LGAT Athens Hellinikon (closed)

Ξέρουμε αν το T-33 έχει διασωθεί στο μουσείο ΠΑ ?
 
Δε νομίζω να είναι στο Τατόι. Παλαιότερα ήταν στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, Προφανώς κάποια στιγμή μεταφέρθηκε στο ΚΕΑ για συντήρηση. Τώρα δεν ξέρω που βρίσκεται.
 
Μια νοσταλγική αναδρομή στο κτίριο των αφίξεων του Ανατολικού όταν είχα καταφέρει να μπω κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης το 2012, όπως είναι (φαντάζομαι) ακόμα και σήμερα.

Η αίθουσα των VIP

H θέα από την αίθουσα των VIP με την αντίστοιχη VIP θέση στάθμευσης

Το σημείο εξόδου από τα λεωφορεία των αφικνούμενων επιβατών πριν εισέλθουν στο κτίριο

Το κτίριο των αφικνούμενων επιβατών με τον έλεγχο διαβατηρίων

Οι σκάλες από τον έλεγχο διαβατηρίων προς τους ιμάντες παραλαβής αποσκευών

Η κορυφή της προηγούμενης σκάλας φτάνοντας στους ιμάντες

Ο χώρος με τους ιμάντες παραλαβής αποσκευών (στο βάθος η έξοδος του κτιρίου αφίξεων)

Ο "ατελείωτος" διάδρομος από την αίθουσα αφίξεων μέχρι την καφετέρια

η είσοδος της αξέχαστης καφετέριας στις αφίξεις

η δεξιά πλευρά της καφετέριας

...και η αριστερή με το μπαρ στο βάθος

η θέα από την τζαμαρία με τον πύργο του ground

και τέλος τα γραφεία της Singapore

και της Gulf Air
 
Παρ'ολο που δεν αφορά το Ελληνικό και τα εγκατελειμμένα αεροπλάνα εκεί, δείτε το ακόλουθο άρθρο - έκκληση για βοήθεια από το Cornwall Aviation Heritage Centre (UK) για να αντιληφθείτε την δυσκολία του εγχειρήματος δημιουργίας μουσειακής συλλογής αεροσκαφών.
Petition: Save Cornwall Aviation Heritage Centre
Και μάλιστα από μια χώρα με μεγάλη παράδοση σε ιστορικές & μουσειακές αεροπορικές συλλογές, μουσειακούς σιδηροδρόμους κλπ.
 
Περνώντας σήμερα περιφερειακά του Ανατολικού είδα ότι το κτίριο των αφίξεων έχει ήδη αρχίσει να γκρεμίζεται. Δυστυχώς είναι κλειστά περιμετρικά και με security οπότε δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς. Μια ολόκληρη εποχή σβήνει σιγά σιγά. Ευτυχώς θα μείνει το κτίριο των αναχωρήσεων το οποίο σύμφωνα με τη Lamda θα γίνει εκθεσιακό κέντρο. Σύμφωνα με τους ίδιους τα ιστορικά υπόστεγα (μάλλον η "παγόδα") θα γίνουν μουσεία αεροπορίας. Τι να εννοούν άραγε; Συγκεκριμένα έγραψαν στο FB:
Στο έργο του Ελληνικού, φιλοδοξούμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την ιστορία του πρώην αεροδρομίου.
Πολλά από τα κτίρια, που έχουν κριθεί διατηρητέα, θα αποκτήσουν νέα ταυτότητα.
Το ιστορικό κτίριο Σάαρινεν του ανατολικού αεροσταθμού του πρώην αεροδρομίου θα μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο, ενώ τα ιστορικά υπόστεγα αεροπλάνων θα μετατραπούν σε μουσεία αεροπορίας.
 
Σύμφωνα με τους ίδιους τα ιστορικά υπόστεγα θα γίνουν μουσεία αεροπορίας. Τι να εννοούν άραγε;
Εννοούν ότι η ίδρυση αεροπορικού μουσείου (αν γίνει ποτέ) περνάει από εκείνους από θέσεως ισχύος. Δείχνουν με τρόπο τα δόντια τους προς το ΠΟΛΚΕΟΑ. Αυτοί είναι και δεν τους πιστεύω με τίποτα. Αν ήταν στο χέρι τους, θα είχε πάρει η μπάλα και το κτίριο Σααρίνεν αλλά έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, δυστυχώς γι αυτούς.
 
  • Like
Reactions: SGM
Δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που εντοπίζονται τυχαία, κατά τη διάρκεια εργασιών, πυρομαχικά μουσειακής ηλικίας, αλλά ενδεχομένως το ίδιο επικίνδυνα με τα σύγχρονα και αναρωτιέμαι αν κάποτε που ταξιδεύαμε από εκεί (εγώ τουλάχιστον σαν παιδί) ήμαστε απλά τυχεροί.
Προφανώς όταν έσκαβαν κάποτε για τις επεκτάσεις που είχαν γίνει μετά το τέλος του Β' ΠΠ δεν είχε ασχοληθεί κανένας να δει αν τυχόν είχαν μείνει θαμμένες βόμβες, βλήματα κλπ. παρόλο που το αεροδρόμιο, καθώς φαίνεται, είχε βομβαρδιστεί ανηλεώς.
:hello?::eek:

 
Κοιτά να δεις που οι υπηρεσίες συνεννοούνται όπως εγώ με τον κολλητό μου. Ιδού και το αποκλειστικό ντοκουμέντο με τον φανταστικό διάλογο που επινόησα στο πόδι.
«Πρέπει να διερευνήσουμε το έδαφος πριν προβούμε σε σχετικές εργασίες επεκτάσεως βεβαίως βεβαίως - έλα καημένε» :1:
 
Στην Αλεμάνια παρεμπιπτόντως ψάχνουν πριν σκάψουν και όχι μόνο σε αεροδρόμια, αλλά οπουδήποτε. Ορισμένες φορές έχει τύχει να εκκενώσουν καμιά 10αριά οικοδομικά τετράγωνα, γιατί κάτι εντόπισε η συσκευή στο υπέδαφος, το οποίο μοιάζει με βόμβα και τελικά διαπιστώνεται ότι πρόκειται για κάποιο παλιό σωλήνα... :banana:
 
Top