδιαφεροντα αεροπορικα βιντεο στο Internet.

Είναι 10-15% αποδοτικότεροι και πολύ πιο "ήσυχοι" σε θέματα θορύβου. Το πρόβλημα είναι οτι όταν οι κατασκευαστές και οι αεροπορικές εταιρείες ακούνε τη λέξη "gearbox" τους πιάνει τρέμουλο (θέματα αξιοπιστίας και κόστος επισκευής).
 
Re: Ενδιαφεροντα αεροπορικα βιντεο στο Internet.

Και έρχεται και η επόμενη ερώτηση του άσχετου :oops:

Από όσο ξέρω, όλες οι turbofan έχουν gear reduction στην κύρια φτερωτή. Σε τι διαφέρει ο συγκεκριμένος?
 
Re: Ενδιαφεροντα αεροπορικα βιντεο στο Internet.

Λαθος..οι Turbofan δεν εχουν καποιο gearbox..Αντιθετως οι Turboprop εχουν...
 
Re: Ενδιαφεροντα αεροπορικα βιντεο στο Internet.

Οι turbofan κατά κανόνα δεν έχουν gearbox. Αν μιλάμε για κινητήρα με 2 άξονες, ο ανεμιστήρας (fan) είναι πάνω στον ίδιο άξονα με τον συμπιεστή χαμήλης πίεσης (LPC ή booster) και τον στρόβιλο χαμηλής πίεσης (LPT) και όλα μαζί γυρίζουν με την ίδια περιστροφική ταχύτητα. Αντίστοιχα γίνεται και στον άξονα υψηλής πίεσης.

Το πρόβλημα με αυτή τη διάταξη είναι πως fan, LPC και LPT γυρίζουν με τις ίδιες στροφές, κάτι το οποίο δεν εξυπηρετεί συνήθως. Για παράδειγμα, ο LPT μπορεί να χρειάζεται υψηλότερες στροφές για να πετύχει καλύτερο βαθμό απόδοσης και ο ανεμιστήρας χαμηλότερες για να μειωθούν οι φυγοκεντρικές δυνάμεις και τα κρουστικά κύματα στα άκροπτερύγια, μιας και σίγουρα έχει μεγαλύτερη διάμετρο. Οπότε, οι επιλογές είναι δυο: Ή γίνεται ένας συμβιβασμός όλων των εξαρτημάτων, με απώλειες σε βαθμούς απόδοσης, διαστάσεις κλπ κλπ ή μπαίνει ένα κιβώτιο που επιτρέπει στον ανεμιστήρα να περιστρέφεται σε χαμηλότερες στροφές από τον άξονα και έτσι όλα τα εξαρτήματα λειτουργούν με πιο ιδανικές συνθήκες. Προφανώς το κιβώτιο επιδρά αρνητικά σε πολυπλοκότητα, συντήρηση, κόστος και βάρος, αλλά όλα αυτά είναι ζητήματα trade-off analysis και ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
 
Re: Ενδιαφέροντα άρθρα στο ίντερνετ

Mια ανθολογία :mrgreen: απ' αυτά που έχω μαζέψει...

Ο Transportation Security Administration στις ΗΠΑ ψάχνει για προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια και είπε να βάλει αγγελία σε κουτιά πίτσας...
:arrow: USA Today

Στη Lufthansa πάλι, όχι πίτσες αλλά όλο το inflight μενού περνάνε απο εξονυχιστικά τέστ, ώστε να διαπιστώσουν την επίδραση των συνθηκών της καμπίνας στη γεύση των φαγητών τους. Ενδιαφέρον 8)
:arrow: WSJ

Στην Jetblue, βρήκαν την υγειά τους στη στελέγχωση των ιπτάμενων φροντιστών ανακαλύπτοντας χρυσάφι στους συνταξιούχους αστυνομικούς και πυροσβέστες, οι οποίοι και αποτελούν το 10% του συνόλου των πληρωμάτων καμπίνας. Κι αν ακούγεται παράξενη η πρόσληψη 50-60ρηδων, διαβάστε τους λόγους για τους οποίους προτιμώνται. Καταπληκτικό HR, ας το στείλουν με fax κι απο δώ :twisted:
:arrow: WSJ

Μια επιβάτις της AA πέταξε πληρώνοντας baggage fee αλλά η βαλίτσα της δεν έφτασε ποτέ. Στη συνέχεια ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων αυτών ($25), η ΑΑ αρνήθηκε και τώρα τους πάει δικαστικώς ζητώντας $5 εκατομμύρια... :thx:
:arrow: Woman Sues American Airlines
 
Re: Ενδιαφεροντα αεροπορικα βιντεο στο Internet.

mike69":3uoyb46o said:
Λαθος..οι Turbofan δεν εχουν καποιο gearbox..Αντιθετως οι Turboprop εχουν...

Χμ. Εσύ έχεις δίκιο. Για τις turboprop ήμουν κι'εγώ σίγουρος. Νόμιζα όμως οτι έχουν και οι turbofan.


Pulsar:
Σ'ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση :) Είχα υπόψη μου τις φυγοκεντρικές δυνάμεις, όταν έγραφα τι πίστευα για τις turbofan.

Έχω όμως άλλη μια απορία:
Πολλές φορές κατά την επιβίβαση/αποβίβαση (σε αεροσκάφη με turbofan), όταν οι ανεμιστήρες στροβιλίζονται μόνο από τους ανέμους (αφού οι κινητήρες έχουν σβήσει), ακούγεται πολλές φορές ένα "κροτάλισμα". Από όσο θυμάμαι πάντως, αυτό το "κροτάλισμα" δεν ακούγεται σε rolls royce αλλά το έχω παρατηρήσει σε GE και cfm, αν δεν με απατάει η μνήμη μου...

Ξέρει κανείς τι μπορεί να είναι αυτό?
 
Re: Ενδιαφεροντα αεροπορικα βιντεο στο Internet.

Εννοείς αυτό : http://www.youtube.com/watch?v=STY80tHjKZg
Στους παλαιότερης γενιάς κινητήρες με μεγάλα fan υπάρχουν περίπου στη μέση κάθε πτερυγίου δύο επιφάνειες κάθετες στην αεροτομή (mid span shrouds) που έχουν σκοπό να μην επιτρέπουν στο πτερύγιο να κάμπτεται και να διατηρείται η απόσταση ανάμεσα στα πτερύγια σταθερή. Τα πτερύγια έχουν κάποια ανοχή στην έδρασή τους στο δίσκο, τόση ώστε όταν ο κινητήρας δεν λειτουργεί (γιατί όταν λειτουργεί απο τις δυνάμεις που δημιουργούνται έρχονται όλα στη σωστή τους θέση) κάθε πτερύγιο μπορεί να κινείται μερικά χιλιοστά δεξιά αριστερά. Οταν λοιπόν ο κινητήρας περιστρέφεται από τον αέρα κάθε πτερύγιο που φτάνει στο υψηλότερο σημείο το κύκλου "ξεκολάει" απο το προηγούμενο και "πέφτει" επάνω στο επόμενο χτυπώντας επάνω στο mid span shroud. Αυτό δημιουργεί αυτόν τον ήχο σαν "κροτάλισμα"
 
Top