Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων (Fraport Greece)

  • Thread starter Thread starter SARIDAKIS VASILIS
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Απ' ότι φαίνεται στην Ελλάδα πάμε πάλι για εμφύλιο!!! Δημόσιοι vs Ιδιωτικοί. Δεν είναι αυτό το θέμα. Η Ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων αποτελεί μονόδρομο για το Ελληνικό κράτος, με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Χρήμα άμεσα, τώρα!! Χθες... χρήμα, ζεστό μετρητό και απαλλαγή ευθυνών από μισθούς και λειτουργικά έξοδα και συντηρήσεις.
Ακόμα πιο έξυπνη κίνηση... η διατήρηση ποσοστού μικρού στο μετοχικό κεφάλαιο για σίγουρα έσοδα.
Το Ελληνικό κράτος χάνει από το Ελ.Βενιζέλος; Ξέρει κανείς να μας πει;
Είναι από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που του αποδίδει κέρδος; (σωστό ή λάθος;)
Διατηρεί ένα ποσοστό πάνω από 50% και έχει δικό του Πρόεδρο στο ΔΣ;
Αναπτύχθηκαν οι γύρω τοπικοί Δήμοι από την παρουσία του αεροδρομίου; αν όχι...στο Ελληνικό ακόμα κλαίνε οι επαγγελματίες που έφυγε το αεροδρόμιο και μαγαζιά (κυρίως φαγάδικα) 'εβαλαν ως και λουκέτο. Σπίτια ανοίκιαστα άσε καλύτερα...
Αν λοιπόν το μοντέλο είναι επιτυχημένο τότε γιατί όχι και αλλού;
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

@βoboneras
επίτρεψέ μου να σου πώ οτι θεωρώ λάθος τη σύγκριση του El. Ben με ένα απο τα περιφερειακά αεροδρόμια...
Πρώτον το El. Ben. φτιάχτηκε σε μια απαλλοτριωμένη εδώ και δεκαετίες έκταση που δεν είχε αξία, κατασκευάστηκε ενα νέο αεροδρόμιο με απαιτήσεις μιας πρωτεύουσας, πολλοί απο τους στόχους δεν έχουν επιτευχθεί, όπως η κίνηση, τουρισμός κλπ. Οπως σωστά ανάφερες ,πολλές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν εκεί, έφυγαν απο το Ελληνικό, σαφώς όμως είναι περισσότερες, αλλα στην πλειοψηφία τους χαμηλομισθες.
Δεύτερον, τα μεγάλα περιφερειακά ,με εξαίρεση ίσως του Ηρακλείου που δρομολογείται η κατασκευή νέου στο Καστέλλι ( αν και όταν γίνει τελικά) υπάρχουν, είναι δημόσιες περιουσίες, βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται φιλέτα και δουλεύουν μερικους μήνες το καλοκαίρι... πρίν 10 χρόνια μιλούσαμε για 5-6 μήνες, τώρα με το ζόρι 3-4 ... Αυτά δουλεύουν στο 70-90% με charter που πολύ εύκολα αλλάζουν προορισμό, αν αυξηθούν τα έξοδά τους, σε αντίθεση με την Αθήνα, που κάποιος θα περάσει απο εκεί θέλει δεν θέλει, είτε για δουλειά είτε για connection.. Μη ξεχνάμε οτι υπάρχει 18 Ευρώ διαφορά στους φόρους μεταξύ Σπάτων και των υπολοίπων α/δ της χώρας.. Αν είναι έτσι, ναι, βεβαίως και έχει κέρδη !!! Μα και τα μεγάλα α/δ έχουν κέρδη, ποιός είπε οτι είναι παθητικά ? απλά τα λεφτά μπαίνουν στον κρατικό γενικό κορβανά και πάνε όπου θέλουν , όχι όμως ανταποδοτικά στα ίδια.
Τρίτον, στο Ελ. Βεν. ενα τμήμα της απαλλοτριωμένης γής έγινε εμπορικά κέντρα... και οδήγησε τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής ( Δεξιός και επί κυβέρνησης Ν.Δ) να πάει στα δικαστήρια γιατί η λειτουργία τους διέλυσε την τοπική οικονομία, ζήτησε να μην εγκριθούν άλλες άδειες αν δεν κάνω λάθος. Απο εκεί αρμέγει κάμποσα κέρδη η Ηochtief.
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Για αρχή γεια σε όλους, είμαι νέο μέλος.

