landlover":35f8y8s1 said:
Αγαπητέ jkar μάλλον με παρεξήγησες.
Το σχόλιό μου δεν ήταν ειρωνικό.
Ρώτησα από ενδιαφέρον για να μάθω την σωστή ορολογία της κάθε κατάστασης.
Λυπάμαι που δεν έγινα αντιληπτός......
Το ερώτημά μου παραμένει για όποιον θα ήθελε να απαντήσει
Δεν κατάλαβα καμία ειρωνεία στο σχόλιο σου, κατάλαβα το ενδιαφέρον σου για την σωστή χρήση των τεχνικών όρων, και επειδή δεν ξέρω εάν έχεις κάποιες σχετικές γνώσεις, τα έκανα όσο μπορούσα απλά.
Αλλά ίσως εγώ δεν κατάλαβα σωστά, ας ξαναπροσπαθήσω λοιπόν:
Καταρρέει κάποιος η κάτι που είναι σε πλήρη ανάπτυξη δηλαδή όρθιος, τεντωμένος, στημένος, απλωμένος και άλλα τέτοια ανάλογα. Καταρρέει όρθιος άνθρωπος από αδυναμία, ο τοίχος γιατί τον χτύπησε σεισμός, ο πνεύμονας γιατί άδειασε από αέρα .ΟΚ ;
Δεν καταρρέει κάποιος η κάτι που είναι μαζεμένο, ξαπλωμένο σε συστολή ΟΚ;
Το δεξιό σκέλος δεν κατέβηκε, έμεινε μαζεμένο στην θέση άνω. ΟΚ;
Λοιπόν δεν μπορεί να συνέβη gear collapse= Κατάρρευση σκέλους γιατί το σκέλος δεν κατέβηκε ποτέ.
gear collapse= Κατάρρευση σκέλους θα είχαμε εάν κατέβαινε το σκέλος και έσπαγε, υποχωρούσε γιατί δεν ασφάλισε σωστά η κάτι τέτοιο.
Συνέβη gear mulfunction =δυσλειτουργία του σκέλους αν θέλεις, για να μην το παρακάνουμε πολύπλοκο.
Τι είναι αυτό που λέω λάθος;
Την λέξη αστοχία στην Μηχανική-Αντοχή Υλικών την χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την κατάσταση του επι μέρους, δηλαδή του υλικού, άντε του υποσυστήματος αλλά με ακριβή προσδιορισμό του τμήματος και της αιτίας. Επειδή αυτό είναι πολύ γενικό και εξ αυτού ασαφές η παρεξηγήσιμο έγραψα τα παραδείγματα παραπάνω προσπαθώντας να βοηθήσω. Δεν λέμε η γέφυρα αστόχησε, λέμε κατέρρευσε λόγω αστοχίας κλπ κλπ. δεν λέμε το αεροπλάνο αστόχησε, λέμε διαλύθηκε στον αέρα γιατί αστόχησε ουρά κλπ κλπ.
Δεν λέμε είχαμε αστοχια (καταστροφή) στο σκέλος έτσι στο γενικό, λέμε ότι στο σκέλος αστόχησε αυτό και αυτό συγκεκριμένα.
Για να δούμε τα κατάφερα αυτήν την φορά;
Socrates":35f8y8s1 said:
Και ο αφρός δεν αντικαθίσταται με κάτι άλλο? Έτσι χύμα κατεβαίνουν στον διάδρομο?
ο αφρός έγινε προαιρετικός, γιατί εκτός του καλού της καταστολής των σπινθήρων τριβής, γλιστρούσε πάρα πολύ. Τώρα καλείται ο κυβερνήτης να αποφασίσει αν στην κατάστασή του, ποιο πολύ φοβάται την φωτιά, η ποιο πολύ θέλει να σταματήσει γρήγορα και (όσο γίνεται) ελεγχόμενα.
Σε αυτό τον τύπο αεροπλάνου και σε αυτήν την ελεγχόμενη αναγκαστική προσγείωση δεν φοβάσαι να σπάσουν οι δεξαμενές και να χυθεί το (όποιο έχει απομείνει) καύσιμο, απλά θέλεις να σταματήσεις όσο γίνεται ποίο ανώδυνα και γρήγορα.
Οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, και μπράβο τους που κατάφεραν να βγάλουν πέρα τέτοια σειρά ατυχημάτων χωρίς να ανοίξει μύτη.
