Εταιρία Longhaul στην Ελλάδα

  • Thread starter Thread starter Pontiangreek
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Pontiangreek

Νέο μέλος (Tourist)
Εγγραφή
06/09/2022
Μηνύματα
6
Likes
4
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
OAL
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EDDM
Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ για την αποδοχή στην ομάδα.

Σπουδάζω Aviation Management στην Γερμανία και ως Έλληνας παρακολουθώ τα αεροπορικά νέα της χώρας μας αλλά και όλου του κόσμου.

Τα ερωτήματα που θέλω να θέσω και εύχομαι να μπορείτε να μου απαντήσετε είναι, γιατί δεν μπορεί η Αιγαίου για παράδειγμα να προσφέρει longhaul πτήσης; Πώς μπορεί η Air Serbia με μια μικρότερη αγορά σε σχέση με την Ελλάδα και με μικρότερο στόλο σε σχέση με την Αιγαίου για παράδειγμα, να κρατάει longhaul πτήσης και να αυξάνει πλέον τις πτήσης της και σε άλλους προορισμούς; Πώς θα μπορούσε μια longhaul εταιρία να διεξάγει πτήσης μεταξύ Αθήνας και Αμερικής για παράδειγμα; Είναι εφικτό ή είναι μονόδρομος λόγο μεγάλου ανταγωνισμού από Τουρκία και γενικά Ευρώπη, Αμερικανούς και Καναδούς;

Είναι κάποιες από τις σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και εύχομαι να μου δώσετε τα «φώτα» σας.

Με συγχωρείτε αν υπάρχει ήδη το θέμα στο φόρουμ. Δεν βρήκα κάτι και για αυτό άνοιξα αυτό.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
 
Το θέμα με την Ελλάδα είναι ότι η κίνηση από/προς Αμερική είναι πολύ εποχική με πολύ μικρή κίνηση τους χειμερινούς μήνες. Για αυτό και όλες οι Αμερικανικές εταιρείες σταματούν τον χειμώνα τα δρομολόγια τούς. Η Αιγαίου βέβαια έχει πλέον ένα δίκτυο που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα hub ανταποκρίσεων στην Αθήνα, αλλά είναι δυστατική στο να κάνει το μεγάλο αυτό βήμα.
 
Γνωρίζουμε πως μπορεί η emirates να διεξάγει της πτήσης για Νεα Υόρκη καθημερινά, μιας και δεν έχει hub στην Αθήνα.
Επίσης, που θα μπορούσα να βρώ στατιστικά στοιχεία για την επιβατική κίνηση (O&Ds) μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής; Σκέφτηκα να κάνω μια εργασία και να διερευνήσω αν θα είχε επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά δεν μπόρεσα να βρώ κάτι έως τώρα.

Μια άλλη ερώτηση: μήπως η Αιγαίου δεν κάνει υπερατλαντικές επειδή δεν της το επιτρέπει η Star Alliance και ειδικότερα η Lufthansa για την οποία λειτουργεί ως feeder;
Γνωρίζει μήπως κάποιος κάτι πιο έγκυρο π'ερα από την εικασία που έκανα;
 
Η Εμιρατες έρχεται από το Ντουμπάι και έχει ήδη κάποιους επιβάτες δεν είναι αποκλειστική πτήση μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Σίγουρα δεν τίθεται θέμα από την Star Alliance ούτε φυσικά από την Lufthansa. Χρειάζεται μεγάλη επένδυση για να έχει επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα.
 
Κάνεις λάθος... Ουσιαστικά ειναι αποκλειστική πτηση για Νεα Υόρκη... Υπαρχουν αρκετες απευθείας απο Ντουμπάι για Ν. Υόρκη. Ρισκαρε κ πέτυχε... Ειναι κ το cargo, οχι μονο οι επιβάτες...
 
