Νευρικός Κλονισμός πιλότου in flight

• Thread starter Thread starter flying Doc
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

flying Doc

Concorde-Class-Member
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EBBR
Αντιγράφω από τη δωρεάν εφημερίδα της Θεσσαλονίκης "ΣΗΜΕΡΑ" (Φύλλο 2/2/2008), μιας και δεν υπάρχει διαθέσιμη ιστοσελίδα

"Εναέριος πανικός" προκλήθηκε από πιλότο

Νευρικό κλονισμό στον αέρα υπέστη συγκυβερνήτης επιβατικού αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Τορόντο-Λονδίνο (YYZ-LHR). Με κραυγές και λυγμούς ο συγκυβερνήτης ζητούσε να...μιλήσει στον Θεό 30.000 πόδια πάνω από τον Ατλαντικό. Και μπροστά στους εμβρόντητους επιβάτες το πλήρωμα αναγκάστηκε να τον δέσει στην Οικονομική θέση. Οι επιβάτες της πτήσης AC848 της αεροπορικής εταιρίας Air Canada, δήλωσαν ότι ο συγκυβερνήτης άρχισε να φωνάζει και να κλαίει στο πιλοτήριο του Β767, όταν το αεροπλάνο απήχε περίπου μισή ώρα από το αεροδρόμιο του Χιθροου. Δημοσιευμα των Times του Λονδίνου αναφέρει ότι οι ιπτάμενοι φροντιστές με τη βοήθεια αξιωματικού των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος δε βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας, απομάκρυναν τον συγκυβερνήτη από το πιλοτήριο, του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια μπροστά στους έκπληκτους επιβάτες και στη συνέχεια τον καθήλωσαν με χειροπέδες στις πρώτες σειρές της οικονομικής θέσης. Το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Shannon (SNN) στα δυτικά της Ιρλανδίας και ο συγκυβερνήτης διακομίσθηκε σε ψυχιατρική κλινική με ασθενοφόρο που είχε κλειθει στο αεροδρόμιο. Οι 149 επιβάτες της πτήσης μεταφέρθηκαν σε κοντινά ξενοδοχεία και όταν έφτασε ο αντικαταστάτης του συγκυβερνήτη το αεροσκάφος αναχώρησε για το Χίθρου όπου τελικώς προσγειώθηκε με 8ωρη καθυστέρηση. Επιβάτης της πτήσης δήλωσε στο καναδικό δίκτυο CBC ότι ο συγκυβερνήτης "έβριζε και ζητούσε το Θεό". Φώναζε δυνατά αλλά δε φαινόταν να είναι υπό την επήρεια κάποιας ουσίας. Η ψυχιατρική κλινική δεν προέβει σε κάποια δήλωση ενώ στο πλευρό του πιλότου βρίσκεται η σύζυγος του

Είναι πολύ κρίμα να τελειώνει την καριέρα του με τέτοιον εξεφτελιστικό τρόπο ένας άνθρωπος. Θα τον ακολουθεί για πάντα το στίγμα του τρελλού. :(

Καθε πότε γίνονται τεστ στα πληρώματα έτσι ώστε να είναι οι εταιρείες (και κατ' επέκταση οι επιβάτες) όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για τη φυσική και ψυχική τους υγεία;

Τουλάχιστον δεν είχε τάσεις αυτοκτονίας.............

Οπως κολας γριππη, οπως μπορει να παθεις καρκινο η καρδιακο, ετσι μπορει να "τρελλαθεις", χωρις προηγουμενως να εχεις καμμια "προειδοποιηση".
Ο ανθρωπος, αρρωστησε, και σαν αρρωστο πρεπει να τον βλεπουμε!
Μπορει να τυχει και σε εμας, η σε καποιο "δικο μας ανθρωπο"!

docORL":2izokcw6 said:
Οπως κολας γριππη, οπως μπορει να παθεις καρκινο η καρδιακο, ετσι μπορει να "τρελλαθεις", χωρις προηγουμενως να εχεις καμμια "προειδοποιηση".
Ο ανθρωπος, αρρωστησε, και σαν αρρωστο πρεπει να τον βλεπουμε!
Μπορει να τυχει και σε εμας, η σε καποιο "δικο μας ανθρωπο"!
Πολύ σωστός φίλε docORL και χαίρομαι που το επισημαίνεις γιατί στην Ελλάδα τα ψυχολογικά/ψυχιατρικά θέματα αντιμετωπίζονται από την κοινωνία όπως στο μεσαίωνα!

