OA Crash YS-11 SX-BBR Κοζάνη 1976

• Thread starter Thread starter mxnk
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: OA Crash in 1976

Συγχαρητηρια!!!!!
Πολυ καλο και πολυ λεπτομερες ρεπορταζ!!!
Ευχαριστουμε :great:

Πολύ συγκινητική περιγραφή, συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου.
Δεν ξέρω πόσοι από σάς έχετε βρεθεί σε τόπο ατυχήματος, είτε προσφάτου είτε παλιού, αλλά είναι απολύτως τραγικό. Προσπαθώ όσο μπορώ να αποφεύγω τέτοιους χώρους.... :(

Δεν μπορω να καταλαβω ποιο ηταν το σημειο της πρωτης επαφης.Εχω περπατησει την γυρο περιοχη αλλα δεν βρηκα τιποτα.Απο τις φωτο που εχω δει οταν ακομα ηταν ολα τα συντριμια εκει το αεροπλανο σταματησε εκει που ειναι τωρα η εκκλησια κατα μηκος οπως φαινετε απο την πανοραμικη φωτο στην προτελευταια σελιδα του αφιερωματος.Εκει που ειναι τωρα το τελευταιο κοματι του φτερου μαλλον καποιος το εσιρε και το πηγε εκει.Οποιος ξερει ας μας πει λιγο ποιο ειναι το πρωτο σημειο της προσκρουσης.Να παρουμε σαν σημειο αναφορας την πανοραμικη φωτο στο περιοδικο.Ειναι αριστερα οπως κοιταμε την εκκλησια ή στα δεξια?Αν παντως καταλαβα καλα το αεροπλανο πετουσε παραλληλα οπως κοιταμε την εκκλησια απο πισω αριστερα και με την προσκρουση εκανε δεξια και συρθηκε στην κατηφορα της πλαγιας πισω απο την εκκλησια και σταματησε εκει που ειναι τωρα η εκκλησια.Θα ξαναδω τις πρωτες φωτο απο τα συντριμια οταν ακομα ηταν ολα απειραχτα αλλα απ οσο θυμαμαι ειναι επικεντρομενες στα συντριμια χωρις να φαινετε γυρο γυρο κατι αλλο.

Το πρωτο σημειο της προσκρουσης είναι σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, όπως βλέπεις την εκκλησία στην φωτό φαντάσου "8 η ώρα". Αν ξέρεις την περιοχή, σκέψου οτι έκανε δεξιά στροφή αριστερά του κέντρου τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ σχεδόν επάνω απο το χωριό.

Ωρα 8 οπως εχεις μπροστα σου την εκκλησια....δηλαδη περιπου απο την μερια που ειναι τωρα το τελευταιο κοματι του φτερου.Το φτερο ειναι οπως φτανεις με το αυτοκινητο εκει που τελειωνει ο χωματοδρομος και εχεις μπροστα σου την εκκλησια στο αριστερο σου χερι.Αρα καπου στην ευθεια πισω απο το φτερο στο αριστερο σου χερι.Σωκρατη τα λεω σωστα?Το βρηκες το σημειο εσυ τωρα που πηγες?

Καποτε ειχα ακουσει οτι καποιοι σηρανε ενα μεγαλο κοματι αρκετα μακρια απο το σημειο αλλα μετα το παρατησανε οποτε αν αληθευει αυτο πρεπει να βρησκετε ακομα καπου εκει.Θα παω ξανα στα κοντα να τρυγηρισω την περιοχη μπας και βρω τιποτα.

Έτσι ακριβώς όπως τα λές είναι! Εκεί είναι το σημείο! Όσον αφορά στο μεγάλο κομμάτι, αυτό βρίσκεται σε μια χαράδρα λίγο έξω απο το χωριό. Το είχαν φορτώσει κάποιοι να το πάρουν αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία και το πέταξαν εκεί. Είναι όπως βγαίνεις απο το χωριό και πηγαίνεις για το σημείο της συντριβής, στο δεξί σου χέρι. Πρέπει να σταματήσεις όμως και να κατέβεις απο το αυτοκίνητο και να κοιτάξεις μέσα στη χαράδρα. Όταν ανέβεις ειδοποίησέ με να πάμε μαζί αν είμαι Κοζάνη.

Α μαλιστα.Υπαρχει και αλλο κοματι.Αυτο που λες στην χαραδρα μπορει καποιος να φτασει μεχρι εκει ή ειναι γκρεμος αποτομος?Αυτο ειναι με το που βγαινεις απο το χωριο στα πρωτα μετρα της ανηφορας ή μετα εφοσον βγεις στην κορυφη και ανοιγετε το βουνο μπροστα σου?
Το σημειο της πρωτης προσκρουσης το βρηκες?Εχει τιποτα εκει?φαινετε κατι?
Για τα αλλα τα κοματια εχουμε κανενα νεο?Εκεινα που σου ειχα στειλει με πμ?Αληθευει αυτο?

Το μεγάλο κομμάτι βρίσκετια στη χαράδρα μόλις βγαίνεις απο το χωριό στην πρώτη στροφή μετά την ανηφόρα. Μπορώ να πω πως δεν είναι τόσο απότομη η χαράδρα και με ένα καλό παπουτσάκι ορειβατικό τα καταφέρνεις να το φτάσεις. Επίσης το σημείο της πρώτης επαφής μου το έδειξαν και μου είπαν οτι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα εκεί και η αλήθεια είναι πως δεν το "πάτησα". Όσον αφορά τα υπόλοιμα κομμάτια που πήραν διάφοροι απο εκεί, η πληροφορία διασταυρώθηκε. Επισκέφθηκα το χωρίο στο οποίο μένει αυτός που τα πήρε, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πλέον γιατί πριν 6 - 7 χρόνια οι "Υπηρεσίες" (έτσι λένε οι κάτοικοι τις αρχές) ήρθαν και τα μάζεψαν. Πιθανότατα να υπάρχουν κάποια αλλά δεν θα είναι μεγάλα, όπως π.χ μια πόρτα του YS-11A την οποία πήρε κάποιος και έφραξε ένα σημείο στο μαντρί του. Κι ομως ισχυει!!! Αυτά!

Δεν το νομιζω αυτο οτι ηρθαν οι υπηρεσιες και τα μαζεψαν.Ποιες υπηρεσιες δηλαδη θα πηγαιναν να τα παρουν και να τα πανε που?Εβλεπα μολις τις εφημεριδες που εχω απο την συντριβη.Τα συντριμια αν καταλαβα καλα δεν ηταν εκει που ειναι τωρα η εκκλησια.Την εκκλησια την φτιαξανε εκει γιατι εκει ηταν μορφολογικα σχεδον φλατ το σημειο για να μπορεσουν να την χτησουν.Τα συντριμια ηταν οπως κοιτας την πανοραμικη φωτο στο αριστερο σου χερι που κανει το φουσκωμα σαν κυμα.Πανω ακριβως και στην νοητη ευθεια που βρισκετε τωρα το τελευταιο κοματι του φτερου.Αρα το αεροπλανο ηρθε και συρθηκε κοματιαζοντα το εκει.Οπως κοιτας απο την κορυφη προς το χωριο (αντιθετα δηλαδη απο οπως ειναι η φωτο τραβηγμενη την εκκλησια την εχουμε στο αριστερο μας χερι.Σωκρατη εχω την εντυπωση οτι υπαρχουν τα κοματια καπου μαζεμενα στο χωριο αλλα φοβουντε να μιλησουν.Παντως αρχισανε οι εφημεριδες να χαλανε.Πρεπει να παω καπου να τις φτιαξω πλαστικοποιηση και δεν ξερω ποιος κανει.Οπως και οι τεσσερις φωτος που εχω 7 χρονια ετα το ατυχημα οταν ακομα ολα τα κοματια βρισκονταν αυτουσια εκει.Αρχισανε να κιτρινιζουνε.Πρεπει να τις βγαλω αντυτηπα και να τις κανω ηλεκτρονικες.Αν υπαρχει καποιος που να εχει φωτος παλιες ας ανεβασει να δουμε.Παντως η φωτος με το καθετο σταθερο που ειναι τραβηγμενη το 1990 το κοματι αυτο απο τις δικες μου φωτος αλλα και βαση των εφημεριδων ηταν πεσμενο κατω και οχι οπως φαινετε στην φωτο του 1990 ορθιο.Πρεπει να το βαλανε ετσι οταν πηγαν η πρωτη φουρνια με τον γερανο και τραβουσανε τα συντριμια.

Λοιπόν, το σημείο της συντριβής στο google earth:

Στο 40 μοίρες 06'35.34'' Β 21 μοίρες 59΄00.53'' Ε είναι η εκκλησία.
Στο 40 μοίρες 06'33.87'' Β 21 μοίρες 58΄59.53'' Ε είναι το φτερό.