χρόνος άφιξης Α/Φ σε μία περιοχή

  • Thread starter Thread starter SXOYLIO
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

SXOYLIO

Νέο μέλος (Tourist)
Εγγραφή
31/03/2012
Μηνύματα
2
Likes
0
Καλησπέρα σε όλους,θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται ένα πολεμικό αεροσκάφος π.χ F-16 για να φτάσει σε μια περιοχή.
Υπάρχει κάποιος τύπος η πίνακας που να το αναλύει π.χ ότι τα 100ν.μ τα διανύει με 500 κόμβους σε 20 λεπτά, ή απλά διαιρείς τα μίλια με τούς κόμβους.
ευχαριστώ..
 
Υπάρχει ο απλός τύπος απο τη Φυσική u=x/t =>t=x/u.
Θα πρέπει όμως να υπολογίσεις αν έχεις κόντρα ή ούριο άνεμο. Αρα η groundspeed είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση.

Σε περίπτωση που έχεις ούριο άνεμο, προσθέτεις την ταχύτητα του ανέμου στην ταχύτητα του αεροσκάφους και αντίθετα αφαιρείς στην περίπτωση που έχεις κόντρα.
Όλα αυτά σε ευθεία γραμμή.

Σε άλλη περίπτωση πλαγίου ανέμου, θα πρέπει να κάνεις διαφορετικούς υπολογισμούς αναλόγως την διεύθυνση του. (βλ. flight computer).

Αλλη περίπτωση επίσης είναι, ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκτήσει το αεροσκάφος το επιθυμητό ύψος και απο εκεί να συνεχίσει την πορεία του. Πχ. δεν απογειώνεται με 500kts και συνεχίσει με την ίδια ταχύτητα.
 
ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
βασικά η απορία μου πιο πολύ είναι η εξής..
π.χ σηκώνεται ένα f-16 από ένα αεροδρόμιο της Τουρκίας και εγώ βρίσκομαι στην άνδρο ,σε πόση ώρα αυτό θα είναι σε εμένα ...
βάση αυτού του πλάνου θέλω να κάνω έναν υπολογισμό για να βρίσκω τον χρόνο (oν τοπ) κατά εκτίμηση.
 
SXOYLIO":u6c1y0ih said:
βασικά η απορία μου πιο πολύ είναι η εξής..
π.χ σηκώνεται ένα f-16 από ένα αεροδρόμιο της Τουρκίας και εγώ βρίσκομαι στην άνδρο ,σε πόση ώρα αυτό θα είναι σε εμένα

Είναι απλό. Μέχρι να το υπολογίσεις, θα είναι ....από πάνω σου!
 
Είναι απλό. Μέχρι να το υπολογίσεις, θα είναι ....από πάνω σου!
Μην είσαι τόσο βέβαιος 8) Μπορεί να τον έχουν προλάβει άλλοι.
Πριν από μερικά χρόνια,ένα αφος της Π.Α. θα ήταν από το υπόστεγο αεροδρομίου της ηπειρωτικής Ελλάδας επάνω από τη Λήμνο σε επτά (7) λεπτά (ο πιλότος θα ξεκινούσε από το κτίριο,ο νοών νοείτο).
 
Φίλε SXOYLIO, η απάντησή στο ερώτημά σου είναι κάπως σύνθετη. Γιαυτό και δεν έχεις πάρει συγκεκριμένη απάντηση.

Γενικά:

Τα πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεράστιο εύρος ταχυτήτων πτήσης. Μπορούν να πετάξουν (ανάλογα τον τύπο) από 120kts μέχρι και 2500kts. 2 συνηθισμένες ταχύτητες που χρησιμοποιούν οι χειριστές είναι τα 450 και τα 540 kts.

Kts (Knots) τώρα, είναι μονάδα μέτρησης ταχύτητας - Μίλια (ναυτικά) ανά ώρα. Για να βρεις λοιπόν σε πόσο χρόνο θα καλυφθεί μια απόσταση από ένα αεροσκάφος, χρειάζεται να ξέρεις α) την ταχύτητά του και β) την απόσταση.

Παράδειγμα: Ένα αεροσκάφος πετάει με 540 kts. Σε πόση ώρα θα καλύψει μια απόσταση πχ 100 ν,μ,;
Απάντηση: 540 kts σημαίνει 540 ν.μ. σε 60 λεπτά, άρα 540/60 = 9 ν.μ. το λεπτό.
Τα 100 ν.μ. είναι σε 100/9 = 11 λεπτά.

Οπότε, σαν γενικό κανόνα μπορείς να κρατήσεις πως το αεροσκάφος καλύπτει την απόσταση σε χρόνο ίσο με το 1/9 της απόστασης, αν πετάει με 540 kts.


Τώρα, υπεισέρχονται και πολλοί άλλοι παράγοντες:
α) αν το αεροσκάφος εκτελεί κάποια συγκεκριμένη ναυτιλία, ίσως να θέλει να διατηρεί συγκεκριμένη ταχύτητα εδάφους (πχ 360kts) για κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και ακρίβεια στη ναυτιλία.
β) αν το αεροσκάφος πηγαίνει για αναχαίτιση, χρησιμοποιεί οικονομικά στοιχεία πλεύσης (πχ 92% μανέτα χωρίς μετάκαυση) για να διατηρήσει καύσιμα για την αερομαχία, χωρίς να πηγαίνει και ιδιαίτερα αργά.
γ) αν το αεροσκάφος επιθυμεί να πάει από το αεροδρόμιο Α στο Β χωρίς να μας νοιάζει το καύσιμο, ίσως και να πετάξει με 800kts για να πάει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, που δεν χρειάζεται να αναφέρω. Αν θέλεις, πες μας τί ακριβώς ψάχνεις να βρεις και ίσως να σου έχουμε μια συγκεκριμένη απάντηση.

Για να σε προλάβω, ερωτήσεις του τύπου
:arrow: τί είναι πιο γρήγορο, ένα F-16 ή μια Ferrari, (δεν υφίσταται, εκτός αν διαφημίζεις τσιγάρα ή έχεις lifestyle περιοδικό).
:arrow: Πόσο γρήγορα μπορεί να πάει ένα αεροσκάφος στη Ρώμη και να τη βομβαρδίσει; (άκυρο, γιατί όταν πας κάπου, μετράνε χιλιάδες πράγματα, όπως η εχθρική κάλυψη του στόχου, τα καύσιμα, οι φίλια υποστήριξη, η μορφολογία του εδάφους κλπ. Οπότε δεν μπορεί να ξεκινήσει ένα F-16, να πιάσει 1000 μίλια και να πάει κάπου).


Υπάρχουν κι άλλες, αλλά βαριέμαι να γράψω. Καταλαβαίνεις πως κάποιες ερωτήσεις είναι ανούσιες, ποτέ όμως δεν κάνει κακό να ρωτάς. (εκτός αν ρωτάς για το αν η Etihad έχει καλέσει κοπέλες από την πέρα Ραχούλα Κοζάνης...)
 
Μιας και το ανέφερες Βασίλη , και επ´ευκαιρία, μόνο από τη δώθε Ραχουλα κάλεσαν κόσμο.
 
Προς επίρρωση των λεγομένων του vassdel,διευκρινίζω ό,τι αναφερόμουν σε συγκεκριμένες συνθήκες "απόλυτης ετοιμότητας" και σε αποστολή αναχαίτισης.
 
Top