Istanbul International Airport (IST/LTFM)

Re: Τρίτο αεροδρόμιο στην IST

Η aegean πάντως 30 κ 31 Δεκεμβρίου δεν έχει πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μόνο η Turkish πετάει τις 2 μέρες από Ελλάδα προς την Πόλη.
 
Re: Τρίτο αεροδρόμιο στην IST

Νέα αναβολή, για τις 5 Απριλίου 2019, παίρνει η έναρξη της διαδικασίας μετακόμισης /μεταφοράς /μετάπτωσης από το αεροδρόμιο Ataturk στο Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

https://www.public.nm.eurocontrol.i....6/_res/6597/Transfer.pdf?APPID=headline_news
 
Re: Τρίτο αεροδρόμιο στην IST

Προβληματικό αποδείχτηκε μέχρι στιγμής το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κατά την κατασκευή του σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικο Al-Monitor που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εκφράζονται δε και βάσιμοι φόβοι και για το μέλλον του αεροδρομίου όσον αφορά την αντοχή του αλλά και την ασφάλεια των πτήσεων.

https://www.al-monitor.com/pulse/origin ... lborn.html

Κάποια ενδιαφέροντα σημεία:

1. Επιλέχθηκε λάθος τοποθεσία, σε πρώην ορυχεία και βαλτότοπους, με αποτέλεσμα το έδαφος να θεωρείται σαθρό. Υπάρχουν φόβοι και για την ασφάλεια αλλά και τις "αντοχές" των κατασκευών μακροπρόθεσμα.
2. Μη επαρκείς επιχωματώσεις: το αεροδρόμιο θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί σε επιφάνεια με ύψος 105 μέτρων / 344 ποδών ( ASL ) προκειμένου να υπάρξει επαρκής επιχωμάτωση του σαθρού εδάφους. Τελικά το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε στα 60 μέτρα / 200 πόδια ( ASL ), και σύμφωνα με μηχανικούς μπορεί να υπάρξουν άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια των πτήσεων ( πιθανολογώ σε σχέση με τους διαδρόμους :?: )
3. Το αεροδρομιο κατασκευάστηκε προτού γίνουν μετεωρολογικές έρευνες στην περιοχή. Πλεόν έχει διαπιστωθεί ότι το νέο αεροδρόμιο είναι επιρρεπές σε ισχυρότατους ανέμους και ομίχλη για περίπου το ένα τρίτο του έτους. Κατά την κατασκευή παρατηρούνταν συχνά άνεμοι ισχύος 45 - 70 χμω., οπότε και έπρεπε να σταματούν οι εργασίες.
4. Το αεροδρόμιο είναι σε τοποθεσία υγροβιότοπου όπου υπάρχει συνεχής μετακίνηση μεγάλου πληθυσμού μεταναστευτικών πουλιών.
5. Νέα ημερομηνία έναρξης λειτουργίας θεωρείται η 5η Απριλίου αλλά σύμφωνα με στελέχη της ΤΗΥ δεν υπάρχουν ακόμη χώροι cargo και κτίρια για τις εταιρίες catering...

Επίσης θεωρείται ότι η κατασκευή του αεροδρομίου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 400 εργατών ( μάλιστα υπάρχουν και νεκρά παιδιά-εργάτες ) :( , την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής ενώ ήδη υπάρχουν παράπονα ότι το κόστος πρόσβασης στο αεροδρόμιο είναι πολύ υψηλό λόγω απόστασης.

Τέλος, διάφορες αναλύσεις δείχνουν ότι ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις το αεροδρόμιο ( ως εταιρία ) δεν προβλέπεται να έχει κέρδη πριν το 2043!!! :shock:
 
Re: Τρίτο αεροδρόμιο στην IST

Για όλους εμάς που εργαστήκαμε εκεί, το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των κατασκευών ξεπερνάει τα σχόλια του άρθρου.

Οι θάνατοι, είναι αποτέλεσμα του παραπάνω αλλά και της οργάνωσης των εργοταξίων.

Άλλο η λειτουργία κ άλλο η κατασκευή όμως.

Το αεροδρόμιο είναι υπερσύγχρονο και θα αναπτύσσεται για χρόνια καθλως είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Αερόπολης.

Οι καιρικές συνθήκες της IST εν γένη πράγματι είναι δύσκολες το χειμώνα. Τα γεωτεχνικά, οι μελέτες ή οι ασφαλίσεις του έργου δε μπορούν να κριθούν από ένα σχόλιο ενός αρθρογράφου όταν το πιστοποιητικό λειτουργίας εκδίδεται από τον έλεγχο ανεξάρτητων διεθνών φορέων.

Ανταυτών το άρθρο όμως καλύτερα να σχολίαζε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εκεί θα του διναμε δίκιο.

Τα αεροπορικά τέλη θα είναι μεταξύ 15 με 20ευρώ ανά επιβάτη ανάλογα με τις υπηρεσίες.

Με 100εκ επιβατες προβλεψη στην 5ετία..τα κέρδη θα είναι τεράστια ετησίως κ η απόσβεση σύντομη κ θα μοσχοπουληθούν οι μετοχές του..

Θα γίνει αγώνας για την 5η Απρίλη, το κλειδί είναι οι Αμερικάνοι..
 
Re: Τρίτο αεροδρόμιο στην IST

Πάντως η Turkish μου έστειλε μήνυμα με e-mail & sms, σε αγγλικά και τουρκικά για να με ενημερώσει ότι από 06.04.2019 οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από το νέο αεροδρόμιο. Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη. Ελπίζω ως τα τέλη Ιουνίου που πετάω εγώ να έχει γίνει η αλλαγή.
 
Re: Τρίτο αεροδρόμιο στην IST

Και η Α3 στο σαιτ γραφει οτι ακυρωνει 5-6 Απριλη τις πτησεις προς Κωνσταντινουπολη λογω μεταφορας στο νεο .
 
Re: Τρίτο αεροδρόμιο στην IST

Το έχω δει και στην ιστοσελίδα της Singapore, ενώ η Royal Jordanian 5-6 Απριλίου θα πετάει από Sabiha Gokcen
 
Re: Τρίτο αεροδρόμιο στην IST

:(
 
Σημερα περασα τρανζιτ απο πολυδιαφημισμενο νεο αεροδρομιο της Πολης, οποτε ας γραφω αραδες, οπως το ειδαν τα ματια ενος πολυταξιδεμενου επιβατη....
Μ Ε Γ Α Λ Ο Π Ρ Ε Π Ε Σ ...δεν χωραει καμια αμφιβολια, αλλα και ομορφο με μοντερνες πινελιες, χωρις φυσικα να φτανει σε ομορφια άλλα προσφατως κατασκευασθεντα τερμιναλς οπως το Τ2 στο Ιντζον, ή το Τ4 στην Σινγαπουρη....
Βεβαια η ομορφια δεν ειναι για μενα απαραιτητη και δεν θα σταθω εκει, αλλα θα σταθω σε θεματα λειτουργικοτητας.
Το αεροδρομιο ειναι σαν ενα "ξαπλωμενο" Εψιλον κεφαλαιο με 2 ποδια εκ των οποιων το ενα ειναι για τοπικες πτησεις.
Μισοκοιμησμενος απο το πολυωρο ταξιδι, δεν εντοπισα το σημειο αποβιβασης, αλλα μαλλον ητανε στην ακρη του βραχίονα (Pier) "Α".
Ψιλιασμενος απο την πονηρη ωρα αφιξης, 05:50 το πρωι, μιας και αυτην την ωρα πανω κατω φτανουν μαζεμενες καμια 15αρια πτησεις απο Ασια και Αφρικη, (μιλαμε για 2-3 χιλιαδες ατομα μεσα σε μια ωρα) προχωρησα με πολυ ταχυ βημα προς τον ελεγχο (σεκιουριτυ) φοβουμενος μη τυχον και συναντησω ουρά, οπως πολλακις ειχα συναντησει στο Ατατουρκ.
Ουρά δεν βρηκα, αλλα, παρ οτι προχωρησα με πολυ ταχυ βημα, χρησιμοποιωντας και κυλιομενους διαδρομους εκανα ακριβωςς 13 λεπτα για να φθασω στον ελεγχο, δηλαδη διηνυσα καπου 1 χιλιομετρο το λιγοτερο με τα ποδια... Δεν το λες και λειτουργικο αυτο. Ευτυχως πτηση μου μετα αναχωρησε καπου απο την μεση του βραχίονα D, οποτε δεν χρειαστηκε να κανω αλλο ενα τεταρτο περπατημα, αλλα καπου 5-6 λεπτα. Μου θυμησε το Pudong στην Σανγκάη που αν αποβιβαστεις στην ακρη του βραχιονα, περπατας...περπατας...περπατας.....
Να σημειωσω οτι καπου στα μισα της αποστασης που διανυσα υπαρχε μια πυλη για σεκιουριτη την οποια μπορουσαν να χρησιμοποιησουν αυτοι που ειχαν περιορισμενο χρονο ανταποκρισης.
Κατ εμε ενα μοντερνο και λειτουργικο αεροδρομιο, πρεπει να ακολουθει την γραμμη αλά USA, δηλαδη την Αμερικανικη συνταγη... Κυκλικο αεροδρομιο και ενα τραινο που κανει "γυρω-γυρω όλοι".... Επισης ενα πολυ λειτουργικο μεγαλο τερμιναλ που εχω δει ειναι το Τ3 του Πεκινου. Απλα πραγματα... Κανειs το Check-in, παιρνεις το τραινακι, κατεβαινεις στην σταση για τοπικες ή διεθνεις πτησεις και ολες οι πυλες ειναι διπλα-διπλα, και δεν χρειαζεται να κανεις προπονηση σαν αθλητης του στιβου...
Θελησα μετα να παω στο lounge της ΤΚ. Ειναι στον οροφο, εκει καπου στον κεντρο, και εχει πλεον διαχωριστει σε Α' θεση και μπιζνες. Τα εβλεπα βρισκομενος απο κατω και παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες μου δεν καταφερα να βρω την εισοδο. Τα βελακια που εδειχναν την κατευθυνση δεν οδηγουσαν πουθενα, παρα σε μια ομαδα λιγων ατομων που ειχανε τσαντιρωσει κανονικα, και κοιμωντουσαν καταχαμα....
Ευτυχως εχουν αμολησει σε ολο το αεροδρομιου κατι μανδηλοφορουσες νεαρες φορωντας μπλουζακια "ASK ME" και ρωτησα, γιατι ακομα θα εψαχνα...
Στο Lounge ανεβηκα πιο πολυ για να δω πως ειναι, παρα να φαω κατι. Τεραστιος χωρος και εχουνε φτιαξει μεσα κατι κιοσκια που θυμηζουν χωριατικο πετρινο σπιτακι, αλλα και εκει εχω ενστανση.... "Κεραμοι και πλυνθοι ατακτως ερρημενα".... Δεν εννοω ακαταστατα, αλλα σκορπισμενα , και οτι η τακτοποιηση των φαγητων και των ποτων ητανε αλλου αντ αλλου... Αλλου τα τυρια, ελιες μελι (κηρηθρα), αλλου ψηνανε αυγα, αλλου ειχανε τα φρουτα, καπου αλλου διεκρινα ενα χωρο για τσάι, δηλαδη με λιγα λογια ηθελες ξεναγο για να βρεις αυτο που ηθελες, και αν τα εβρισκες επρεπε να γυρνας περα δωθε με ενα πιατο στο χερι. Δεν εξερευνησα περισσοτερο τον χωρο αυτο διοτι ηθελα να βρω κανα μερος να καπνισω. Υπαρχει ενας χωρος στον πανω οροφο εκει κοντα στο lounge (Terrace) με αρκετες θερμαστρες, αλλα χωρις τραπεζακια οπως στο Ατατουρκ, εκτεθειμενος ομως σε βροχη και ηλιο. Απ οτι μου ειπε καποιος που ρωτησα, υπαρχουν αντιστοιχοι χωροι 2 ανα βραχιονα, και ενας στις τοπικες πτησεις.....
Σε γενικες γραμμες... Δεν με απογοητευσε, αλλα δεν με γοητευσε κιολας.... Το περιμενα περισσοτερο λειτουργικο, και με πολυ λιγοτερο περπατημα.
-----------------
Ας γραψει καποιος ερχομενος απο Αθηνα και εχει πτηση τρανζιτ αν τον αποβιβασαν κατευθειαν στις πυλες οπως γινοταν μεχρι τωρα στο Ατατουρκ, ή πλεον πρεπει να περναμε ξανα σεκιουριτυ. Ισως υπηρχαν και αλλες, αλλα μεχρι τωρα οι μονες πτησεις που ειχα εντοπισει και σε βγαζανε κατευθειαν στις πυλες ητανε απο Αθηνα και απο Βουκουρεστι.
 
Top