Το ότι η Lufthansa θέλει να αυξήσει τα έσοδά της με αυτή την κίνηση είναι σίγουρο και δε νομίζω ότι είναι κακό. Βλέπω, όμως, ότι με το νέο αυτό σύστημα η αύξηση των εσόδων θα είναι ασύμμετρη.
Αφενός, θα υπάρξει σημαντική αύξηση από τα ευρωπαϊκά δρομολόγια λόγω της -μικρής έστω- αύξησης της τιμής των εισιτηρίων (αν γίνει έτσι, καθώς ως τώρα δεν έχουμε ενδείξεις για το αντίθετο).
Αφετέρου, η εταιρία καταφέρνει να είναι πιο ανταγωνιστική στα μακρινά δρομολόγια (ιδίως στα ακριβά εισιτήρια), γιατί η τελική τιμή μειώνεται, εφόσον η προμήθεια που πλήρωνε ως τώρα ήταν πολύ μεγαλύτερη του standard ποσού του "τέλους εξυπηρέτησης" που θα πληρώνει πλέον. Στην περίπτωση αυτή τα έσοδα της εταιρίας παραμένουν λίγο-πολύ σταθερά, αλλά αυξάνεται η επιβατική κίνηση. Μπορεί, εναλλακτικά, η τελική τιμή που πληρώνει ο επιβάτης να παραμείνει η ίδια, αλλά το έσοδο της εταιρίας ανά εισιτήριο να αυξηθεί.
Δεν το αποκλείω, όμως, να αναπτυχθεί και ενός είδους ανταγωνισμός μεταξύ των πρακτόρων για το ποιος θα προσφέρει εισιτήρια με χαμηλότερη επιβάρυνση για την έκδοσή τους. Εφόσον μάλιστα η ίδια η Lufthansa δε χρεώνει πάνω από 30/45ευρώ ανά εισιτήριο (πάγιο ποσό), οι πράκτορες δεν μπορεί να το υπερβούν σε μεγάλο βαθμό και ίσως το μειώσουν κι άλλο (αααααν βέβαια το καταφέρουν...), θέλωντας να προσελκύσουν πελάτες.
Συμφωνώ, πάντως, με τον alex ότι η LH προσπαθεί να πάρει ιδέες από τις low cost εταιρίες στο θέμα αυτό, προσαρμόζοντάς τις στο δικό της μοντέλο λειτουργίας.