Μάλτα

• Thread starter Thread starter dimkamp
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

dimkamp

Low-Cost-Class-Member
Περιοχή
Thessaloniki, Augsburg
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGTS
΄Εχει πάει κανείς Μάλτα το καλοκαίρι?Αξίζει?

Για μας τους Έλληνες δεν αξίζει, αξίζει όμως ότι κατάφεραν και εδραιώθηκαν στον οικονομικό τουρισμό. Ο τουρισμός είναι η μεγάλη βιομηχανία τους και τα νησί είναι ασφυκτικά δομημένο με μεγάλα ξενοδοχεία (κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο). Το επίπεδο τουριστών είναι χαμηλού επιπέδου βορειοευρωπαίοι.
Αξίζει να δεις την παλιά πρωτεύουσα του νησιού την Μεντίνα και τα εργαστήρια φυσητού γυαλιού στην πεδιάδα της Μεντίνα. Υπάρχει ένα μικρό αεροπορικό μουσείο.
Παραλίες δεν υπάρχουν με τα Ελληνικά στάνταρτ, εκτός μίας η οποία είναι μικρή. Μπάνιο στη θάλασσα γίνεται από τα βράχια.
Νυχτερινή ζωή στο Σεντ Τσουλιάν.
Υπάρχουν δύο εταιρείες τουριστικών hop –on/off λεωφορείων που μπορείς να δεις όλο το νησί με 25€ ημερήσιο εισιτήριο και μια βαρκάδα δώρο στο λιμάνι της Βαλέτα.
Εγώ δεν θα άφηνα την Ελλάδα μας για την Μάλτα το καλοκαίρι, το άνοιξη/φθινόπωρο θα την επισκεπτόμουνα. Αν προγραμματίσεις και είσαι στη Βαλέτα κατά την διάρκεια του φεστιβάλ αξίζει γιατί οι στολές και η διακόσμηση της πόλης με Μεσαιωνικά πολύχρωμα λάβαρα αξίζει να τα φωτογραφίσεις.

Πήγα στη Μάλτα Ιούλιο του 2006 με την Air Malta απο την Αθήνα. Έμεινα στο νησί 6 ημέρες και δεν μου έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση. Υψηλά επίπεδα υγρασίας, παραλίες για μπάνιο μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και το νερό καθόλου καθαρό με αποτέλεσμα όλοι οι τουρίστες να συγκεντρώνονται στις πισίνες των ξενοδοχείων. Απο τουριστικά αξιοθέατα είναι ενδιαφέρον νησί όμως, αφού μια επίσκεψη στη Βαλέτα θα σε γοητεύσει και ιδιαίτερα αν σου αρέσουν τα κάστρα και οι ιππότες υπάρχουν τρία μουσεία -και τα τρία ιδιωτικά- που περιγράφουν την ιστορία του νησιού διαδραστικά.
Αξίζει και μια επίσκεψη στο μικρό νησάκι Gozo ακριβώς απέναντι για να δεις τα μανιασμένα κύμματα της Μεσογείου να τρυπούν τα βράχια και τους σχηματισμούς των βραχών στο σημείο εκείνο με την πάροδο των ετών.
Απο τιμές δεν θα έλεγα οτι είναι και φιλική, αφού τα πάντα είναι αρκετά τσιμπημένα. Απο νυχτερινή ζωή τα πάει "καλά" αφού υπάρχουν διάφορα μπαράκια στην πόλη τα οποία όμως δεν μένουν ανοιχτά μετά τις 2-3 και τα εμπορικά καταστήματα στις 8 κλείνουν.
Θα σου πρότεινα αν τελικά αποφασίσεις να πας, να κλείσεις ξενοδοχείο έξω απο την "Βαλέτα" αφού μέσα τα ξενοδοχεία είναι υπερτιμημένα και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται εκτος πόλης έχουν δωρεάν και τακτικότατη επικοινωνία με το κέντρο με shuttle bus.
Και κάτι τελευταίο...πρέπει να νοικιάσεις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ αυτοκίνητο αλλιώς...Μάλτα γιοκ :mrgreen:

Βρέθηκα στη Μάλτα στα πλαίσια μίας εκδρομής με τη σχολή μου, το Μάρτιο του 2001. Οι παραλίες που είδαμε δε μας είχαν ενθουσιάσει καθόλου. Η Βαλέττα έχει ένα ενδιαφέρον αν και είναι απίστευτα τουριστική, όπως και κάθε χωριό στα νησιά (μοιάζει με την πόλη της Ρόδου) . Εμείς είχαμε μείνει στο ξενοδοχείο Metropole στη Sliema, το οποίο για φοιτητές είναι μια χαρά, αλλά όχι και για ανθρώπους που θέλουν κάτι πιο ποιοτικό. Όπως είπαν και οι φίλοι παραπάνω, το καλοκαίρι πήζει το σύμπαν και μάλλον είναι προς αποφυγή. Θα σου συνιστούσα ένα φθινοπωρινό ή ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο. Το St. Julian's είναι η μαλτέζικη εκδοχή της Αγίας Νάπας (μακριά!). Φαγητό θα φας αρκετά καλό στη Βαλέττα (στα σοκάκια της παλιάς πόλης).

Από κει και πέρα: τα αστικά λεωφορεία είναι οικονομικά και μπορείς να κάνεις το γύρο των νησιών χωρίς να μπλέξεις με sightseeing tours. Αξίζει να πας στο Gozo για να επισκεφθείς την πόλη Victoria και τη λιμνοθάλασσα της Dwejra, η οποία επικοινωνεί με την ανοικτή θάλασσα μέσω ενός φυσικού τούνελ. Επ ουδενί λόγω μην ασχοληθείς με διάφορα tourist trap & crap.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές απόψεις. Δεν με ξετρέλανε αλλά δύσκολα θα ξαναπήγαινα, όταν δεν έχω δει ακόμα τη Σικελία.

Αν πρεπει να διαλεξεις νοτιο προορισμο θα σου προτεινα Σικελια, Σαρδηνια η Κορσικη. Την Μαλτα απεφυγε την. Πολυ μικρο νησι, με ασχημες παραλιες, πολλους αγγλους (με τα καλα και τα κακα που αυτο συνεπαγεται), παρα πολυ ασχημη δομηση (απο ψηλα θυμιζει Αθηνα σε μικρογραφια) και οχι ιδιαιτερα φτηνη.

Για εναν Ελληνα δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο.

Αν τελικα αποφασισεις να πας θα προτεινα να επισκευτεις Βαλεττα (UNESCO heritage site) οχι μετα τη δυση του ηλιου βεβαια γιατι γινεται (οπως θα σου πουν και οι ντοπιοι) no man's land, λογω των υψηλων τιμων σε ενοικια (σε συγκριση με το υπολοιπο νησι) ειναι ερημη απο κατοικους.

Επισης το Gozo αξιζει αν θες να δεις κατι διαφορετικο.

Σημειωση: Στα λεωφορεια πληρωνεις μιση τιμη αν το παιξεις Μαλτεζος.
Σημειωση 2: Μην πεταξεις τα χρηματα σου σε ξενοδοχεια οπως το Westin Dragonara η Hilton γιατι δεν αξιζει (και το δυο βρισκονται στο Portomaso) βρες κατι φτηνοτερο και λιγο μακρυτερα απο τις πολυ τουριστικες περιοχες.
Σημειωση 3: Αν παρεις αυτοκινητο ελπιζω να εχεις αρκετη υπομονη και να εχεις συνηθισει απο οδηγηση Αθηνα γιατι εχουμε πολλα κοινα ασχημα στοιχεια.
Σημειωση 4: Λιγο προσεχτικα με τις συναλλαγες σου με Μαλτεζους γιατι εχουν ελαφρως αυτο το κουτοπονηρο υφακι που εχουμε και εμεις ως Ελληνες (οσο αφορα τουριστες σε μερικες περιοχες).
Σημειωση 5: Αγγλικη αποικια γαρ δεν θα εχεις κανενα προβλημα να συνενοηθεις αγγλικα. Απο μαλτεζικα δεν προκειται να καταλαβεις τπτ απολυτως.

Draken":3h7tn836 said:
Αν πρεπει να διαλεξεις νοτιο προορισμο θα σου προτεινα Σικελια, Σαρδηνια η Κορσικη.

Θα ήταν ιεροσυλία έστω και η διαδικασία εισαγωγής της σκέψης της σύγκρισης Σαρδηνίας με Μάλτα. Και μόνο οι 210 πεντακάθαρες παραλίες της πρώτης θα ήταν αρκετές για να εξοστρακίσουν την όποια απόπειρα επιχειρηματολογίας υπέρ της δεύτερης.

Δε νοίκιασα αμάξι στη Μάλτα. Οι συγκοινωνίες απλά σου κληροδοτούν χρόνια πρόβλημα μέσης με τις εξαιρετικές αναρτήσεις τους ηλικίας μόλις ολίγων δεκαετιών. Συνεπώς, αν δύνασαι να νοικιάσεις αυτοκίνητο, go for it. Αν φυσικά μετά από όλα αυτά θες ακόμα να πας :-)

Δεν καταλαβαίνω γιατί έχετε πάρει τη Μάλτα τόσο αρνητικά. :? Κάθε προορισμός γίνεται ενδιαφέρων ή μη από το τι ψάχνει αυτός που τον επισκέπτεται. Ο μόνος λόγος για τον οποίο ΔΕΝ πήγα στη Μάλτα ήταν οι παραλίες. Άμα ήθελα να κάνω μπάνιο θα έπαιρνα το αμαξάκι μου και θα πεταγόμουν μέχρι την Πάργα. Οι ελληνικές παραλίες δε συγκρίνονται με τις μαλτέζικες. Για άλλους λόγους πάει κανείς στη Μάλτα.
Εγώ πήγα το Μάιο του 2008. Ο τουρισμός δεν ήταν σε υψηλά επίπεδα θα έλεγα. Το μόνο αρνητικό εκείνων των ημερών ήταν ο αέρας που φυσούσε αρκετά δυνατός καθώς και ο μουντός ουρανός (έτοιμος να βρέξει)με αποτέλεσμα να μη σ'αφήνει να ευχαριστηθείς τη βόλτα. Απ'ότι μας είπαν οι ντόπιοι, ο Μάιος είναι μήνας τοπικών μουσώνων στην περιοχή.
Το νησί έχει ατελείωτη Ιστορία, κάτι που το καθιστά άξιο επίσκεψης. Μπορεί κανείς να θαυμάσει από παλαιολιθικούς οικισμούς, χριστιανικές κατακόμβες, μεσαιωνικά κτίρια και κρησφύγετα του δευτέρου παγκοσμίου. Έμεινα 4 μέρες και δεν πρόλαβα να τα δω όλα. Το μέγεθος της Ιστορίας είναι αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους του νησιού.
Αμάξι κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται να νοικιάσεις καθώς τα δρομολόγια των αστικών είναι πυκνά και καλύπτουν, σχεδόν, κάθε γωνιά του νησιού, τα οποία αστικά, δε, αποτελούν τουριστική ατραξιόν καθώς, όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετά παλιά και έχουν μείνει σαν κειμήλιο. Δύσκολα έχει την τύχη κανείς να μπει σε τέτοια αστικά στις μέρες μας. Οι αναρτήσεις όντως δεν είναι οι καλύτερες, αλλά το γέλιο που πέφτει μέσα στο αστικό όταν σε μερικά σημεία αρχίζει το ροντέο, πιστεύω σε αποζημιώνει! Καλό θα ήταν να βγάλετε εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών (νομίζω τότε το 3-ήμερο είχε 11€) και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Τώρα πώς θα παίξεις το Μαλτέζο τη στιγμή που η μαλτέζικη γλώσσα είναι άλλη ιστορία, για να πληρώσεις μισό εισιτήριο, τι να σου πω... :roll:
Επίσης, αυτό που μου άρεσε στο νησί αυτό θα προσπαθήσω να σου το περιγράψω με μία πρόταση:

Οδηγούν ανάποδα, η γλώσσα τους θυμίζει αραβικά, η γραφή λατινική, στις εκκλησίες ακούς τον παπά να λέει "Allah u hafif" και να κάνει σταυρό, οι φάτσες τους είναι από όποια φυλή της Ευρώπης φαντάζεσαι, φωνάζουν σαν κλασικός μεσογειακός λαός, είναι φιλικότατοι και περήφανοι για την Ιστορία τους.

Με λίγα λόγια πολύ περίεργο νησί!

Οι τιμές εμένα μου φάνηκαν νορμάλ, αν σκεφτείς ότι ένας καφές είχε 0,80€ και τα φαγητά κάπου τις ίδιες τιμές με μας.

Εν πάσι περιπτώσει, τα ενδιαφέροντα του καθένα είναι διαφορετικά και αυτό αποτελεί υποκειμενικό γνώμονα στην επιλογή ενός προορισμού. Εμένα η Μάλτα μου άρεσε πολύ και μπορώ να πω ότι "δεν τη χόρτασα" γεγονός που, μάλλον, θα με ξαναστείλει στο νησί αυτό με μεγαλύτερη παρέα αυτή τη φορά!

The choice is yours! :wink:

Σας ευχαριστώ πολύ!!Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτώ.

Εγω πηγα το 2004 και εμεινα σε ενα εμπορικο κεντρο με ξενοδοχεια πολλα(bay street,st julian)δε τρελλαθηκα μπορω να σου πω αλλα μια πεζοπορια στο λιμανι της Βαλλετα απο την μια ακρη στην αλλη με θεα το λιμανι και τα παραδοσιακα καραβια τους απο το ενα μερος και την παλια πολη με τα πανυψηλα τειχη απο την αλλη σου αφηνουν μια γοητεια και σε ταξιδευουν σε αλλες εποχες..Οντως μοιαζει πολυ με Ροδο...για το πακετο που πληρωσα (250 ολα μεσα) και της 3 μερες που εκατσα εκει απλα μου αρεσε και αξιζε ο κοπος(εαν μου τυχει και δωρεαν που λενε δε θα ξαναπηγενα)
Επισης η Medina που ειναι πολη-φρουριο με τα στενοσοκκακα και τα σπιτακια μεσα μου αρεσε πολυ...μια βολτα στο Gozo με το καραβι και τα τεραστια κυμματα και την πρωτευουσα το την Victoria με τους λιγοστους κατοικους.