LGAV/ATH Athens "Eleftherios Venizelos" (εκτός κινήσεων αεροσκαφών)

• Thread starter Thread starter GP707
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Και μερικά στατιστικά για τον Ιούλιο σύμφωνα με το παρακάτω:

The TOP10 International markets that attributed to this spectacular performance, in terms of additional PAX are:
  • Israel with 36 thousand
  • Poland with 31 thousand
  • Germany with 15 thousand
  • Italy with 13.2 thousand
  • Turkey with 12.4 thousand
  • Slovakia with 10.4 thousand, with Slovakia a NEW country market for Athens
  • Romania with 9.5 thousand
  • Albania with 8.2 thousand
  • Hungary with 8.2 thousand
  • India with 7.6 thousand, with India a NEW country market for Athens
The TOP10 International markets in Load Factor (scheduled passenger services, round-trip):
  • Ireland 92.9%
  • Canada 91.5%
  • Hungary 91.0%
  • Slovakia 90.0%
  • Poland 89.8%
  • Lithuania 89.6%
  • Singapore 89.5%
  • USA 89.4%
  • Latvia 88.6%
  • Georgia 88.2%
A spectacular July at Athens, with almost 4mio monthly passengers

Το τελευταίο λεπτό φαίνεται πως αποφεύχθηκε σύγκρουση αεροσκαφών χθες το μεσημέρι στο ΕλΒεν, όπως προκύπτει από δημοσίευση επιβάτη:

45 χιλ. προβολές · 263 αντιδράσεις | Παραλίγο τραγωδία!!! Χθες η πτήση μας GQ213 της SKY express από Ηράκλειο προς Αθήνα παραλίγο να συγκρουστεί με αεροπλάνο της Ολυμπιακής κατά τη διάρκεια της προσγείωσης μας στην Αθήνα ! Στο βίντεο που τραβούσα φαίνεται καθαρά πόσο πλησιάζουμε στο έδαφος για την προσγείωση και ξαφνικά ο πιλότος αντιλαμβάνεται το άλλο αεροπλάνο σηκώνει απότομα το δικό μας προτού συγκρουστούμε κι εμείς γλυτώσαμε κυριολεκτικά από του χάρου τα δόντια! Χθες Κυριακή 16 Αυγούστου, στην πτήση GQ213 της SKY express από το Ηράκλειο προς την Αθήνα, ζήσαμε κάτι που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Η πτήση ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 12:30 το μεσημέρι. Τελικά, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, απογειωθήκαμε γύρω στις 14:45. Όλα έμοιαζαν να τελειώνουν φυσιολογικά. Πλησιάζαμε στην Αθήνα και το αεροπλάνο άρχισε την τελική διαδικασία προσγείωσης. Ήμασταν πλέον ελάχιστα μέτρα πάνω από τον διάδρομο. Ήταν η στιγμή που όλοι περιμένουν σε δευτερόλεπτα να ακουμπήσουν οι τροχοί στο έδαφος. Και ξαφνικά… το αεροπλάνο έκανε απότομη επιτάχυνση και πήρε ξανά ύψος. Για λίγα δευτερόλεπτα κανείς δεν καταλάβαινε τι είχε συμβεί. Κάποιοι άρχισαν να κάνουν εμετό, άλλοι να φωνάζουν κι άλλοι να προσεύχονται! Μετά από μερικά λεπτά που μας φάνηκαν αιώνες και δεν ξέραμε τι θα συμβεί, ο πιλότος μας, μας ενημέρωσε ότι στον διάδρομο υπήρχε άλλο αεροπλάνο, της Ολυμπιακής και το δικό μας αεροσκάφος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την προσγείωση και να ξανασηκωθεί. Εκείνη τη στιγμή, όμως, περνάει από το μυαλό σου μια τρομακτική σκέψη: Τι θα γινόταν αν το αεροπλάνο μας είχε συνεχίσει την προσγείωση; Ποιος έκανε το λάθος; Ο δικός μας πιλότος; Ο πιλότος του άλλου αεροσκάφους; Ο πύργος ελέγχου; Υπήρξε λάθος συνεννόηση; Λάθος εντολή; Λάθος εκτίμηση; Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν χωρίς στοιχεία. Αυτό είναι δουλειά των αρμόδιων αρχών και της επίσημης διερεύνησης. Ξέρω όμως τι είδα και τι έζησα. Ήμασταν λίγα μέτρα πάνω από τον διάδρομο και, αντί να προσγειωθούμε, ξαφνικά ξανασηκωθήκαμε. Και τότε συνειδητοποιείς πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει μια συνηθισμένη ημέρα από μια ανείπωτη τραγωδία. Αν τα δύο αεροσκάφη είχαν συγκρουστεί, οι συνέπειες θα ήταν εφιαλτικές. Θα μιλούσαμε πιθανότατα για εκατοντάδες ανθρώπους και οικογένειες που θα περίμεναν μάταια τους δικούς τους να γυρίσουν σπίτι. Κι εγώ Μπορεί σήμερα να μην έγραφα αυτό που διαβάζετε Μπορεί να ήμουν απλώς ένα όνομα σε έναν κατάλογο θυμάτων. Γι’ αυτό το περιστατικό δεν πρέπει να περάσει έτσι. Όχι για να βρεθεί ένας ένοχος χωρίς στοιχεία, αλλά για να απαντηθεί ένα απλό και κρίσιμο ερώτημα: Πώς βρέθηκαν δύο αεροπλάνα στην ίδια χρονική στιγμή σε έναν διάδρομο προσγείωσης; Θέλω να πιστεύω ότι οι αρμόδιοι θα ερευνήσουν κάθε λεπτομέρεια και θα δώσουν σαφείς απαντήσεις. Γιατί η ασφάλεια των πτήσεων δεν μπορεί να βασίζεται στην τύχη. Χθες, εμείς είχαμε τύχη. Και σήμερα, απλώς σκεφτόμαστε πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι αυτή η μέρα για μας και τις οικογένειες μας! | Iakovos Milonas

Απ ό,τι φαίνεται από το FR24, το SX-IOA που εκτελούσε την GQ213 από Ηράκλειο της Sky Express έφτασε σε ύψος 375 ποδιών πάνω από τον 03R/21L πριν ο πιλότος ανακτήσει ύψος και επιχειρήσει επαναπροσέγγιση, προκειμένου να αποφύγει το ελικοφόρο SX-OBP που εκτελούσε την OA069 από Πάρο της Olympic Air και είχε μόλις προσγειωθεί.

Χωρίς να είμαι κι εγώ ειδικός, το ILS CAT II δεν έχει minima <200 ft; Άρα το αεροσκάφος ήταν ούτως ή άλλως πριν το decision height και ορθώς έγινε go around και μάλιστα να το πω "καφενειακά" κανονικό go around. Άρα ας μην υπερβάλουμε...;

1000034393.jpgΚαι η πολύ σωστή τοποθέτηση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας σε σχόλιο κατω απο το συγκεκριμένο ποστ.

"καθημερινή και απολύτως φυσιολογική διαδικασία" το go around; Μετακόμισαν τα Σπάτα στη Μαδέρα;

Έχουμε αλήθεια κάποιο στατιστικό για το πόσες πτήσεις μέσα στην ημέρα/εβδομάδα/μήνα ακολουθούν κάτι παρόμοιο; Γιατί ομολογώ πως ούτε εγώ προσωπικά ούτε κανένα πρόσωπο που γνωρίζω έχει ζήσει σε ελληνικό αεροδρόμιο παρόμοια κατάσταση με αυτή που περιγράφεται στη δημοσίευση.

το go araoud γίνεται σωρηδόν για χ ψ λογούς σε όλα τα αεροδρόμια εγώ προσωπικά το έχω δει άπειρες φορές δουλεύοντας στη Swisport και στη Goldair ως προσωπικό εδάφους ,το έχω δει στη Ρόδο που έχει πολύ κίνηση , το έβλεπα το 2023 στη Πάρο με σαφώς λιγότερη κίνηση ....το βλέπω και φέτος στα Ιωάννινα ,μάλιστα τη Παρασκευή που μας πέρασε ήταν η ποιο πρόσφατη φορά η SAS η πρωινή έκανε go araoud προσπαθώντας να προσγειωθεί απο τον 32 αλλά λόγω αέρα δεν μπόρεσε έδωσε ύψος και ο πύργος τον ανέβασε στα 11000 πόδια έκανε δυο κύκλους και πήγε από τον 14 για προσγείωση

Να αναδιατυπώσω λοιπόν το ερώτημα γιατί μπορεί και η παρομοίωση με τη Μαδέρα να μπερδεύει λίγο. Συνηθίζεται το go around γιατί κάποιος έδωσε το οκ σε μικρή χρονοαπόσταση από την προσγείωση ενός μικρού ελικοφόρου να ακολουθεί η προσγείωση ενός jet;

Δεν έχει σημασία έτσι και αλλιώς αν είναι καθημερινή διαδικασία ή αν γίνεται 2 φορές τον χρόνο. Αυτή την στιγμή ούτε εμείς, ούτε ο κύριος που έγραψε το ποστ γνωρίζουμε γιατί έγινε το go around, το αν το ελικοφόρο της ΟΑ έπρεπε να είναι εκεί ή έπαθε βλάβη ή δεν άκουσε εντολή από τον ελεγκτή, τις αποστάσεις κλπ

Όλα αυτά τα ποστ που συνοδεύονται από ευχές για καλή Παναγία και άλλους αγίους συνήθως είναι για τα λάικς. ''Τι θα γινόταν'' αν ο πιλότος ασχολούνταν με το ινστα του και όχι με το αεροπλάνο; Προφανώς δεν θα έγραφες αυτό το ποστ, με όλη την συμπάθεια γιατί γνωρίζω ότι το go around είναι για εμάς τους επιβάτες επώδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βγαίνουμε και γράφουμε ότι να'ναι για θέματα που δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Στα σχόλια από κάτω οι άλλοι του λένε να πάει το βίντεο ως αποδεικτικό, λες και θα υπολογίσουν με το μάτι οι αρμόδιοι αν κάτι πήγε λάθος.

Συμβαίνει επειδή το προπορευόμενο αεροσκάφος για κάποιο λόγο δεν "καθάρισε" τον διάδρομο προσγειώσεως στον προβλεπόμενο χρόνο (π.χ. εμποδίστηκε από μια προηγούμενη πτήση η οποία δεν είχε απελευθερώσει τον συνδετήριο). Οι χρονοαποστάσεις μεταξύ των αεροσκαφών καλύπτουν και αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κύριος αυτός έσβησε το σχόλιο μου που εξηγούσα με playback τι είχε συμβεί. Δεν τους αρέσει μερικούς η αλήθεια. Ο συγκεκριμένος κύριος έχει άλλα κίνητρα με αυτή την δημοσίευση. Θα το χαρώ να φάει μια μήνυση από την ΥΠΑ ή άλλες αρμόδιες αρχές.