LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

LEKPO1A

Moderator
Staff member
Εγγραφή
04/09/2003
Μηνύματα
3.787
Likes
144
Μασσαλής Ιωάννης":1c4idjmm said:
Μένω στην Καλαμαριά ακριβώς κάτω από το flightpath που οδηγεί στο κατώφλι του 16 και μπορώ να αντιληφθώ οποιοδήποτε κίνηση κατευθύνεται για προσγείωση σε εκείνο το διάδρομο. Δεν αμφισβητώ ότι ο διάδρομος παραμένει ανοιχτός, απλά οι προσγειώσεις από εκεί έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό και αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος

Επειδή η χρήση των διαδρόμων του LGTS, είναι το αντικείμενο εργασίας που κάνω αυτό τον καιρό, ας το αναλύσω λίγο παραπάνω :rolleyes: :rolleyes: :

Το ποιος διάδρομος είναι σε χρήση σχετίζεται με τους άνεμους που επικρατούν κάθε στιγμή στο αεροδρόμιο.
Οι επικρατούντες άνεμοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, είναι Β-ΒΔ, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, να είναι σε χρήση ο διάδρομος 34, ενώ να ενδείκνυται για απογειώσεις και ο διάδρομος 28. Εξετάζοντας το σύνολο των διαδρόμων, άνω του 55% των προσγειώσεων γίνεται στον 34 (ειδικά τις πρωινές ώρες, χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ο 34), ενώ περίπου οι μισές απογειώσεις γίνονται από τον 28.

Δεν υπάρχει επομένως κάποια τάση, να μειωθεί η χρήση του 16 ή κάτι τέτοιο, αφού η χρήση του σχετίζεται καθαρά με τον άνεμο. Με βάση τα στατιστικά λοιπόν, είναι πολύ πιθανότερη η χρήση του άκρου 34, παρά του 16.

Σε περιπτώσεις μειωμένης ορατότητας, που επικρατεί συνήθως άπνοια, είναι σε χρήση ο 16, μιας και έχει εγκατεστημένο σύστημα ILS Cat.II, ενώ συνδυασμός ομίχλης και βόρειων ανέμων (όχι πολύ ισχυρών, αλλά απαγορευτικών για χρήση του 16), επιτρέπει τη χρήση του 10, που διαθέτει ILS Cat. I, μιας και οι προσεγγίσεις στον 34 με χαμηλή ορατότητα είναι σχεδόν απαγορευτικές. Σε περιπτώσεις καλής ορατότητας και άπνοιας, προφανώς οι πτήσεις προερχόμενες από Νότια Ελλάδα (Σκόπελο) προτιμούν προσγείωση στον 34, και πτήσεις από Ευρώπη, προσγείωση στον 10 ή τον 16.

Όσο αφορά τις απογειώσεις από τον 34, που περνάνε πάνω από την Καλαμαριά, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η SID, και τα αεροσκάφη στρέφουν αριστερά στα 600 ft., για μείωση της όχλησης πάνω από την πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή. Στις προσγειώσεις στον 16, προφανώς δεν μπορεί να γίνει κάποια αντίστοιχη στροφή, αφού η Καλαμαριά βρίσκεται στην τελική της ILS προσέγγισης. Εξάλλου, η όχληση που προκαλείται κατά τις προσγειώσεις αεροσκαφών δεν είναι στα υψηλά επίπεδα της όχλησης κατά την απογείωση, αλλά αρκετά χαμηλότερη.
 

no frills

First-Class-Member
Εγγραφή
08/03/2005
Μηνύματα
755
Likes
0
Περιοχή
Thessaloniki
Website
spirakos.wordpress.com
εχει απολυτο δικιο ο χρηστος!!!και πανω που ετοιμαζομουν να απαντησω πως η διευθυνση του ανεμου επιρεαζει σημαντικα τοσο την απογειωση οσο και την προσγειωση(μεταβολη της σχετικης ταχυτητας του αεροσκαφους γεγονος που πρεπει να ληφθει υπ οψην τοσο στην απογειωση οσο και στην προσγειωση οπου το αεροσκαφος εισερχεται στο οριακο στρωμα της γης)

νομιζω, να και δεν εχω ασχοληθει με κατασκευες αεροδρομιων, πως ολα τα μεγαλα αεροδρομια κανουν χρηση των αεροδιαδρομων τους αναλογα με τις καιρικες συνθηκες
 

LEKPO1A

Moderator
Staff member
Εγγραφή
04/09/2003
Μηνύματα
3.787
Likes
144
Μέσα στους επόμενους μήνες εγκαθίσταται μόνιμα στην 113 Π.Μ., στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" η 383 ΜΕΕΑ (Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης), με τα αεροσκάφη CL-415GR.
 

gioannis

First-Class-Member
Εγγραφή
29/01/2005
Μηνύματα
897
Likes
0
Περιοχή
Kiato (KOR-PIKAD)
Προβλήματα στις πτήσεις από και προς το «Μακεδονία» λόγω ομί

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 11:48

Συνεχίζονταν μέχρι και τις 11:00 το πρωί, τα προβλήματα στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, λόγω της περιορισμένης ορατότητας από την πυκνή ομίχλη που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή.

Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί πρωινό δρομολόγιο της «Ολυμπιακής» για Αθήνα, ενώ δύο αεροσκάφη της Aegean, που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας.

Οι αερολιμενικές αρχές εκφράζουν φόβους πως ενδέχεται να σημειωθούν και άλλες καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις δρομολογίων.
 

diontheo

Economy-Class-Member
Εγγραφή
06/01/2006
Μηνύματα
197
Likes
18
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
AEE
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Pantos h deuterh proinh ths aegean (8:05) efyge on time
 

gioannis

First-Class-Member
Εγγραφή
29/01/2005
Μηνύματα
897
Likes
0
Περιοχή
Kiato (KOR-PIKAD)
Πιο ευχάριστη και δημιουργική η αναμονή μικρών επιβατών στο

Με απώτερο στόχο ο χρόνος αναμονής στο αεροδρόμιο `Μακεδονία` της Θεσσαλονίκης να γίνει πιο ευχάριστος και δημιουργικός για τους μικρούς επιβάτες, το αεροδρόμιο εγκαινιάζει στα τέλη του μήνα, 31 Μαρτίου, ειδικό χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Ο χώρος αυτός, που θα είναι φυλασσόμενος, είναι στελεχωμένος με επιστημονικό προσωπικό του Συλλόγου `Το Χαμόγελο του Παιδιού`, ενώ τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, χειροτεχνίες, επιτραπέζια παιχνίδια και πάζλ, κατασκευές lego. Επίσης, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο διαδίκτυο, υπό την επίβλεψη υπευθύνων του χώρου.

Σημειώνεται ότι ο χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
http://www.traveldailynews.gr/new.asp?n ... egory_id=2
 

Kyriakos

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
24/07/2004
Μηνύματα
65
Likes
0
Περιοχή
Kuwait
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
OKBK
Να και μια ωραία είδηση! Μακάρι να παίρνονται και άλλες τέτοιες μικρές πρωτοβουλίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών όλων των ηλικιών.
 

LEKPO1A

Moderator
Staff member
Εγγραφή
04/09/2003
Μηνύματα
3.787
Likes
144
Επίσης έχουν ανοίξει 3 νέα καταστήματα, στην αίθουσα αναχωρήσεων, δίπλα στα check-in.
 

Hristos

Concorde-Class-Member
Εγγραφή
22/11/2002
Μηνύματα
1.523
Likes
0
Περιοχή
Karlsruhe / Germany
Website
www.airliners.gr
Επίσης έχουν ανοίξει 3 νέα καταστήματα, στην αίθουσα αναχωρήσεων, δίπλα στα check-in.

ενδιαφέρον...

τι καταστήματα είναι αυτά ?

εννοείς 3 καταστήματα εκτος το "Athens2004" shop ?

μήπως θα μπορούσες να τραβήξεις κάποιες φωτογραφίες ?

φιλικά
 
Top