Νορβηγικά διλήμματα

• Thread starter Thread starter spotterakis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

spotterakis

Concorde-Class-Member
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
EZY
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGTS
..και τριλήμματα θα έλεγα...Ετοιμάζω ταξιδι στην πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης-κατά τα λεγόμενα όλων--αλλά υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σε αυτό το ταξιδι:

1. Το μπατζετ ειναι περιορισμένο (ως συνήθως)..Όπερ μεθερμηνευόμενο όχι πάνω από 800ευρω συνολο για αεροπορικά,διαμονή,φαϊ,μετακινηση..(το φαϊ ποσώς με απασχολει τη βγαζω και με νορβηγικό μίλκο και BLT σάντουϊτς)..

2.Ξεκινάω από SKG..Αυτό φτάνει...
3.Δεν έχω διαβατήριο,δεν οδηγουμε στην παρέα...
4. Ειμαι μεταξύ των εξής επιλογών: 1. Όσλο και Κοπεγχαγη 2. Μπέργκεν,Μολντε,Atlantic Highway,Flaam,Geiranger 3. Tromsoe και Σβαλμπαρντ (αλλά διάβασα ότι για Σβάλμπαρντ ισχύουν οι νον-Σένγκεν κανονισμοί οπότε δεν πας με ταυτότητα..Εξαιρουνται οι νορβηγοί...Οπότε σκέτο Τρόμσε..λέει;

5. Εχω ήδη κοιτάξει εισιτήρια για την περίοδο 22/7-31/7 να πάω κάπου εκεί αναμεσα για 5-6 μέρες το πολύ! Σκεφτηκα να πάω Όσλο 2 μερες με FR και από κει BGO και να επιστρέψω μέσω ARN..Μετά σκεφτηκα να πάω BGO (μεσω LGW,OSL) και να επιστρέψω Όσλο..H επιλογή για πτήση με SAS μέσω CPH,ARN στο πήγαινε ειναι φριχτά ακριβή..Μετά σκεφτηκα να πάω μονο TOS από...Χανιά ή BGO, αλλά πάντα ή θα φτάνει η πτήση πολύ αργά και τίθεται θεμα μετακινησης ή θα πετάει σε γαλατάδικη ώρα..Με εσωτερικές πτήσεις στη Νορβηγία και τους παραπάνω συνδυασμούς μια 400άρα τη χτυπάω..αρα αναγκαστικά πρέπει να μικρύνουν οι μέρες διαμονής σε κάθε μέρος..Μου ειπαν μόνο Όσλο δεν λέει..

6.Πόσες μέρες φτάνουν για Οσλο;για Μπέργκεν ή για Τρόμσε; Για κρουαζιέρα στα Φιορδ η Hurtigruten εχει τρελά ακριβά πακέτα και δεν υπαρχει κάτι αυθημερον..ή δεν βρηκα..

Προσπαθω να καταλήξω αλλά δεν καταλήγω..Αν τελικά πρέπει να επιλέξω ένα από τα μερη ποιο να επιλέξω;...Αλλιως πρεπει να κανω διαμονές-αστραπές για να βγει ο προϋπολογισμός (και σε μας η πιστη να προλάβουμε να δουμε..), τύπου 2 μέρες Όσλο και πέτα μια μέρα Τρόμσε και φύγε; ή κάτσε 2 μέρες Μπεργκεν και ένα βραδυ Όσλο και φυγε;
Ξανατονίζω οτι για τα υπόλοιπα που θα μεινουν από τα εισιτηρια πρεπει να βγει το ταξιδι,αρα σε 2κλινο θέλουμε 110-130 τη βραδια..δλδ 55-65 το άτομο..συν τα υπόλοιπα..

Μια βοήθεια συνάνθρωποι εχω χαθει..

Αν αποφασίσεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο θα βγεις αυτόματα εκτός μπάτζετ. Πιστεύω ότι εκτός από όσλο, όλες οι άλλες επιλογές σου είναι επίσης εκτός μπάτζετ.

Εγώ λέω πήγαινε όσλο να πάρεις μια γεύση χωρίς να ξοδευτείς πολύ. Αν σου αρέσει, πήγαινε κάποια άλλη στιγμή στα δυτικά φιορδ με μεγαλύτερο μπάτζετ για να το ευχαριστηθείς. Μέχρι να πας στα φιορδ, δεν θα έχεις δει τίποτα.

Aς ξεκαθαρίσουμε κάτι... η Νορβηγία είναι για μένα μακράν η πιο υπερεκτιμημένη χώρα της Ευρώπης... πανάκριβη και βαρετά επαναλαμβανόμενη... με λίγα λόγια με τα ίδια λεφτά πας κάπου πολύ καλύτερα και περνάς ζάχαρη... αν όμως είσαι κολλημένος με την Νορβηγία έχε στο νου τα εξής.

1. Το Όσλο πρέπει να είναι μέσα στις 5 πιο αδιάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Σε μια μέρα το έχεις εξαντλήσει εκτός αν είσαι λάτρης της τέχνης και θες να επισκεφθείς όλα τα μουσεία του... τότε η μία μέρα γίνεται μιάμιση...
2. Όλη η Νορβηγία είναι πανάκριβη... και στις μετακινήσεις και στη διαμονή και στο φαγητό... η περίπτωση για πέντε μέρες να τρως σαβούρα δεν μου φαίνεται και άριστη ιδέα...
3. Το Τρόμσο είναι πολύ κακό για το τίποτε... μια συμπαθητική πολίχνη στον Αρκτικό που μέσα σε μισή μέρα την εξαντλείς... ειδικά αν δεν έχεις αυτοκίνητο να δεις την φύση θα πεθάνεις από πλήξη...
4. Δυστυχώς και το Hurtigruten είναι πανάκριβο και εκτός της παραφιόρδιας διαδρομής και αυτό βαρετό... ψάξε κατά Αγγλία μεριά μπας και βρεις καμιά προσφορά αλλά μαζί με το φαγητό σου δεν σε κόβω κάτω από 100€ την ημέρα...
5. Για μένα η ωραιότερη Νορβηγική πόλη μάλλον είναι το Τροντχάιμ και σε δεύτερη φάση το Μπεργκεν...
6. Η καλύτερη περίπτωση για loco ταξίδι είναι να μείνεις 2 βράδια στο Όσλο και μετά με τρένο να πας στο Μπέργκεν... η διαδρομή είναι απίθανη και καλό θα ήταν αν μπορείς να την σπάσεις στο Φλαμ... από εκεί γίνονται εκδρομές στα γύρω φιόρδ όπου πραγματικά η φύση είναι φοβερή... μείνε 2 βράδια στο Μπέργκεν και thats it...

Συμπέρασμα... με 800€ όλα μέσα ξέχνα το Τρόμσο και περιορίσου σε Όσλο και Μπέργκεν... με λίγες τσιγκουνιές θα την βγάλεις για 5 βράδια...

Θα συμφωνήσω πάνω-κάτω με τους προλαλήσαντες. Το Όσλο είναι μακράν η πιο αδιάφορη πρωτεύουσα που έχω πάει, ίσως μαζί με το Ελσίνκι. Θα πληρώσεις πολλά για το τίποτα, θυμάμαι όταν έμενα Νορβηγία το 2005 τα McDonalds είχαν το μενού 15 Ε και το χοτ-ντογκ στα 7eleven τάλιρο!

Για το Hurtιgruten, για μένα ήταν απίθανη εμπειρία και το έκανα από το Μπέργκεν έως το Βόρειο Ακρωτήρι. Τα τοπία που θα δεις είναι απίθανα ειδικά πάνω από τον Αρκτικό κύκλο που φαίνονται καλύτερα τo Σέλας ή ο ήλιος του μεσονυκτίου αλλά υπάρχει το ζήτημα των χρημάτων… Εμείς σαν φοιτητές τότε είχαμε βρει στην νορβηγική σελίδα (μόνο) μια υπερπροσφορά 200 Ε όλο το ταξίδι με επιστροφή και καμπίνα. Νομίζω ότι το αντίστοιχο τώρα θα κοστίζει γύρω στα 3000-4000 δολάρια ανάλογα με την εποχή.

Αν θα περνούσα μερικές μέρες στην Νορβηγία θα έκανα 3 μέρες Μπέργκεν (με μια ημερήσια εκδρομή παίρνοντας το Flamsbana που έγραψε και ο COMPUTERISE) και άλλες 2-3 μέρες προς Stavanger ή Trondheim και τα γύρω φιορδ ή τα νησιά Λοφότεν αν πας καλοκαίρι. Πάλι θα πρέπει να υπολογίσεις τα φράγκα γιατί να πας στο Flam μόνο μπορεί να σου βγει 100 Ε+… Το Τρούμσε μην το σκέπτεσαι καν.

