LCNC/NIC Nicosia (closed)

  • Thread starter Thread starter MAXIM
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Dead_Poet":m7d9eamu said:
Επειδή οι συντεταγμένες δεν με βοηθούν ιδιαίτερα, μήπως γνωρίζεις κατά προσέγγιση πόσα χιλιόμετρα και προς ποια διεύθυνση - βορειοδυτικά; βορειοανατολικά; - απέχει από την πόλη της Λευκωσίας το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου; :?

Φόρτωσα στο album ένα χάρτη που έφτιαξα με τις θέσεις των κυπριακών αεροδρομίων: https://www.airliners.gr/community/album_pic.php?pic_id=224

Τα ορθογώνια σηματάκια με το σήμα αεροδρομίου είναι οι ακριβείς θέσεις των αεροδρομίων και δίπλα γράφω το όνομα τους. Της Λευκωσίας το σημειώνω με το σήμα του STOP. Τα αεροδρόμια είναι:

:arrow: Νότια Κύπρος:

-Λάρνακας (Διεθνές πολιτικό)
-Πάφου (Διεθνές πολιτικό και με βάση Πολεμικής Αεροπορίας)
-Ακρωτηρίου (Στρατιωτικό - μέσα στη Βρετανική βάση)
-Δεκέλειας-Kingsfield (Στρατιωτικό - μέσα στη Βρετανική βάση)
-Λακατάμιας (μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο-ελικοδρόμιο της εθνοφρουράς)

-Λευκωσίας (κλειστό)


:arrow: Βόρεια Κύπρος (Κατεχόμενα):

-Ercan/Τυμπου
-Gecitkale/Λευκονοικος
 
KALE MOU AN8ROPE.......

NIKOΣ ΣΑΡΟΥΚΟΣ said:
Κύριοι,
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί φωτογραφία του (παράνομου) αεροδρομίου Τύμπου, ας μου το πει. Τις είχα΄"κατεβάσει" από το διαδίκτυο, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι από ποιά ιστοσελίδα.[/q

MBOREIS NA TIS ANEVASEIS EDO TIS FOTO SOU?
MAXIM
 
File Maxim, opws eipe kai o webmaster, n magikn le3n eivai COPYRIGHT. Mia le3n gia tnv opoia paraligo va tnv patousa kai egw, me asxnmes suvepeies... Ama 8es znta tes mesw email... ;)
 
Από το χάρτη που παρέθεσε ο xristos είναι προφανές ότι είχα πλήρη μεσάνυχτα όταν νόμιζα ότι το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου ήταν το κλειστό της Λευκωσίας. Καμμία σχέση προφανώς - είναι αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα, προς Ανατολάς. Ευχαριστώ για την ενημέρωση!

Αλήθεια, πείτε μου κάτι: είχα κατά κόρον ακούσει αυτό που ανέφερα και παραπάνω, ότι δηλαδή υπήρχε ένα νεότευκτο αεροδρόμιο που καλά-καλά δεν είχε προλάβει να λειτουργήσει και έγινε η εισβολή. Ισχύει αυτό ή όχι; Και αν ναι, για ποιο πρόκειται;

Τέλος, θα ήθελα να διερωτηθώ (ρητορικώς) το εξής: γιατί ονομάζετε "παράνομο" το αεροδρόμιο Τύμπου; Το γεγονός ότι ευρίσκεται εντός των κατεχομένων και ότι μόνον από την Τουρκία αναγνωρίζεται ως πύλη εισόδου σε ένα ψευδοκράτος (το οποίο επίσης αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία προς το παρόν), δε νομίζω ότι το καθιστά και "παράνομο". Βασικά, δεν μπορεί αν υφίσταται έννοια "παρανόμου" αεροδρομίου. Ένα αεροδρόμιο υπαρκτό, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι ένα αεροδρόμιο υπαρκτό. Από εκεί και πέρα, το ποιος το χρησιμοποιεί και τι πτήσεις διεξάγονται από αυτό, είναι ένα άλλο θέμα. Όχι όμως και "παράνομο"!

