LGKZ/KZI Kozani "Filippos"

k984504

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
03/01/2003
Μηνύματα
94
Likes
0
Περιοχή
Kozani, GR
Re: LGKZ/KZI Κοζάνη "Φίλιππος"

Καλησπέρα,

σύμφωνα με πληροφορίες, η ΥΠΑ έχει δρομολογίσει την αγορά 10 πυροσβεστικών-διασωστικών για αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, και σε 20 μήνες θα παραδωθούν όλα. Η Κοζάνη θα πάρει ένα καινούργιο και ένα παλιό 4500λτ ώστε να ανέβει κατηγορία πυρασφάλειας.( απο 5 σε 6)

Όσον αφορά τις νυχτερινές πτήσεις, η φωτοσήμανση έχει ολοκληρωθεί 4 χρόνια πριν, ωστόσω 2 φωτοσήματα δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν λόγω κωλυμάτων της αρχαιολογίας. Απλά ελληνικό κλασσικό φαινόμενο.
 

Kyprianos Biris

Economy-Class-Member
Εγγραφή
15/04/2005
Μηνύματα
107
Likes
3
Περιοχή
Athens, Greece
Website
hellasga.com
Πηγή: http://www.kozani.tv/index.php/yootheme ... 6-20-06-35

Η Κοζάνη κέντρο γενικής αεροπορίας

Του Σωκράτη Μουτίδη*

Και έφτασε, λοιπόν, η ώρα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων με το αρμόδιο υπουργείο να παραχωρεί τους δύο αερολιμένες Καστοριάς «Αριστοτέλης» και Κοζάνης «Φίλιππος» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ακόμη όμως να έχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες και οι όροι εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια «χρυσή» ευκαιρία του β’ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης να αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει και να δημιουργήσει δυνατότητες ανάπτυξης από το… πουθενά με σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και με την αξιοποίηση των κατάλληλων προτάσεων που με επιτυχία έχουν εφαρμοστεί σε πόλεις της Ευρώπης.

Ο λόγος για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Κοζάνης σε αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας, πρόταση η οποία είναι εφικτή και μάλιστα τυγχάνει της αποδοχής πολλών χειριστών – ιδιοκτητών αεροσκαφών της συγκεκριμένης κατηγορίας. Μιλάμε για ελαφρά και υπερελαφρά αεροσκάφη, τα οποία για πολλά χρόνια τώρα είναι «ορφανά» από στέγη.

Οι μερακλήδες ιδιοκτήτες τους μάταια προσπαθούν να πείσουν τα αρμόδια κρατικά όργανα πως η γενική αεροπορία σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία κ.α.) αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και πως μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα οφέλη στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό και στο κοινωνικό σύνολο. Στις προαναφερθείσες χώρες ο αεραθλητισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοινωνίες και συνδυάζεται επιτυχώς με την τουριστική δραστηριότητα και την ενίσχυση της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας.

Ένα αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας με ελεύθερο ωράριο (από την ανατολή δηλαδή μέχρι τη δύση του ηλίου, τις ώρες που μπορούν να εκτελεστούν πτήσεις όψεως) μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αεροπορικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, αφού η πλειοψηφία των χειριστών και ιδιοκτητών των αεροσκαφών αυτών αποφεύγουν να πετούν σε κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια είτε γιατί υπάρχει ωράριο λειτουργίας, είτε γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας καυσίμων, είτε γιατί απαιτείται η καταβολή υψηλού (για την συγκεκριμένη κατηγορία αεροσκαφών) φόρου επίγειας εξυπηρέτησης και τελών, είτε τέλος λόγω άλλων παραγόντων που καθιστούν απαγορευτική την αεροπορική κίνηση. Και όλα αυτά γιατί οι αρμόδιοι δεν σχεδιάζουν τη λειτουργία ενός έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των χρηστών του. Αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν αρκετές δεκάδες αεροσκάφη γενικής αεροπορίας που στο άκουσμα της είδησης πως θα υπάρξει ένα αεροδρόμιο που θα ικανοποιεί επιτέλους τις ανάγκες τους θα «πετάξουν» από τη χαρά τους.

