Εγώ έχω την Panasonic DMC-FX37. Δεν είναι θέμα επιλογής, μου την έκαναν δώρο. Έχει φακό της Leica, 25mm wide και τραβάει στα 10mpx. O CCD αισθητήρας, αυτό που όταν είναι μικρό τσακίζει τις compact μηχανές είναι αρκετά καλός (δεν θυμάμαι μέγεθος, τον είχα συγκρίνει με τον ανταγωνισμό κ είδα ότι στεκόταν καλά). Έχει πλήρως παραμετροποιήσιμο μενού (αυτά τα μάμπο-τζάμπο που λέει ο Άλεξ), όμως το μενού είναι τύπου drop-down και χρειάζεσαι κάποιο διάστημα για να το συνηθίσεις κ να βρεις πού θα βρεις την κάθε φορά το κάθε τι.
Στα συν της ακόμα, είναι και η ταχύτητα "κλείστρου", (έτσι αποκαλώ τον χρόνο από την πλήρη πίεση του button μέχρι την αποθήκευση της φωτό, οπότε κ έχω το δικαίωμα να τραβήξω την επόμενη. Χρήσιμο για βραδέως κινούμενα θέματα, όπως παιδιά που τρέχουν. Για ταχέως κινούμενα, όπως πχ αεροπλάνα στην Α/Γ, αν δεν μπορείς να σημαδέψεις 2 καρέ μπροστά, έχει κ την επιλογή multi-shot, αλλά με έκπτωση στην ποιότητα (7mpx για 5 φωτό, 5 mpx για 12, κοκ)).
Στα πλην, το ότι δεν μπορείς να αλλάξεις το zoom όταν τραβάς βίντεο. Κάνεις την επιλογή του ζουμ
πριν πατήσεις το κουμπί κ μένεις με το ίδιο ζούμ όση ώρα τραβάς. Κάποιοι το θεωρούν ασήμαντο, αλλά αγοράζεις μια compact για να την έχεις πάντα μαζί σου, άρα πρέπει να τα κάνει όλα αξιοπρεπώς - έστω. Ακόμα κ βίντεο. Έχω τραβήξει 2-3 βιντεάκια σε απο-προσγειώσεις, μέρα κ νύχτα, τα οποία σύντομα θα ανεβάσω και θα δείτε τι εννοώ. Βλέπεις το αεροδρόμιο στην τελική κ δεν μπορείς να κάνεις ζουμ. Αν έχεις κάνει ζουμ από πριν, όταν είσαι κοντά έχεις μεγαλύτερο τρέμουλο κ blurring κλπ.
Το όλο πακέτο έρχεται στην τιμή των 180 ευρώ, αλλά δεν περιέχει κάρτα μνήμης (αγόρασα μια 2GB με 7 ευρώ), οπότε ότι κάρτα χρειαστείς - (θα χρειαστείς, η ενσωματωμένη μνήμη είναι πολύ μικρή), θα πρέπει να υπολογίσεις το έξτρα κόστος.
Γενικά είμαι ικανοποιημένος από την απόδοσή της, ειδικά αφού δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να αγοράσω D-SLR και το κινητό δεν κάνει για φωτό, εγώ το χρησιμοποιώ πλέον ως τηλέφωνο κ αποδίδει καλώς
Φωτογραφίες που έχω τραβήξει με αυτήν, μπορείς να δεις στο δεύτερο σκέλος του trip report μου από Λέσβο
(δηλαδή εδώ) και σε κάποιες φωτό που τράβηξα στην πίστα της Χίου
δηλαδή εδώ.
Τέλος, σε
αυτρό το λινκ θα δεις φωτογραφίες που στην ουσία είναι screenshots από βιντεοκάμερα. Δεν θυμάμαι τύπο, αλλά απλά ήθελα να σου πω πως οι βιντεοκάμερες χωρίς σκληρό, είτε με κασέτα mini-dv, είτε με DVD-RW, δεν αξίζουν. (Η συγκεκριμένη έχει DVD-RW). Δεν αναλύω επί του παρόντος το γιατί, απλά ψάξε για camcorder με σκληρό δίσκο).
Καλορίζικο ότι κι αν ψωνίσεις.