Πότε δημιουργήθηκε το αεροδρόμιο αυτό; Πριν από την εισβολή (=το βρήκαν έτοιμο οι Τούρκοι και το κατέλαβαν) ή μετά από αυτήν;
 
Dead_Poet":3o4y0ik1 said:
Τέλος, θα ήθελα να διερωτηθώ (ρητορικώς) το εξής: γιατί ονομάζετε "παράνομο" το αεροδρόμιο Τύμπου; Το γεγονός ότι ευρίσκεται εντός των κατεχομένων και ότι μόνον από την Τουρκία αναγνωρίζεται ως πύλη εισόδου σε ένα ψευδοκράτος (το οποίο επίσης αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία προς το παρόν), δε νομίζω ότι το καθιστά και "παράνομο". Βασικά, δεν μπορεί αν υφίσταται έννοια "παρανόμου" αεροδρομίου. Ένα αεροδρόμιο υπαρκτό, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι ένα αεροδρόμιο υπαρκτό. Από εκεί και πέρα, το ποιος το χρησιμοποιεί και τι πτήσεις διεξάγονται από αυτό, είναι ένα άλλο θέμα. Όχι όμως και "παράνομο"!

Το παράνομο ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι αναγνωρισμένο από τους διεθνείς οργανισμούς ICAO και ΙΑΤΑ (δεν έχει κωδικούς κτλ.).
 
Όποιος ενδιαφέρεται να του στείλω φωτογραφίες, ας μου στείλει το e-mail του. Ο λόγος; Να πω ότι δεν φοβάμαι εκείνον που έχει τα δικαιώματα; Ε, μάλλον ψέμα θα είναι...
 
Λαμπερό κτίριο αλλά με περιορισμένες δυνατότητες το αεροδρόμιο στη Τύμπου

Ο «Φ» περιεργάστηκε όσα κρύβονται πίσω από την βιτρίνα του «Ερτζιάν»

Περιορισμένων δυνατοτήτων παρά τον σύγχρονο εξοπλισμό και την οργάνωση παραμένει το αεροδρόμιο Τύμπου μετά την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του από τις κατοχικές Αρχές τη περασμένη εβδομάδα. Μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο μέχρι και τέσσερα αεροσκάφη ταυτόχρονα, είτε πρόκειται για προσγειώσεις είτε για απογειώσεις. Τα μεγέθη, ο εξοπλισμός αλλά και η διαρρύθμιση θυμίζουν περισσότερο ένα πολύ καλό τοπικό αεροδρόμιο εσωτερικών αερογραμμών παρά «διεθνές αεροδρόμιο».

Ο «Φ» πέρασε «ακάλεστος» στο αεροδρόμιο για να περιεργαστεί απ' άκρη σε άκρη το κτιριακό συγκρότημα και να μεταφέρει τις εικόνες και τις εντυπώσεις.
Ο χώρος στάθμευσης έξω από το αεροδρόμιο είναι αρκετά μεγάλος, διαμορφωμένος με εσωτερικούς δρόμους και η στάθμευση είναι χωρίς χρέωση, γεγονός που διευκολύνει όσους αναχωρούν για ολιγοήμερο ταξίδι, αφού μπορούν χωρίς κόστος να αφήσουν ασφαλισμένα τα αυτοκίνητά τους.

Το κτίριο είναι επιβλητικό, έκδηλα καλή κατασκευή, με θαλασσί γυαλί, λευκό μάρμαρο και γκρίζο γρανίτη. Διώροφο, εσωτερικά χωρίζεται σε δύο τμήματα: Αφίξεις και αναχωρήσεις. Ο εισερχόμενος στο τμήμα των αναχωρήσεων, έχει ένα περιορισμένης έκτασης χώρο να κινηθεί. Ολες οι υπηρεσίες, περιλαμβανομένου του ελέγχου επιβίβασης βρίσκονται σε πίσω αίθουσα, διαχωρισμένη με διαφανές γυαλί, στην οποία μπορείς να περάσεις μόνο μέσα από αψίδα ελέγχου μετάλλων και έλεγχο αποσκευών από σκάνερ. Ακόμα και για ένα καφέ, πρέπει να περάσεις από αυτό τον έλεγχο. Από το χώρο της εισόδου, μπορεί ο επισκέπτης έστω κι ακάλεστος να οδηγηθεί στο δεύτερο όροφο, ο οποίος προφανώς προορίζεται για καταστήματα, καφετέριες, αλλά και για μικρό αριθμό γραφείων αεροπορικών εταιρειών. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει πλήρες οπτικό πεδίο προς τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, όπως και προς τις ταινίες μεταφοράς αποσκευών των αφίξεων. Υπάρχουν μόνο δύο εγκαταστάσεις μεταφοράς αποσκευών, ακόμα ένα δείγμα των προσδοκιών για κίνηση επιβατών.

Στον ίδιο όροφο υπάρχουν αρκετά πολυτελείς τουαλέτες αλλά και αίθουσες πρώτων βοηθειών, αίθουσες για εξυπηρέτηση βρεφών και θηλαζουσών, όπως και ένα «μικρό τζαμί» όπως αναφέρουν και οι κατευθυντήριες πινακίδες. Η περιέργεια για «τζαμί» στο αεροδρόμιο, οδήγησε σε ένα δωμάτιο επενδυμένο με λευκό μάρμαρο, στο οποίο το μόνο που υπήρχε ήταν ένα χαλί στο πάτωμα και ένα Κοράνι. Δύσκολα ο προσερχόμενος για προσευχή πριν τη πτήση θα μπορέσει να προσανατολιστεί προς τη Μέκκα, μέσα από το δωμάτιο αυτό. Πολλές είναι εντός και εκτός οι διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπήρους.

Το προσωπικό που επανδρώνει το αεροδρόμιο, που οι Τούρκοι στρατιωτικοί ονόμασαν ως αεροδρόμιο «Ερτζιάν» δεν προϋποθέτει μεγαλύτερη κίνηση επιβατών. Και οι θέσεις εργασίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός της ανακαίνισης του αεροδρομίου δεν προδίδει σχέδια για σημαντική αύξηση στην αεροπορική κίνηση.

Στους επίσης ανακαινισμένους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης είναι εμφανής η επιμήκυνση προς τα ανατολικά. Ανανεωμένος και με μικρή επιμήκυνση είναι και ο δεύτερος διάδρομος, που σταυρώνει σε σχήμα παραμορφωμένου «Χ» τον μεγάλο διάδρομο. Σχεδόν κολλημένα στο κτίριο βρίσκονταν τη στιγμή της «επίσκεψης» του «Φ» δύο αεροσκάφη των αερογραμμών του ψευδοκράτους, το ένα με πολλές «ραφές» στο τζάμι του πιλοτηρίου.

Την Κυριακή, που είναι για όλα τα αεροδρόμια η ημέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση, οι ηλεκτρονικοί πίνακες προανήγγελλαν τέσσερις αναχωρήσεις και τέσσερις αφίξεις. Αγκυρα το πρωί, Κωσταντινούπολη πρωί και απόγευμα και Αδανα το μεσημέρι. Από την άφιξη του τελευταίου μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι έφτανε μικρός αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών του κατοχικού στρατού.
Καμία ένδειξη για το ενδεχόμενο οι πτήσεις αυτές να χρησιμοποιούν τα τουρκικά αεροδρόμια ως ενδιάμεσο σταθμό για τη Βρετανία. Μία αναζήτηση στα ελάχιστα διαφημιστικά έδειξε ότι οι πτήσεις προς Βρετανία γίνονται μέσω Σμύρνης και Αττάλειας.