Last edited by a moderator:
Γνωρίζουμε πως μπορεί η emirates να διεξάγει της πτήσης για Νεα Υόρκη καθημερινά, μιας και δεν έχει hub στην Αθήνα.
Επίσης, που θα μπορούσα να βρώ στατιστικά στοιχεία για την επιβατική κίνηση (O&Ds) μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής; Σκέφτηκα να κάνω μια εργασία και να διερευνήσω αν θα είχε επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά δεν μπόρεσα να βρώ κάτι έως τώρα.

Μια άλλη ερώτηση: μήπως η Αιγαίου δεν κάνει υπερατλαντικές επειδή δεν της το επιτρέπει η Star Alliance και ειδικότερα η Lufthansa για την οποία λειτουργεί ως feeder;
Γνωρίζει μήπως κάποιος κάτι πιο έγκυρο π'ερα από την εικασία που έκανα;
Όπως κάνει το BCN -> MEX κάνει και το ATH->EWR. Δεν είναι μοναδικό φαινόμενο.
Τι είναι η Star Alliance για να επιτρέπει / απαγορεύει και να υπαγορεύει ποιος θα πετάει που;
Από που προκύπτει ότι η Α3 είναι feeder της LH; Κοιτά λίγο πόσες πτήσεις έχει η LH στην Αθήνα.
Το μοντέλο feeder δεν δουλεύει εδώ και παρά πολλά χρόνια εκτός και αν είναι κοινός ο ιδιοκτήτης όπως Lufthansa και cityliner.
Με τι να κάνει η Α3 υπερατλαντικά;
Η Emirates ανέλαβε το ρίσκο (κατόπιν συνεννόησης με τις ελληνικές αρχές) να δρομολογήσει ένα αεροσκάφος που ήδη έχει σε προορισμό που ήδη πετάει. Αν δεν έπιανε θα δρομολογούσε το ίδιο αεροπλάνο άλλου.
Υπάρχουν στοιχεία για αυτό που θέλεις αλλά τα αναζητάς σε λάθος μέρος. Προσπάθησε παραπάνω, μην τα ζητάς έτοιμα! Ακόμα και να σου δώσει κάποια έναν αριθμό, θα έχεις μόνο έναν παράγοντα της συνάρτηση που δεν θα σε βοηθήσει να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα. Μπορεί να σου φαίνεται πιασάρικο αλλά θα δυσκολευτείς να αντλήσεις πληροφορίες για μικρή εργασία και θέλει χρόνο και πληρωμένες συνδρομές. Δοκίμασε κάτι ποιο compact.
 
Last edited:
Το οτι κανει feeder για τα υπερατλαντικά της Lufthansa μου το είχε πεί πρίν κάποια χρόνια ο Area Manager της Α3 που ήταν/είναι στο Μόναχο. Συγκεκριμένα μου είχε πεί οτι περίπου ένα 65% των επιβατών στο Θεσσαλονίκη-Μόναχο είναι transfer για Αμερική. Αυτό απλά για να δικαιολογήσω το που στηρίζω την άποψη αυτη.
Το ότι η ΕΚ πετάει με το 5th freedom το ΑΤΗ-EWR / BCN-MEX το ξέρω και δεν το αμφισβήτησα. Πιστεύω πως η Α3 θα μπορούσε να δρομολογίσει για αρχή κάπια Α330 (όπως ξεκίνησε και η Air Serbia) που έχει αρκετά στην αγορά πλέον και μετά απο κάτι χρόνια ίσως να προβεί σε leasing Α350, εφόσον πήγαινε καλά το όλο εγχείρημα. Απλά το λέω γιατί πιστεύω πως είναι η μόνη η οποία θα μπορούσε να το κάνει αυτό και να είναι ταυτόχρονα και πολύ καλή αεροπορική όσων αφορά τις συνδέσεις και το σέρβις προς τους πελάτες.

