IZMIR ISTANBUL ME TURKISH AIRLINES

GIORGOS PARROS

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
03/10/2004
Μηνύματα
72
Likes
0
Περιοχή
CHIOS GREECE
Καλησπέρα
εκμεταλλευόμενος τις πολύ καλες τιμές που έχουν οι Τούρκικες αερογραμμές αγοράζοντας ηλεκτρονικό εισητήριο
αποφάσισα να επισκεφτώ την Πόλη. Μένω Χίο και η πρόσβαση θα γίνονταν ως εξής;
Καραβάκι Χίο Τσεσμέ (40 λεπτά χρόνος) λεωφορείο Τσεσμέ Σμύρνη (1,10 χρόνος) και μετά εσωτερική πτήση Σμύρνη Κωνσταντινούπολη.
Όλα κύλησαν ομαλά. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Σμύρνης το οποίο δεν ήταν κάτι αξιόλογο. Η πτήση θα αναχωρούσε στις 15,00 στις 17/6/2006.
Κάναμε ηλεκτρονικό check in και θέση 22Κ. Από το πλάνο κατάλαβα ότι το αεροπλάνο δεν θα ήταν το προγραμματισμένο 737-800. Στο αεροδρόμιο υπηρχε σταθμευμένο ένα Α319 της ΙΖΜΙΡ ΑΙΡ ένα της ATLAS JET (η οποία μάλλον έσπασε το μονοπώλιο των τούρκικων και έριξαν τις τιμές) και ένα MD της ONUR. Μετά από λίγο προσγειώθηκε ένα Α 321 της LUFHTANSA.
Σημείωση ότι όταν αγόρασα ηλεκτρονικά τα εισιτήρια έγραφε ότι πρέπει να έχω μαζί μου την πιστωτική κάρτα που τα αγόρασα. Δεν ξέρω αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σωστό διότι εγώ στο ενδιάμεσο μποορεί να την ακυρώσω ή να τη χάσω. Δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για να πάμε στο αερπλάνο . Ήταν Α 310 το TC- JDB κατασεκυής 1989.
Το αεροπλάνο ήταν κατάμεστο.Οι περισσότεροι πρέπει να ήταν επιχειρηματίες και στελέχοι επιχειρήσεων όπως έδειχναν από την εμφάνιση τους.
Ξεκινήσαμε στις 15,10 και απογειωθήκαμε στις 15,15. Περάσαμε πάνω από τη Σ,μύρνη πάνω από τις δυτικές ακτές της Τουρκίς διασχίσαμε τη θάλασσα του Μαρμαρά και μετά από μία βόλτα πάνω από την Πόλη προσγειωθήκαμε στο ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ στις 16,05.
Το αεροπλάνο έδειχνε τα χρόνια του στην απογείωση που έτριζαν τα ντουλάπια αλλά ήτνα πολύ καθαρό και άνετο. Οι αεροσυνοδοί έκαναν αγώνα δρόμου γιανα προλάβουν να σερβίρουν σαλάτα ή σάντουιτς και μετά αναψυκτικά και καφέ.
Η πτήση ήταν ομαλή με λίγες αναταράξεις κατά τηνπροσγείωση .
Πήραμε τις αποσκευές πάρα πολύ γρήγορα (άλλωστε ήταν και ελάχιστες διότι οι περισσότεροι δεν είχαν) .
Με το HAVAS ( λεωφορείο του αεροδρομίου το οποίο κοστίζει 4,25 ευρώ το άτομο ) φτάσαμε στο κέντρο της Πόλης.
Ότιι και να πώ για αυτή την πόλη είναι λίγο. Πιστεύω ότι χάσαμε ένα από τα καλύτερα μας κομμάτια. Πανέμορφη οπτικά αλλά και με όλες τις αισθήσεις.
Επίσης χιλιάδες λαού και επίσης χιλιάδες μαγαζιά για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι. Οι Τούρκοι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί.
Μετά από 4 μέρες ανελέητου περπατήματος ήρθε η ώρα της επιστροφής.
17/6/2006 11,00 IST - IZM.
Mε ταξί από το ξενοδοχείο το οποίο πρέπει να τονίσω ότι αξίζει να μείνει κανείς εκεί διότι είναι κοντά σε όλα ( (RICHMOND HOTEL στην ΙΣΤΙΚΛΑΛ στο ΠΕΡΑ μόνο με 80 ευρώ η βραδιά μέσω octapus) φτάσαμε στο αεροδρόμιο. Το ταξί κόστισε 12,5 ευρώ.
Ηλεκτρονικό check in πάλι θέση 16F και επιβίβαση από φυσούνα στο Α 320 TC JLH κατασκευής 1995. Αναχώρηση στις 11,10 και άφιξη στην Σμύρνη στις 12,00.Ο ίδιος αγώνας από τους 5 αεροσυνοδούς για να προλάβουν να σερβίρουν
Γενικά έμεινα ικανοποιημένος από το πρωτο ταξίδι με τις Τούρκικες και πολύ ικανοποιημένος από την Πόλη
 
