Επιβάτης την κοπάνησε απο το Α/Φ ενεργοποιώντας τσουλήθρα

  • Thread starter Thread starter OA701
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Οι πόρτες των αεροσκαφών ανοίγουν τελικά προς τα έξω άλλα οχι αμέσως. Ειδικά στα 737 είναι χαρακτηριστικό, με το που γυρίζεις τη χειρολαβή η πόρτα έρχεται μέσα πρός την καμπίνα, ενώ το πάνω και κάτω μέρος του skin (εξωτερικής λαμαρίνας) της πόρτας κλείνουν μερικές μοίρες προς τα μέσα ώστε να κοντύνει το συνολικό ύψος της πορτας και να μπορέσει να περάσει απο το door frame της και να βγεί έξω στην τελική της ανοιχτή θέση. :wink:

Δεν είναι τόσο θέμα αντίστασης του αέρα, αφού η κατεύθυνση της ροης του εν πτήσει είναι παράλληλη με την πόρτα και θα αρκούσε ο επιβάτης να κάνει απλά unlock τη χειρολαβή. Η μικρή χαραμάδα που άνοιγε προς τα έξω θα "έμπαζε" τεράστιες ποσότητες αέρα και θα ξεκόλλαγε την πόρτα αφου θα την 'ανοιγε βιαια. :shock:

Οι πόρτες (passenger ή cargo) είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να πατάνε σε αρκετά απο τη μέσα μερια του frame τους στην άτρακτο και να μήν υπάρχει περίπτωση να πεταχτούν απο την υψηλή πίεση αν ο locking mechanism της πόρτας βγεί off καθώς πατούν στα σημεία αυτά. Ετσί γενικά πόρτες δεν ανοίγουν όταν η καμπίνα βρίσκεται υπό συμπίεση με σημαντική διαφορική πίεση εντός και εκτός της. :great:
 
Για να συνεχίσω την παρεξήγηση..η πόρτες ανοίγουν πρώτα με ένα μικρό βύθισμα (ή έλξη) προς τα μέσα κ μετά μια ημιστροφή βγαίνουν προς τα έξω. Αυτό έχω δει στα μεγάλα, σε αυτά που χρησιμεύει κ ως κλίμακα δεν έχω προσέξει κάποιο ιδιαίτερο τρόπο. Τόσοι Α/Σ/Φ εδώ ας μας δώσετε τα φώτα στην 'σημαντική' αυτή λεπτομέρεια...

--Edit--thank u SST..
 
Ο φίλος SST έκσνε πολύ κσλή περιγραφή της διαδικασίας ανοίγματος της πόρτας του 737 :thx: :great:
Στα αγγλικά, για να λυθεί η όποια παρερμηνία για το πώς ανοίγει η πόρτα, οι Entry {οι αριστερές} και οι Service {δεξιές} doors είναι τύπου plug type.
Κουμπώνουν κατα κάποιο τρόπο από μέσα προς τα έξω.

Η διαφορική πίεση της καμπίνας ως προς το εξωτερικό περιβάλον στα 30000 πόδια είναι ίση με 7.8psi {Training manual 737-300/400/500 - pressurization}
Να βάλουμε χοντρικά και χωρίς ακρίβεια οτι η εσωτερική επιφάνεια της πόρτας να είναι 1τμ; {μπορεί και παραπάνω - δεν γνωρίζω & βαριέμαι να ψάξω}
7.8psi = 0.55 κιλά/τετραγωνικό cm
1 τετ.cm = 0.0001τμ ή ανάποδα 1τμ = 10,000 τετ.cm
Άρα έχουμε γύρω στους 5500 κιλά να ασκούνται πάνω σε πόρτα εμβαδού 1τμ, από μέσα προς τα έξω.
Όπως είπε και ο SST, πρώτα τραβιεται η πόρτα λίγο προς τα μέσα και μετά βγαίνει προς τα έξω.

Μόνο ο Hulk μπορεί να τραβήξει 5.5 τόνους προς τα μέσα για να ανοίξει τελικά την πόρτα προς τα έξω. {αν και στο σημείο αυτό θα τον βοηθήσει η διαφορική πίεση} :wink:
 
Ακριβώς!
gmmour":14o9t17h said:
...Αν δεις, ολλες οι πόρτες «κουμπώνουν» από μέσα προς τα έξω και για να τις ανοίξεις χρείαζεται πρ´ωτα να τις τραβήξεις προς τα μέσα!
Άρα όταν είναι συμπιεσμένη η καμπίνα είναι αδύνατο να ανοίξουν! ...
 
Σωστά τά λέτε άν το αεροπλάνο είναι εν πτήσει και η καμπίνα είναι συμπιεσμένη.Ομως το επεισόδιο έγινε ενώ τό αεροπλάνο ήταν σταματημένο στό έδαφος,οπότε δέν ήταν συμπιεσμένη η καμπίνα (αφού δέν χρειαζόταν-η ίδια ατμοσφαιρική πίεση επικρατούσε μέσα καί έξω από τό αεροπλάνο).

Εντύπωση μού προκαλεί το οτι ο επιβάτης άνοιξε την πόρτα καί εξ αιτίας τού οτι οι πόρτες τών αεροπλάνων δέν είναι σάν τίς πόρτες τών σπιτιών μας.Δέν έχω προσέξει ποτέ μέ λεπτομέρειες πώς ανοίγει μιά πόρτα αεροπλάνου την ώρα που ανοίγει :D αλλά από τά manuals που έχω διαβάσει συμπεραίνω πως δέν μπορεί ο πάσα ένας (που έλεγε καί ο Τσιφόρος) νά πάη στην πόρτα έτσι απλά καί να τήν ανοίξη.Πρέπει να ξέρη αυτήν την διαδικασία μέ τό αρχικό τράβηγμα πρός τά μέσα.Ηταν άραγε τόσο παρατηρητικός ώστε σέ κάποιο προηγούμενο αεροπορικό ταξίδι του (πολλές φορές οι ναυτικοί χρειάζεται να πάνε αεροπορικώς στήν πόλη όπου βρίσκεται το λιμάνι απ'τό οποίο θά μπαρκάρουν) νά την είχε προσέξει;
 
Επειδή ήταν στο έδαφος άνοιξε τόσο εύκολα.
Όντως απέχει πολύ απο τις κοινές πόρτες του σπιτιού μας καθώς έχει πολύπλοκο μηχανισμό και διαδικασία adjustment για να αποφεύγονται διαρροές του συμπιεζόμενου αέρα της καμπίνας. Ωστόσο, το άνοιγμα είναι σχεδόν εξίσου απλό (συν οτι υπάρχουν κ οδηγίες σε ταμπελάκι επάνω), η κίνηση της πόρτας προς τα μέσα πρώτα και μετά πρός τα έξω γίνεται εύκολα ή δύσκολα χωρίς να το ξέρεις αφού αυτή είναι η προκαθορισμένη διαδρομή που εκτελεί ο μηχανισμός της. Τέλος το βασικότερο, εάν η τσουλίθρα είναι οπλισμένη, με το που ανοίγεις τη χειρόλαβή κ κάνεις οτι την κουνάς... μπάμ!!!
 
Πληροφοριακα το περιστατικο εγινε αμεσως μετα το start-up ενος μονο κινιτηρα,του δεξιου αν δεν κανω λαθος.
 
Hastaroth":1k3tvo40 said:
1.Οι πόρτες τών αεροπλάνων ανοίγουν πρός τά έξω.Οποιαδήποτε φωτογραφία αεροπλάνου στό έδαφος θά σάς πείση επ'αυτού.
Αν άνοιγαν πρός τά μέσα,οποιοσδήποτε θά μπορούσε να ανοίξη την πόρτα ευκολώτατα εν πτήσει (δέν θά είχε να αντιμετωπίση την αντίσταση από τόν αέρα) καί να ρουφηχτούν άπαντες όξωωωωωωωω.
Επίσης,άν άνοιγαν πρός τά μέσα,θά έπρεπε νά υπάρχη κάποιος χώρος όπου θά παρέμεναν.Οποιος έχει ταξιδέψει αεροπορικώς ξέρει οτι τέτοιος χώρος δέν υπάρχει (διότι αλλιώς θά έβλεπε κατά την επιβίβασή του την πόρτα νά βρίσκεται μέσα στό αεροπλάνο.

2.Στό συγκεκριμένο περιστατικό,υποψιάζομαι οτι ο νεαρός έπασχε από πτεροφοβία,δηλαδή φοβόταν τά αεροπλάνα.Τό ότι είναι ναυτικός -δηλαδή κατά τεκμήριο δέν φοβάται νά ταξιδέψη σέ θάλασσα μέ εννιάρι γεμάτο καί το βαπόρι να κουνάη πέρα δώθε- δέν σημαίνει οτι νοιώθει τό ίδιο άνετα και στά 35000 πόδια πάνω από την ίδια αυτή θάλασσα.
Ωστόσο,ασφαλώς και πρέπει νά τιμωρηθή γιά τήν αναστάτωση (καί την οικονομική ζημιά) που προκάλεσε τόσο στήν εταιρεία,όσο καί στούς λοιπούς παρ'ολίγον συνεπιβάτες του.

3.Οταν ο Κ1 δώση την εντολή "πλήρωμα θαλάμου,θέσεις γιά απογείωση",το πλήρωμα θαλάμου πάει και κάθεται στίς θέσεις του,που απ'όσο ξέρω βρίσκονται στο πίσω τμήμα τού αεροπλάνου.Αν ο νεαρός καθόταν στο μπρός μέρος,μέχρι νά τρέξη κάποιος τά 50-60 μέτρα τού μήκους τής ατράκτου (αφού πρώτα συνειδητοποιήση τί συμβαίνει),ο τύπος έγινε καπνός (καί δή άνευ λεωφορείου-οι γνωρίζοντες θά καταλάβουν το λογοπαίγνιο :D )

ΥΓ.Τό επεισόδιο έγινε στό έδαφος,όπου η καμπίνα δέν είναι συμπιεσμένη,διότι απλούστατα δέν χρειάζεται....



Οι θέσεις του πληρώματος θαλάμου επιβατών βρίσκονται μπροστά από τις πόρτες. Μια πόρτα αντιστοιχεί σε κάθε μέλος πληρώματος, έτσι ώστε ο κάθε ένας να έχει την πόρτα του κ να είναι υπεύθυνος γι αυτή. Σε μεγάλα αεροσκάφη, που έχουν πόρτες και μέσα στην καμπίνα,υπάρχουν jumpseats μπροστά από αυτές, ώστε να μη μένουν αφύλαχτες. Πιθανών το συμβάν να έγινε κατά τη διάρκεια επίδειξης των σωστικών μέσων του αεροσκάφους..
 
Aπο περιέργεια έψαξα να δώ την εξέλιξη του περαστατικού αλλά το μόνο που βρήκα είναι οι ισχυρισμοί του παλαβιάρη στην αστυνομία (μιλάμε για πολλά χαστούκια ο :5: ) και το ότι κατέληξε προφυλακισμένος :banana: :banana: ...

:arrow: http://www.haravgi.com.cy/site-article-29547-gr.php
 
Top