Όσον αφορά τα στοιχεία που ψάχνω, επειδή ακριβώς έχω μιλήσει με εταιρείες όπως η OAG, η οποία για μια μόνο στατιστική μου ζήτησε 5000 αγγλικές λύρες, για αυτο ρώτησα αν γνωρίζει κάποιος κάτι το οποίο θα μπορούσε να με βοηθήσει. Επίσης, επειδή ξέρω ότι θα ήταν πολύ εκτενής εργασία, σκέφτηκα να κάνω την έρευνα αυτή και να την κοινοποιήσω ως την διπλωματική μου.
Τέλος, θα με ενδιέφεραι να μάθω πως μπορώ να το κάνω πιο compact. Άν έχεις την καλοσύνη να με διευθύνεις ή να μου δώσεις κάποιες ιδέες κτλ. θα σου ήμουν ευγνώμων.
Μέχρι τώρα έχω μόνο τα στοιχεία που δημοσίευσε το αεροδρόμιο Αθηνών για την επιβατική κίνηση απο το 2014 μέχρι το 2022.
 
Το φαινομενο του να μην ξεκιναει καποια ελληνικη εταιρεια πτησεις προς ΗΠΑ ειναι χρονιο θεμα.. Προσφατα παραδειγματα εταιρειων οι οποιες ξεκινησαν με παρατες και happenings σταματησαν μετα απο λιγες πτησεις μονο.. Να πουμε την αληθεια ολα αυτα τα χρονια δεν βοηθουσε και η συναλλαγματικη ισοτιμια μεταξυ Ευρω και Δολλαριου μιας και για τους Αμερικανους ηταν πολυ πιο ακριβο να ερθουν Ελλαδα απο το να πανε σε καποια αλλη χωρα του κοσμου πχ Ταιλανδη η Τουρκια κλπ. Αρα θα επρεπε η εταιρεια να στηριχθει αποκλειστικα σε Ελληνες μεταναστες ειδικα 1ης γενεας που εχουν ακομα επαφες με την Ελλαδα.. Οι επομενες γενεες δεν εχουν την ιδια "καψουρα" να ερθουν στην χωρα για διακοπες στα πατρια εδαφη η ως τουριστες. Αρα για μια εταιρεια σαν την Α3 την συμφερει να λειτουργει ως feeder σε πιο μεγαλες εταιρειες( LH,LX,KLM,TK) παρα να ανοιξει ενα δικο της δικτυο στις ΗΠΑ εστω ανα 2 μερες με 1 αεροπλανο (κατι που απαιτει επενδυση και σε εμψυχο και αψυχο υλικο καθως και αλλα παρελκομενα). Αρα βλεποντας και το παραδειγμα της πΟΑ ειναι αρνητικοι ακομα σε αυτο το ενδεχομενο.. Ειδικα οταν δεν υπαρχει και τεχνικη βαση στην Αθηνα (κατι που παει να γινει τωρα μετα απο χρονια). Γενικως ενα συμπερασμα ειναι για local carrier τετοιο ενδεχομενο δεν παιζει σε βαθος 5ετιας.. Οταν θα υπαρξει μια σταθερα αυξανομενη ροη απο τις ΗΠΑ προς Ελλαδα σε βαθος 3ετιας τοτε υπαρχει μια περιπτωση να ανοιξει απευθειας δρομολογιο και να λειτουργει και σαν feeder για επαρχια και Μεση Ανατολη οπως και Βαλκανια.. Και μην ξεχνας οτι ΕΚ και ΤΚ ειναι εκτος ΕΕ και εχουν και κρατος πισω τους.
 
Πιστευώ πως κακός δίνουμε τόση έμφαση στην εποχιακότητα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα που υπάρχει στην Έλλαδα αλλα παγκοσμίως.

Η Α3 έχει αρκετους προορισμούς feeder για υπερατλάντικα δρομολόγια. Εκτος απο το παραδειγμα της Air Serbia είναι και η Royal Jordanian που απο το Αμμαν έχει για Σικάγο, Ντιτροιτ, Νεα Υορκη, Ουασινγκτον, και Μοντρεαλ.

Μονο με traffic apo TLV, BEY, CAI kai AMM αλλα ειδικα το TLV θα μπορουσε να διατηρήσει πτήσεις ολόχρονα.
Για να έκανε όμως ένα τετοιο βήμα η Α3 καλό θα ήταν να γίνει με επεκταση του Extra Schengen στην Αθήνα.
 
