Επιπτώσεις στις πτήσεις λόγω πολέμου στο Ιράν

Πρώτες αναχωρήσεις από Doha/ΟΤΗΗ (Κατάρ) σήμερα: A7-APH (A380) για Λονδίνο. Τροχοδρομεί A7-BAX (A380) για Μαδρίτη. Περισσότερες πτήσεις ετοιμάζονται.

Εδώ γράφουμε τις επιπτώσεις στις πτήσεις και όχι νεότερα για τον πόλεμο γενικά γιατί βγαίνουμε εκτός θέματος και ξεφεύγει το πράγμα. ;)

Οι "επιπτώσεις" στο αεροδρόμιο της Αθήνας:
Τα 3 αεροσκάφη της Qatar αναμένουν το άνοιγμα του εναέριου χώρου για να επαναπατριστούν και το νεότερο αεροσκάφος της Αμερικανικής Κυβέρνησης κάνει την πρώτη παγκόσμια εμφάνισή του στην Αθήνα (πρώτη προσγείωση 6/3 άφιξη από TLV και αναχώρηση για ΑUH)

Καίγονται πάντως οι κολπικές εταιρείες να ξαναρχίσουν τις πτήσεις όπως-όπως. Ξεχνάνε τους κουβετιανούς που ρίξαν κατά λάθος κάτι αμερικάνικα αροπλάνα και ας θυμηθούμε τους Ιρανούς που εν καιρώ ειρήνης ρίξαν το 737 της UIA. Τώρα θα μου πείτε τα 380 είναι μεγάλα, δε τα μπερδεύεις. Ε, καλή τύχη!

Είμαι περίεργος πάντως για το πως θα εξελιχτεί η κατάσταση mid-term, ανεξαρτήτως του πολέμου που κάποια στιγμή (λέμε τώρα...) θα τελειώσει, καθώς κατέρρευσε πλήρως το αφήγημα των χωρών τύπου ΗΑΕ, Κατάρ πως είναι ασφαλείς κτλ. Σίγουρα όπως μιλάμε κάποιοι ακυρώνουν πτήσεις (και point-to-point αλλά και connecting). Και καλά Qatar, Etihad, Emirates κάπως θα επιζήσουν, αλλά η Kuwait και η Gulf που δεν έχουν σηκώσει ούτε σέσνα τι θα απογίνουν άραγε...

Οι εταιρείες που προσφέρουν ανταπόκριση σε Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη κλπ ας ετοιμάζονται να σηκώσουν το κύριο βάρος για Αυστραλία. Όπως ίσως και η ΤΚ.

H EK έκανε τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της μετά την κρίση του COVID (και αν δεν κάνω λάθος, εκμηδένισε τις ζημιές της πανδημίας μέσα σε 2 χρόνια).

Όλα θα επανέλθουν και οι εταιρείες του Κόλπου θα ξαναβρούν τη θέση τους σχεδόν αμέσως. Οι άλλοι «διεκδικητές» δεν έχουν ούτε την υποδομή ούτε τα χρήματα να τους πάρουν σοβαρό μερίδιο.

Οι "επιπτώσεις" στο αεροδρόμιο της Αθήνας:
Τα 3 αεροσκάφη της Qatar αναμένουν το άνοιγμα του εναέριου χώρου για να επαναπατριστούν και το νεότερο αεροσκάφος της Αμερικανικής Κυβέρνησης κάνει την πρώτη παγκόσμια εμφάνισή του στην Αθήνα (πρώτη προσγείωση 6/3 άφιξη από TLV και αναχώρηση για ΑUH)
Το 777 και το 350 εφυγαν χθες το απογευμα για Καιρο, με το 787 να ακολουθει αργοτερα για Κωνσταντινουπολη

Όλα θα επανέλθουν και οι εταιρείες του Κόλπου θα ξαναβρούν τη θέση τους σχεδόν αμέσως. Οι άλλοι «διεκδικητές» δεν έχουν ούτε την υποδομή ούτε τα χρήματα να τους πάρουν σοβαρό μερίδιο.
Αυτό θα γίνει όταν επανέλθουν. Εγω αναφέρομαι στο σήμερα, και μέχρι να επανέλθουν.

Δεν ξέρω αν είμαι στο κατάλληλο νήμα αλλά νιώθω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση που την αποτυπώνει το
παρακάτω screenshot:

Flightradar24: Live Flight Tracker - Real-Time Flight Tracker Map.png

Και αναρωτιέμαι: η FAA η ICAO και τόσοι άλλοι οργανισμοί και θεσμοί είναι ΟΚ με μια εταιρία ( λέγε με Emirates και σε μικρότερο βαθμό Etihad ) που διεξάγει κανονικότατα πτήσεις προς και από εμπόλεμη ζώνη;

Αυτές τις μέρες όλοι είδαμε πόλεις και αεροδρόμια στα ΗΑΕ να γίνονται πολεμικοί στόχοι του Ιράν, είδαμε το τέρμιναλ 3 του DXB να ντουμανιάζει στους καπνούς από επίθεση με drone / πύραυλο, είδαμε έκρηξη από drone στην πίστα του ίδιου αεροδρομίου δίπλα σε σταθμευμένα Α380 και οι αρμόδιοι το θεωρούν νορμαλ να επιχειρεί κανονικότατα εν μέσω εχθροπραξιών η Emirates;

Δεν ξέρω για εσάς αλλά αυτό που βλέπω είναι σκέτη τρέλα και φοβάμαι ότι σύντομα θα βιώσουμε και μια τραγωδία με εκατοντάδες θύματα. Το κακό μπορεί να προέλθει ακόμα και από λάθος ή από φίλια πυρά.

Ξέρω με ποια εταιρία του κόλπου θα πετάω από δω και μπρος και είναι αυτή που χάνει λεφτά κάθε μέρα με ακινητοποιημένα αεροπλάνα για χάρη της ασφάλειας. Ονόματα δεν λέω, διαφήμιση δεν κάνω, αλλά κρίμα να βλέπω την ( πρώην ) αγαπημένη μου εταιρία να κουρελιάζει κάθε έννοια περί ασφαλείας των πτήσεων στο όνομα του κέρδους ή έστω της μη χασούρας.

Είμαι υπερβολικός;; :confused: