Επιλογή κατάληλης ηλικίας για την εκπαίδευση

  • Thread starter Thread starter mastorilo
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Ίσως από τους μεγαλύτερους ηλικιακά στο φόρουμ με πολλαπλή εμπειρία σπουδών, εργασίας, ζωής κλπ. εντός κι εκτός χώρου Αεροπορίας γενικότερα, θέλοντας να εκφράσω την άποψή μου στο θέμα του παρόντος τόπικ , με αφορμή την επαναφορά του θέματος από τον asterixx25 , αποσυνδέοντας παραμέτρους , επιλογής σχολών , οικονομικού κόστους , τρέχουσες συνθήκες αγοράς εργασίας κλπ..../ αυτά έχουν αναπτυχθεί σε άλλα τόπικς.

1/ Μια παροιμία λέει " κάθε πράμα στο καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο". Αυτό βέβαια αφορά πολλούς τομείς σε ό, τι έχει να κάνει με επιλογές σπουδών, εργασίας, ζωής κλπ.
2/ Σίγουρα δε όπως παραπάνω έχουν εκθέσει οι συνάδελφοι του φόρουμ με σωστά επιχειρήματα ,δεν είναι "απαγορευτική η ηλικία «ας πούμε των 30+»

Κυρίως η επιλογή επαγγέλματος πιλότου και με ό, τι αυτό συνεπάγεται είναι εκτός κάθε άλλου κλάδου σπουδών, που απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεδομένα.
Τα στοιχεία που διαμορφώνουν την σωστή πορεία ενός σπουδαστή πιλότου / είτε στην Πολεμική είτε στην Πολιτική , με κάποιες παραλλαγές /είναι το συνεχές διαχρονικό ισοζύγιο, θεωρητικής μάθησης, πρακτικής εκπαίδευσης , προσαρμογής , σε συνδυασμό με την ιδανική ηλικία , ψυχοσωματική υγεία και με συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρα που σιγά –σιγά ταυτόχρονα εν εξελίξει ωριμάζουν /ολοκληρώνονται.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ενδεικνυόμενη ηλικία είναι τα 18 -20 / εκεί είναι ή πλήρης αφοσίωση , ο ενθουσιασμός, η δυνατή προσπάθεια και το «σφουγγάρι» μάθησης και εκπαίδευσης , προσαρμογής κλπ., ούτως ώστε με τα σημερινά βελτιωμένα δεδομένα επιστήμης και τεχνολογίας / που απέχει πολύ του παρελθόντος /, οι συνεχείς επιδόσεις του από την Σχολή και περαιτέρω να ανταποκρίνονται θετικά σε συγκεκριμένα επίπεδα με την διαχρονική του αξιολόγηση, για να μπορεί εν δυνάμει στην ηλικία των 30+ να «περνάει» σιγά-σιγά «Αριστερά» και να μην παραμένει για μακρύτερο διάτημα « Δεξιά»
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα ηλικιακά όρια εξέλιξης και ολοκλήρωσης ενός επαγγελματία συγκρινόμενα με το παρελθόν έχουν κατέβει σημαντικά , ταυτόχρονα δε επενεργούν θετικά για ευνόητους λόγους στην καλύτερη εξέλιξή τους αξιοκρατικά, στην ασφάλεια και στην διαμόρφωση χαμηλότερου οικονομικού κόστους των Αεροπορικών εταιριών και την αποφυγή πλέον λύσεων ανάγκης παρελθόντος με επί πλέον κόστος μετεκπαιδεύσεων γερασμένων αποστράτων κλπ./ off topic
Πρός Θεού δεν επιθυμώ να απογοητέυσω κανένα 30/αρη, έχω άμεσο συγγενή ο οποίος πρίν 3 μήνες σε ηλικία 34 ετών, πτυχιύχος μηχανικός avionics και με 4/ετή εργασία στο χώρο του, έφυγε για να σπουδάσει πιλότος, παρόλες τις αυτονόητες και αρνητικές συζητήσεις!Διότι πολύ απλά εκτός των όποιων λογικών ,η Αεροπορία είναι ΠΑΘΟΣ & ΜΕΡΑΚΙ!!
 
Θα συμφωνήσω κατά μέρος με το φίλο AOA αλλά αν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα στα 18-20 και μπαίνει αμέσως στην αγορά εργασίας για να συγκεντρώσει χρήματα -μη καταφεύγοντας στην λύση του δανείου – τότε αναπόφευκτα περνάνε τα χρόνια . Σαφώς και ένας 35άρης έχει χάσει σχεδόν μια 10ετία αεροπορικής θητείας .
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο κινδυνεύοντας να βγούμε off topic.
Οι νεοπροσληφθέντες χειριστές χωρίς εμπειρία τι ηλικία έχουν ?Ας πούμε στην Ελλάδα.
Οι αεροπορικές εταιρίες στατιστικά τι ηλικιακά χειριστές προτιμούν ? ( Με εμπειρία ή χωρίς).
 
Φίλε asterixx25, έβαλες άλλο θέμα και για να μη βγούμε off topic , με λίγα λόγια θα σου πω την άποψή μου στα δυο ερωτήματά σου, για την Ελλάδα, διότι η φιλοσοφία και οι ππακτικές ποικίλουν από χώρα σε χώρα , Δύση – Ανατολή κλπ. / παίρνει πολύ κουβέντα/ από εταιρία σε εταιρία με κοινό παρονομαστή την δυναμική εξέλιξης των Αερομεταφορών στις τοπικές και διεθνείς αγορές, επιχειρησιακού δικτύου κλπ., τουλάχιστον όπως διαμορφώνονται τα τελευταία είκοσι χρόνια οι Αερομεταφορές.

Στην Ελλάδα λοιπόν, ερχόμενος στα ερωτήματά σου, με την αντίστοιχη εμπειρία των είκοσι ετών έχομε να συγκρίνουμε και να διαπιστώσουμε ουσιαστικές πρακτικές σχεδόν μόνο ΟΑ και λίγο μετά Α3 / και τις πολύ μικρές.

Στην μεν πρώτη περίπτωση της ΟΑ , η πρόσληψη και η στελέχωση των χειριστών / διότι δεν γίνονται πλέον/ ,από εποχής Ωνάση , διότι ας μην ξεχνάμε η ΟΑ έχει συνολικά 50 χρόνια διεθνούς λειτουργίας και εμπειρίας ,γινόταν κατά βάση με εφαρμοσμένες διεθνείς πρακτικές , μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε μια σταθερή και αξιόλογη υποδομή σε ικανοποιητικότατα επίπεδα στο συγκεκριμένο θέμα πρόσληψης, εκπαίδευσης , το οποίο διαχρονικά προσάρμοζε στις εξελισσόμενες πρακτικές, υλοποιώντας και μοντέλα πολιτικής πρόσληψης , όπως άλλες εταιρίες, νέων και μή έμπειρων Χειριστών / που κατ’ εμέ είναι η σωστότερη / ευλογώντας λιγάκι και τα γένια των ημετέρων υιών, συγγενών κλπ/ , με εμπειρία μόνο αυτή των Σχολών με CPL , ATPL /frozen των 200 ωρών κλπ. και σιγά –σιγά δημιούργησε μια σωστή δυναμική εξέλιξης διαδοχής πρακτικών στελέχωσης και συνέχειας «παλαιών + νέων» κλπ.
Τι θα γίνει στο μέλλον θα εξαρτηθεί με το μέλλον της εταιρίας ????

Στην δε δεύτερη περίπτωση της Α3 , ενώ ξεκίνησε με το μοντέλο πρόσληψης έμπειρων χειριστών CPT+FO / σωστό για πρακτικούς λόγους στο ξεκίνημά της, κυρίως με συνταξιούχους της Πολεμικής , Air Greece , έμπειρους ΟΑ , μερικούς αλλοδαπούς κλπ, /…,
Ευχάριστα διαπιστώνω την τελευταία 5/ετία να προσλαμβάνει με προοπτική σωστότερης στελέχωσης ,μιμούμενη σωστά και αντικειμενικά δοκιμασμένα μοντέλα ΟΑ και άλλων ανεπτυγμένων ξένων μεγάλων εταιριών, με συχνούς διαγωνισμούς / λόγω ανάπτυξής της,, λόγω συνταξιοδότησης παλαιοτέρων κλπ. / και αντικειμενικές διαδικασίες αξιολόγησης, με αμοιβαία δεσμευτικές Συμβάσεις εργασίας, για να μην τους εκπαιδεύει και μετά την «κοπανάνε» / , μεγάλο μέρος χειριστών με CPL , ATPL f rozen 23-25 ετών και εμεπιρίατ ων 200 ωρών.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον προβληματισμό σου περί των οικονομικών , αλλά δυστυχώς ,έτσι είναι το «παιχνίδι»
Ζητώ συγνώμη για το πλείστον του off topic!
 
Top