LGAT - LGAV Σύγκριση επιβατικής κίνησης

  • Thread starter Thread starter AndreasT
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

AndreasT

Business-Class-Member
Εγγραφή
27/12/2007
Μηνύματα
284
Likes
12
Περιοχή
Latitude 37.9830 - Longitude 23.7330
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
UAE
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Ξεκινάω αυτο θέμα με αφορμή φωτογραφίες που έχω δει κατά καιρούς με αεροσκάφη στο Ελληνικό.
Έχω παρατηρήσει οτι οι ιπτάμενοι επισκέπτες του Ελληνικού ήταν για τον καιρό εκείνο, μεγάλα αεροσκάφη.
Σε σύγκριση με το Ελ.Βενιζέλος όπου δεν έχω παρατηρήσει το ίδιο..
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος αλλά ποτέ δεν είδα τα 747 που έχω δει στο Ελληνικό..
Επαναλαμβάνω οτι υπάρχει μεγάλο ποσοστό λάθους εντύπωσης, αλλά ας μιλήσει κάποιος σχετικότερος...
Και αν ισχύει αυτο, τότε γιατί συμβαίνει???
 
Ο λόγος νομίζω ότι ονομάζεται "777" ή A330. Μέχρι το '95-'96, το 747 ήταν το κυρίως widebody αεροπλάνο μεγάλων αποστάσεων. Όταν το '98 μπήκαν σε ευρεία χρήση τα ER variants του 777 και το Α330, "ξαφνικά" οι εταιρείες είχαν ένα αεροσκάφος το οποίο με δύο κινητήρες μόνο είχε ένα πιο flexible περιθώριο κέρδους σε "μεσαίες" διαδρομές όπως η Αθήνα από το 747, ενώ είχε και παρόμοιο range. Έτσι, τους δόθηκε η ευκαιρία να σπρώξουν τα 747 προς τις "βαριές" διαδρομές (πχ. LHR-ORD, NRT-LAX), μπορώντας ακόμα να κουβαλήσουν αρκετούς επιβάτες σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορούσαν να βάλουν και μεγάλες συχνότητες σε όλες τις γραμμές τους.

Σίγουρα οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και ο σκληρότατος ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε την τελευταία 15ετία του 20ου αιώνα, ανάγκασε τις μεγάλες εταιρείες να διώξουν αεροσκάφη-ρουφήχτρες όπως το 747-100 και -200, και να τ'αντικαταστήσουν με 2κινητήρια 777 (κυρίως). Έτσι, θα δείς ότι σήμερα ότι πάρα πολλές εταιρείες απλώς χρησιμοποιούν 777 στο ATH. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερους ταξιδιώτες, καθώς ένα 747 x2 φορές την εβδομάδα μπορεί να φέρει 700 επιβάτες, ενώ ένα 777 x4 φορές την εβδομάδα μπορεί να φέρει με το ίδιο ποσοστό πληρότητας 1000 επιβάτες, βγάζοντας τα ίδια ή και περισσότερα λεφτά για την εταιρεία.
 
Δεν ξέρω αν είναι θέμα μόνο των αεροσκαφών ή και της σύγχρονης τάσης μετακίνησης επιβατών (και κατά συνέπεια της δρομολόγησης των πτήσεων από τις εταιρείες).

Μιλάμε για 747 (και γενικότερα widebodies) που έρχονταν στο Ελληνικό, αλλά δεν ξέρω τι φορτίο τους (επιβάτες/εμπορεύματα) αφορούσαν στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε πως τα δρομολόγια τότε γίνονται σε τρενάκια, με την έννοια ότι η πρώτη στάση ήταν η Αθήνα και κατόπιν συνέχιζαν προς Μ. Ανατολή / Ασία. Αντίθετα, τη σημερινή εποχή υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για point-to-point συνδέσεις αποδυναμώνοντας την παραδοσιακή έννοια του hub. Θα τολμούσα να πω πως σίγουρα τώρα μετακινούνται περισσότερα άτομα από/προς Αθήνα.

Επιβάτες (και εταιρείες) προτιμούν τη δρομολόγηση μικρότερων αεροσκαφών (καλύτερη απόδοση? καλύτερες πληρότητες?).
 
Το Ελ Βεν το 2007 είχε 14 εκ επιβάτες, νούμερο που το Ελληνικό δεν είχε πιάσει ποτέ.
 
στατιστικά επιβατικής κίνησης τελευταίων ετών

LGAT
1999 9.9m
2000 13.3m

LGAT/LGAV
2001 12.7m

LGAV
2002 11.8m
2003 12.3m
2004 13.7m
2005 14.3m
2006 15.1m
2007 16.6m
 
Σωστός για τα 16,6 , τόσα ανακοινώνει ο ΑΙΑ.

Με την ευκαιρία να πω, απαντώντας σε μια άποψη που έχουν διάφοροι στα ΜΜΕ και στα fora να έχει η Αθήνα 2 διεθνή αεροδρόμια επειδή "το Λονδίνο έχει τέσσερα" και "το Παρίσι έχει δύο", ότι οι 16,6 εκ επιβάτες του Ελ Βεν είναι λιγότεροι ακόμα και από του Stansted (23 εκ επιβάτες, δεν συζητώ για Heathrow και Gatwick που διακινούν 67 και 35 εκ αντίστοιχα, στοιχεία απο την UK CAA). To δε Ορλύ (δευτερεύον για το Παρίσι) διακινεί 25 εκ το χρόνο.

Γενικά μιλώντας, το Ελ Βεν δεν διακινεί καν όσους επιβάτες θα περίμενε κανείς από μια πρωτεύουσα 5 εκ κατοίκων (το Barajas της Μαδρίτης των 5,5 εκ κατοίκων διακινεί 46 εκ!) Κι αν το Μπαράχας έχει τους λόγους του να ειναι τόσο busy, βλέπουμε ότι στα νούμερα του Ελ Βεν (15 ως 17 εκ το χρόνο) βρίσκει κανείς αεροδρόμια όπως Ντομοντέντοβο, Ντίσελντορφ, Βρυξέλλες, Βιέννη και Στοκχόλμη. Το Kastrup έχει περάσει τα 20 εκ.

Με αυτά, δεν είναι ότι θέλω να πω κάτι θετικό ή αρνητικό (άλλωστε κάθε νούμερο έχει τους λογους του που ειναι τόσο ψηλό ή τόσο χαμηλό), απλώς δίνω μια ιδέα για να κάνουμε τη σύγκριση στο μυαλό μας.
 
Δηλαδή δεν γίνονται δρομολόγια point-to-point, ώστε να χρησιμοποιούνται 747 πλέον?
Δε ξέρω, πάντως αν είχα αεροπορική εταιρία και γνωρίζοντας τι και πως, πάλι θα δυσκολευόμουν στην επιλογή αεροσκαφών μιας και υπάρχει τεράστια γκάμα, για πολύ εξειδικευμένες απαιτήσεις.

point-to-point έκανα λάθος... Εννοούσα δομολόγια με πολλές στάσεις...

Edited: Υπάρχει η επεξεργασία αν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι στο post μας!
 
PILOT23":1gmlolq1 said:
Δηλαδή δεν γίνονται δρομολόγια με πολλές στάσεις, ώστε να χρησιμοποιούνται 747 πλέον?

Όχι. Η έλλειψη δρομολογίων με πολλές στάσεις όπως λες, δηλ. το ότι η Αθήνα δεν είναι ενδιάμεσος σταθμός, αποτελεί το αίτιο για την απουσία heavy αεροσκαφών γενικότερα, όχι μόνο του 747.

Η απουσία του 747 έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι πλέον ένα αρκετά παλιό αεροσκάφος, που όσο παιρνούν τα χρόνια η παρουσία του μειώνεται αντί να αυξάνεται.
 
Συνώμη για το off topic, αλλά το 744 θεωρείται παλαιό? πόσο μάλλον το αναμενόμενο 747-8.. δεν θα είναι ανταγωνιστικό?
 
Είναι ήδη σχεδιασμός 20ετίας....Χωρίς να είναι αρχαιολογία, οι νεότεροι σχεδιασμοί έχουν καλύτερες επιδόσεις και αποδόσεις, και καθώς διαφαίνεται μια τάση από τους ασιάτες να αγοράζουν αεροπλάνα σαν τα φιστίκια και να τ'αλλάζουν σαν τις κάλτσες, υπάρχουν πολλά αεροσκάφη νεότερα του 747-400, πολύ ελαφρώς μεταχειρισμένα σε φτηνότερες τιμές και άμεσα διαθέσιμα. Όπως λοιπόν έχει αποδείξει η ιστορία, ελάχιστα αεροσκάφη παραμένουν να πουλάνε "τρελά" και να είναι ακόμα αποδοτικά 20 χρόνια μετά την εισαγωγή τους σε υπηρεσία. Μάλιστα αυτή τη στιγμή μόνο τα 737 classics και το A320 μου έρχονται στο μυαλό.

Το 748i είναι κάτι που ακόμα δεν νομίζω να έχει καθοριστεί επαρκώς ως αεροπλάνο για να πούμε αν μπορεί να δώσει μια τελευταία πνοή στο πρόγραμμα 747...
 
Top