Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιό απλοϊκά γίνεται!
gianestras_kavala":14gepgl4 said:
1)Αν εγώ μπω σε ένα 737 σβηστό εντελώς όλα και τραβήξω τις μανέτες πάνω κάτω δεξιά αριστερά ή και τα rudders θα υπάρξει κίνηση; Υποθέτω πως όχι αφού δεν λειτουργεί καμία αντλία για να φέρει την επιθυμητή πίεση στα υγρά. (αλλά στο fs2004 κουνιούνται

)
Καταρχάς, οι μανέτες μπορεί να κουνιούνται, αλλά δεν .....κουνάνε τίποτε άλλο. Εκτός και αν υπάρχει ρεύμα στο αεροπλάνο, οπότε, κλείνουν την πόρτα εξαγωγής αέρα του Pressurization.
Όλα τα μεγάλα αεροπλάνα, έχουν ένα τρόπο ώστε να μπορούν να κινηθούν τα πηδάλια, αν όλα πάνε εντελώς στραβά (χάθηκαν υδραυλικά, ηλεκτρικά κλπ κλπ). Το 737 έχει τον πιό ..."κολωκοτρονέικο" τρόπο (όλες οι εκδόσεις 737, ακόμα και τα πιό σύγχρονα πχ -800, -900 κλπ). Οι πιλότοι μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό που λέγεται "manual reversion". Δηλαδή, κουνώντας τα πηδάλια, με αρκετή δύναμη και μέσω των τροχαλιών και συρματόσχοινων, τα πηδάλια κουνιούνται, άνευ υποβοήθησης. Όπως στο αυτοκίνητο αν χαλάσει η υδραυλική υποβοήθηση στο τιμόνι.
Στο έδαφος και το αεροπλάνο ακίνητο, αυτό δεν είναι δύσκολο μιάς και δεν υπάρχει η ροή/αντίσταση του αέρα που δυσκολεύει την κίνηση. Στον αέρα, η κίνηση των πηδαλίων χρειάζεται πολύ δύναμη, και καμμιά φορά απαιτεί ΚΑΙ τους δύο χειριστές να κινούν τα χειριστήρια. Όμως, είναι δυνατό να κατεβάσουν το αεροπλάνο με ασφάλεια.
Γιατί μόνο στο 737 και όχι σε άλλα αεροπλάνα? Γιατί α) το 737 έχει την αρχαιότερη σχεδίαση συστημάτων από τα αεροπλάνα που πετάνε σήμερα και β) το εμβαδόν των πηδαλίων του 737 είναι αρκετά μικρότερο από πχ του 777 ή του 747, ώστε η δύναμη που χρειάζεται, είναι στις μυικές δυνατότητες του ανθρώπου για να τα κουνήσει χωρίς υποβοήθηση.
gianestras_kavala":14gepgl4 said:
2)Επίσης και το air bleed του κινητήρα ασκεί πίεση στα υδραυλικά αντίστοιχα;
Ασκεί αλλά είναι ελάχιστη σχετικά. Για να το κάνω πιό "λιανό", η υδραυλική πίεση στο σύστημα είναι 100 φορές μεγαλύτερη από την πίεση του ελαστικου ενός αυτοκινήτου! Η bleed πίεση είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την πίεση του ελαστικου ενός αυτοκινήτου. Ποιά η χρησιμότητα της bleed πίεσης. Απλά, για να πηγαίνει το υγρό προς την σωστή κατεύθυνση. Όταν υπάρχει μεγάλη πίεση σε ένα κύκλωμα, το υγρό πάει ....όπου θέλει. Όπου βρεί τρύπα. Όταν το υγρό είναι στη δεξαμενή του, για να μήν αρχίσει λόγω πίεσης να ξεφέυγει πρός τα εκεί που δεν πρέπει, υπάρχει αυτή η πίεση. Μήν ξεχνάς ότι η μεγάλη πίεση του συστήματος, υπάρχει μέσα στις λεπτές σωληνώσεις. Στον σαφώς μεγαλύτερο χώρο της δεξαμενής, υπάρχει μικρότερη πίεση και χρειάζεται λιγότερη..... πίεση για να το κρατήσεις να πηγαίνει εκεί που θες.
gianestras_kavala":14gepgl4 said:
3)Διάβασα πως η μηχανική αντλία ασκεί περισσότερο πίεση από την ηλεκτρική.
Σωστό. Τέσσερεις φορές παραπάνω. Και είναι και λογικό. Κοτζάμ κινητήρας είναι αυτός. Παρα ταύτα, εάν "χαθεί" η μηχανή, η πίεση που θα κρατηθεί
στο σύστημα από την ηλεκτρική αντλία θα είναι η ίδια.
gianestras_kavala":14gepgl4 said:
4)Kαι επίσης κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Όταν σε ενα switch μιας αντλίας λέει το λαμπάκι LOW PRESSURE τι σημαίνει πρακτικά αυτό;(Πχ στα fuel pumps αν μια δεξαμενή είναι άδεια και βάλω το switch στο ON τότε εμφανίζεται το LOW PRESSURE αν είναι όμως γεμάτη και είναι σε θέση OFF πάλι εμφανίζεται το LOW PRESSURE)
Κάθε φωτάκι που λέει LOW PRESSURE, δεν λειτουργεί ακριβώς το ίδιο. Άλλη λογική υπάρχει στα φωτάκια του υδραυλικού και άλλη σε αυτά των καυσίμων.
Στα καύσιμα, φαίνεται πολύπλοκο, αλλά έχει πολύ απλή λογική.
Πότε θές να δείς ένα φωτάκι low pressure, με άλλα λόγια να προειδοποιηθείς ότι κάτι δεν πάει καλά?
α) όταν έχεις κάυσιμο σε μία δεξαμενή, και δεν το χρησιμοποιείς μιάς και οι αντλίες της δεξαμενής είναι OFF
β) όταν θές καύσιμο από μία δεξαμενή (έχεις τις αντλίες ON), και η δεξαμενή δεν έχει μέσα κάυσιμο! *
γ) όταν θές κάυσιμο από μία δεξαμενή (έχεις τις αντλίες ΟΝ), η δεξαμενή έχει μέσα καύσιμο, αλλά χάλασε η αντλία!
Επίσης, πότε ΔΕΝ θές να βλέπεις ένα περιττό φώς?
α) όταν δεν έχει η δεξαμενή κάυσιμο, το ξέρεις, και έχεις την αντλία OFF
Όλα τα παραπάνω, που είναι απόλυτα λογικά, σου δείχνουν και ποιά είναι η... λογική του LOW PRESSURE light.
* Είναι πολύ σημαντικό μία αντλία να μήν λειτουργεί "ξερή", ειδικά μέσα σε μία δεξαμενή καυσίμου. Το ατύχημα του 747 της ΤWA έξω από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ (το 1996), έγινε ακριβώς έτσι. Η αντλία είχε μείνει ΟΝ, το καύσιμο μέσα στη δεξαμενή τελείωσε, η αντλία δεν έσβησε, υπερθερμάνθηκε/βραχυκύκλωσε, και ...μπούμ. (απλή περιγραφή, ήταν πολύ πιό πολύπλοκο)
Νώντα, ποστάραμε ταυτόχρονα. Διαφωνώ στις απαντήσεις 2 και 3. Αν εχεις manual, ξανακοίτα το.