fotis":2izokcw6 said:
Καθε πότε γίνονται τεστ στα πληρώματα έτσι ώστε να είναι οι εταιρείες (και κατ' επέκταση οι επιβάτες) όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για τη φυσική και ψυχική τους υγεία;
Κάθε χρόνο! Κανονικά στην εξέταση για την ανανέωση του medical περιλαμβάνεται και απάντηση ερωτηματολογίου που μεταξύ άλλων αναφέρει ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με ψυχική κόπωση και στρες! Και φυσικά οι γιατροί πιάνουν και την κουβέντα με σκοπό να "ψαρέψουν" αν τυχόν είσαι στα πρόθυρα ψυχικών/ψυχολογικών προβλημάτων! Τώρα αν αυτή την κουβεντούλα την κάνουν όλοι οι γιατροί και τι γνώσεις έχουν ώστε να σε "ψαρέψουν" είναι άλλη κουβέντα! Πάντως προβλέπεται...

Νομίζω είναι σωστό να ξεκινήσει μια έρευνα από τις αρχές ή την Air Canada στο τι τον οδήγησε σε αυτό το γεγονός, να διαπιστώσει εάν οι λόγοι είναι επαγγελματικοί ή όχι. Αν οφείλεται σε εργασιακούς λόγους τότε μπορεί να επαναληφθεί, πιστεύω. Το λέω αυτό γιατί μια τέτοια "έκρηξη" μου φαίνεται υπερβολικά απότομη. Παίρνοντας το όμορφο παράδειγμα του flyingDoc, σαν να ανεβάζεις εντός δευτερολέπτου 40* πυρετό και να σου έρχονται όλα τ'άλλα συμπτώματα...

To medical δεν ειναι μονο καθε χρονο. εξαρταται απο την ηλικια του καθενως. Μετα τα 40 ειναι καθε 6 μηνες. Τωρα για το ερωτηματολογιο εγω προσωπικα δεν εχω συμπληρωσει ποτε ουτε μου εχει δωθει ποτε κατι τετοιο. Για class 1 JAR FCL-3 (UK CAA) μιλαω παντα σε αλλες χωρες δεν ξερω τι κανουν. Το μονο που συμπληρωνεις ειναι ενα ερωτιματολογιο που σε ρωταει αν πηγες νοσοκομειο αν εχεις HIV αν καποιος απο τους δικους εχει πιεση, καρδια κλπ κλπ καμια ερωτηση ψυχολογικης φυσεως. Στο τελος ενας γιατρος - αυτος που θα βαλει την τελικη σφραγιδα - σου κανει καποιες ερωτησεις του στιλ αν ολα οκ πως βλεπεις τα πραγματα αν περνας καλα γενικες ερωτισεις. Εκει ισως καταλαβαινει αν ειναι ενταξη η οχι. Εγω δεν το ξερω καθοτι δεν ειμαι γιατρος.

SkyHawk":3577jhl9 said:
To medical δεν ειναι μονο καθε χρονο. εξαρταται απο την ηλικια του καθενως. Μετα τα 40 ειναι καθε 6 μηνες. Τωρα για το ερωτηματολογιο εγω προσωπικα δεν εχω συμπληρωσει ποτε ουτε μου εχει δωθει ποτε κατι τετοιο. Για class 1 JAR FCL-3 (UK CAA) μιλαω παντα σε αλλες χωρες δεν ξερω τι κανουν. Το μονο που συμπληρωνεις ειναι ενα ερωτιματολογιο που σε ρωταει αν πηγες νοσοκομειο αν εχεις HIV αν καποιος απο τους δικους εχει πιεση, καρδια κλπ κλπ καμια ερωτηση ψυχολογικης φυσεως. Στο τελος ενας γιατρος - αυτος που θα βαλει την τελικη σφραγιδα - σου κανει καποιες ερωτησεις του στιλ αν ολα οκ πως βλεπεις τα πραγματα αν περνας καλα γενικες ερωτισεις. Εκει ισως καταλαβαινει αν ειναι ενταξη η οχι. Εγω δεν το ξερω καθοτι δεν ειμαι γιατρος.
Συμφωνώ μαζί σου SkyHawk απλά να προσθέσω πως κάποιες ερωτήσεις που φαίνονται "αθώες", αν απαντηθούν καταφατικά, δίνουν τις πρώτες ενδείξεις περί ψυχικής κόπωσης όπως έγραψα. Το να προβλέψεις πότε και αν κάποιος θα "σαλτάρει" δεν γίνεται. Όπως έγραψε και ο docORL, σαν πιο ειδικός από εμάς, μπορεί να συμβεί στον καθένα οποτεδήποτε! Να πω σε αυτό το σημείο πως πλέον και μετά το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας πας μία φορά το χρόνο για ανανέωση (η αλλαγή έγινε μαζί με την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 65 έτη)!