flesland
Concorde-Class-Member
- Εγγραφή
- 14/09/2008
- Μηνύματα
- 2.539
- Likes
- 1.145
- Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
- EDDK
Στο ακόλουθο τριπ ριπορτ, θα εξετάσουμε πώς ένα κοινωνικό γεγονός (εδώ γάμος) δίνει αφορμή για ταξικές αναζητήσεις στα αεροπορικά δρώμενα αλλά και μια καλή αφορμή για ένα οδοιπορικό σε μακρινούς προορισμούς. Το ταξίδι αρχίζει από το Μόναχο και μέσω Φρανκφούρτης το πρώτο σκέλος τελειώνει στην Σιγκαπούρη. Από 'κει πετάμε για KUL και μετά μια στάση ολίγων ημερών συνεχίζεται στην Καμπότζη και το Siem Reap. Στην συνέχεια, Μπανγκόκ για μια μέρα και τελευταίος σταθμός στο Hong Kong πριν την επιστροφή στην Ευρώπη και την Αθήνα και την ολική επανοφορά στο Μόναχο.
Ο μπαχτσές έχει απ΄όλα: ultrashort, short, medium και log haul. Από ΑΤR72 έως Α340-600 και από :LH Business μέχρι Tiger Airways. Επίσης ίντριγκα, πάθος και φλας αλλά και καταδικασμένους σε μόνιμη φτώχια συνανθρώπους μας.
Α) Αρχή του ταξιδιού, αναχώρήση από Μόναχο.
MUC-FRA (LH-Β735)
&
FRA-SIN (LH-B747)
Τα παραπάνω (συν το HKG-MUC) είναι business class μιας που η προσφορά -50% ήταν άκρως ελκυστική για το όλο πακέτο (26000 μίλια τα οποία μεταφράζονται σε 2 ενδοευρωπαικές + λοιπά έξτρα κτλ). Η περιπέτεια κλεισίματος είχε περιγραφεί λεπτρομερώς σε προηγούμενη σαπουνόπερα με πρωταγωνιστή τον Χοσέ, και την στριμωχτή καραβέλα της IBERIA, αξίζει όμως να αναφερθώ σύντομα στις εναλλακτικές, όταν άρχισα το ψάξιμο 5 μήνες πριν (κυρίως για Ευρώπη με ένα εκ των MUC/FRA/CDG προς Ασία KUL/BKK/SIN):
Etihad: γύρω στα 600Ε, άκρως ελκυστική τιμή και μια εταιρεία που δεν έχω πετάξει. To MUC-AUD-KUL-AUD-MUC έδινε σχετικά καλή σύνδεση αλλά πριν προλάβω να το σκεφτώ σοβαρά, η τιμή είχε σκαρφαλώσει στα 900Ε 2 βδομάδες αργότερα, όταν και θα ήμουν έτοιμος για την τελική κίνηση.
-Quantas (FRA-SIN) το μεγάλο outsider καθώς είχε σαν προϋπόθεσή αλλαγή στην FRA η τιμή ήταν λίγο πιο υψηλή αλλά το ίδιο και η περιέργειά..
-Emirates (SIN+KUL) 750-800Ε δυνατά και σταθερά. Ούτε ανέβαινε ούτε κατέβαινε, έχω ξαναπετάξει και μου άρεσε και έτεινα προς αυτή ...ή την:
-Singapore: Με το καινούργιο δρομολόγιο να πάει AMS μέσω MUC, B777 και προσφορά 550Ε ήταν ότι έπρεπε όμως οι ημ/νιες που ζητούσα δεν μου δίναν την τιμούλα και εκεί που ήμουν στο τσακ να κλείσω με ΕΚ να σου η LH που με 1300Ε δίνει όλες τις ημ/νιες του διμήνου business όταν η economy της ήταν πιο ακριβή από όλες τις προαναφερθείσες εταιρείες.
1τη πτήση MUC-FRA
Έκατσα περί τα 45λ στο lounge της LH, όπου πέρα από τον θόρυβο που έκανα γυρνώντας τα φύλλα βαρετών εφημερίδων, ακούγονταν μόνο κάποια παιδιά Αράβων (αυτά με τις πολλές μαμάδες), που την τελευταία διετία πληθύνουν στο Μόναχο ως τουρίστες. Το ίντερνετ είναι επί πληρωμής εκτός και αν κάτσεις σε ένα από τα 4-5 PCκαι ξεχάσεις το wi-fi.
Tο Β737-500 δεν έκρυβε τα χρόνια του. Αργότερα θα διάβαζα ότι η LH επενδύει πολλά εκατομμύρια για να επιτύχει μείωση στο θόρυβο της καμπίνας.Αλλά σε μια πτήση 45λ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις έτσι και αλλιώς..Ο δίσκος περιλάμβανε μια μικρή σαλάτα, μια φέτα ζαμπόν και ένα μικρό επιδόρπιο. Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε. Οι πιλότοι μού ακούγονταν χαρούμενοι,όχι το ίδιο και ο πιλότος που έκατσε δίπλα μου και ίσως ήταν στην αρχή της βάρδιας. Προσγείωση ομαλή και αναμονή 10λ στο apron μέχρι να μας θυμηθεί ο οδηγός με την σκάλα-φορτηγό. Ο πιλότος απολογήθηκε εξηγώντας μας το τι συμβαίνει. Αφήνοντας το βροχερό και χειμωνιάτικο Μόναχο, η καλοκαιρινή Φρανκφούρτη ήταν μια ωραία 'έκπληξη'. Τα wide-bodies είναι παντού, από τα Β747 της Cathay και Quantas μέχρι τα Α430 της AirChina αλλά και τα δεκάδες μικρά της LH.
Χασομέρισα λίγο στα μαγαζιά του Fraport όπου πουλάνε βαλίτσες με 1000Ε, Jaguar και άλλα χρήσιμα για το καλάθι της νοικοκυράς...Στον έλεγχο χειραποσκευών ένας Ινδός κυριούλης της Bundespolizei με σταματάει και μου λέει να περιμένωπατώνταςς ταυτόχρονα κάτι κουμπιά που είχε μπροστά του.Ξάφνου εμφανίζεται μια μικροσκοπική κυρία που αρπάζει την χειραποσκευή μου και κοφτά μου λέει 'Followme'. Με οδηγεί σε ένα μικρό δωμάτιο όπου αν δεν ήταν τόσο μικροσκοπική θα νόμιζα ότι θα μου κανε βασανιστήρια. Με μία ταινια 'σκουπίζει' την κάμερα και το λάπτοπ μου και το βάζει σε ένα μηχάνημα σαν φωτοτυπικό που προφανώς ανίχνευε χημικές ουσίες. Αφού μου είπε ΟΚ, οταν την ρώτησα σε τι ακριβώς χρησιμεύειι μου είπε μονολεκτικά 'Explosives' κόβοντας μου την φόρα για άλλες μκρές απορίες και κουβέντα... Έπειτα κατευθύνθηκα σε ένα από τα lounge της LH.Από την στιγμή που η θέα μου ήταν κάτι παρκαρισμένα wide bodies χωρίς κάποια κίνηση άξιας αναφοράς, το'ριξα στο χλαπάκιασμα σαλατών και λοιπής υγιεινής διατροφής. Πραγματικά η ώρα (είχα 2,5 Ω αναμονή) περνάει υπέροχα όταν έχεις απεριόριστα προς κατανάλωση προιόντα και καμία δουλειά να σε περιμένει μετά...
Στα της πτήσης τώρα..Είχα την 4Α που βρίσκεται στο ρυνιαίο τμήμα του Β747 (ήταν το D-ABTK που πριν 4 χρόνια είχε nose-gear collapse
στην φωτό το 747 μαζί με την αντανάκλαση της αίθουσας αναμονής, 2 σε 1 ) . Η επιβίβαση διαρκεί αρκετά και έτσι οι πόρτες κλείσαν περίπου 45λ μετά την έναρξη της επιβίβασης. Όσο και αν προσέχει η Lufthansa τα αεροσκάφη της, το Β747 είναι μάλλον ταλαιπωρημένο.. Οι θέσεις της Business, 60'', έχουν μικρή οθόνη αλλά και την φθορά του χρόνου στα καθίσματα. Σέρβιραν σαμπάνια και δεν είπα όχι, ενώ απέμεναν λίγα λεπτά για απογείωση. Πράγματι, το 747 άρχισε σιγά-σιγά να επιταχύνει και να συκώνεται βαρύ στον καθαρό ουρανό της Φρανκφούρτης. Από εκεί αρχίζει ένα δεύτερο ανελέητο φαγοπότι με της κινέζής προελεύσεως αεροσυνοδό (η οποία είναι η πρώτη που γνωρίζω στην LH να μην μιλάει Γερμανικά) να στρώνει τα τραπεζομάντιλα...εκτός από τα ποτά που σερβίρουν ασταμάτητα σε προσεγμένα γυάλινα ποτήρια, με λεμόνι, πάγο, αναδευτήρι κτλ μάς δώσαν το μενού με τα 3 πιάτα από 3 επιλογές το καθένα αλλά και μια συνέντευξη του αρχι-σεφ ο οποίος εξηγούσε πόσο τέλεια εταιρεία είναι η sky chefs και πόσο τρελένονται να μαγηρεύουν για την business και first class.Το πρόγραμμα δε, αλλάζει κάθε 2 μήνες όπως λέει, μην και βαρεθείς και πας στην ακατανόμαστη της Γαλλίας. Το όρεκτικό ήταν καπνιστή χήνα με 3 τύπους τυριών, βούτηρα, ψωμάκια κτλ.. Μην φανταστείτε καμιά μεγάλη ποσότητα βέβαια. Για κυρίως πιάτο υπήρχε η επιλογή ανάμεσα σε κοτόπουλο ριζότο ( που πήρα), αρνάκι με πιπερί και κάτι ακόμα το οποίο αγνοώ και μάλλον παραπέμπει σε ασιάτικη κουζίνα. Τέλος, το επιδόρπιο περιλάμβανε επίσης 3 επιλογές. Εντύπωση μου έκανε ο τρόπος σερβιρίσματος του φροντιστή που περισσότερο έμοιαζε με μπάτλερ
Παρά το κάπως υπεροπτικό ύφος - που ίσως επιβάλεται από το περιβάλλον- καθώς σέρβιρε το κρασί για να δοκιμάσουν οι επιβάτες το κρατούσε περίτεχνα από τον πάτο του μπουκαλιού κατά μήκος του βραχίωνα του 'παρουσιάοντας' το σαν άλλη Κρίστα. Επίσης μια άλλη 'έμπειρη' αεροσυνοδός που καθ'όλη την διάρκεια του ταξιδιού δεν έχασε το χαμόγελο της, περνώντας πραγματικά την αίσθηση ότι είναι ευχαρίστηση της να σε εξυπηρετεί στις 0200 το βράδυ. Το IFE της LH είναι σε καλό επίπεδο στην (J) με επιλογές ταινιών που είναι αρκετές για βραδυνή πτήση. 2 ώρες πριν την προσγείωση και μετά από 10 ώρες στον αέρα σέρβιραν το πρωινό που υπήρχαν 2 επιλογές. Τι δεν μου άρεσε; Η τρύπα στην πετσέτα που δίνουν για το φαγητό. Η φθορά πετσετών, τραπεζομάντηλων και λοιπών ανακυκλώσιμων που κάνουν άσχημη εντύπωση όταν έχουν πλυθεί χιλιάδες φορές. Τα ακουστικά μου που όχι μόνο ήταν σπασμένα αλλά που έπρεπε να κρατάω το καλώδιο σε συγκεκριμμένη θέση για να ακούω και από τις δύο πλευρές
. Οι οθόνες που είναι σαν τις economy της Emirates και δειχνουν να είναι τεχνολογίας 20ετίας. Που στην economy την βγάζουν ακόμα με τις overhead κάνοντας το Β747 μια επιλογή εκτός συναγωνισμού για 12ωρες πτήσης – βέβαια αλλάζουν σιγά σιγά με τα Α380 αλλά τι κάνεις στις μεσαίες μιας 3-4-3 διαρύθμισης; Κατά τα άλλα το σέρβις την LH είναι πράγματι το δυνατό της σημείο, άκρως επαγγελματικό και αλάνθαστο. Το φαγητό σε καλό επίπεδο αλλά όχι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο για την γεμάτη γεύση του. Τα έξτρα με το εισητήριο (lounge, σετ πτήσης σε πολύ ωραία μεταλλική κασετίνα με το Α380 στο εξωτερικό) είναι σε 'λογικά' επίπεδα παροχών χωρίς τα φρου-φρου των Αραβικών που άλλοι λατρέυουν και άλλοι μισούν. Η προσγείωση έγινε ομαλότατα χωρίς τον παραμικρό κραδασμό από τον Captain Dr. LASTNAME (ναι, πιλότος με PhD) Mετά από ένα 10 λεπτο taxi ήμουν έτοιμος για το Changi και το Changi για μένα.
Ο Κίθ, Σινο-σιγκαπουριανός παλιός συμφοιτητής, με περίμενε στις αφίξεις και μου έκανε την ζωή εύκολη, παρκάροντας με κατευθείαν στο αυτοκίνητο του και παραδίνοντας με στην θαλπωρή του ξενοδοχείου ΑΒΑΔΙΣΤΑ. Στην διαδρομή για την πόλη πήρα τις βασικές πληροφορίες (πχ όταν γίνεται φόνος είναι το θέμα της χρονιάς στην Σιγκαπούρη, οι Μαλαισιανοί μας ζηλέυουν, βγάζουμε άπειρα λεφτά από τα διυλιστήρια κτλ). Γυρίζοντας στην πόλη καταλαβαίνεις ότι το χρήμα ρέει αλλά δεν υπάρχουν οι υπερβολές της Μέσης Ανατολής. Η φημισμένη καθαριότητα είναι αλήθεια και ακόμα και οι δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν παντού λάμπουν. Στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στους ουρανοξύστες του λιμανιού, την ημέρα βλέπεις κάθε λογής εθνικότητα με κουστούμι και ταγιέρ, εργαζόμενοι συνήθως σε μια από τις τράπεζες ή τις πετρελαικές/ναυτιλιακές εταιρείες. Την νύχτα, πολλοί τουρίστες, expatriates και πόρνες πολυτελείας ή μη, που διασκεδάζουν στα μπαρ των ακριβών ξενοδοχείων. Πολλά εστιατόρια για όλα τα πορτοφόλια και ακόμα περισσότερα εμπορικά κέντρα κυρίως για τις μεγαλύτερες τσέπες. Για όσους κάνουν ψώνια μπορούν να ζητήσουν επιστροφή του GST (Gas & Services Tax) που είναι στο 6%. Τον Ιούλιο δε, υπάρχουν σχετικά καλές εκπτώσεις κυρίως στην κατηγορία ένδυσης. 'Εχοντας τον χρόνο να ψάξω λίγο την αγορά (μην νομίζεται ότι υπάρχουν και πολλά άλλα αξιοθέατα) δεν θα έλεγα ότι εντυπωσιάστικα από τις τιμές τους. Στα ηλεκτρονικά οι τιμές είναι οι Ευρωπαικές με την πιθανότητα κάποιου 'σκόντου' παραπάνω (μείον το GST) αλλά και τον κίνδυνο να αγοράσεις μαιμού στα ηλεκτρονικά, χωρίς να το καταλάβεις αν δεν προσέξεις το μαγαζί. Το ίδιο ισχύει για τα ρούχα. Κατά την γνώμη μου, οι ΗΠΑ δίνουν μακράν καλύτερες ευκαιρίες αγορών, ιδιαίτερα όσο το δολάριο είναι στο 1,3.
Η ζωή στην Σιγκαπούρη έχει ρυθμό και είναι σχεδόν 'world city' μιας και βρίσκει πάλι μπροστά της την Νεα Υόρκη και το Λονδίνο. Στον ανταγωνισμό της δε με το Χονγκ Κονγκ για την κορυφή του οικονομικού κέντρου της Ασίας, έρχεται τώρα να προστεθεί και η Σανγκάι με τις ευλογίες του Γενικού Γραμματέα του 3Κ. Το κλίμα είναι το ίδιο πάνω κάτω όλο τον χρόνο μια και είναι στην τροπική ζώνη και η υγρασία συχνά ανυπόφορη.'Εχετε ομπρέλα ή αδιάβροχο. Θα έλεγα ότι 2 μέρες είναι αρκετές για να δείτε την πόλη και να σας φύγει η περιέργεια, 3 αν θέλετε να πάτε πιο χαλαρά και 4 αν η σύντροφος σας θέλει να κάνει ψώνια.
Και μερικές φωτογραφίες
1 2 3 4
5 6
7
Σύντομα:
-Ντοκουμέντα απο το Low cost terminal του SIN
-Οι βιτσιόζες αεροσυνοδοί της Tiger Airways
-Ποιο είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στους καλεσμένους του γάμου σας (και πετάει)
-Τι (δεν) υπάρχει στην Κουάλα Λουμπούρ
Αργότερα:
-Καμπότζη
-ΒΚΚ
-Χονγκ Κονγκ
Ο μπαχτσές έχει απ΄όλα: ultrashort, short, medium και log haul. Από ΑΤR72 έως Α340-600 και από :LH Business μέχρι Tiger Airways. Επίσης ίντριγκα, πάθος και φλας αλλά και καταδικασμένους σε μόνιμη φτώχια συνανθρώπους μας.
Α) Αρχή του ταξιδιού, αναχώρήση από Μόναχο.
MUC-FRA (LH-Β735)
&
FRA-SIN (LH-B747)
Τα παραπάνω (συν το HKG-MUC) είναι business class μιας που η προσφορά -50% ήταν άκρως ελκυστική για το όλο πακέτο (26000 μίλια τα οποία μεταφράζονται σε 2 ενδοευρωπαικές + λοιπά έξτρα κτλ). Η περιπέτεια κλεισίματος είχε περιγραφεί λεπτρομερώς σε προηγούμενη σαπουνόπερα με πρωταγωνιστή τον Χοσέ, και την στριμωχτή καραβέλα της IBERIA, αξίζει όμως να αναφερθώ σύντομα στις εναλλακτικές, όταν άρχισα το ψάξιμο 5 μήνες πριν (κυρίως για Ευρώπη με ένα εκ των MUC/FRA/CDG προς Ασία KUL/BKK/SIN):
Etihad: γύρω στα 600Ε, άκρως ελκυστική τιμή και μια εταιρεία που δεν έχω πετάξει. To MUC-AUD-KUL-AUD-MUC έδινε σχετικά καλή σύνδεση αλλά πριν προλάβω να το σκεφτώ σοβαρά, η τιμή είχε σκαρφαλώσει στα 900Ε 2 βδομάδες αργότερα, όταν και θα ήμουν έτοιμος για την τελική κίνηση.
-Quantas (FRA-SIN) το μεγάλο outsider καθώς είχε σαν προϋπόθεσή αλλαγή στην FRA η τιμή ήταν λίγο πιο υψηλή αλλά το ίδιο και η περιέργειά..
-Emirates (SIN+KUL) 750-800Ε δυνατά και σταθερά. Ούτε ανέβαινε ούτε κατέβαινε, έχω ξαναπετάξει και μου άρεσε και έτεινα προς αυτή ...ή την:
-Singapore: Με το καινούργιο δρομολόγιο να πάει AMS μέσω MUC, B777 και προσφορά 550Ε ήταν ότι έπρεπε όμως οι ημ/νιες που ζητούσα δεν μου δίναν την τιμούλα και εκεί που ήμουν στο τσακ να κλείσω με ΕΚ να σου η LH που με 1300Ε δίνει όλες τις ημ/νιες του διμήνου business όταν η economy της ήταν πιο ακριβή από όλες τις προαναφερθείσες εταιρείες.
