Αυτό το κόλλημα με το 8, μάλλον είναι κολπάκι του marketing. Ότι πρόκειται για κάτι νέο, προηγμένο, πολύ μπροστά από τις προηγούμενες εκδόσεις/τα υπόλοιπα μοντέλα κ.λ.π. Κάτι σαν..."φυγή προς τα εμπρός"!

Το ξεκίνησε η μία εταιρία, το συνεχίζει και η άλλη για να υπάρχει και ένας άμεσος συσχετισμός των αντίστοιχων μοντέλων. Αφήστε δε που το 8 είναι και "τυχερός" αριθμός στην Κίνα... Καλά τα λέω κύριε captainjumbo?
seven4seven":36ufsug3 said:
Απο την άλλη, μου κάνει εντύπωση η ξαφνική αλλαγή γραμμής της Β, που άφησαν τα "οι τάσεις είναι για μικρότερα αεροσκάφη" και ανακοινώνουν νέο 747.
Εγώ πάλι πιστεύω ότι αυτή η διαφοροποίηση εξακολουθεί να υπάρχει. Η Β δίνει βάση σε αεροσκάφη όχι τεράστια, που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για point to point δρομολόγια, οπότε παρουσιάζει το σχεδιασμένο από λευκό χαρτί 787, δίνει βάση στο σχετικά πρόσφατα σχεδιασμένο 777 και απλώς βελτιώνει το 747 για να μην εξαφανιστεί από τη συγκεκριμένη αγορά. Η Α από την άλλη δίνει βάση στην κατηγορία των α/φών μεγάλης χωρητικότητας και κατάλληλης εμβέλειας για hub to hub πτήσεις. Γι'αυτό και το πιο σύγχρονο και προηγμένο τεχνολογικά αεροσκάφος της είναι το Α380, ενώ το Α350 είναι απλώς μια εξέλιξη του Α330. Η κάθε εταιρία σχεδιάζει
εξαρχής μόνο τα αεροσκάφη στις κατηγορίες που δίνει έμφαση.
Και βέβαια ούτε θα μπορούσαν να παρουσιάζουν κάθε λίγο και λιγάκι νέες σχεδιάσεις, ούτε θα μπορούσαν να έχουν και οι δύο την ίδια στρατηγική και να εξελίσσουν αεροσκάφη μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες της αγοράς. Πρέπει να διαφέρουν.
Κι εγώ χάρηκα για το "νέο" 747, όσο χάρηκα και για το Α350. Δύο εταιρίες υπάρχουν όλες κι όλες. Αν αρχίσουν η καθεμιά να βγαίνει εκτός παιχνιδιού σε συγκεκριμένες κατηγορίες, το αεροπορικό σκηνικό θα χάσει λίγο από το ενδιαφέρον του... Ιδίως αν εξαφανιζόταν το 747, το σκηνικό θα έχανε και λίγο από το μεγαλείο του. Αλλά εδώ χάθηκε ολόκληρο Concorde...
Πάντως, έχω την εντύπωση ότι το 747 δεν κινδύνευε να εξαφανιστεί μόνο από το Α380. Και η ίδια η μαμά Boeing το είχε βάλει στην άκρη και έδινε στο 777 το χρίσμα του διαδόχου (όχι ότι μπορούσε να κάνει κι αλλιώς... οι αεροπορικές αυτό ζητούσαν).