Συμπληρωματικα, και για να μην παρεξηγηθω.
Προσωπικα ειμαι υπερ των κανονων και των διαδικασιων. Σε πολλες περιπτωσεις ομως, οι κανονες ειναι αδυνατο να τηρουνται συνεχεια απο τους περισοτερους ανθρωπους, με την ιδια αποδοση. Δεν ειμαστε μηχανηματα. Γι'αυτο το λογω και εχει αυτοματοποιηθει τοσο πολυ η διακυβερνηση ενος α/φους, ιδιως σε (μεγαλα) διαστηματα που πρακτικα δεν χρειαζεται ανθρωπινη παρεμβαση.
Δεν θυμαμαι εαν ειχε αναφερθει εδω, ή εαν ηταν απο καποιο αλλο φορουμ. Αναφερομαι σε ενα μεγαλο βιντεο που εδειχνε ενα ΤΥ-154 κατα την προσεγγιση του σε ενα αεροδρομιο. Ο κυβερνητης του, αν θυμαμαι καλα, "περναγε" απο εξετασεις τον συγκυβερνητη που ηλεγχε το α/φος. Λοιπον, ο αυταρχισμος, και η εμμονη στις διαδικασιες του κυβερνητη, και η ενταση και το αγχος του συγκυβερνητη, μου ειχαν κανει φοβερη εντυπωση. Αν εβλεπαν οι επιβατες (εαν ειχε) το αγχος του συγκυβερνητη, δεν θα ενοιωθαν καθολου ασφαλεις, παροτι ολες οι διαδικασιες τηρουνταν στο επακρο.
Αν εξετασουμε αυτο που σας περιγραφω (τυπικη, by the book, διαδικασια) αλλα με αυξημενο στρες, με την κατασταση που εκτενως συζητησαμε (ναι παρατυπη), απο τη μια δεν μπορω να επιδοκιμασω (ουτε βεβαια να αποδοκιμασω) την πρωτη του Τουπολεφ, αλλα απο την αλλη δεν μπορω να αποδοκιμασω σαν κριτης (αλλα ουτε και να επιδοκιμασω) την δευτερη.
Σιγουρα υπαρχουν ορια, τα οποια ευχαριστως να συζητησουμε. Δηλαδη, δεν ξερουμε τι εγινε μετα... μπορει στην επομενη στιγμη ο κυβερνητης να τους τραβηξε ενα ευγενικο μπινελικι και να τους εστειλε ολους στη θεση τους (σωστο). Μπορει να συνεχιστηκε το παρτυ για κανα δυο ωρες (λαθος).
Φανταστειτε ομως το υποθετικο αυτο σκηνικο.... να εμπενε η κοπελα, και να ελεγε σοβαρα στον πιλοτο, χωρις αυτος να γυρισει, να γελασει, να λυσει τη ζωνη του, και να αφησει τα ματια του απο τα οργανα. "Ειμαι εγκυος, και δεν ξερω εαν το παιδι ειναι δικο σας , του συγκυβερνητη, ή του μηχανικου". και να εφευγε..... ε λοιπον δεν θα ήθελα με τιποτα να ειμουν στο υπολοιπο αυτης της πτησης..... Οποτε να ρωτησω: εγινε παραβαση καποιας διαδικασιας εδω? οχι...
Οποτε τελικα εγω δεν εχω καταλαβει γιατι το ολο σοκ... για την αποσπαση της προσοχης των πιλοτων, που μπορει να γινει και με χιλιους τροπους, ή για τον τρόπο που εγινε? Δεν αποδοκιμαζω κανενα και για τιποτα που εχει λεχθει σε αυτο το θεμα, και παρακαλω να μην ερμηνευθουν ως προσωπικη επιθεση προς κανενα. Και εγω, ασχετα με τι θελω να πιστευω, ειμαι αρκετα πουριτανος, αλλα δεν νομιζω οτι στο συγκεκριμενο βιντεο θιχτηκε η προσωπικη αξιοπρεπεια καποιου. Εαν ειμουν εγω ο κυβερνητης, και με ηξεραν ποιος ειμαι και πως αισθανομαι, αυτο το σκηνικο δεν θα ειχε γινει στο δικο μου πιλοτηριο. Η κοπελα θα εμπενε και θα μας ελεγε ενα ανεκδοτο για τον καιρο (που μπορει και να με τσατιζε κιολας...)
Προσωπικα, παντως, απο τη στιγμη που διαδοθηκε το ολο σκηνικο, και επειδη ειναι ευαισθητο το θεμα, πιστευω οτι το εν λογω πληρωμα θα τιμωρηθηκε. Ελπιζω, οχι πολυ βαρια (απολυση πχ.)
Οσον αφορα το ηθικο κομματι, τοτε τι να πουν και οι ναυαγοσωστες που αναγκαστικα σκιαζουν τα ματακια τους πολυ περισσοτεροι και πιο προκλητικοι πειρασμοι, ενω πρεπει να κοιτανε εμας και τα παιδια μας στη θαλασσα, πισινες κλπ. Και δεν εχουν αυτοματο πιλοτο....
Ηθικο διδαγμα. Κλεινετε τα κινητα σας και τις καμερες σας, και μην αφηνετε να σας τραβανε αβιαστα. Ποτε δεν ξερετε ποτε θα σας βγαλουν στον τακο.... και τοτε να ειστε σιγουροι οτι θα υπαρχει καπου μια διαδικασια που καποιος καλοθελητης θα βρει και θα σας σταυρωσει...