Νομίζω πως είναι λίγο άτοπο να μιλάμε για την οικονομική πολιτική μιας εταιρίας χωρίς να την εντάσσουμε στη γενικότερη πολιτική της και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον ανταγωνισμό. Κατ' αρχάς, δεν έχουμε να κάνουμε με μία low cost εταιρία. Αντίθετα, πρόκειται για μια "κανονική" εταιρία που προσβλέπει στη διαφοροποίησή της έναντι του ανταγωνισμού όχι στον τομέα των τιμών αλλά στον τομέα των παρεχόμενων υπηρεσιών (μέχρι στιγμής απ' ότι έχω καταλάβει μόνο εν πτήσει). Σωστό ή λάθος; Εγώ πιστεύω πως είναι λανθασμένη στρατηγική. Οι πτήσεις εσωτερικού είναι πολύ σύντομες και βασικός παράγοντας για την επιλογή εταιρίας (εκτός των περιπτώσεων που το ζήτημα ώρα είναι πρωταρχικό) είναι το κόστος του εισιτηρίου και όχι αν το seat pitch είναι 2 ίντσες μεγαλύτερο, ούτε αν ο καφές που θα σου σερβίρουν είναι ολόκληρος ή σφηνάκι (όπως καλή ώρα στις 2 μεγάλες). Οι υπεύθυνοι της εταιρίας, βέβαια, έχουν άλλη γνώμη, και ελπίζω να τους βγει σε καλό.
Το ότι είναι "κανονικού κόστους" (ελπίζω να μου επιτρέπεται ο νεολογισμός) η εταιρία, δε σημαίνει βέβαια πως η οικονομική της πολιτική δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Αν ο ανταγωνισμός ρίξει τις τιμές 20 ή 30% πιο κάτω, επόμενο θα είναι να το κάνει κι αυτή, αν επιθυμεί να παραμείνει στο παιχνίδι. Δεν έχει, όμως, λόγο να ξεκινήσει η ίδια τον πόλεμο των τιμών, πόσο μάλλον να συνεχίσει να προσφέρει τα εισιτήρια του 1 ή 2 €, καθώς έτσι σύντομα θα βρεθεί με τεράστιες ζημίες. Πάντως, παρατηρώντας λίγο τις τιμές για ένα ταξίδι SKG - ATH που πρόκειται να κάνω σύντομα, βλέπω πως οι ναύλοι της είναι άμεσα συγκρίσιμοι μ' αυτούς της Aegean (η ΟΑ βγαίνει εκτός συναγωνισμού καθώς είναι μακράν ακριβότερη). Σ' αυτό το ταξίδι, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα θα την προτιμήσω, τουλάχιστον στο ένα σκέλος, μόνο και μόνο για την εμπειρία της πτήσης μαζί της. Από 'κει και πέρα, θα επιλέγω με βάση αποκλειστικά το κόστος.