Η Κοζάνη, λοιπόν, μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, εφόσον μετατρέψει το αεροδρόμιό της σε κέντρο γενικής αεροπορίας. Η υποδομή υπάρχει και ο μη εκσυγχρονισμένος «Φίλιππος» (έχει να συντηρηθεί από το 1976) για τα πολιτικά επιβατικά αεροσκάφη, είναι κάτι παραπάνω από ιδανικός για να χρησιμοποιείται από τη γενική αεροπορία. Δεν μπορεί, επίσης, κανείς να αμφισβητήσει πως το γειτονικό αεροδρόμιο της Καστοριάς μπορεί να εξυπηρετήσει τους λιγοστούς ετησίως επιβάτες της Κοζάνης που πετούν από και προς Αθήνα. Τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης που προέρχονται από τις εταιρείες που όλα αυτά εξυπηρετούν τα δυο αεροδρόμια αποδεικνύουν πως η Καστοριά παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κίνηση, οπότε μια ενδεχόμενη «συγχώνευσή» της επιβατικής κίνησης μπορεί αυτόματα να σημαίνει και αναβάθμιση της αεροπορικής δραστηριότητας της περιοχής με αύξηση των πτήσεων και πιθανή προσέλκυση αεροπορικών εταιριών.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια που λέει και ο λαός μας. Ας επικρατήσει, λοιπόν, το πνεύμα της περιφερειακής ανάπτυξης και ας αφήσουμε κατά μέρος λογικές τοπικισμού που μόνο καλό δεν κάνουν στο μέλλον της περιοχής.

*Ο Σωκράτης Μουτίδης είναι δημοσιογράφος, κάτοχος διπλώματος UltralightPrivatePilotLicense και μέλος του Συλλόγου Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση»
 

OA701

Concorde-Class-Member
Εγγραφή
27/04/2009
Μηνύματα
4.079
Likes
104
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
---
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
KTTS
Ωραίος ρε Σωκράτη, εύγε!!!! :cool: Λέγε, λέγε, κάποιους θα ξυπνήσεις να ασχοληθούν...
 

dvixos

Business-Class-Member
Εγγραφή
01/11/2008
Μηνύματα
275
Likes
33
Αν η κίνηση στην Κοζάνη είνα χαμηλή οφείλεται στην εσφαλμένη πολιτική της αεροπορικής εταιρείας. Αυτό βέβαια σε επέκταση της λογικής που κατέχει τα επιδοτούμενα. Αν όμως υπήρχε μια επιθετική πολιτική με ναύλους σε διάφορα επίπεδα η κίνηση θα ήταν πολύ περισσότεροι μιας και υπάρχει πολύς κόσμος που ανεβαίνει στην Πρωτεύσουσα της Δυτικής Μακεδονίας
Η αναφορά δε του συγγραφέα οτι πρέπει να πάει η επιβατική κίνηση στην Καστοριά μόνο με βρίσκει αντίθετο. Δεν φτάνει που πάει γαμβρός στην Κοζάνη..... :D :D :D
 

sourdman

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
09/02/2011
Μηνύματα
25
Likes
0
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EGLC
Οσο θα υπαρχει το απαγορευτικο πλαφον της 80αρας και σε ολα τα εισητηρια απο/προς Αθηνα τοσο θα συνεχισει να ειναι χαμηλη η επιβατικη κινηση. Κρατικοδιαιτη επαναπαυση σε επιδοτηση και 0 αναζητηση πελατων. Δεν γινεται το return ΑΤΗ-ΚΖΙ να βγαινει περισσοτερο απο return SKG-LGW...
 

dvixos

Business-Class-Member
Εγγραφή
01/11/2008
Μηνύματα
275
Likes
33
Ο τοπικός Βουλευτής . Κασαπίδης αναφέρει ότι "Με αφορμή έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Κρατικού Αερολιμένα Κοζάνης «Φίλιππος», σχετικού με την υποβολή προτάσεων για την κατάρτιση του Προγράμματος Ανάπτυξης 2012-2013 του Αερολιμένα, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης κατέθεσε αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης,"
Ξέρει κανένας τι γράφει το έγγραφο της ΥΠΑ? και ποιός δικαιούται να υποβάλλει προτάσεις και που?
 
Top