Διαβάζω το φόρουμ τακτικά και αποφάσισα να κάνω εγγραφή για να επισημάνω μερικά πράγματα σχετικά με το θέμα που συζητάτε.

Η ΥΠΑ έχει έσοδα πάνω από ένα δις το χρόνο και λειτουργικά έξοδα κάπου μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων. Δε βάζει λοιπόν μέσα το κράτος, το αντίθετο μάλιστα είναι τεράστια πηγή εσόδων παρά τη γελοιότητα των τελών χρήσης αεροδρομίων και των ενοικίων που εισπράτει. Το μεγάλο ερώτημα είνα βέβαια που πάνε τα 800 με 900 εκατομμύρια που περισσεύουν γιατί όπως όλοι μας διαπιστώνουμε σίγουρα δεν πάνε στα αεροδρόμια. Η αργομισθία κάποιων είναι δεδομένη όπως και το τέρας της γραφειοκρατίας αλλά και στον ιδιωτικό τομέα η Ελλάδα δε φημίζεται για την παραγωγικότητά της. Το πρόβλημα δεν είναι σίγουρα οι μισθοί των υπαλλήλων αλλά ούτε ότι το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας, αφού μιλάμε για έναν εξαιρετικά κερδοφόρο οργανισμό. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Τα αεροδρόμια μας έχουν αυτό το χάλι γιατί τα αφήσαμε να ρημάξουμε, γιατί αντί να επανεπενδύουμε τα κέρδη που παράγουν στο ίδιο το σύστημα τα διαθέτουμε σε οποιοδήποτε κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού, γιατί στην ελλάδα δεν κάνουμε τίποτα αν δε φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Υπό αυτήν την έννοια η ιδιωτικοποίηση είναι μια λογική ιδέα αφού κανένας έξυπνος επιχειρηματίας δε θα αφήσει την επιχείρησή του να μαραζώσει. Ωστόσο αυτή είναι η λογική του πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι. Προσωπικά μου φαίνεται επικίνδυνη και μοιρολατρική.

Μου θυμίζει λίγο τη συζήτηση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα δημόσια είναι χάλια και επειδή δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε θα κάνουμε ιδιωτικά λέει η μια πλευρά και η άλλη λέει αν φτιάξουμε ιδιωτικά θα κλείσουν τα δημόσια. Το σωστό κατά την άποψή μου είναι και να φτιάξουμε ιδιωτικά και να διορθώσουμε τα δημόσια.

Ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας να ζητάω σύχρονο, λειτουργικό και επαρκές επιχειρησιακά δημόσιο αεροδρόμιο; Και ταυτόχρονα ας ανοίξουν όσα περισσότερα ιδιωτικά γίνεται αρκεί να μην είναι αποικιοκρατικού τύπου σαν το Ελ.Βεν. Καλό θα μας κάνει.

Ο Βενιζέλος χτίστηκε σε δημόσια έκταση και το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων του προέρχεται από την εκμετάλλευση αυτής της έκτασης. Οι υπηρεσίες του που τόσο πολύ παινεύουν κάποιοι από το φόρουμ μην ξεχνάμε ότι έχουν τεράστιο κόστος ευκαιρίας για την κοινωνία που δε φαίνεται με την πρώτη ματιά. Στην πραγματικότητα ο Βενιζέλος κοστίζει στον Έλληνα πολύ περισσότερα από όσο νομίζει. Ακόμα και το σπατόσημο των κρατικών αεροδρομίων κατά ένα ποσοστό πηγαίνει στο Ελ.Βεν. ( μπορεί κάποιος ίσως που ξέρει περισσότερα να μου εξηγήσει γιατί;). Ας μην εθελοτυφλούμε, ο ιδιωτικός τομέας στην ελλάδα θρέφεται από το δημόσιο χρήμα, ζει από επιδοτήσεις και δημόσια έργα, περιμένει πως και πως χαριστικές ρυθμίσεις.

Το δημόσιό μας είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό αλλά και ο ιδιωτικός μας τομέας είναι γαλουχημένος από τη πατροπαράδοτη λεβεντιά αυτής της χώρας. Επί δεκαετίες παρακαλά για το ρουσφέτι, επενδύει σε βίλες αντί σε πάγιο κεφάλαιο, δεν αποδίδει ΦΠΑ, μας πουλάει καρκινογόνα γιαούρτια. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες.

Όλα αυτά βέβαια είναι και λίγο φιλοσόφικά, η ιδιωτικοποίηση είναι κατά την άποψή μου ήδη δρομολογημένη, το μόνο που ελπίζω είναι να μας βγει σε καλό.

Αυτά και συγνώμη για την ενόχληση.
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

να κανω μια παρατηρηση

το αεροδρομιο στο ηρακλειο κρητης εχει duty free για το προσωπικο!

κατι που δεν εχει ουτε ο ελ.βενιζελος!!!!!


8)
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

samorc":37sqz4ia said:
κατι που δεν εχει ουτε ο ελ.βενιζελος!!!!!

Λαθος! Αφιξεις,εξοδος 5, πισω απο τον "Γερμανο". 8)
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Αγαπητέ goodfella
"Η ΥΠΑ έχει έσοδα πάνω από ένα δις το χρόνο και λειτουργικά έξοδα κάπου μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων."

Μήπως μπορείς να μας παραπέμψεις στην πηγή που δημοσιεύει αυτό το οικονομικό στοιχείο; και σε ποιά χρονιά αναφέρεται;
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

εκτός απο τα έσοδα των αεροδρομίων, που έχουν σχέση με σπατόσημο, ενοικιάσεις, τέλη στάθμευσης (ελάχιστα- πιό ακριβά παρκάρω το ΙΧ μου), και κάποια άλλα μικρά έσοδα, έρχονται και χρήματα σε λογαριασμούς στο Υπουργείο Οικονομικών απο το Eurocontrol , απο τα τέλη υπέρπτησης των α/φ που χρησιμοποιούν τον έναέριο χώρο μας. Με αυτά χρηματοδοτουνται ( θεωρητικά πάντα) οι αγορές νέων μηχανημάτων- συστημάτων, με ενα μικρό ποσοστό πληρώνονται με μορφή αποζημίωσης οι υπάλληλοι της ΥΠΑ αλλά και συμμετέχουν σε σεμινάρια του Eurocontrol. Επειδή σήμερα η ΥΠΑ έχει ολα αυτά τα έσοδα ως ενιαίος οργανισμός και όχι ξεχωριστά τα αεροδρόμια και αεροναυτιλία, μάλλον δύσκολο θα είναι να βρεθεί ένα ακριβές νούμερο. Σίγουρα κάποιοι θα γνωρίζουν. Αυτό που θυμάμαι εγώ όμως είναι την τελευταία χρονιά της δραχμής, όπου στο α/δ της Κέρκυρας είχαμε 1δις έξοδα(με μισθοδοσίες μέσα) και 7δις περίπου έσοδα.
Θα πρέπει επίσαης να πούμε οτι ως ενιαίος οργανισμός κάποια απο τα έξοδα της ΥΠΑ μπορεί να μην φαίνονται ακριβώς για ποιόν πηγαίνουν, ένα παραδειγμα που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι η σχολή της, η ΣΠΟΑ. Εκεί εκπαιδεύονται όλες οι ειδικότητες των υπαλλήλων της ΥΠΑ, απο ελεγκτές, ηλεκτρονικοί μέχρι και αερολιμενικοί και οικονομικοί, αλλά και δίνουν εξετάσεις οι ασχολούμενοι με την αεροπορία. Σε ποιόν θα χρεώσεις τα λειτουργικά εξοδα ?
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

@ goodfella:

Να 'σαι καλά! Είπες αυτά που ήθελα καιρό να πω αλλά δεν έμπαινα στον κόπο.
Δεν ξέρω για τους αριθμούς που παρέθεσες, αλλά με το σκεπτικό είμαι απόλυτα σύμφωνος.
Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι συχνά χειρότερος από το Δημόσιο. Δεν χρειάζεται να διαχειρίζονται
τα πάντα κάποιοι που στην πρώτη στραβή θα κηρύξουν πτώχευση. Χαιρετισμοί!
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Συμπέρασμα με βάση τα παραπάνω... τα Ελληνικά Κρατικά αεροδρόμια είναι οργανισμοί με ανθηρά οικονομικά στοιχεία, παρέχουν ασφάλεια, εγγύηση καλής λειτουργίας,
μόνιμη εργασία, έχουν κοινωνικό πρόσωπο, αποτελούν κεφάλαιο για το Ελληνικό κράτος, τα λειτουργούν άνθρωποι που διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης ακολουθώντας διαδικασίες και έχοντας πελατοκεντρική αντίληψη με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αεροπορικών εταιρειών, των χρηστών των αεροδρομίων και κατ' επέκταση των επιβατών. Τότε τι;;;; το σκεφτόμαστε και το συζητάμε ακόμα;;;
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Οχι, τα ελλ.κρατικα αεροδρόμια,τουλάχιστον τα μεγάλα και τα τουριστικά,λειτουργούν ως πολύ καλές πηγές εσόδων για την ΥΠΑ και το ελλ.δημόσιο το οποίο αντί να επενδύει τα λεφτά αυτά για να βελτιώσει την άθλια εικόνα μας και να την εκσυγχρονίσει, τα μαζεύει για να μπαλώσει άλλες τρύπες στον προϋπολογισμό που μονίμως μπάζει (γιατι μας κυβερνούν μπαζα και απτα 2 κόμματα χρόνια τώρα..)και τα αφήνει να ρημάξουν την ίδια στιγμή που προωθούμε χαμόγελα και καλημέρες στο εξωτερικό για να προσλκύσουμε τουρίστες( :rant: :wall: ), οι οποιοι παθαίνουν ένα μινι--εμφραγμα απ΄την εικόνα της "σύγχρονης,ευρωπαϊκής Ελλάδαρας" μόλις προσγειωθούν στις υπερσύγχρονες υποδομές μας..Ετσι ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κάποιος ιδιώτης-σωτήρας που θα τα κάνει Changi-α..Αν όμως αυτός ο ιδιώτης αντί να τα δει με όραμα μακροπρόθεσμο για την ανάπτυξη αυτου του τόπου που τόσο φτύνουμε,τα δει με το μάτι του αδηφάγου ελληναρά που θέλει να βγάλει απτη μύγα ξύγκι εδώ και τώρα, και μόλις το πάρει το αεροδρόμιο ρίξει πέντε αναβαθμίσεις των οπισθίων και ανεβάσει τα τέλη σε Ελ.Βελ επίπεδα και οι εταιρίες μας πουν μπάι-μπάι,τότε τι κάνουμε..?
Είναι γελοίο να ζούμε αιωνίως μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα γιατί αδυνατούμε να μάθουμε το μάθημα μας από τους ευρωπαίους εταιρους (ας δουν λίγο προς Βαλενθια,Μάλαγα,Κων/πολη,Μασσαλία, Λυών,Βαρκελώνη κτλ..)και καμία λύση να μη μας κάνει, γιατι ξυπνάει μεσα μας ο ελληναρας που μαμαει τα πάντα για το εύκολο κέρδος της στιγμής και γυαλίζει το μάτι του σκεπτόμενος με ποια κομπίνα πάντα θα φάει λεφτά αλλά κλαίγεται μετά όταν βαράει μύγες απτη χοντροκεφαλιά του..Ό,τι σπείρεις θερίζεις, και δυστυχώς δε φαίνεται φως στο τούνελ ώστε ν'απαλλαγούμε από αυτή τη σάπια νοοτροπία που κατατρώει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου..
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top