«Νεκρώνει» ο Ευρωπαϊκός εναέριος χώρος λόγω... ηφαιστείου!

• Thread starter Thread starter Cyverius
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: «Νεκρώνει» ο Β.ευρωπαϊκός εναέριος χώρος λόγω... ηφαιστείου!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8621992.stm

ή απλά γράψε σε μηχανή αναζήτησης volcanic ash. Και εγώ δεν πίστευα στα μάτια μου.
Βρήκα επίσης και φωτό από αεροπλάνο ΒΑ 747-100 που έχει πέσει στο παρελθόν σε Volcanic ash... είναι απίστευτο αλλά στην ουσία είναι σα να καίγεται... πάντως αυτή η σκόνη ανεβαίνει πολύ ψηλά και από το έδαφος φαίνονται όλα καλά και
συνηθισμένα. Εμένα πάντως μου φαίνεται αναγκαίο το ότι έγινε.

Είτε φαίνεται με το μάτι, είτε όχι καταγάλανος ο ουρανός σε θέματα ασφάλειας δεν παίζουμε και φυσικά πιστεύω ότι οι ανάλογες υπηρεσίας ξέρουν τι κάνουν, ιδιαίτερα αν σκεφτείς το γενικότερο κόστος μιας τέτοιας κίνησης που παραλύει μια ολόκληρη περιοχή.

Στην Β. Νορβηγία έχει ανοίξει ο εναέριος χώρος με την πρώτη πτήση της SAS SK4571 από Bodø για Tromsø. Δυστυχώς όμως περιμένουν ότι θα ακολουθήσει ένα 48ωρο με ανάλογα μέτρα τόσο για την Νορβηγία όσο και για αρκετές άλλες Β Ευρωπαϊκές χώρες όσο αφορά τον εναέριο χώρο και το κλείσιμό του.

Περιμένουμε όλοι τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις!

Μία μικρή διορθωσούλα αναφορικά με το όνομα του ηφαιστείου. Τα ΜΜΕ αποφεύγουν να προφέρουν το όνομα και αναφέρονται απλά σαν "το ηφαίστειο στην Ισλανδία" ή "το ισλανδικό ηφαίστειο" (λες και ολόκληρη Ισλανδία έχει ένα ηφαίστειο), λογικό γιατί η θέα και μόνο του ονόματος είναι αποθαρρυντική. Στα έντυπα ΜΜΕ, το αποκαλούν Eyjafjallajökull (το οποίο προφέρεται Εϊγιαφιατλαγιόκουτλ), το οποίο φαίνεται πως είναι λάθος, καθώς jökull (γιόκουτλ) στα ισλανδικά σημαίνει "παγετώνας", ενώ αντίθετα η ισλανδική λέξη για το "όρος" είναι fjall (φιάτλ). Τέλος, η ισλανδική λέξη "Ey" σημαίνει "νησί".

Άρα: Eyjafjallajökull είναι "Ο Παγετώνας του Νησιωτικού Όρους"
και Eyjafjall είναι το όνομα του ηφαιστείου (επί λέξει "Το Νησιωτικό Όρος"), το οποίο και σκεπάζεται από τον παγετώνα.

Ένα έχω να πω: όταν οι Βάρβαροι κλείναν τα αεροδρόμια τους λόγω εκρήξεων ηφαιστείων, εμείς κάναμε απεργίες. Τώρα μπορούν να κατέβουν από τα δέντρα τους. :hello?:

καλημερα σαας...μια ερωτηση..ειναι να πεταξω την τριτη απο θεσσαλονικη για αθηνα και πισω...λετε να χουμε καμια ακυρωση...και επισης αν γινει ακυρωση πτησης λογο
σκονης ας πουμε εγω π[ου εχω φθηνο εισητηριο μεσω ιντερνετ της aegean θα μου το αλλαξουν για αλλη μερα???
μια φορα που αργησα στο check in μου ειπαν ναπαρω την επομενη πτηση και δεν μου αλλαζαν το εισητηριο μου ειπαν να πληρωσω για καινουργιο...σας ευχαριστω

mima":6rt5weg9 said:
καλημερα σαας...μια ερωτηση..ειναι να πεταξω την τριτη απο θεσσαλονικη για αθηνα και πισω...λετε να χουμε καμια ακυρωση...και επισης αν γινει ακυρωση πτησης λογο
σκονης ας πουμε εγω π[ου εχω φθηνο εισητηριο μεσω ιντερνετ της aegean θα μου το αλλαξουν για αλλη μερα???
μια φορα που αργησα στο check in μου ειπαν ναπαρω την επομενη πτηση και δεν μου αλλαζαν το εισητηριο μου ειπαν να πληρωσω για καινουργιο...σας ευχαριστω

Αν συμβεί κάτι τέτοιο (ελπίζω να μη φτάσει μέχρι εδώ η σκόνη, γιατί είναι το μόνο που μας έλειπε!) τότε θα σου προσφέρουν δύο επιλογές (όπως γίνεται και με τις απεργίες των ελεγκτών) ανεξαρτήτως του πόσο φτηνό ήταν το εισιτήριό που έχεις αγοράσει:

α) Να ακυρώσεις τελείως το εισιτήριό σου με πλήρη επιστροφή χρημάτων.
β) Να αλλάξεις δωρεάν την πτήση που έχει πρόβλημα, με μια άλλη (όχι απαραίτητα την αμέσως επόμενη, η οποία μπορεί να είναι πλήρης).

Την άλλη φορά που σου είχαν ζητήσει να πληρώσεις full price, ήταν επειδή το checkin άργησε με δική σου υπαιτιότητα. Εδώ όμως μιλάμε για εξωτερικό παράγοντα.

Στην Ευρώπη σήμερα (Παρασκευή, παραδοσιακά ημέρα με κίνηση) επικρατεί ένα χάος. Τα τρένα στις χώρες που επηρεάζονται είναι φίσκα. Αν συνεχίσει το νταλαβέρι με το ηφαίστειο θα έχουν κακά ξεμπερδέματα κάποιες εταιρείες, πέρα από το γενικότερα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Αλλά, είπαμε, safety first. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει άσχημο παρελθόν, άσχετα αν η έκρηξη είναι σχετικά μικρής κλίμακας (2-3) μπορεί να τραβήξει επί μακρόν. Δε μιλάμε τι έχει να γίνει όταν εκραγεί κανένα μεγα-ηφαίστειο σαν αυτά που εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν στη Νότια Ιταλία ή το Αιγαίο. Κούνια που μας κούναγε... μόνο αυτό μας έλειπε τώρα.

το ελπιζω να μην φτασει μεχα...οι εδω η σκονη...ειναι το μονο που μας ελειπε τωρα...ελπιζω και να μην εχω προβλημα στον αερα...
ψιλοφοβηθηκα με ολα αυτα...και πως πετας τωρα!!!αχχχχχχχ!!!
εν το μεταξυ ειναι και ο αδερφος μου να φυγει Manchester αυριο απο θεσσαλονικη αλλα δεν το βλεπω....ειναι ολα κλειστα ...και πεταει μεσω ζυριχης..γνωριζει καποιος αν πραγ,ατοποιουνται πτησεισ?>

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με την αεροπορική σου εταιρεία. Τουλάχιστον για σήμερα η SWISS ανακοινώνει ότι δεν εκτελεί πτήσεις προς αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες λόγω των περιορισμών.

Υπάρχουν επίσης και οι εξελίξεις για το θέμα στην σελίδα της...

http://www.swiss.com

Αν είσαι και χρήστης του Twitter υπάρχουν και άμεσα updates για το θέμα τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες όσο και από γνώστες του χώρου.

Δες κι εδώ...

http://twitter.com/skgflyer

Εύχομαι το καλύτερο.

Cyverius":2cso4kdm said:
Αν συνεχίσει το νταλαβέρι με το ηφαίστειο θα έχουν κακά ξεμπερδέματα κάποιες εταιρείες, πέρα από το γενικότερα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Σωστα.. Και κυριως η ΒΑ θα αντιμετωπισει τα μεγαλυτερα προβληματα γιατι επηρεαζονται ολες της οι πτησεις. Ολα τα ειχε φετος. Απεργειες, χιονιαδες, ηφαιστιακη σκονη... Τι αλλο θα παθουν φετος?? :shock: