Ώρες εργασίας Πιλότου

  • Thread starter Thread starter yiannis19
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Oi ώρες και τα όρια που πετάνε οι χειριστές, είναι ευνοικότερες γενικώς από αυτές των συνοδών. Ο λόγος δεν είναι ότι κουράζονται περισσότερο. Το αντίθετο μάλιστα. Το πρόβλημα είναι ότι οι πιλότοι μετά από μία πολύωρη πτήση, ή μία "βαριά" εβδομάδα, έχουν στο τέλος να κάνουν και μία προσγείωση που μπορεί να είναι με ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες (δυνατή βροχή-ανέμους κλπ). Γιαυτό δεν πρέπει να πετάνε μέχρι να φτάσουν τα όρια αντοχής τους. Πρέπει να έχουν περιθώριο. Επίσης μήν ξεχνάμε ότι το αναπάντεχο γεγονός πάντα καραδοκεί.

Δεν πετάνε όλες οι εταιρείες έτσι. Υπάρχουν πολλές (στο εξωτερικό) που οι πιλότοι δουλέυουν πολύ περισσότερο, καθώς το επιτρέπει ο κατα τόπους νόμος. Στην Αγγλία πχ, οι μέγιστες ώρες δουλειάς είναι πολύ περισσότερες από την Ελλάδα, πράγμα που οι low cost εταιρείες το εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

Παράδειγμα η Easyjet. Στην Easyjet, οι πιλότοι πετάνε 5 μέρες συνέχεια, μετά κάθονται 2 μέρες, μετά πετάνε 5 μέρες και μετά κάθονται 4 μέρες και φτού από την αρχή.

Δεν ακούγεται άσχημο ....αλλά είναι γιατί η κάθε μέρα που πετάνε είναι οδύσσεια. Κατά μέσο όρο δουλέυουν 11 ώρες την ημέρα, και πολλές μέρες αρχίζουν ...αξημέρωτα. Άμα πετάνε 5 δεκάωρα στην σειρά, το διήμερο που θα έχουν ρεπό, δεν θα θυμούνται το όνομά τους. Και μέχρι να το καταλάβουνε, αρχίζει το επόμενο 5θήμερο.

Δεν βγαίνει εύκολα το ψωμί !

Αν η Easyjet ήταν Ελληνική εταιρέια και πέταγε με τους Ελληνικού κανόνες, θα έπρεπε να έχει 20% περισσότερους πιλότους από αυτούς που έχει τώρα.
 
Το ίδιο με την Easyjet γίνεται σε όλες τις αγγλικές εταιρίες; Τσαρτεράδικες όπως Thomson (ή και στις άλλες όπως Monarch κτλ)
Πως πάνε τα ωράρια και τα ρεπό σε αυτές;
 
Όχι, δεν συμβαίνει το ίδιο. Τα άνώτατα όρια είναι τα ίδια (όπως τα ορίζει η Βρεταννική ΥΠΑ) αλλά στην πραγματικότητα πετάνε πιό "χαλαρά".

Οι λόγοι είναι οι εξής: 1) Δεν είναι low cost εταιρείες, και οι συμβάσεις των πιλότων είναι πιό ανθρώπινες. Επιτρέπουν να υπάρχει ζωή και έξω από το αεροπλάνο. 2) Έχουν αρκετά βαρύ long haul πρόγραμμα, με υπερατλαντικές πτήσεις κλπ. 3) Έχουν πολλές νυκτερινές πτήσεις (ειδικά το καλοκαίρι) ενώ όλοι οι πιλότοι των Ryan - Easy κάθε βράδυ κοιμούνται στο σπίτι τους. Όπως καταλαβαίνεις όταν υπάρχουν πολλές πτήσεις που απογειώνονται στις 7 το βράδυ και γυρίζουν στις 5-6 το πρωί, δεν μπορούν να προγραμματίζονται πιλότοι να πετάνε 5 τέτοιες πτήσεις σερί.

Η British Αιrways είναι και αυτή όπως και οι τσάρτερ σε θέματα εργασίας των πιλότων.
 
ευχαριστω! πηρα την απαντηση που ηθελα :great:
 
Παράδειγμα η Easyjet. Στην Easyjet, οι πιλότοι πετάνε 5 μέρες συνέχεια, μετά κάθονται 2 μέρες, μετά πετάνε 5 μέρες και μετά κάθονται 4 μέρες και φτού από την αρχή.

Δεν ακούγεται άσχημο ....αλλά είναι γιατί η κάθε μέρα που πετάνε είναι οδύσσεια. Κατά μέσο όρο δουλέυουν 11 ώρες την ημέρα, και πολλές μέρες αρχίζουν ...αξημέρωτα. Άμα πετάνε 5 δεκάωρα στην σειρά, το διήμερο που θα έχουν ρεπό, δεν θα θυμούνται το όνομά τους. Και μέχρι να το καταλάβουνε, αρχίζει το επόμενο 5θήμερο.

Δεν ξερω σε ποια απο τις βασεις της Easy αναφερεσαι παντως στο Λουτον για παραδειγμα στο σμηνος του 737 τα πραγματα εχουν ως εξης:

Το προγραμμα παει 5-4, 5-3. Τα πενθημερα δεν σημαινει οτι ειναι παντα γεματα απο 11ωρα κτλ. Στις 5 μερες υπαρχουν και τα λεγομενα standby, τα οποια δεν τα πετανε παντα. Ενα πενθημερο μεταξυ αλλων περιλαμβανει και 2σκελα. Εκτος αυτων υπαρχει και η ευελιξεια με τα πρωινα και τα απογευματινα δρομολογια. Δηλαδη, ενα 5ημερο πρωινα και το αλλο απογευματινα.
Επισης καθε ειδους εκπαιδευση γινεται "μεσα" στα 5 ημερα και οχι εκτος αυτων. Ετσι δηλαδη δεν "τρωνε" τα ρεπο!

Αυτα και πολλα αλλα ακομη τα οποια τουλαχιστον για τα ελληνικα δεδομενα ειναι εκτος απο πρωτοποριακα και λιγο μακρινα. :cry:
 
Αρτούρο, στις Αγγλικές βάσεις αναφέρομαι. Αυτά τουλάχιστον ήξερα εγώ τα τελευταία....10 χρόνια. Αν άλλαξαν πολύ πρόσφατα, πάω πάσο. Επίσης (όπως είπα και πιό πάνω), αυτό που περιγράφω είναι τελείως γενικό για να καταλάβει κάποιος περίπου πώς είναι τα πράγματα και ειδικά ότι στο εξωτερικό οι πιλότοι δουλέυουν περισσότερο από ότι στην Ελλάδα. Επίσης δεν λέω ότι οι της Easyjet πετάνε 11ώρα κάθε μέρα. Απλά όταν υπάρχουν τόσες πολλές πτήσεις την ημέρα για Γλασκώβη-Εδινβούργο-Άμστερνταμ-Παρίσι και άλλα "γειτονικά" αεροδρόμια, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει ένας πιλότος ΜΟΝΟ ένα δίσκελο. Όλο και άλλο ένα θα κολλήσει οπότε...νάτο το δεκάωρο-εντεκάωρο συχνά-πυκνά.

ΔΕΝ υποστηρίζω ότι κακώς δουλεύουν λιγότερο στην Ελλάδα. Αυτοί είναι οι νόμοι και αυτές οι συμβάσεις που έχουν επιτευχθεί και μπράβο τους. Δεν συμμερίζομαι την ευχή ότι μακάρι και η Ελλάδα να γίνει έτσι. Τώρα βέβαια αυτό δεν βοηθά τα οικονομικά της εταιρείας, αλλά ούτε και ένα ατύχημα λόγω κόπωσης βοηθάει !
 
Η αληθεια ειναι οτι καποιες αλλαγες προσφατα εχουν γινει. Το μονο που θελω να προσθεσω ειναι οτι συμβαινει να γινεται μονο το 2σκελακι. Λογου χαρη LTN-ΑΤΗ-LTN. Εκει εκ των πραγματων δεν τους παιρνει να κανουν και κατι αλλο. Κατα τα αλλα συμφωνω με οσα εγραψες! :wink:
 
ΥΙΑΝΝΙ19 , κανονικά με τον νόμο είναι περίπου 8 ώρες στο 24ωρο ( 8 ώρες την ημέρα ). Τώρα όσο αφορά για το αντικανονικό, εξαρτάται κατά πόσο θέλεις να κρατήσεις την δουλειά που κάνεις, αν είσαι όμως ένας σωστός και ασφαλής πιλότος θα μάθεις να λες ΟΧΙ !
 
Στις χώρες - μέλη της JAA ισχύουν τα κάτωθι ανώτατα όρια: 900 ώρες πτήσης το χρόνο, 100 το μήνα καθώς και 2000 ώρες εργασίας ετησίως. Κάθε 24ωρο πρέπει να υπάρχουν δέκα συνεχόμενες ώρες ανάπαυσης. Υπάρχουν και πάρα πολλές υποκατηγορίες (παραθυράκια!) ,για το ημερήσιο πρόγραμμα, τις οποίες εκμεταλλεύονται κατά κόρον οι αεροπορικές εταιρίες ώστε να εργάζεσαι περισσότερο...
Γενικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες οι χειριστές "βάζουν" γύρω στις 850 ώρες ετησίως και εργάζονται 10 με 12 ώρες την ημέρα πετώντας 4-6 σκέλη (sectors).

Υ.Γ. Κάτι ακούγεται οτι σύντομα θα αλλάξουν τα όρια (θα μειωθούν)
 
Top