Let's talk CRM

  • Thread starter Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

gonso

Concorde-Class-Member
Εγγραφή
23/04/2005
Μηνύματα
1.577
Likes
130
Περιοχή
52N00W
Σε πολλά thread κατά καιρούς έχουμε μιλήσει (και συχνά «τσακωθεί») για το CRM και για τίς ενέργειες πιλότων σε διάφορα συμβάντα και εμπειρίες που έχει ο καθένας. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν καλή ιδέα να μπορούμε να μπούμε εκτενέστερα στο θέμα, χωρίς να βγάζουμε τα υπόλοιπα thread off topic.

Για να ξέρουμε όλοι για τί πράγμα μιλάμε, CRM είναι τα αρχικά του Crew Resource Management. Χοντρικά είναι η τεχνική που μειώνει σφάλματα ανθρωπίνου παράγοντα στην αεροπορία.

Για ξεκινήσει μιά τέτοια συζήτηση, θα πρέπει να εκτοξευτεί η μπίλια στο «φλίπερ». Θα γράψω λοιπόν μερικά πραγματάκια (ηθελημένα ψιλο-ανατρεπτικά), για να ξεκινήσει ελπίζω μιά επικοδομητική συζήτηση.

Σαφώς και το θέμα πιθανόν ενδιαφέρει περισσότερο τους επαγγελματίες χειριστές οι οποίοι, άλλοι λίγο άλλοι πολύ, έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο CRM μιάς και είναι πιά νομική υποχρέωση.

Είναι όμως έτσι ? Μόνο την αεροπορία επηρεάζει ο ανθρώπινος παράγων? Δεν επηρεάζει την οδική συμπεριφορα? Δεν επηρεάζει την καθημερινότητα μιάς οικογένειας? Μιάς επιχείρησης?

Για να μπούμε στο κλίμα, θα κάνω μία εισαγωγή στο CRM με δείγμα τον Κυρ-Αγαθοκλή, τον σιδερά του χωριού μου. Άσχετο θα πεί ο Χ Κάπτεν. Να το δούμε.

Ο κυρ-Αγαθοκλής είναι κατα γενική ομολογία σιδεράς υψηλού διαμετρήματος. Γιός σιδερά, πολεμά με τα μέταλλα από μικρό παιδί. Τα έργα του στολίζουν το χωριό του και όλα τα γύρω χωριά της επαρχίας του. Παραγιός του Κυρ-Αγαθοκλή, είναι ο Ζήσης, εδώ και 5-6 χρόνια. Δεν τα έπερνε τα γράμματα, και η χήρα μάνα του τον έστειλε για παραγιό από τα 12.

Τί δουλειά έχουν αυτά με το CRM ρε Gonso, ακούγεται τριγύρω. Υπομονή.

Ένα πρωί παρακολουθώντας τους δυό τους να περνάνε κάτι κάγκελα, αφήνει τρομερές εντυπώσεις. Γιατί μπορεί μέν ο Ζήσης να μην τα έπαιρνε τα γράμματα, αλλά το παληκαράκι από φιλότιμο και σπιρτάδα σκίζει.
Το αφεντικό μπορεί να είναι καλός άνθρωπος, αλλά τον Ζήση τον έχει του κλώτσου και του μπάτσου. Χαμαλίκι και άγιος ο θεός. Δεν τον έχει αφήσει τόσα χρόνια ο αθεόφοβος να κάνει ούτε μιά πονταρισιά με την ηλεκτροκόλληση. Μην και πεί κουβέντα ή την γνώμη του ο Ζήσης, το αφεντικό βγάζει καντήλες. Όταν έρθει η ώρα να μαζευτούν τα εργαλεία ή να φορτωθεί το φορτηγάκι, τότε ο Ζήσης είναι «ανεκτίμητος». Λες και τον έστειλε η μάνα του να μάθει να γίνει επαγγελματίας χαμάλης. Λές και δεν είχε βλέψεις να γίνει κι’αυτός μάστορας μιά μέρα. Βέβαια όλοι από κάπου αρχίζουν. Αλλά να μήν τον έχει αφήσει μιά φορά να κάψει ένα ηλεκτρόδιο, για πλάκα έστω. Τρομερό.

Όποιοι διαβάζουν τιςε γραμμές αυτές και έχουν υπάρξει συγκυβερνήτες, ειδικά παλαιότερα, θα μπορούσαν να δούν πολλές ομοιότητες και να συμπάσχουν με τον Ζήση. Όταν πέρναγαν τα νιάτα τους σαν επιβάτες με μεγάλο παράθυρο, και ο κέρβερος δίπλα τους ανεχόταν ώς αναγκάιο κακό ή σαν βαρίδι.

Κάτι τέτοια ήρθε να αντιμετωπίσει το CRM. Η αεροπορική βιομηχανία αντιμετώπισε τα προβλήματα της πρώτης γεννιάς, φτιάχνοντας τζέτ αεροπλάνα και συμπιεζόμενες καμπίνες και εν συνεχεία τα προβλήματα της δεύτερης γεννιάς, φτιάχνοντας σούπερ όργανα και κομπιούτερ πλοήγησης και GPWS. Φτάνοντας στην τρίτη γεννιά και αφού έλυσε τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα, έφτασε στο δυσκολότερο. Τον άνθρωπο. Αυτόν που ευθύνεται πλέον για την συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων.

Θέλω κατ’αρχήν να αποφύγω να μπώ σε βαθιά νερά ή να κάνω αναφορά σε όλες τις πτυχές του θέματος. Απλά θα υπογραμμίσω αυτές που κατ΄εμέ είναι οι πιό προβληματικές και αυτές που είναι πιό σχετικές με την χώρα μας και γενικώς την γειτονιά μας, στην οποία το CRM έφτασε αργότερα από τις υπόλοιπες δυτικές χώρες.

Αυτή καθ΄αυτή η καθυστέρηση δεν είναι το πρόβλημα.. Το πρόβλημα έχει να κάνει πιό πολύ με την ιδιοσυγκρασία μας η οποία (κακά τα ψέματα), έχει αρκετές δόσεις κόμπλεξ κατωτερότητος. Μόλις λίγο μας δώσουν μία θέση ισχύoς και κανά δυό υφιστάμενους, αρχίζουμε τις σούζες. Θές στον στρατό, θές στην δουλειά, λίγη εξουσία παίρνουμε στα χέρια μας και νομίζουμε ότι πιά γίναμε όχι καθ’εικόνα και καθ’ομοίωση, αλλά πραγματικοί θεοί. Πόσο μάλλον κυβερνήτες αεροσκαφών. Και ποιός είναι ο Θεός να μου κουνηθεί εμένα? Ούτε αεροπλάνο δεν ξέρει να πετάξει!

Έτσι ο κυβερνήτης-σατράπης ήταν ο κανόνας. Και όταν ένας νέος πιλότος μεγαλώνει κάτω από τέτοιες συνθήκες, κάπου μέσα του ανυπομονεί την μέρα που θα πιάσει και αυτός το καμτσίκη και θα έχει τον άλλον «υπό». Σαφώς με τα χρόνια αυτά τα φαινόμενα φθήνουν, αλλά εδώ έχουν περάσει 170 χρόνια και δεν έχουμε αποβάλει πλήρως το ραγιαδισμό.

Δεν είμαστε φυσικά οι μόνοι. Οι Ισπανοί είναι του ιδίου στύλ καθώς και οι Τούρκοι. Oι Ισραηλινοί, οι Μαροκινοί και ουκ ολίγοι Λατινοαμερικάνοι (για να αναφέρω μερικούς).

Θέμα λοιπόν είναι η εξισορρόπιση της ιεραρχίας. Η αποφυγή του τεραστίου κυβερνήτη και του μικροσκοπικού συγκυβερνήτη. Αυτή η πλάστιγγα οφείλεται να γέρνει ελαφρώς και μόνο πρός τον κυβερνήτη και όχι με κλίση 89 μοιρών !

Ένα άλλο CRM θέμα που σαν ιδιοσυγκρασία μας «κάθεται» άσχημα, είναι η συλλογικότητα στην λήψη αποφάσεων, όταν βέβαια χρειάζεται. Τί γνώμη θα αποκόμιζαν οι συνάδελφοι ενός Έλληνα κυβερνήτη όταν για κάθε σημαντική απόφαση που έπερνε, πρίν εκφέρει γνώμη, ρώταγε τον συκγυβερνήτη τί νομίζει ότι πρέπει να γίνει. Και πόσο μάλλον άν ακολουθούσε την συμβουλή? Στην καλύτερη θα τον λέγαν παράξενο και στην χειρότερη μάλλον θα θεωρείτω άβουλος, ευθυνόφοβος για να μην πώ και ....χέστης. Παρ΄όλα αυτά, θεωρείται ικανότητα να μαζεύεις τα μυαλά των άλλων πρίν βγάλεις μιά απόφαση, παραμερίζοντας εγωισμούς και πιθανά σχόλια.

Τα σφάλματα και η διαχείρισή τους, δεν είναι το ατού κανενός Έλληνα. ΄Ολοι από μικρά παιδιά τον άλλον δείχνουμε όταν σπάει το βάζο. Και τα σφάλματα είναι σαν τον αλκοολισμό. Αν δεν παραδεχτείς ότι είσαι αλκοολικός, δύσκολα θεραπεύεσαι. Έτσι και όταν δεν παραδέχεσαι τα σφάλματά σου. Δύσκολα τα διορθώνεις.
«Μάστρο-Αγαθοκλή, αυτό είναι το δεξί κάγκελο που πάς να κολλήσεις». Πού να παραδεχτεί το λάθος του ο μάστρορας, πόσο μάλλον όταν το ανακαλύπτει ο παραγιός? Όλη μέρα θα πολεμάει να κάνει το λάθος σωστό.

Αφήνοντας εμάς λίγο στην άκρη (είμαι σίγουρος ότι δεν τελειώσαμε), και μιλώντας πιό γενικά, αξίζει να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Το Crew Resource Management, το οποίο αρχικά μάλιστα λεγόταν Cockpit Resource Management, έχει παρεξηγηθεί πολλαπλώς. Στην βιασύνη τους πολλές εταιρέιες να ικανοποιήσουν το νομικό του θέματος, έκαναν σεμινάρια CRM άρπα-κόλλα. Έτσι, σε ένα απίστευτα πολύπλοκο θέμα σαν και αυτό, αυτό που αποκόμισαν πάρα πολλοί πιλότοι είναι ότι όντας ευγενικός και με το σείς και το σας στο πιλοτήριο, είχαν γίνει …μάνες στο CRM. «Landing Checklist παρακαλώ» «Ευχαριστώ», «Φλάπς Τριάντα αν έχεις την καλοσύνη» και άλλα τέτοια ....αγαπησιάρικα.

Δυστυχώς, καλό CRM δεν είναι να είσαι ευγενικός στο πιλοτήριο. Kαλό δείγμα CRM είναι να είσαι ακριβώς το αντίθετο. Να βλέπεις ότι ο κυβερνήτης έρχεται του σκοτωμού νυχτιάτικα πάνω από τα βουνά (εξ-όψεως μαθές), εσύ σαν συγκυβερνήτης να είσαι στα αναμμένα κάρβουνα και αντί να κάθεσαι ήσυχα ήσυχα στα αυγά σου σαν «καλός συγκυβερνήτης», να λές με όση αγένεια μπορείς: «Καπετάνιε , τί κάνεις? Θές να μας σκοτώσεις ?» . Αυτό είχαν στο νού τους να επιτύχουν οι εγκέφαλοι που συνέλαβαν το CRM. Μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουν ισχυρά δίχτυα ασφαλείας αποφυγής λαθών. Είναι εύκολο να ενεργήσει έτσι ένας συγκυβερνήτης? Καθόλου. Αλλά ποιός είπε ότι το CRM είναι εύκολο?

Ελπίζω το κείμενο, παρόλο ότι ήταν μακρύ, να μήν ήταν βαρετό. Ήθελα η πρώτη μπιλιά να ήταν δυνατή, μπάς και διατηρηθεί εν κινήσει περισσότερο. Πάρα πολύ θα ήθελα να ακούσω αντιλήψεις-αντιρρήσεις-γνώμες επί του θέματος.
 
Ηγετικές ικανότητες, μάνατζμεντ, κοινή λογική και λήψη αποφάσεων. Πιστεύω θα συμφωνήσουμε πως αυτά είναι τα βασικά συστατικά για μια εύρρυθμη λειτουργία στον θάλαμο διακυβέρνησης. Θα συμφωνήσω πως ο τρόπος επικοινωνίας δεν είναι το βασικό όσον αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο που εξετάζεις.

Ωστόσο, μια σωστή ισορροπία στην επικοινωνία μεταξύ κυβερνήτη και συγκυβερνήτη, η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία με βάση κάποιες βασικές αρχές των εταιρικών SOP's αλλά ταυτόχρονα θα καθιστά σαφές ποιός έχει τον τελικό λόγο στον θάλαμο διακυβερνήσεως, είναι απαραίτητη.

Αυτή η συνεργασία είναι που θα μειώσει και το ποσοστό λάθους, κάτι που με βάση τις στατιστικές, αποδίδει τα τελευταία χρόνια. Νομίζω οι πρακτικές που περιγράφεις είναι ακόμα ορατές στην Ελλάδα, αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ πρόοδος καθώς η αυτοματοποίηση των αεροσκαφών δημιουργεί και μια αίσθηση μάνατζμεντ στα πληρώματα του θαλάμου διακυβέρνησης. Όχι σαν την αίσθηση που απέπνεε παλαιότερα το ελικοφόρο ή το τεχνολογικά υποδεέστερο αεροσκάφος, με τα τεράστια yokes και τον απίστευτο θόρυβο, στο οποίο ο συγκυβερνήτης περίμενε τις εντολές του κυβερνήτη καθώς πετούσαν πάνω από τα βουνά της Κολομβίας για απογευματινή προσγείωση με αίσθηση της περιπέτειας.

Gonso νομίζω πως και αυτός ο οδηγός του FAA σχετικά με το CRM (1992 ed.) το οποίο φαντάζομαι πως έχεις ήδη θα βοηθήσει και τα άλλα μέλη του φόρουμ για μια πιο εποικοδομητική συζήτηση με βάση τις έννοιες που εισήγαγες. Τον παραθέτω ως συμπληρωματικό στοιχείο της θεματικής ενότητας που ξεκίνησες.

http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD ... tTRDoc.pdf
 
Φίλε Gonso βάλθηκες να βάλεις μεγάλες φωτιές...
Θα τοποθετηθώ εκτενέστερα αύριο γιατί είμαι μακρά τελική για το μαξιλάρι μου, αλλά μέχρι τότε ας βάλω λίγο προσάναμμα και εγώ...

Καλά τα λες, και μπορεί τα περίεργα που έχουν γίνει στα "Ελληνικά" πιλοτήρια (μαζί με των άλλων χωρών που αναφέρεις) να έχουν βγάλει Χ ατυχήματα.

Ποιος από εσάς γνωρίζει όμως πόσα αεροπλάνα έχουν ΣΩΘΕΙ λόγω του αυταρχισμού του κυβερνήτη?
Είχα αυτή την κουβέντα πρόσφατα με κάποιον που ξέρει το θέμα ας πουμε "βαθιά", και το αποτέλεσμα ήταν να αντιληφθώ ότι περισσότερο μιλάμε και διαμαρτυρόμαστε για πράγματα που ξέρουμε (τα ατυχήματα που γίνονται γνωστά στην περίπτωση μας) παρά για πράγματα που δεν ξέρουμε και δεν μαθαίνουμε ποτέ (τα "σωσίματα")...

Περισσότερο "καύσιμο" αύριο...
 
Ειναι γνωστο οτι στην προσφατη επιτυχημενη προσ-ποταμωση του Α320 της US στη ΝΥ, οταν αρχισε να μυριζει ψητη χηνα εσκαλοπε, ο Κ1 πηρε αμεσως τα χειριστηρια απο τον Κ2 (ο οποιος προφανως ηταν ο PF για το σκελος). Τελικα, αποδειχθηκε οτι καλα εκανε, αλλα... Μπορουμε να τον κατηγορησουμε για αυταρχικο? Οτι δεν εδειξε εμπιστοσυνη στην Κ2 του? Το σωστο CRM τι θα προεβλεπε για μια τετοια περιπτωση?

Αλλος (πολυ) γνωστος αυταρχικος,βεβαια,που τα εκανε μανταρα ηταν ενας γνωστος Ολλανδος, πισω στα 1977, που τωρα τον εχουν κανει σταση λεοφωρειου κοντα στο ΕΗΑΜ...

Το παρ-ολιγον ατυχημα με το 742 της ΟΑ το 1978 ("τα νερα, τα νερα", θυμαστε) δεν ειναι στανταρ περιπτωση κακου CRM?

Περιμενω τις απαντησεις σας με ενδιαφερον, καθ'οτι πιανω χειρηστηριο παρα πολυ συχνα, με μονο κακο οτι αυτο βρισκεται πανω στο γραφειο μου... :)
 
Χαιρετώ καί εγώ μέ την σειρά μου τόν ανατροπέα gonso,που άνοιξε ένα φλέγον και τσουρουφλίζον θέμα στο οποίο προβλέπεται μακρά καί έντονη συζήτηση.

Δυό βιαστικά λογάκια και από μένα (διότι βρίσκομαι στό γραφείο και δέν μέ παίρνει ο χρόνος γιά πολλά-το βράδυ θα επανέλθω εκπέμπων εκ τής οικίας μου):

1.Σέ ένα αναγνωστικό γυμνασίου παλαιοτέρων χρόνων είχα διαβάσει την ιστορία τού "Αναποδιασμένου".Ητο δέ ούτος πλοίαρχος ιστιοφόρου,καλος ναυτικός,αλλά τό είχε το "ίρτζι" του:δέν ανεχόταν,όπως έλεγε "νά τόν δασκαλεύουν τά παιδιά του" (εννοώντας το πλήρωμα βέβαια).Ετσι λοιπόν,σέ έναν κατάπλου στο νησί του μετά από πολύμηνο ταξίδι,και ενώ το πλοίο έμπαινε θριαμβευτικά στό λιμάνι,ο μούτσος αντιλήφθηκε οτι κάτι λάθος είχε γίνει και το πλοίο πήγαινε νά χτυπήση σέ μιά ξέρα που ήταν εκεί κοντά."Καπετάν Κωνσταντή",φώναξε,"τί κάνεις εκεί;".Ο καπετάνιος είχε αντιληφθεί το λάθος του κι'ετοιμαζόταν νά το διορθώση,μά γιά να μήν φανή οτι τού έκανε την υπενθύμιση ο μούτσος,άφησε το πλοίο να πέση στην ξέρα και να διαλυθή,μέ αποτέλεσμα να πνιγούν πολλοί εκ τού πληρώματος...

2.Φίλος μου,νύν κυβερνήτης,μού είχε διηγηθεί παλιότερα δική του εμπειρία όταν ώς συγκυβερνήτης,σέ νυχτερινή προσέγγιση στό LGAT,αντιλήφθηκε οτι ο κυβερνήτης (που ήταν γενικά ισχυρογνώμων άνθρωπος) πήγαινε ντουγρού γιά την Συγγρού (είναι γνωστό οτι τά φώτα της είχαν μπερδέψει ούκ ολίγους πιλότους,μέ αποκορύφωμα έναν Τούρκο που ευτυχώς επανήλθε έγκαιρα στόν ορθό καί ενάρετο δρόμο..).Ακολούθησε μικρή λογομαχία "ό διάδρομος είναι δεξιά" "όχι,ο διάδρομος είναι ευθεία" κλπ,οπότε ο φίλος μου πήρε τά χειριστήρια καί έστριψε το αεροπλάνο στην σωστή κατεύθυνση και το προσγείωσε εκεί που έπρεπε.Κατά την αποβίβαση,ο κυβερνήτης τού ζήτησε συγγνώμην γιά την επιμονή του,παραδέχτηκε οτι είχε κάνει λάθος καί οτι μέ την ενέργειά του,ο φίλος μου είχε σώσει την κατάσταση εκείνο το βράδυ.

3.Γιά τόν γνωστό Ολλανδό που τον έχουν κάνει στάση λεωφορείου έχω πεί κάποια πράγματα στο αντίστοιχο topic.Οι γνώμες διίστατναι,αλλά θεωρώ πιό έγκυρη την γνώμη τού κυρίου Jan Bartelski,που έχει γράψει σέ βιβλίο του οτι ο εν λόγω Ολλανδός αντιθέτως δέν ήταν καθόλου αυταρχικός,μάλιστα είχε γνώσεις CRM καί τίς εφάρμοζε όσο μπορούσε.Η άποψή μου αυτή στηρίζεται στό γεγονός οτι ο κύριος Bartelski ήταν κι'αυτός πιλότος τής KLM,είχε γνωρίσει τον συγκεκριμένο πιλότο καθώς καί τον συγκυβερνήτη του (μέ τόν οποίο είχε πετάξει καί ο ίδιος αρκετές φορές όταν αμφότεροι ήταν στά DC8).

4.Ο gonso κάπου ανέφερε καί τους Ισραηλινούς πιλότους ώς κακούς μαθητές τού CRM.Λογικό είναι,αφού ακόμα οι περισσότεροι προέρχονται από τήν πολεμική αεροπορία,χώρον όπου το CRM γενικά δέν χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

Αυτά πρός τό παρόν,περισσότερα στην βραδυνή μου επίσκεψη....
 
gonso":18fv6l31 said:
Ένα άλλο CRM θέμα που σαν ιδιοσυγκρασία μας «κάθεται» άσχημα, είναι η συλλογικότητα στην λήψη αποφάσεων, όταν βέβαια χρειάζεται.


Δεν είχα σκοπό να ξανατοποθετηθώ πρός το παρόν, και να αφήσω να πέιτε και εσείς την γνώμη σας. Το κάνω για να μήν εκτρεπόμαστε προς λάθος δρόμο εκ παραννοήσεως.

Είναι προφανές ότι η συζήτηση πρίν από μιά απόφαση, ΔΕΝ ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, δεν λέω ότι την απόφαση την βγάζουν όλοι μαζί παρέα. Ένας την βγάζει. Το ερώτημα είναι αν χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βγάλει την απόφαση (γνώσεις-εμπειρίες-κατάσταση-εγχειρίδια-ΕΕΚ-άλλους πιλότους στο κόκπιτ-πλήρωμα καμπίνας).

Τα πάντα εξαρτόνται από το αν υπάρχει πίεση χρόνου ή όχι. Οι καταστάσεις στις οποίες υπάρχει πίεση χρόνου, είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού (άντε ενά-μιση), όπως:
1) Απώλεια συμπίεσης (οξυγόνου)
2) Πλήρης απώλεια ισχύος σε όλους τους κινητήρες (ειδικά από χαμηλό ύψος)
3) Ματαίωση απόγείωσης
4) Ματαίωση προσγείωσης από πολύ πολύ χαμηλό ύψος
5) Στόλ
6) Windshear
7) Προειδοποίηση για βουνό μπροστά
8 ) Φωτιά/καπνός στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Για αυτά, δεν υπάρχει χρόνος για "οργανωμένη" λήψη απόφασης. Φαντάζεστε στους 120 κόμβους στην απογείωση, να χάνεται ένας κινητήρας και ο κυβερνήτης να λέει: "Αντώνη, ποιά είναι η γνώμη σου? " Προφανώς ματαιώνει αμέσως.
Για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει (άλλες φορές λίγος, άλλες φορές πολύς) χρόνος για πιό οργανωμένες και ψύχραιμες αποφάσεις οι οποίες είναι συνήθως σωστότερες των βιαστικών και αυθόρμητων.


Ένα τελευταίο, που ήθελα να βάλω στο αρχικό πόστ και το ξέχασα. Για όποιον έχει δεί την ταινία, ο κυβερνήτης του βίντεο, πάει να κάνει κάτι "σχεδόν" αυτοκτονικό. Δείτε την αντίδραση του Duke (συγκυβερνήτης), και πείτε μου: Είναι αυτό καλό CRM ή κακό?
(το βιντεάκι είναι μιά σταλιά, αλλά ΑΠΙΘΑΝΟ)
http://www.youtube.com/watch?v=gmxiZZZ-2_4

Με την ίδια ακριβώς τελική έκβαση (μπούφλες), ή άλλη πλευρά του ιδίου νομίσματος:
http://www.youtube.com/watch?v=k_bi5xs- ... re=related
 
CRM= Crew Resource Management= Optimum utilization of all available resources to achive safe and efficient operation.
CRM is a tool for improving COMMUNICATION, DECISION MAKING, TEAMWORK, STRESS RECOGNITION& MANAGEMENT and SITUATIONAL AWARENESS.

Αν οι συμφορουμιτες παραμεινουν σε αυτες τις παραμετρους ειμαι πεπεισμενος οτι αυτο το thread θα γινει απο τα πιο χρησιμα στο site.

Φαντάζεστε στους 120 κόμβους στην απογείωση, να χάνεται ένας κινητήρας και ο κυβερνήτης να λέει: "Αντώνη, ποιά είναι η γνώμη σου? " Προφανώς ματαιώνει αμέσως.

Ακριβως φιλε gonso, πολυ ορθα το εθεσες! Συμπληρωνοντας θα ελεγα οτι ειναι η μονη περιπτωση που δε υπαρχει διαδικασια ληψης αποφασης. Και ακριβως γι'αυτο το λογο γινεται το emergency briefing πριν τη απογειωση οπου καθοριζονται οι λογοι που μπορει να ματαιωθει οπως επησις αν αποφασιστει η συνεχιση της (στο η μετα το V1) ποιες ενεργειες πρεπει να ακολουθηθουν μεχρι το αεροσκαφος φτασει το MSA. Αυτο το breifing κλεινει το κενο που υπαρχει σε αυτη τη φαση της πτησης οσο αφορα το CRM.
Αυτα για τη ωρα!
 
Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ για μια φορά ακόμα τον gonso που έβαλε ένα θέμα ουσιαστικό και σχετικό για επαγγελματίες που συμμετέχουν στο φορουμ με σεβασμό και εκατέρωθεν ειχειρήματα αναβαθμίζοντας μεταξύ των άλλων και τη θεματολογία της ύπαρξής του, για να μαθαίνουν οι νεότεροι αλλά κι εμείς που δεν είμαστε οι άμεσα ειδικοί, όμως αγαπάμε. Οπότε μέσα τα κεφάλια για τους "μπόμπηδες" του φόρουμ!
 
Αγαπητοί συμφορουμίτες, μήπως χάνουμε λίγο την ουσία?

Διαβάζοντας τον τίτλο του post: Let's talk CRM, χάρηκα, διότι το CRM είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα στον αεροπορικό χώρο στις μέρες μας. Αλλά τι είναι το CRM?