1τη πτήση MUC-FRA
Έκατσα περί τα 45λ στο lounge της LH, όπου πέρα από τον θόρυβο που έκανα γυρνώντας τα φύλλα βαρετών εφημερίδων, ακούγονταν μόνο κάποια παιδιά Αράβων (αυτά με τις πολλές μαμάδες), που την τελευταία διετία πληθύνουν στο Μόναχο ως τουρίστες. Το ίντερνετ είναι επί πληρωμής εκτός και αν κάτσεις σε ένα από τα 4-5 PCκαι ξεχάσεις το wi-fi.
Tο Β737-500 δεν έκρυβε τα χρόνια του. Αργότερα θα διάβαζα ότι η LH επενδύει πολλά εκατομμύρια για να επιτύχει μείωση στο θόρυβο της καμπίνας.Αλλά σε μια πτήση 45λ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις έτσι και αλλιώς..Ο δίσκος περιλάμβανε μια μικρή σαλάτα, μια φέτα ζαμπόν και ένα μικρό επιδόρπιο. Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε. Οι πιλότοι μού ακούγονταν χαρούμενοι,όχι το ίδιο και ο πιλότος που έκατσε δίπλα μου και ίσως ήταν στην αρχή της βάρδιας. Προσγείωση ομαλή και αναμονή 10λ στο apron μέχρι να μας θυμηθεί ο οδηγός με την σκάλα-φορτηγό. Ο πιλότος απολογήθηκε εξηγώντας μας το τι συμβαίνει. Αφήνοντας το βροχερό και χειμωνιάτικο Μόναχο, η καλοκαιρινή Φρανκφούρτη ήταν μια ωραία 'έκπληξη'. Τα wide-bodies είναι παντού, από τα Β747 της Cathay και Quantas μέχρι τα Α430 της AirChina αλλά και τα δεκάδες μικρά της LH.
Χασομέρισα λίγο στα μαγαζιά του Fraport όπου πουλάνε βαλίτσες με 1000Ε, Jaguar και άλλα χρήσιμα για το καλάθι της νοικοκυράς...Στον έλεγχο χειραποσκευών ένας Ινδός κυριούλης της Bundespolizei με σταματάει και μου λέει να περιμένωπατώνταςς ταυτόχρονα κάτι κουμπιά που είχε μπροστά του.Ξάφνου εμφανίζεται μια μικροσκοπική κυρία που αρπάζει την χειραποσκευή μου και κοφτά μου λέει 'Followme'. Με οδηγεί σε ένα μικρό δωμάτιο όπου αν δεν ήταν τόσο μικροσκοπική θα νόμιζα ότι θα μου κανε βασανιστήρια. Με μία ταινια 'σκουπίζει' την κάμερα και το λάπτοπ μου και το βάζει σε ένα μηχάνημα σαν φωτοτυπικό που προφανώς ανίχνευε χημικές ουσίες. Αφού μου είπε ΟΚ, οταν την ρώτησα σε τι ακριβώς χρησιμεύειι μου είπε μονολεκτικά 'Explosives' κόβοντας μου την φόρα για άλλες μκρές απορίες και κουβέντα... Έπειτα κατευθύνθηκα σε ένα από τα lounge της LH.Από την στιγμή που η θέα μου ήταν κάτι παρκαρισμένα wide bodies χωρίς κάποια κίνηση άξιας αναφοράς, το'ριξα στο χλαπάκιασμα σαλατών και λοιπής υγιεινής διατροφής. Πραγματικά η ώρα (είχα 2,5 Ω αναμονή) περνάει υπέροχα όταν έχεις απεριόριστα προς κατανάλωση προιόντα και καμία δουλειά να σε περιμένει μετά...
Στα της πτήσης τώρα..Είχα την 4Α που βρίσκεται στο ρυνιαίο τμήμα του Β747 (ήταν το D-ABTK που πριν 4 χρόνια είχε nose-gear collapse



Ο Κίθ, Σινο-σιγκαπουριανός παλιός συμφοιτητής, με περίμενε στις αφίξεις και μου έκανε την ζωή εύκολη, παρκάροντας με κατευθείαν στο αυτοκίνητο του και παραδίνοντας με στην θαλπωρή του ξενοδοχείου ΑΒΑΔΙΣΤΑ. Στην διαδρομή για την πόλη πήρα τις βασικές πληροφορίες (πχ όταν γίνεται φόνος είναι το θέμα της χρονιάς στην Σιγκαπούρη, οι Μαλαισιανοί μας ζηλέυουν, βγάζουμε άπειρα λεφτά από τα διυλιστήρια κτλ). Γυρίζοντας στην πόλη καταλαβαίνεις ότι το χρήμα ρέει αλλά δεν υπάρχουν οι υπερβολές της Μέσης Ανατολής. Η φημισμένη καθαριότητα είναι αλήθεια και ακόμα και οι δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν παντού λάμπουν. Στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στους ουρανοξύστες του λιμανιού, την ημέρα βλέπεις κάθε λογής εθνικότητα με κουστούμι και ταγιέρ, εργαζόμενοι συνήθως σε μια από τις τράπεζες ή τις πετρελαικές/ναυτιλιακές εταιρείες. Την νύχτα, πολλοί τουρίστες, expatriates και πόρνες πολυτελείας ή μη, που διασκεδάζουν στα μπαρ των ακριβών ξενοδοχείων. Πολλά εστιατόρια για όλα τα πορτοφόλια και ακόμα περισσότερα εμπορικά κέντρα κυρίως για τις μεγαλύτερες τσέπες. Για όσους κάνουν ψώνια μπορούν να ζητήσουν επιστροφή του GST (Gas & Services Tax) που είναι στο 6%. Τον Ιούλιο δε, υπάρχουν σχετικά καλές εκπτώσεις κυρίως στην κατηγορία ένδυσης. 'Εχοντας τον χρόνο να ψάξω λίγο την αγορά (μην νομίζεται ότι υπάρχουν και πολλά άλλα αξιοθέατα) δεν θα έλεγα ότι εντυπωσιάστικα από τις τιμές τους. Στα ηλεκτρονικά οι τιμές είναι οι Ευρωπαικές με την πιθανότητα κάποιου 'σκόντου' παραπάνω (μείον το GST) αλλά και τον κίνδυνο να αγοράσεις μαιμού στα ηλεκτρονικά, χωρίς να το καταλάβεις αν δεν προσέξεις το μαγαζί. Το ίδιο ισχύει για τα ρούχα. Κατά την γνώμη μου, οι ΗΠΑ δίνουν μακράν καλύτερες ευκαιρίες αγορών, ιδιαίτερα όσο το δολάριο είναι στο 1,3.
Η ζωή στην Σιγκαπούρη έχει ρυθμό και είναι σχεδόν 'world city' μιας και βρίσκει πάλι μπροστά της την Νεα Υόρκη και το Λονδίνο. Στον ανταγωνισμό της δε με το Χονγκ Κονγκ για την κορυφή του οικονομικού κέντρου της Ασίας, έρχεται τώρα να προστεθεί και η Σανγκάι με τις ευλογίες του Γενικού Γραμματέα του 3Κ. Το κλίμα είναι το ίδιο πάνω κάτω όλο τον χρόνο μια και είναι στην τροπική ζώνη και η υγρασία συχνά ανυπόφορη.'Εχετε ομπρέλα ή αδιάβροχο. Θα έλεγα ότι 2 μέρες είναι αρκετές για να δείτε την πόλη και να σας φύγει η περιέργεια, 3 αν θέλετε να πάτε πιο χαλαρά και 4 αν η σύντροφος σας θέλει να κάνει ψώνια.
Και μερικές φωτογραφίες
1 2 3 4
5 6
7
Σύντομα:
-Ντοκουμέντα απο το Low cost terminal του SIN
-Οι βιτσιόζες αεροσυνοδοί της Tiger Airways
-Ποιο είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στους καλεσμένους του γάμου σας (και πετάει)
-Τι (δεν) υπάρχει στην Κουάλα Λουμπούρ
Αργότερα:
-Καμπότζη
-ΒΚΚ
-Χονγκ Κονγκ