Προσωπικά, με μπέρδεψες κάπως. Θέλεις να κάνεις εργασία για το Πανεπιστήμιο σου ή να ανταλλάξεις απόψεις σε ένα φόρουμ;
Το πρόγραμμα σου είναι Masters ή Undergraduate Bachelor's;
΄Ετσι όπως το θέτεις το θέμα είναι σαν να προτίθεσαι να προτείνεις ένα Research Thesis σε Masters. Εάν είναι αυτή η περίπτωση, πρέπει να δείς αν θα χρησιμοποιήσεις quantitative, qualitative ή mixed methods research.
Πρώτα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποίο είναι το subject σου. Longhaul στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ γενικό πεδίο και δεν λέει κάτι για το τι θα κάνεις και πώς. Τι είναι αυτό που θές να κάνεις; π.χ. Μιά μελέτη ότι το Longhaul είναι βιώσιμο;
Εικάζω ότι με τις πληροφορίες που θα μαζέψεις θα έχεις ένα καλό literature review, αλλά όχι ένα research thesis.

Τα data που αναζητάς είναι συνήθως proprietary. Δεν είναι παράξενο που η IAG σου ζητά 5κ £ για να σου τα παρέχει.
Υπό το πρίσμα της πτυχιακής, το σχόλιο του Area Manager είναι anecdotal data που δεν μπορείς να το κάνεις τίποτα γιατί δεν έχει κάποια εγκυρότητα off the record.

Και on the record να ήταν, πάλι δεν σου χρησιμέυει σε κάτι γιατί η εταιρεία πετάει 128 προορισμούς, με 10 από αυτούς στην Γερμανία, εκ των οποίων με μία γρήγορη ματιά Αννόβερο, Αμβούργο, Νυρεμβέργη, Κολωνία, Λειψία και Δρέσδη δεν έχουν longhaul συνδέσεις. Βερολίνο και Στουτγκάρδη έχουν 2 και μία αντίστοιχα, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από την Lufthansa. Το Ντίσελντορφ έχει αρκετές αλλά δεν εξυπηρετούνται από Lufthansa και πάλι. Άρα μείναμε με MUC και FRA, με δύο πτήσεις από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη την ημέρα στο πρώτο και 1 στο δεύτερο. Την ίδια στιγμή, η ίδια η Lufthansa έχει 4 την ημέρα στην Αθήνα, οπότε, συμπεραίνουμε ότι η Lufthansa κάνει feed τον εαυτό της με το δικό της δίκτυο. (summer shedule όλα αυτά).
Εδώ ταιριάζει το κοιτάζαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος.

Όσο για την Air Serbia, άλλος κερνάει και άλλος πίνει. Επίσης, δεν βλέπω να έχει ουσιαστικά ανταγωνισμό, μόνο η Air Serbia πετάει αυτά τα longhaul. Στην Αθήνα στον αντίποδα, το καλοκαίρι έχεις Delta, United, American με φορτωμένο πρόγραμμα από διάφορες πόλεις. Οπότε συμπεραίνουμε ότι η niche longhaul αγορά της Σερβίας αρκεί για να συντηρεί τις πτησείς της Air Serbia και ως εκεί.

Μπορεί και να είναι και κερδοφόρο το Αθήνα - Νέα Υόρκη της, δεν το γνωρίζω αλλά γενικά η Emirates, δεν είναι οργανισμός προσανατολισμένος στο κέρδος αλλά στην προβολή των ΗΑΕ στον κόσμο και μπορεί να πετάει όσα λεφτά θέλει, όπως θέλει, όπου θέλει.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτό το εμμονικό όραμα με την Αιγαίου και γενικά τις Ελληνικές αεροπορικές να πετάξουν longhaul. Το longhaul είναι βιώσιμο και υπαρκτό το καλοκαίρι και εξυπηρετείται ήδη από μεγάλους οργανισμούς με οικονομίες κλίμακας που τους το επιτρέπουν.
 
Top