Ας ξεκινήσουμε από το τι δεν είναι. Ο συγκυβερνήτης που βλέποντας το αεροπλάνο να καρφώνει στο βουνό, χαστουκίζει τον κυβερνήτη, ΔΕΝ είναι CRM. Εντάξει, το χόντρυνα λίγο λόγω του αστείου λίνκ που παρέθεσε ο gonso. Επιστρέφοντας σε σοβαρότερους τόνους, ο συγκυβερνήτης που βλέποντας το αεροπλάνο να καρφώνει στο βουνό, αναλαμβάνει τον έλεγχο του αεροσκάφους και σώζει ζωές και μηχάνημα, ΔΕΝ είναι CRM. Είναι κοινή λογική...

Ο Κ1, που χάνει τους μισούς ή και περισσότερους κινητήρες και στρέφεται στον Κ2 για να πάρει μια δεύτερη γνώμη, ΔΕΝ είναι CRM. Είναι απλά ηλίθιος...

Ο Κ2 που βλέπει το αεροσκάφος να προσγειώνεται στη Συγγρού, ενώ γνωρίζει πως η Συγγρού είναι μεν καλό αεροδρόμιο αλλά με λιγουλάκι στενό διάδρομο και πολλά follow me στη μέση, ΔΕΝ είναι CRM. Κάνει απλώς τη δουλειά του...

Ο Κ1 που είδε πως το αεροσκάφος του πήγαινε για plats and not go στον Hudson και πήρε τα χειριστήρια από τον σαφώς μικρότερης εμπειρίας Κ2 για να το εκτελέσει, ΔΕΝ είναι CRM. Απλώς εκτέλεσε αυτό που λέμε σε όλα ανεξαιρέτως τα briefing, όταν πετάμε με νεαρούς συγκυβερνήτες: Σε περίπτωση emergency που απαιτεί ειδικό χειρισμό και υπάρχει χρόνος για λήψη αποφάσεων, ο έμπειρος πιάνει τα χειριστήρια και ο νεαρός ανοίγει τα κιτάπια του...

Ο Mike_ είπε: Ηγετικές ικανότητες, μάνατζμεντ, κοινή λογική και λήψη αποφάσεων. Αυτά χαρακτηρίζουν έναν καλό κυβερνήτη. Μαζί με ικανοποιητικό χειρισμό του αεροσκάφους φυσικά, αλλά πλέον κανείς δεν αμφισβητεί το τελευταίο. Από τα προηγούμενα πάσχουμε.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά δεν υπάρχει λόγος. Ας δούμε λίγο τι είναι CRM.

CRM=Crew (or Cockpit) Resource Management. Δηλαδή, αποτελεσματική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων μέσα στο cockpit, ή τών πόρων του πληρώματος.

Σε απλά λόγια: Αυτό που οι άνθρωποι προσπάθησαν να αποφύγουν, ήταν παλιές λογικές συμπεριφοράς μέσα στο cockpit. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Κάποτε, ο Κ1 ήταν Κέρβερος, Θεός και λοιπά συναφή. Επίσης, ήταν και αλάνθαστος. Αντίστοιχα, ο Κ2, ήταν ένα αμούστακο και άννοιωθο ψάρι, που το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να αλλάζει συχνότητες και να διαβάσει τα checklists/MAIP/Flips/Jeppessens. Ως αποτέλεσμα της ηλίθιας αυτής αντίληψης, οποιαδήποτε ενέργεια ουσιώδους σημασίας, όπως π.χ. η αναφορά στον ασύρματο, η καταβίβαση των flaps, η χρήση των μανετών ή των πηδαλίων, ήταν αποκλειστική ευθύνη του Κυβερνήτη και εκτελούνταν μόνο από αυτόν. Αν τα ακούμπαγε ο Κ2, ήταν βέβαιο ότι θα έκανε κάτι λάθος, οπότε ο κυβερνήτης φύλαγε τα ρούχα του για να χει τα μισά.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας και μόνο άνθρωπος μέσα στην καμπίνα, να εκτελεί σχεδόν όλες τις ουσιώδεις ενέργειες. Τα ευτράπελα έρχονταν σε περίπτωση emergency. Τότε απλωνόταν σαν χταπόδι και πάλι τα 8 πλοκάμια του δεν έφταναν να καλύψουν όλες τις ενέργειες. Αν τα κατάφερνε, επιβεβαίωνε για άλλη μια φορά τη θεϊκή του φύση. Αν όχι, δεν επιβίωσαν και πολλοί για να έχουμε καλό δειγματοληπτικό μέτρο και να κρίνουμε.

Απόρροια αυτής της συμπεριφοράς, ήταν και η μουγκαμάρα του πληρώματος όταν ο καπετάνιος σημάδευε υφάλους, αλλά αυτό, η μουγκαμάρα δηλαδή, είχε μόνο έναν τρόπο να καταπολεμηθεί:

Δίνοντας στο πλήρωμα συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους, οι ιδρυτές του CRM μπόρεσαν να πετύχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια:
Από τη μία, αποφόρτισαν τον Κ1, δίνοντας του χρόνο να σκέφτεται και να εκτελεί και να μην αναλώνει ενέργεια και φαιά ουσία εκτελώντας απλές τυποποιημένες διαδικασίες.
Από την άλλη, έδωσαν συγκεκριμένες ευθύνες και εκτελέσιμες ενέργειες στον Κ2 και το λοιπό πλήρωμα. Αυτό είχε ως συνέπεια την δραστηριοποίηση του νεαρού συγκυβερνήτη, την πιο ενεργό συμμετοχή του στην πτήση, γεγονός που ανέβασε την αυτοεκτίμησή του, καθώς και την εκτίμηση του Κ1.
Έτσι, μέσα στην ίδια καμπίνα, αντί για έναν κουρασμένο από τις ευθύνες Κ1 και έναν άβουλο και κοιμισμένο Κ2, απέκτησαν έναν ξεκούραστο κυβερνήτη και έναν αξιόλογο συνάδελφό του, ικανό και άξιο να συνεργάζεται με τον καπετάνιο, αλλά και να λέει τη γνώμη του όποτε αυτό κρίνεται από τον Κ2 αναγκαίο.

Θέλω και πάλι να τονίσω, πως CRM είναι ο καταμερισμός ευθυνών και ενεργειών μέσα στην καμπίνα, με σκοπό να ξεκουράζεται από ανώφελο φόρτο ο Κ1 και να αποκτά ευθύνες, εμπειρίες, κύρος, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ο Κ2. Τον αν ο δεύτερος θα μιλήσει, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεγάλο μέρος των οποίων είναι οι ψυχολογικοί. Το σωστό CRM, βοηθάει στο να λυθεί η γλώσσα κ τα χέρια του "νεαρού", αλλά αυτό είναι collateral gain, όπως θα λέγαμε σε άπταιστα ελληνικά.

Κάπου εδώ θα έπρεπε να σταματήσω, αλλά είμαι αναγκασμένος να μιλήσω λίγο και για την πολεμική αεροπορία.
Κατ' αρχάς, το μεγαλύτερο μέρος των πιλότων που προέρχονται από την ΠΑ, έχουν πετάξει μόνο σε μονοθέσια αεροσκάφη. Με δεδομένο τον ορισμό του CRM, καταλαβαίνετε πως η τοποθέτηση: τήν πολεμική αεροπορία,χώρον όπου το CRM γενικά δέν χαίρει μεγάλης εκτίμησης, είναι λανθασμένη. Στα μονοθέσια, CRM, απλά ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει.
Τι γίνεται όμως στα multi crew της ΠΑ?
Επειδή δεν μπορώ να μιλήσω για όόόόόόόλους τους χειριστές, θα παραθέσω την προσωπική μου επαφή με το CRM στους κόλπους της ΠΑ. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν μέσο χειριστή πολυθεσίου μέσου και ως εκ τούτου, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Από πολύ νωρίς στην αεροπορική μου καριέρα, τοποθετήθηκα σε πολυθέσιο μέσο. 2 χρόνια σε μαχητικό αεροσκάφος ουσιαστικά δεν είναι τίποτα μπροστά στα 14 χρόνια που πετάω με ελικόπτερα. Εκεί "ανδρώθηκα" και η σημερινή μου συμπεριφορά οφείλεται και διαμορφώθηκε από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα.
Αντιμετώπισα διαφόρων ειδών συμπεριφορές. Ανθρώπους που σήμερα θα τους χρησιμοποιούσαμε για εκπαιδευτές του CRM, μέχρι και ανθρώπους που τους βιντεοσκοπείς για να δείξεις σε σεμινάριο CRM τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις.
Στην πορεία, οι δεύτεροι, αν δεν είναι ήδη εξαφανισμένοι, είναι είδη προς εξαφάνιση. Από το 2000, ίσως και νωρίτερα, αλλά για το 2000 και μετά είμαι σίγουρος, οι διαδικασίες CRM είναι απαραίτητες, διδάσκονται και πραγματικά εκτελούνται από τους χειριστές. Επαναλαμβάνω, μιλάω μόνο από προσωπική εμπειρία, δλδ κυρίως από ελικόπτερα AB-205 & Super Puma. Τα SOPs τηρούνται και περιγράφουν επακριβώς ευθύνες, ενέργειες και αρμοδιότητες του καθενός μέσα στην καμπίνα. Τα checklists με τη σειρά τους αναφέρουν και ποιος διακόπτης ενεργοποιείται από ποιον και πότε, κ.ο.κ.

Αυτό όμως που έχουμε κερδίσει από αυτό και που φαίνεται από τα briefing που μου έχουν κάνει οι πρώτοι μου κυβερνήτες, μέχρι αυτά που κάνω εγώ σήμερα σε έμπειρους, άπειρους, ακόμη και εκπαιδευόμενους συγκυβερνήτες είναι η παρακάτω φράση:
Άσχετα με το που/πως/πότε, αν δεις οτιδήποτε παράξενο, μίλα. Αν δεν σε ακούσω, ενέργησε. Καλύτερα να σου κάνω παρατήρηση επειδή είπες κοτσάνα, παρά να δώσουν το όνομά σου σε κάνα βουνό.

Συνοψίζοντας θα πω, πως στο CRM δεν χωράει συζήτηση. Ορίζεται ανάλογα τον τύπο αεροσκάφους και την εταιρία που το λειτουργεί. Εκτός του ότι είναι σωστό και ασφαλές, είναι και ευκολότερο από το να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, οπότε δεν τίθεται λόγος συζήτησης γι αυτό.

Αυτά τα παραδείγματα που προαναφέρατε, ναι μεν χρειάζεται σωστή εφαρμογή του CRM πριν προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, αλλά όλα καταλήγουν στην εξής ερώτηση: Πως θα καταφέρω να κάνω τον Κ2 μου, να έχει τόση αυτοπεποίθηση, ούτως ώστε ΑΝ τυχόν εγώ τα σκατώσω, αυτός να μην ψαρώσει και να με συνεφέρει, ή να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μας σώσει. Οι τρόποι υπάρχουν, αλλά θα αναλυθούν καλύτερα σε ένα topic με τίτλο: Let's talk about How to be a Good Pilot in Command.

Συγνώμη για το wall of text....
 
Εγώ είμαι αυτός που είπε οτι στην ΠΑ το CRM δέν χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως.Αν εσύ,vassdel,καί οι κυβερνήτες που είχες πρίν γίνης και εσύ κυβερνήτης,κάνετε τέτοια briefings,τότε πράγματι κάτι έχει αλλάξει στήν ΠΑ.Καί το λέω αυτό διότι η ΠΑ δέν είναι μιά αεροπορική εταιρεία όπου άν ο Κ2 "αντιταχθή" στόν Κ1 του το πολύ-πολύ να χάση τη δουλειά του (άν ο Κ1 είναι αυταρχικός ή τζαναμπέτης άνθρωπος),αλλά μιά υπηρεσία όπου τό να εναντιωθής στόν ανώτερό σου μπορεί να σέ στείλη μέχρι καί στό στρατοδικείο καί εκείθεν στήν φυλακή."Απείθεια κατ'ανωτέρου",που λένε καί οι Κινέζοι.

Πρίν χρόνια,ένα Tristar τής Saudia έγινε..χαμάμ λίγο μετά την απογείωση από το Ριάντ εξαιτίας ενός "γκαζακίου" που κουβαλούσε μαζί του ένας προσκυνητής.Ο Κ1 αποφάσισε-ορθότατα-νά επιστρέψη στό Ριάντ,καί αυτό ήταν η μόνη σωστή απόφαση που πήρε.Την ώρα τής προσέγγισης,η "ηγουμένη" τής καμπίνας επιβατών ήρθε να τόν ρωτήση τί θά έκαναν μετά την προσγείωση.Η απάντηση που πήρε από τον Κ1 ήταν "tell them to NOT evacuate".Δηλαδή,μ'ένα αεροπλάνο τίγκα στόν καπνό (άρα κάπου υπήρχε και η φωτιά),ο Κ1 έδωσε την εντολή οτι μετά την προσγείωση να ΜΗΝ γίνη εκκένωση!Τό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ριάντ,σταμάτησε τούς κινητήρες του και περίμενε.Επί 20 λεπτά οι απ'όξω προσπαθούσαν νά ανοίξουν τίς πόρτες.Οταν το κατάφεραν καί μπήκαν μέσα,τους βρήκαν ΟΛΟΥΣ -γύρω στά 300 άτομα- νεκρούς από τίς αναθυμιάσεις.
Θά μπορούσαν να είχαν σωθεί αυτοί οι άνθρωποι;Ναί,άν η "ηγουμένη" είχε την δυνατότητα να πή στόν Κ1 "τί λές εκεί ρε μεγάλε;εδώ κινδυνεύουμε νά πεθάνουμε σάν τά ποντίκια κι'εσύ μάς λές μόλις κατέβη το αεροπλάνο να κάτσουμε να περιμένουμε;".Τότε ίσως ο Κ1 νά συνερχόταν καί να έδινε τίς σωστές εντολές.Αλλά δυστυχώς ουδείς τολμούσε να αντιμιλήση στόν Σαούδιο Αραβα κυβερνήτη,ο οποίος ήταν "ο εκπρόσωπος τού Αλλάχ" στο αεροπλάνο.Ηταν ή δέν ήταν αυτό έλλειψη CRM;

Στόν αντίποδα,το DC10 τής United που συνετρίβη στο Sioux Airport έπειτα από βλάβη στόν μεσαίο κινητήρα.Εχω το άρθρο που έγραψε ο τότε κυβερνήτης μετά τό δυστύχημα (νομίζω το παρουσίασε καί σάν ομιλία σέ κάποιο συνέδριο),όπου περιγράφει πώς αντέδρασε ο ίδιος και το υπόλοιπο πλήρωμα,πώς χρησιμοποίησε τίς γνώμες όλων τών υπολοίπων-Κ2,μηχανικού,ενός εκπαιδευτή που έτυχε να είναι ανάμεσα στούς επιβάτες,κλπ-γιά να καταφέρη νά προσγειώση το αεροπλάνο.Δυστυχώς υπήρξαν κάποια θύματα,αλλά οι περισσότεροι επιβάτες σώθηκαν.

Σέ κάποιο ξένο αεροπορικό φόρουμ είχα διαβάσει γιά έναν κυβερνήτη που συνήθιζε να κάνη το εξής briefing:"καλησπέρα σας,είμαι ο captain τάδε καί όχι ο Θεός.Αν οποιοσδήποτε από εσάς δή νά κάνω ή να συμβαίνη κάτι παράξενο,οποιαδήποτε στιγμή,νά μού το πή.Μπορεί έτσι να σώσουμε τούς επιβάτες μας από μιά τραγωδία".

Καί κάτι τελευταίο:μήπως κάποιο ανάλογο briefing πρέπει να γίνεται και στούς επιβάτες;"It's the le...it's the right engine",είπε ο συγκυβερνήτης David McLellan στόν κυβερνήτη Kevin Hunt όταν αυτός τόν ρώτησε ποιός κινητήρας τού Boeing 737 τής British Midland είχε πάρει φωτιά.Και ο Hunt τού απάντησε "OK,switch it down".Οι επιβάτες όμως έβλεπαν την φωτιά στόν αριστερό κινητήρα καί όταν ο Hunt τούς ανήγγειλε οτι θά έκαναν αναγκαστική προσγείωση λόγω βλάβης στόν ΔΕΞΙΟ κινητήρα,κανείς δέν βρέθηκε να τού φωνάξη "ρέ φίλε,ο αριστερός κινητήρας είναι,όχι ο δεξιός".

Μήπως λοιπόν ανάμεσα στά resources τού management πρέπει να περιλαμβάνωνται και οι επιβάτες;
 
Top