Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων (Fraport Greece)

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Δες το ακόλουθο αρχείο: http://tinyurl.com/y9lvxkjb

Τώρα σχετικά με το "με ποιό δικαίωμα..." και "με βάση ποιό νόμο...", όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι σχετικό και καθένας κάνει όπως νομίζει μέχρι εκεί που του περνάει.(*) Προσωπικά τα έχω ζήσει με την σιδηροδρομική φωτογραφία, όπου, παρ'όλο που υπάρχει αντίστοιχο έγγραφο, ποτέ δεν έπαψε η αυθαίρετη παρενόχληση των φωτογράφων εκ μέρους του προσωπικού των ΟΣΕ & ΤραινΟΣΕ.

Ας υποθέσουμε ότι ο σεκιουριτάς καλεί την Αστυνομία και απλώς καταλήγετε στο Αστυνομικό Τμήμα χωρίς να δοθεί παραπέρα συνέχεια. Τότε εσύ έχεις ήδη "τιμωρηθεί" ενώ ο σεκιουριτάς έχει έμμεσα περάσει το δικό του χωρίς συνέπειες για αυτόν. Και όχι μόνον αυτό αλλά θα λέει και στους επόμενους ότι "έτσι έκανε και ένας άλλος τις προάλλες και ήλθε η Αστυνομία και τον μάζεψε".

Τέτοια θέματα αντιμετωπίζονται σωστά μόνο με συλλογική δράση.

(*) Όπως γίνεται και στις περισσότερες δραστηριότητες της ζωής όπου υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα. Π.χ. με ποιό δικαίωμα οι παρκαδόροι νυκτερινών κέντρων..., οι τύποι με τις ξαπλώστρες..., οι τσιγγάνοι... οι αναρχοκομμουνιστές καταληψίες και εμπρηστές... οι οικολόγοι ακτιβιστές,,,
 
Αγαπητέ EFL03

Ο σεκιουριτάς και οι κάθε σεκιουριτάς, εφ´οσον εισαι σε χώρο ΕΚΤΟΣ αεροδρομίου και σε αρκετή αποσταση απο την περίφραξη (οπως και ήσουν, συμφωνα με τα λεγόμενα σου), σαν ιδιωτικός υπάλληλος δεν εχει ΚΑΜΙΑ δικαιοδοσία επάνω σου. Δεν εισαι υποχρεωμένος να του δείξεις έγγραφο ταυτοπροσωπίας, να του απαντήσεις σε ερωτήσεις, να του απαντήσεις γενικά. Τον αγνοεις, και επιδεικτικά κιολας. Αν σου φερει την αστυνομία, και αυτός ειναι ακομα παρών, λες στο όργανο "διώξε τον ιδιωτικό υπάλληλο απο δω, και θα σου δώσω ο,τι εξήγηση θελεις". Τους μιλάς, εξηγείς, και 9/10 καταλαβαίνουν.
Ο σεκιουριτάς εχει μάθει να βλέπει φωτογραφική και να νομίζει οτι ηρθε το ΙSIS στο αεροδρομιο, και χωρις πολλα πολλα σου πεταει ενα "απαγορεύεται". Για να καταλάβεις το μέγεθος της παρανοιας τους, πριν λιγα χρονια επβιβαζομουν σε αεροπλανο απο σκάλα, και τράβηξα μια φωτο την γυναικα μου μπροστα στον κινητηρα (χωρις να φύγουμε απο τη σειρα,βεβαια). Ε, ηρθε σεκιουριτού και μου ειπε "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ". Της ειπα "τι; απαγορεύεται να φωτογραφίσω τη γυναικα μου;" Κοίταζε απορημένη και σκεπτόμενη την απάντηση μεχρι που ξεκινήσαμε τροχοδρομηση. Γι αυτο σου λεω, ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΟΥΣ. Απλα.
 
Δεν είναι πάντα τόσο απλό. Το μέχρι που μπορείς να φτάσεις εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός όπως βγαίνει προς τα έξω, καθώς και από τις συνθήκες, π.χ. σκέψου αν ταξιδεύεις οικογενειακώς με μικρά παιδιά ή είσαι σε επαγγελματικό ταξίδι με σφιχτό πρόγραμμα.
 
EFL03":1nbpq66d said:
Γενικά όμως, με βάση ποιο νόμο μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των αεροδρομίων, όχι τα θέματα ασφαλείας που είναι κρατική υπόθεση και ευθύνη της ΥΠΑ, να απαγορεύσει τη φωτογράφιση από ιδιωτικούς χώρους;

Η Fraport είναι υπεύθυνη για την προστασία (ασφάλεια) των αερολιμένων που διαχειρίζεται, για την εφαρμογή του Εθνικού Κανονισμού Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας και για την φύλαξη των χώρων. Η ΥΠΑ εκδίδει τον ΕΚΑΠΑ και εποπτεύει την Fraport.

Το "να απαγορεύσει τη φωτογράφιση από ιδιωτικούς χώρους" μάλλον δεν το σκέφτηκες καλά πριν το γράψεις. Στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης απαγορεύεται η φωτογράφιση γιατί έχει και στρατιωτική χρήση. Οι σχετικές πινακίδες βρίσκονται στην περίφραξη με μέτωπο έξω από αυτήν, προς τους αντίστοιχους δηλαδή χώρους που ήσουν εσύ. Δεν έχει σημασία το από που φωτογραφίζεις αλλά το τι φωτογραφίζεις. Δεν υπάρχει κανένας γενικός νόμος που να απαγορεύει γενικά τη φωτογράφιση σε αεροδρόμια αλλά ισχύουν απαγορεύσεις κατά περίσταση. Μέχρι σχετικά πρόσφατα απαγορευόταν και στο Μακεδονία η φωτογράφιση.

EFL03":1nbpq66d said:
ΜΙλάμε, υπάρχουν σπίτια κυριολεκτικά 3 μέτρα από εκεί που στεκόμουνα! Δηλαδή, εάν ήταν δικό μου και στεκόμουν στην ταράτσα μου με μια φωτογραφική μηχανή, θα μπορούσαν να μου το απαγορεύσουν;
Γιατί εάν ισχύει αυτό, έχουμε γίνει χειρότεροι από τη Β. Κορέα!

Από την ταράτσα του σπιτιού μου δεν έχω δικαίωμα να φωτογραφίζω την κρεβατοκάμαρα του απέναντι. Αν το κάνω παραβιάζω το δικαίωμα του απέναντι στο να έχει τον ιδιωτικό του χώρο. Θεμελιώδες δικαίωμα των αστικών δημοκρατιών και όχι της Β. Κορέας.

Για να μάθεις (και να μάθουμε) τι ισχύει για την Κεφαλονιά, αλλά και για παράπονα μπορείς να απευθυνθείς στην ΥΠΑ στην Κεφαλονιά και να μας ενημερώσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο σεκιουριτάς μπορεί μόνο να σε προειδοποιήσει ή να σε ενημερώσει. Για κάτι παραπάνω θα πρέπει να ειδοποιήσει την αστυνομία.
 
Holy Dio":ms3wt6x8 said:
Η Fraport είναι υπεύθυνη για την προστασία (ασφάλεια) των αερολιμένων που διαχειρίζεται, για την εφαρμογή του Εθνικού Κανονισμού Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας και για την φύλαξη των χώρων. Η ΥΠΑ εκδίδει τον ΕΚΑΠΑ και εποπτεύει την Fraport.
Όπως μπορείς να δεις στο έγγραφο που ανέβασα παραπάνω (και προφανώς δεν διάβασες), η ΥΠΑ δεν απαγορεύει την φωτογράφιση.

Αυτό που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό είναι:

1. Αν η FRAPORT έχει δική της πολιτική στο θέμα που είναι πολύ πιο αυστηρή και εχθρική προς τους φωτογράφους συγκριτικά με τις απαιτήσεις της ΥΠΑ

2. Αν ο σεκιουριτάς ενεργούσε κατόπιν εντολών της FRAPORT

3. Αν ο σεκιουριτάς ενεργούσε χωρίς εντολή της FRAPORT αλλά κατόπιν καθοδήγησης από τον προϊσταμενο του.
 
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και γνώμες σας.

Για να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα, έχω να πως ακόμα τα ακόλουθα:

1) Πουθενά στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς (στο τέρμιναλ, στο πάρκινγκ, κατά μήκος της περίφραξης, πουθενά αλλού) δεν υπάρχουν πινακίδες πως απαγορεύεται η φωτογράφιση και ούτε στο παρελθόν υπήρχαν.

2) Ο σεκιουριτάς είπε μόνος του, πως εφαρμόζει εντολές της Φράπορτ.

3) Λίγα μέτρα πιο πέρα, ήταν πλήθος τουριστών που έβγαζαν και αυτοί αναμνηστικές φωτογραφίες. Δηλαδή τι, έχουμε τώρα διακρίσεις ανάλογα τον εξοπλισμό; Τα smartphones επιτρέπονται και οι φωτογραφικές όχι;

Σας χαιρετώ
 
sv1xv":1120jb05 said:

Σχετικά με την παραπάνω απόφαση είχε εκδοθεί κάποια στιγμή και μια νεότερη που τη συμπλήρωνε με επιπλέον στοιχεία όσο αφορά στη φωτογράφηση για εμπορική χρήση.

Επίσης υπάρχει αναφορά στο AIP Greece για τη φωτογράφηση από αεροσκάφος:

AIP GREECE
PART 1
GEN 1 NATIONAL REGULATIONS AND REQUIREMENTS
GEN 1.2 ENTRY-TRANSIT AND DEPARTURE OF AIRCRAFT
Σελίδα GEN 1.2-7 - 17 AUG 2017

1.2.8 Miscellaneous information
1.2.8.1 Carrying of cameras on board aircraft
1.2.8.1.1 Photo or movie cameras can be used for regular or movie pictures on board aircraft by passengers travelling
to/from Greece on any airline (scheduled or non-scheduled flights) under the following conditions:
a) The use of video or photographic cameras is prohibited at MIL aerodrome or when flying within MIL CTRs and/or MIL ATZs.
b) Photos or movie pictures should not be taken during take-offs and landings at the following aerodromes: LGTS - THESSALONIKI/ MAKEDONIA, LGIR -IRAKLION/ NIKOS KAZANTZAKIS, LGKV -KAVALA/ MEGAS ALEXANDROS, LGLR - LARISSA, LGLM -LIMNOS/ IFAISTOS, LGPZ -PREVEZA/ AKTION, LGSR -SANTORINI, LGSY -SKIROS, LGKL - KALAMATA, LGAD / ANDRAVIDA, LGRX -ARAXOS, LGBL -ALMIROS/ NEA ANCHIALOS and LGSA -CHANIA / IOANNIS
DASKALOGIANNIS.
c) Only simple cameras should be used without any diameter tele-lens attachment.
d) Only commemorative pictures should be taken and not for commercial or any other purpose.
Note: For commercial pictures prior special permission of the Civil Aviation Authority is required.
 
H φωτογραφία που ακολουθεί ανέβηκε στο twitter και δείχνει την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου. Το άτομο που το έγραψε αναφέρει ότι δεν υπάρχει κλιματιστικό, ενώ όπως όλοι βλέπετε υπάρχει η λεγόμενη ντουλάπα που έχει πολύ καλύτερη απόδοση από τα γνωστά κλιματιστικά. Για τα καλώδια, να πούμε ότι υπήρχαν και πριν. Επίσης, σε 3 μήνες έβγαλε κι αυτός το συμπέρασμα ότι απέτυχαν!
 

Attachments

  • Μύκονος.jpg
    Μύκονος.jpg
    124,2 KB · Προβολές: 1.205
EFL03":2izae5ys said:
Ο σεκιουριτάς είπε μόνος του, πως εφαρμόζει εντολές της Φράπορτ.
Ναι, αλλά αν θέλουμε τον πιστεύουμε, Απλώς γνωρίζει ότι τουλάχιστον ο άμεσος προϊστάμενος του θα τον καλύψει σε περιστατικό αυτού του είδους.

EFL03":2izae5ys said:
Λίγα μέτρα πιο πέρα, ήταν πλήθος τουριστών που έβγαζαν και αυτοί αναμνηστικές φωτογραφίες. Δηλαδή τι, έχουμε τώρα διακρίσεις ανάλογα τον εξοπλισμό; Τα smartphones επιτρέπονται και οι φωτογραφικές όχι;
Από όσα έχω δει μέχρι στιγμής σε ανάλογες καταστάσεις, είναι συνηθισμένο να επιλέγονται ως θύματα αυτοί που έχουν DSLR και να αγνοούνται δεκάδες άλλοι με κινητά ή μικρές μηχανές. Είναι μέσα στο παιχνίδι της παρενόχλησης που εφαρμόζουν οι σεκιουριτάδες και τα αφεντικά τους. Γιατί να παρενοχλήσει έναν περιστασιακό διερχόμενο, όταν βασικά τον ενδιαφέρει να απαλλαγεί από την συστηματική παρουσία σου?
 
Καλημέρα σε όλους.

Εδώ λοιπόν ανοίγει ένα μεγάλο θέμα. Είχα παλαιότερα θέμα στο ΑΙΑ με σεκιουριτάδες. Είχα και χαρτί ότι επιτρέπεται να φωτογραφίσω αλλά όχι για commercial use, sensitive facilities κτλ. Βλέποντας τον λευκό τηλεφακό μου, έλεγε ότι είμαι επαγγελματίας... Άντε να βγάλεις άκρη.