Ο ευρύτερος χώρος του αεροδρομίου, ακόμα και οι χώροι στάθμευσης είναι περιφραγμένοι και η είσοδος γίνεται από πύλη την οποία ελέγχουν ψευδοαστυνομικοί. Οταν αντιλήφθηκαν την είσοδο αυτοκινήτου με εγγραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας έσπευσαν για να ελέγξουν και ζήτησαν να αναμένουμε να συνεννοηθούν διά ασυρμάτου με τον προϊστάμενο ασφαλείας. Στο χρόνο αναμονής, εξήγησαν ότι και οι δύο ψευδοαστυνομικοί που πλησίασαν, κατάγονται από τη Γιαλιά της Πάφου. Οι πλείστοι ψευδοαστυνομικοί κατάγονται από τη Γιαλιά παρατηρήσαμε, για να πάρουμε την επιβεβαίωση. Μόλις ο πάγος έσπασε, οι δύο τους ανέσυραν από τα πορτοφόλια τις νέες τους κυπριακές ταυτότητες, που απέκτησαν πρόσφατα. Αν και η ηλικία τους ήταν άνω των 35, οι αριθμοί των ταυτοτήτων τους ήταν από τους τελευταίους εξαψήφιους. Απέκτησαν και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας ομολόγησαν με ιδιαίτερη χαρά. Ακολούθησε δεύτερη συνομιλία με τον ασύρματο με τον υπεύθυνο ασφάλειας του αεροδρομίου, οι αστυνομικοί εξηγούσαν για ώρα κάτι, κάνοντας νόημα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο τέλος, μας χαμογέλασαν και μας έδειξαν την έξοδο.

Πιλότος βομβαρδιστικού που κατέρριψε το '74 η Εθνοφρουρά ο «Ερτζιάν»

Στην είσοδο του ανακαινισμένου αεροδρομίου, πίσω από τις αυτόματες γυάλινες θύρες, έχουν τοποθετήσει σε σκαλιστό γρανίτη την ανάγλυφη εικόνα του αξιωματικού αεροπορίας των εισβολέων Ιλχάν Ερτζιάν. Ο Ερτζιάν, ηλικίας 39 ετών σύμφωνα με τις επεξηγήσεις, ηγείτο σμήνους τουρκικών βομβαρδιστικών που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή στις μάχες του Ιούλη 1974, αφήνοντας πίσω τους καμένη σάρκα και καμένη γη. Το αεροπλάνο του, κατερρίφθη από αντιαεροπορικά πυρά της Εθνοφρουράς στη περιοχή του αεροδρομίου Τύμπου. Σημάδια από το καλοκαίρι του '74 υπάρχουν και στις τρύπιες λαμαρίνες στο υπόστεγο αεροσκαφών πίσω από το αεροδρόμιο, όπου βρίσκεται ένα παλιό σκουριασμένο επιβατηγό αεροσκάφος, χωρίς πτερύγια. Πάνω στο παλιό υπόστεγο, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς τη δεκαετία του '50, τοποθετήθηκε η επιγραφή «Istanbul» και προφανώς εντός εργάζονται σε περιπτώσεις ανάγκης τεχνικοί.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
 
Ο dead poet έγραψε:
Τέλος, θα ήθελα να διερωτηθώ (ρητορικώς) το εξής: γιατί ονομάζετε "παράνομο" το αεροδρόμιο Τύμπου; Το γεγονός ότι ευρίσκεται εντός των κατεχομένων και ότι μόνον από την Τουρκία αναγνωρίζεται ως πύλη εισόδου σε ένα ψευδοκράτος (το οποίο επίσης αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία προς το παρόν), δε νομίζω ότι το καθιστά και "παράνομο". Βασικά, δεν μπορεί αν υφίσταται έννοια "παρανόμου" αεροδρομίου. Ένα αεροδρόμιο υπαρκτό, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι ένα αεροδρόμιο υπαρκτό. Από εκεί και πέρα, το ποιος το χρησιμοποιεί και τι πτήσεις διεξάγονται από αυτό, είναι ένα άλλο θέμα. Όχι όμως και "παράνομο"!


Τώρα, φίλε dead poet, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το αεροδρόμιο είναι παράνομο όχι μόνο επειδή δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμα η ΙΑΤΑ και η ICAO, αλλά και επειδή ανήκει σε ένα κράτος που είναι εξ ορισμού παράνομο. Είναι ένα κράτος "προϊόν" εισβολής και κατοχής, που αποτελεί διεθνές έγκλημα και παράβαση του διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών.

Όσο για το αεροδρόμιο που ήταν καινούργιο όταν έγινε η εισβολή, αυτό όντως είναι το NIC, το οποίο είχε ανακαινιστεί το 1969.
 
Top