Ενδιαφέρον δρομολόγιο!!!
Τιμή IZM-IST-IZM? Αν μπορείς και τους φόρους...
Τελικα την πιστωτικη την ζητησαν?
Να ρωτήσω για φωτογραφίες?
 
Τελική τιμή εισιτηρίου ήταν 120 ευρώ. Μπορείς να βρεις από 90 ευρώ ΙΖΜ -ΙΣΤ - ΙΖΜ ανάλογα με τις ώρες που θα διαλέξεις.
Αλλά οι τιμές αυτές αφορούν μόνο ηλεκτρονικό εισιτήριο το αντίστοιχο χάρτινο κοστίζει 274 ευρώ πάλι με τις τούρκικες.
Η πιστωτική χρειάστηκε διότι τη βάλαμε στο αυτόματο check in και μας έβγαλε τα ονόματα. Αλλά αν την είχα χάσει τι θα γίνονταν?
Φωτογραφίες στο αερπλάνο δεν τράβηξα διότι με είδαν με τη μηχανή και μου είπαν να την κρύψω (μάλλον αυτό εννοούσαν) διότι το είπαν στα τουρκικα.
 
Και αν το κάνεις και απο Sabiha Gokcen ειναι ακόμα οικονομικότερο αλλά είναι μαρτύριο να φτάσεις στο Taksim. To Havas είναι καταπληκτικό και εύχρηστο (και δεν κινδυνεύεις να σε γδύσει η "Κίτρινη Φυλή" της Πόλης -ταξί) και κάνει τα δικά μας λεωφορεία Χ92, Χ93, Χ94 κλπ κλπ του ΟΑΣΑ να μοιάζουν με κακόγουστο αστείο. Επίσης υπάρχει και το μετρό που σε βγάζει στο Ακσαράυ, αλλά δε νομίζω να αξιζει τον κόπο.

Πέρα από τους συναισθηματικούς λόγους, η Πόλη μου αρέσει γιατί εκεί τρως καταπληκτικά φαγητά: για κεμπάπ πάω στο Hamdi (Eminonu, πίσω από το Γενί Τζαμί) με σπεσιαλιτέ το κεμπάπ με παπαρούνα, για οθωμανική κουζίνα στο Haci Abdullah στην Istiklal, και για γεύσεις από τη νοτιοανατολική Τουρκία στη Hala, (πάροδος Istiklal). Ψάρι, φυσικά στο Mavi Balik στο Βόσπορο.
 
aakunz":5vrqkb19 said:
η Πόλη μου αρέσει γιατί εκεί τρως καταπληκτικά φαγητά: για κεμπάπ πάω στο Hamdi (Eminonu, πίσω από το Γενί Τζαμί) με σπεσιαλιτέ το κεμπάπ με παπαρούνα, για οθωμανική κουζίνα στο Haci Abdullah στην Istiklal, και για γεύσεις από τη νοτιοανατολική Τουρκία στη Hala, (πάροδος Istiklal). Ψάρι, φυσικά στο Mavi Balik στο Βόσπορο.

