Επιμελητής πτήσεων

Εάν ξεκινούσες από την πρώτη χρονία της σταδιοδρομίας σου σαν επιμελητής πτήσεως άπλα ήσουν ο γιος του αρχισυνδικαλιστή επιμελητή (ακόμα και εάν ήσουν εργάτης στον διαχωρισμό....) ας αφήσουμε όμως το φαύλο παρελθόν και ας δούμε το σημερα.Εκπαιδευση: Η σχολή που θες να τελειώσεις έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις ? (Υλικοτεχνική υποδομή κατάλληλο λογισμικό),Η ύλη των μαθημάτων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η θα κάνεις αστείες θεωρίες? Οι καθηγητές είναι επιμελητές μάχιμοι η κάποιοι από την ΥΠΑ που συμπληρώνουν έναν μισθό και ουσιαστικά δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο? Υπάρχει (ίσως και το κυριότερο) διασύνδεση με την "πιάτσα" των επιμελητων?.Τώρα όσο αναφορά το οικονομικό κομμάτι οι μισθοί δεν είναι και η μισθοί του συγκυβερνήτη η του κυβερνήτη αλλά είναι σχετικά καλοί το περιβάλλον εργασίας είναι ανάλογο (χωρίς υπερβολή) με ένα ναρκοπέδιο οπού όλοι περιμένουν στην γωνιά για να κάνεις την δύσκολη και βρόμικη δουλειά να αυτοσχεδίασες ίσως και να δώσεις λύση και να ξέρεις ότι πάντα φταίει το operation.Συμπερασματικά είναι μια ειδικότητα ενδιαφέρουσα αλλά ψυχοφθόρος στο έπακρο, δεν υπάρχει ανεργία στον χώρο η γνώμη μου είναι εάν θέλει κάποιος θα πρέπει να ψαχτεί πρώτα στο επίπεδο της διασύνδεσης (είναι θεόκλειστο επάγγελμα) και μετά να κάνει ότι δίπατε άλλο (πλέον οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να εκπαιδεύουν κάποιον στα βασικά ζητήματα που αφορούν την ειδικότητα του.
 
Και επίσης να συμπληρώσω, ότι ο επιμελητής δουλεύει σε βάρδιες (συνήθως...) χωρίς να ξέρει τι θα πει Πάσχα, Χριστούγεννα, κλπ. κλπ. και πολλές φορές και "προσωπική" ζωή.
 
Βλέπω οτι κάθε μήνα διενεργούνται στην ΥΠΑ εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου επιμελητή πτήσεων.
Για να λάβει κάποιος μέρος στις εξετάσεις αυτές τι πρέπει να έχει? Να έχει τελειώσει πρώτα κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ? Ύλη για διάβασμα-ερωτηματολόγια που υπάρχουν?
Υπάρχουν επίσης εξετάσεις για ανανέωση πτυχίου. Το πτυχίο αυτό, κάθε πότε ανανεώνεται?
 
Με βάση την κείμενη νομοθεσία χρειάζεται το λιγότερο 2 χρόνια προϋπηρεσία σε επιμελητεία πτήσεων κάτω από την επίβλεψη πτυχιούχου επιμελητή πτήσεων καθώς και εξετάσεις γραπτές και προφορικές η οποίες διεξάγονται με ευθύνη της Υ.Π.Α. το πτυχίο το οποίο θα λάβεις θα είναι το αντίστοιχο πτυχίο που αποκτάει μέσα από της ίδιες εξετάσεις οι αερολιμενικοί της Υ.Π.Α., το μεγαλύτερο ποσοστό τον εξεταζόμενων είναι αερολιμενικοί ενώ η ισχύεις του πτυχίο νομίζω ότι είναι 24 μήνες
 
Το πτυχίο ανανεώνεται κάθε χρόνο χωρίς εξετάσεις, εκτός αν μέσα στο χρόνο αυτό έχει περάσει ένα εξάμηνο στο οποίο δεν έχεις εργαστεί ως επιμελητής, οπότε ξαναδίνεις προφορικές εξετάσεις.
 
Ερώτηση άσχετου για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις: o επιμελητής πτήσεων είναι ο dispatcher εις την αγγλικήν?
 
Θα ήθελα και γω να γίνω επιμελητής πτήσεων. Έχω μεταπτυχιακό στην μετεωρολογία και η πτυχιακή μου έχει θέμα πάνω στο aviation meteorology.
Προτείνετε να παρακολουθήσω κάποιο ΙΕΚ ή καλύτερα να διαβάσω κάποια βιβλία, να κάνω απλά την πρακτική και να δώσω τις εξετάσεις?
Ξέρω ότι η εκπαίδευση είναι 2 χρόνια και δε θέλω να είναι σπατάλη χρόνου και χρημάτων.

Αν γνωρίζετε κάποια βιβλία να μου προτείνετε θα ήμουν εξαιρετικά ευγνώμων.
 
Top