Γενικά αν έχεις σφικτό μπάτζετ (και τα 800 Ε είναι για την Νορβηγία ακόμα και αν τρως μπισκότα), θα σου πρότεινα να σκεφτείς κάποια άλλη χώρα, να το ευχαριστηθείς κιόλας.

Ευχαριστώ πολύ για το feedback από όλους..Η αλήθεια ειναι ότι ξεκινησαμε αρχικά με σκοπό την Κοπεγχάγη και μετά ειπαμε από ένα απλό σιτυ-τριπ να κάνουμε κάτι πιο ε-ξωτικό..Διαβάζοντας και τα TR σας για πόλους και..ώλους..εγεννήθη αυτή η επιθυμία να ζήσω τον ήλιο του Μεσονυχτίου, να δω Φιορδ, Atlantic Highway, etc. Το Βόρειο Σέλας μου είπαν το πετυχαίνεις από Οκτώβριο και μετά,το αργότερο μεχρι τέλος Μαρτίου...Δυστυχως το κόστος για όλα αυτα ειναι απαγορευτικό για μενα φέτος,καθότι προέκυψε στην πορεία και ουχί από πριν ωστε να προγραμματιστεί αρκετα νωρίς και να σφιξουν κώλοι να μαζευτούν πολλά φράγκα που χρειαζονται..Με τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες υπαρχει μεγάλη διασταση απόψεων στο...πόσο βαρετές είναι..Πολλοι κατατάσσουν το Ελσινκι πρωτο, μετα Οσλο,Στοκχόλμη και Κοπεγχαγη..Άλλοι ενθουσιάστηκαν με Στοκχολμη κι οχι με Κοπεγχάγη και τούμπαλιν..Παντως η αλήθεια ειναι ότι δεν βρήκα κανεναν που να ξετρελάθηκε με το Όσλο ή/και το Ελσίνκι..Αλλά περί ορέξεως...
Σε τελική ξεκινάμε ταπεινα, με 2 μερες Οσλο κ 2 Μπεργκεν όπως προτείνατε κάποιοι και αφηνουμε για άλλη φορά Κρίστιανσουντ και νοτίως, Λοφότεν,Σβαλμπαρντ,Τρουμσε κτλ..Άσε που κάνω και μεγάλα όνειρα για Ισλανδία και Φερόες κάποια στιγμή..αλλά ας περιμένουν..Η πικρή αληθεια ότι εξακολουθει από αποψη κόστους να μου βγαινει φθηνότερη η Κοπεγχάγη συγκριτικά με τη Νορβέζ, αλλά μάλλον θα το ρίξουμε ζαριά..

Η επίσκεψη σε σκανδιναβικές πρωτεύουσες ως εμπειρία είναι ενδιαφέρουσα. Ωστόσο δυστυχώς δεν μοιάζουν ιδιαίτερα με τις κλασσικές πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης, και ούτε φυσικά από μόνες τους μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα πέραν από 1-2 ημέρες. Η καλύτερη περίοδος για να τις επισκεφθεί κάποιος είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, τόσο λόγω της διάρκειας της ημέρας όσο και γιατί οι εξωτερικές δραστηριότητες είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις εσωτερικές.
Με σειρά προτίμησης του γράφοντος, καλύτερη πρωτεύουσα είναι η Κοπεγχάγη, η οποία ίσως είναι η σχετικώς φθηνότερη από τις υπόλοιπες, με πολύ περισσότερη ζωή σε σχέση με τις άλλες πόλεις και σίγουρα με εύκολη μετακίνηση σε γειτονικές πόλεις (όπως Malmo που είναι ακριβώς απέναντι, Odense με το πλοίο κτλ.)
Δεύτερη στη σειρά θα έβαζα την Στοκχόλμη, η οποία είναι και η πιο ανεπτυγμένη πρωτεύουσα των Σκανδιναβικών κρατών, κι στη συνέχεια Ελσίνκι και Όσλο.
Με 800 ευρώ (για αεροπορικά, ξενοδοχείο, διατροφή και μετακινήσεις) καλύτερα να ξεχάσεις ένα τέτοιο ταξίδι γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα καταφέρεις να δεις ή να βιώσεις πολλά πράγματα, καθόσον ένα τέτοιο ταξίδι από μόνο του δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να περιοριστεί στα στενά όρια της πρωτεύουσας, αν δεν συνδυαστεί με κάποια επίσκεψη είτε στη Λαπωνία (για Σουηδία, Φινλανδία) ή στα φιορδ για (Νορβηγία).