Incident: SAS A20N at Brussels on Feb 5th 2026, attempted takeoff from taxiway

• Thread starter Thread starter ariadgr
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

ariadgr

First-Class-Member
Στις 5/2/2026, αεροσκάφος της SAS στις Βρυξέλες επιχείρησε να απογειωθεί από taxiway αντί για το διάδρομο απογείωσης.

The airport reported the aircraft commenced takeoff on the parallel taxiway instead of the runway and rejected takeoff. The aircraft stopped just short of the airport's fuel tanks

Αναλυτικά:

Μαλλον κάποιοι βιάζονταν:p

Eγω (απο τον καναπε μου, βεβαια) θα παρατηρησω οτι ο διαδρομος εχει λευκα φωτα, ο τροχοδρομος εχει μπλε. ΠΩΣ;

Εγώ ξέρω πάντως πως οι τροχοδρομοι έχουν μπλε φώτα στα πλάγια και πράσινο στο κέντρο και ο διάδρομος άσπρα στο κέντρο και στις άκρες

Συν το γεγονός οτι εχουν και τελείως διαφορετική διαγράμμιση κατω. Πως γίνεται να μην κατάλαβαν ότι δε βρίσκονται στον διάδρομο;

Κι εγώ από την πολυθρόνα μου (και το Google Earth) :mrgreen:

Έστριψαν αριστερά περνώντας από τα markings του διαδρόμου 19-01 (κανείς δεν τους είπε να κροσάρουν), δεν πονηρεύτηκαν ούτε όταν δεν πέρασαν ποτέ από το κατώφλι το 07R (για εκεί είχαν άδεια, όχι από πχ από κάποιο συνδετήριο).

Και όπως ειπώθηκε ήδη, τα φώτα τροχόδρομων/διαδρόμων διαφέρουν χαρακτηριστικά.

Screenshot 2026-02-07 at 15.25.23.png

Το κατώφλι του 07R δεν είναι "διασταύρωση" όπως η πάνω εικόνα. Είναι μία είσοδος και τέλος. Όποιος βλέπει τα chart του καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Screenshot 2026-02-07 at 16.11.51.png

Έχοντας πει την αποψάρα μου παραπάνω, κατανοώ και σέβομαι ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδρομή (οι ονομασίες των τροχόδρομων στο BRU είναι εκτός λογικής), νύχτα, παράλληλο taxiway πολύ κοντά στο runway και με παρόμοιο πλάτος, ο φόρτος στο πιλοτήριο (checklists, ATC, traffic) είναι υψηλός, ίσως το πλήρωμα πιεζόταν χρονικά (duty, slots etc) και ότι εφόσον έγινε κάτι τέτοιο, τότε κάποιες διαδικασίες ίσως δεν είναι και τόσο fail-proof. Θα μου πει κάποιος "χιλιάδες πιλότοι στο BRU απογειώθηκαν σωστά παρά τα όσα λες". Σωστό κι αυτό.

Το καλό είναι ότι το συμβάν έληξε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Last edited:
Επιπλέον αμφιβάλλω αν ειχαν clearance για απογείωση είτε για τον 07R (το οποίο το θεωρώ δυσκολο δεδομένου οτι βρισκόταν μακρια απο το holding point) είτε για intersection takeoff ενδεχομένως απο τον C6. Συνεπώς ίσως να ξεκίνησαν takeoff roll χωρίς αδεια.

Παρακάτω επίσης ενα "κομμάτι" από το normal checklist του Α320 (T.O. RWY......CONF)

Attachments

• Screenshot_20260207_222147_Google.jpg
    Screenshot_20260207_222147_Google.jpg
    367,6 KB · Προβολές: 20
Όταν βιάζεσαι ή είσαι κουρασμένος όλα αυτά τα λάθη και ειδικά νύχτα μπορεί να γίνουν. Και είναι η εποχή που όλοι βιάζονται να προλάβουν κάποιο SLOT/CTOT, είτε είναι καθυστερημένοι από την αρχή της πτήσης. Και είναι ή εποχή που τα πληρώματα πετάνε ατελείωτες ώρες και το fatigue είναι μεγάλο. Όλα όμως είναι νόμιμα σύμφωνα με την νομοθεσία! Στις Βρυξέλλες τις περισσότερες φορές ο πύργος σε ρωτάει αν θα απογειωθείς από το C6, σου δημιουργεί έμμεση πίεση και έτσι σχεδόν όλοι δέχονται, για να γλυτώσουν χρόνο. Εξάλλου και αν τροχοδρομήσεις στην αρχή του διαδρόμου 07R και εισέλθεις από το holding point Z δεν απογειώνεσαι από την αρχή του διαδρόμου αλλά σου ζητάει ο πύργος να προχωρήσεις μπροστά στο PSN H ή στο PSN 1. Έτσι χάνεις διάδρομο από την αρχή και πλησιάζεις το C6. Δεν αξίζει χρονικά να πας από κει. Τα medium weight αεροπλάνα απογειώνονται άνετα από το C6. Και ναι, τα φώτα είναι διαφορετικά σε τροχόδρομο και διάδρομο αλλά όταν βιάζεσαι δεν τα προσέχεις! Και λάθη κάνουν όλοι. Ειδικά σε αυτό το αεροδρόμιο με αυτές τις ονομασίες στους τροχοδρόμους και τα clearances που δίνουν οι controllers. Έτσι στρίψανε καταλάθος στο Ε1 και αρχίσαν το take off roll από εκει. Μάλλον θα είχαν το clearance για take off πριν φτάσουν στο holding point. Όταν έχεις clearance για take off δεν χρειάζεται να σου δώσουν clearance το cross το διάδρομο 01-19! Επίσης για το line up checklist, τα normal checklists είναι read and check και όχι read and do, ολα έχουν γίνει από memory πιο πριν. Όταν βιάζεσαι είσαι σίγουρος ότι είσαι στο σωστό διάδρομο και δεν τρως χρόνο να το τσεκάρεις. Όλα αυτά έγιναν λάθος, δεν έπεπε να γίνουν και να αναλυθούν από την αρχή στο threat and error management του αεροδρομίου. Αλλά δυστυχώς γίνονται καθημερινά λάθη και οι πιλότοι θα έπρεπε να ήταν περισσότερο προσεχτικοί.

Attachments

• IMG_0238.png
    IMG_0238.png
    923,6 KB · Προβολές: 29
Last edited: