Miles & Bonus

• Thread starter Thread starter gm747
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Δυστυχώς και όπως αποδείχθηκε με την παραπάνω περίπτωση κανένας όρος δεν είναι "παπάτζα" όταν σε αφορά ή όταν τον αγνοείς. Οι όροι σε οποιαδήποτε περίπτωση, εταιρία, πρόγραμμα, διαγωνισμό κλπ είναι μελετημένοι για όλες τις περιπτώσεις και καλύπτουν την εκάστοτε επιχείρηση. Είναι η συμφωνία που συνάπτει ο ιδιώτης με την εταιρία και όπως ο ιδιώτης-μέλος βασίζεται στους όρους για να βρει το δίκιο του όταν αυτοί δεν τηρούνται από την εταιρία έτσι γίνεται και το αντίστροφο.
Να λοιπόν που ο συγκεκριμένος όρος ήταν πάρα πολύ σοβαρός αφού είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφούν λογαριασμοί και να χαθούν μίλια.
Δε νομίζω πάντως ότι έχει κάποια τύχη δικαστικώς αλλά μακάρι να κάνω και λάθος εφόσον το αποφασίσεις να κινηθείς με αυτόν τον τρόπο.

Το όλο ερώτημα είναι αν ο όρος ειναι καταχρηστικός ή αθέμιτος, οχι αν αυτος υπάρχει. Η άποψη μου είναι οτι υπάρχει δυσαναλογία στη πράξη της εταιρείας και έλλειψη καλής πίστης (ο καταναλωτής μάζεψε τα μίλια βάσει της υπόσχεσης της εταιρείας για εξόφληση στο μέλλον και το αν έχεις 2 ή 3 email δεν είναι απάτη με σκοπό το όφελος - απ'οτι καταλαβαίνω τουλάχιστον).

"Αθέμιτοι όροι στη σύμβασή σας
Οι όροι μιας σύμβασης που είναι καταχρηστικοί βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ δεν έχουν νομική ή δεσμευτική ισχύ για τους καταναλωτές. Εφόσον ο καταχρηστικός όρος δεν αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της σύμβασης, η υπόλοιπη σύμβαση (με εξαίρεση τον καταχρηστικό όρο) παραμένει σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται π.χ. να εγκαταλείψετε το γυμναστήριό σας επειδή μία και μόνο ρήτρα της σύμβασης είναι καταχρηστική."

Τώρα στην Ελλάδα η κουλτούρα προστασίας του καταναλωτή δεν είναι και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Κάτι λαϊκιστικα μέτρα υπάρχουν για το θεαθήναι και εκεί τελειώνει η "ευθύνη" του κράτους, τα καρτελ οργώνουν σε κάθε μεγάλο οικονομικό τομέα διαχρονικά.

Μίλα με εναν δικηγόρο και θα σου πει αν αξίζει.

Κατανοώ ότι 1.300.000 μίλια μπορούν να μαζευτούν από πτήσεις, συνεργαζόμενες κάρτες, προσφορές, κλπ, αλλά κυρίως μιλάμε για "ζω στο αεροπλάνο" φάση ή/και μυθικά ποσά αγορών.

Επίσης, αν κατάλαβα καλά, στην επίμαχη υπόθεση μιλάμε για ένα Gold account (του χρήστη) κι ένα account ακόμα (αγνώστου status) στο πρόγραμμα together. Σωστά;

Τέλος, στο ποστ αναφέρεται «...τους ενόχλησε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ του ότι εγώ χρησιμοποίησα μίλια από together λογαριασμό για να εξαργυρώσω εισιτήριο για λογαριασμό τρίτου! Τους φάνηκε λένε ύποπτη κίνηση...»
Αυτό απαιτεί αναλυτικότερη εξήγηση εκ μέρους της εταιρείας και θα πρέπει να τους ζητήσεις να σου το κοινοποιήσουν εγγράφως. Τι ακριβώς παραβιάστηκε και από που προκύπτει.

Το κλείσιμο λογαριασμών πάντως συμβαίνει και σε άλλα προγράμματα (π.χ. FlyingBlue) και γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση). Φαίνεται επίσης πως υπάρχουν κάποια κοινά red flags:
- Μεγάλος αριθμός πόντων χωρίς πτητική δραστηριότητα (π.χ. στο flyingblue μπορείς να μεταφέρεις πόντους από κάρτες κτλ)
- Κλείσιμο εισιτηρίου σε τρίτο άτομο (ενδεχομένως ως πρώτη κίνηση μετά από μεταφορά)

Φαντάζομαι κάποια στιγμή θα δούμε την πρώτη προσφυγή ή των πρώτη απόφαση, καθώς σίγουρα υπάρχουν όροι που μπορεί να θεωρηθούν πως αντιβαίνουν κάποια ευρωπαϊκή νομοθεσία (αθέμιτες πρακτικές), π.χ. θυμάμαι κάπου μια απόφαση που αναφερόταν στη λήξη των μιλίων αλλά δε μπορώ να τη βρω τώρα.

Ευχαριστώ πολύ όλους για το ενδιαφέρον και για τις απαντήσεις σας, έναν έναν προσωπικά! Μίλησα σε απευθείας γραμμή με τον εκπρόσωπο που τα διαχειρίζεται και μου είπε ότι αν πάω δικαστικός θα είναι εις βάρος μου και ότι είναι ποινικό αδίκημα και όλα τα σχετικά! Μου είπε πως ότι και να κάνω δεν θα βρω το δίκιο μου και ότι οι κάρτες κατά κύριο λόγω έχουν κλείσει! Εκ μέρους μου και ύστερα από την πλήρη ηρεμία πάνω σε αυτό το θέμα (γιατί επικρατούσε πολύ μεγάλη ένταση) ζήτησα με προσωπικό mail να ξεκληδώσει ο λογαριασμός μου τουλάχιστόν ο gold! Όσο για τον λογαριασμό τον απλό μέσω κάρτας μάλλον αντίο τα 1.300.000 μίλια! Τζάμπα 14 χρόνια και τζάμπα τα μάζευα για τα μεγάλα ταξίδια! Ευτυχώς πρόλαβα να πάω business με Turkish πάνε έλα στην νέα Υόρκη! Και ο δικηγόρος που μίλησα αν είναι εκτός τόπικ του θέματος δεν μπορεί να μου κάνει κάτι γιατί στην εταιρία είναι πλήρως καλυμμένοι από όλες τις μεριές και μεθόδους! Επομένως καλή καρδία

Ίσως να είναι μέρος του Συντάγματος τα μίλια και να μην το ξέραμε. Ο υπάλληλος λέει μπούρδες απλά για να μην τραβήξει αλλο.

Αν χρησιμοποίησαν τη φράση «ποινικό αδίκημα» τότε μάλλον έχουν καταγράψει κάτι που θεωρούν fraud.

Αν «οι κάρτες έχουν κλείσει» (και εννοούμε τις branded πιστωτικές) τότε η τράπεζα ενημερώθηκε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Αν ο δικηγόρος λέει «παράτα το» τότε μάλλον βλέπει μια υπόθεση που δεν μπορεί να την υπερασπιστεί πουθενά.

Αν διαβάζω σωστά πίσω από τις γραμμές (και πάντα σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν) τους «ενόχλησε» η συνολική εικόνα χρήσης του προγράμματος. Πολλά account σε ένα email, εκατομμύρια μίλια σε account χωρίς status, εξαργυρώσεις υπέρ άσχετων. Μεμονωμένα μπορεί να μη σημαίνουν κάτι, αλλά σε συνδυασμό προφανώς δημιουργούν red flags.

Ίσως, αντί για «καλή καρδιά», να άξιζε να ζητήσεις εγγράφως το πόρισμα του ελέγχου που οδήγησε στο suspension των account και των καρτών, ώστε να δεις ακριβώς τι θεωρήθηκε προβληματικό. Επιπλέον, μπορείς να ζητήσεις και αντίγραφα των επικοινωνιών σας, για να υπάρχει μια πλήρης και σαφής εικόνα του τι ειπώθηκε. Και ίσως από αυτά να βρει ο δικηγόρος σου κάτι χειροπιαστό να ξεκινήσει.