A ρε aakuzn τι μου κάνεις!! Μου θύμισες πάλι τα φοβερά παπαρουνοκεμπάπ του Hamdi με θέα το Γαλατά και το Γενί Τζαμί και τα υπέροχα μαυροθαλασίτικα καλκάνια του Μavi Balik!! Nα προσθέσω κι εγώ το μυθικό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας στο Hunkar (Nisantasi) και να προτείνω να ηγηθούμε γαστριμαργικής αποστολής στην Πόλη!!

Να προσθέσω ότι το 1997 είχα κάνει ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο IZM-IST με το ίδιο αεροπλάνο Α-310 αλλά με 3ωρη καθυστέρηση!! Αεροδρόμιο IZM nothing special στα επίπεδα αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.
Επειδή έχω κι εγώ πρόσφατες εντυπώσεις από ΤΚ (το προηγούμενο weekend έτρωγα παπαρουνοκεμπάπ στο Hamdi) θα συμφωνήσω ότι είναι αξιοπρεπέστατες και θα σημειώσω ότι ήμουν μάλλον τυχερός γιατί στο ATH-IST πέταξα με το γνωστό Α-320 με το retro Oλυμπιακών αισθημάτων livery!!
 
Και θέλετε να σας πάρουμε στα σοβαρά χωρίς Hadjibekir στην Istaklal με τα ωραιότερα λουκούμια του κόσμου. :D
Την επόμενη φορά η Πόλη θα με δει μάλον με αμάξι... :D
όχι ότι ένα Α313 8α με χάλαγε... ;)
 
GIORGOS PARROS":1wj28yet said:
Φωτογραφίες στο αερπλάνο δεν τράβηξα διότι με είδαν με τη μηχανή και μου είπαν να την κρύψω (μάλλον αυτό εννοούσαν) διότι το είπαν στα τουρκικα.

Γνωστό φαινόμενο που απανταται σε τριτοκοσμικά καθεστώτα και όχι μόνο (και συνήθως σε αεροδρόμια με ονόματα ιστορικών ηγετών, όπως Atatürk, Saddam Hussein International, Eleftherios Venizelos, Adnan Menderes, General Qaddafi, Imam Khomeini International, Baku Haydar Aliyev). Λογικό εν μέρει γιατί το IST είναι και στρατιωτικό αεροδρόμιο (για το ΕλΒελ δεν το νομίζω). Την πρώτη φορά που μπήκα στο Havaş (2000) μας είχαν κάνει ανακοίνωση να κλείσουμε μέχρι και τα κινητά μας. Δε θυμάμαι αν μας είχαν πει να μην βήχουμε (ίσως γιατί ήταν Αυγουστος).


Αααχ, τέτοια ταξίδια σου ανοίγουν την όρεξη πάντως. Να προτείνουμε στην ΤΗΥ να προσφέρει Haşhaşlı Kebap (Παπαρουνοκεμπάπ) με Hünkâr Beğendi και λουκουμάκι Hacibekir. Καλή μας όρεξη.
 
COMPUTERISE":1gldx7n0 said:
aakunz":1gldx7n0 said:
η Πόλη μου αρέσει γιατί εκεί τρως καταπληκτικά φαγητά: για κεμπάπ πάω στο Hamdi (Eminonu, πίσω από το Γενί Τζαμί) με σπεσιαλιτέ το κεμπάπ με παπαρούνα, για οθωμανική κουζίνα στο Haci Abdullah στην Istiklal, και για γεύσεις από τη νοτιοανατολική Τουρκία στη Hala, (πάροδος Istiklal). Ψάρι, φυσικά στο Mavi Balik στο Βόσπορο.

A ρε aakuzn τι μου κάνεις!! Μου θύμισες πάλι τα φοβερά παπαρουνοκεμπάπ του Hamdi με θέα το Γαλατά και το Γενί Τζαμί και τα υπέροχα μαυροθαλασίτικα καλκάνια του Μavi Balik!! Nα προσθέσω κι εγώ το μυθικό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας στο Hunkar (Nisantasi) και να προτείνω να ηγηθούμε γαστριμαργικής αποστολής στην Πόλη!!

na pragmatopoiithei paraytha!! kai na enimerwsete dyo mines prin na mazepsoume kompodema ;)
 
Θα επισκεφθώ σύντομα την Κωνσταντινούπολη για πέντε ημέρες. Μήπως μπορείτε να μου δώσετε διευθύνσεις για όλα αυτά τα καταπληκτικά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία (ιδιαίτερα τα τελευταία γιατί θέλω να φέρω δωράκια παραδοσιακά ανατολίτικα γλυκά) προκειμένου να δοκιμάσω και εγώ τις καταπληκτικές σας εμπειρίες :?: Έχω χάρτες από τον οδηγό του Lonely Planet, ελπίζω ότι θα μπορέσω να κατατοπιστώ. Επίσης σκοπεύω να επισκεφθώ το μουσείο της THK στο Yeslikoy κοντά στο αεροδρόμιο. Έχετε περισσότερες πληροφορίες (πρόσβαση, ιστοσελίδα) :?: Θυμάμαι ότι η ΠΤΗΣΗ είχε παρουσιάσει το μουσείο στο τεύχος Οκτωβρίου 1993, αλλά δεν το έχω μαζί μου αυτή την περίοδο. Αλήθεια, το Ataturk τι λέει από spotting (όχι απαραίτητα φωτογραφικό, έστω και κάποια viewing terrace αν δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες :?: )
 
Το σίγουρο είναι ότι θα δεις πολλά αεροπλάνα σοβιετικής κατασκευής, προσοχή όμως γιατί είναι στρατιωτικό αεροδρόμιο και παρά το ότι πουθενά δεν είδα να αναφέρει ότι απαγορεύεται η φωτογράφιση, δεν θα σου το συνιστούσα. Αισθητικά είναι πιο ωραίο από to HUB αλλά με λίγη προσοχή φαίνεται ότι υστερεί σε άλλα θέματα (παρατήρησα τη διάταξη των διαδρόμων)

Επίσης, το σίγουρο είναι ότι κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους κατά την είσοδο στο κτίριο του αεροσταθμού στην πτήση της επιστροφής από αναιδείς υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρίας, καθώς και για ελέγχο ασφαλείας στο gate από την τουρκική αστυνομία ( οι οποίοι παραδόξως φέρονται πολύ ευγενικά). Κατά τα άλλα, μια χαρά. Τον έλεγχο της ΟΑ τον κάνει η Havaş (ακόμα θυμάμαι μια oh-my-God υπάλληλο του check in) και αυτή θα σου συνιστούσα να τη φωτογραφίσεις!

Επίσης, για το παπαρουνοκεμπάπ, που τόσο εκθειάσαμε παραπάνω, κοίταξε στον παρακάτω σύνδεσμο. Βρίσκεται στο Eminönü, πίσω από το Yeni Cami (Γιενί Τζαμί)

http://www.hamdirestorant.com.tr/hamdien.htm


Για λουκουμάκια, οπωσδήποτε στο Ali Mühiddin Hacı Bekir, στο Εminönü ή στο υποκατάστημα στο Πέρα (Beyoğlu) επί της İstıklâl Caddesi.

http://www.hacibekir.com.tr/eng/asayfa.html

Τέλος, για μπακλαβάδες, στον γνωστό και στην Ελλάδα, Güllüoğlu, στην συνοικία του Κaraköy στην απέναντι από το Eminönü πλευρά του Κερατίου Κόλπου.
http://www.gulluoglubaklava.com.tr/

Τα υπόλοιπα με ΠΜ γιατί έχουμε ξεφύγει εντελώς...
 
Top