Aπό την άλλη το 2016 στη Κεφαλλονιά, μέσα στο Terminal έβγαλα εικόνες και βίντεο χωρίς να μου πουν τίποτα.

Στο SKG όμως κάθε μα κάθε φορά που φτάνω στο τερμιναλ μετά από πτήση και τραβάω από την πίστα κάποιο αεροσκάφος μου την λένε. Τελευταία φορά λέω σε μια κοπελίτσα (σεκιουριτιού) πως βγάζω αεροπλάνο, για προσωπική χρήση, δεν είναι επαγγελματική φωτογράφιση και δεν φωτογραφίζω εγκαταστάσεις. Γιατί σταματάς εμένα με μια dslr και όχι τους 50 με τα κινητά που κάποια πλέον έχουν και οπτικό ζουμ; Μου απάντησε πως είναι γενικότερες εντολές και να βγάλω αν θέλω αφού φύγει. Εδώ είναι το θέμα της ημιμάθειας. Εντολών άνωθεν που απλά δόθηκαν χωρίς οδηγίες. Άλλο γεγονός είναι ότι είχα άδεια για δουλειά, την έδειξα στους αστυνομικούς μπροστά στις αφίξεις αλλά η σεκιουριτού δεν την αναγνώρισε. Φώναξε αστυνομία, έλειπε ο υπάλληλος που την είχε υπογράψει και χάσαμε 1 ώρα μέχρι να μας δοθεί το ΟΚ.

Επειδή τελευταία είμαι στον κλάδο του ρεπορτάζ, έχω πάει σε τμήμα για φωτογράφιση ιδ. χώρου εν γνώσει ιδιοκτητών, έλα βγάλε άκρη.
Με έχουν πάει 4 άτομα στο λιμεναρχείο για κινηματογράφηση ενώ είχα έγγραφη άδεια και έκανα 3 μέρες να την βγάλω. Μέχρι και εφορία είχα πάει... Οι μόνοι που γνώριζαν τους νόμους, ήταν η φρουρά του Τσίπρα, που ανέβηκαν οι τόνοι και για να μου την σπάσουν επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι έβαλαν 4 άτομα μπροστά μου. Αλλά ήξεραν πως δεν είχαν δίκιο... Σε αυτή τη χώρα το καθεστώς της εξουσίας, ακόμη και ο σεκιουριτάς που πολλές φορές νομίζει ότι είναι ο Τζον Ράμπο, η ημιμάθεια των αρμοδίων και η έλλειψη καλής θέλησης θα μας φάνε.

Πως δηλαδή στο AMS βγάζεις ακόμη και νύχτα απέξω. Μια φορά το κλασσικό τζιπάκι που περνάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σταμάτησε να δω τι βγάζω γιατί ήταν σκοτάδι. Ευγενέστατοι και με ενδιαφέρον οι αστυνομικοί και όχι άσκηση εξουσίας.

Οπότε το καλοκαίρι του 2016 έκατσα και διάβασα διάφορους νόμους, για το τι μπορεί κανείς να βγάλει και τι όχι. Συμπέρασμά μη ρωτήσει κανείς, γιατί οι νόμοι είναι πολλοί και ο ένας υπερκαλύπτει τον άλλον. Ένα γενικό ρεζουμέ ήταν ότι όταν πρόκειται για προσωπική χρήση και όχι πώληση μπορείς να φωτογραφήσεις Τώρα αν φωτογραφίσεις τον γείτονα σου μέσα στο σπίτι δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει αλλά τα πράγματα σίγουρα αλλάζουν σε ένα δημόσιο γεγονός, στον δρόμο, σε εξωτερικούς χώρους κτλ. Σκεφτείτε πόσες κάμερες ασφαλείας μας καταγράφουν καθημερινά. Το θέμα άλλαζε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις (πχ αεροδρόμια) αλλά το αστείο είναι ότι μπορείς να φωτογραφήσεις αστυνομικούς με στολή όταν είναι σε υπηρεσία. Άντε φωτογράφησε εσύ αστυνομικό και να μη καταλήξεις στο τμήμα... Οπότε υπάρχει ένα αλαλούμ.

Νομίζω ως forum, δεν ξέρω αν έχει κάνει κάτι ο σύλλογος, θα πρέπει να απευθύνουμε ένα ερώτημα, επώνυμα στην ΥΠΑ και fraport.
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top