British Airways
BA11, G-XLEF, A380, 82K
LHR 19:35 – SIN 15:46
Η Cora Chamberlain καταγόταν από μια οικογένεια με πλούσιο (στην κυριολεξία) παρελθόν. Γεννήθηκε σε έναν πύργο στην αγγλική επαρχία και μεγάλωσε με γκουβερνάντα, σε ένα περιβάλλον όπου ακούγονταν συνεχώς λέξεις όπως «delighted», «enchanting» και «marvelous», ενώ έπινε τσάι κάθε απόγευμα με τις ξαδέρφες της στον κήπο φορώντας καπέλα. Παντρεύτηκε έναν γόνο ανάλογης καταγωγής και κληρονόμησαν μαζί όλη την τεράστια οικογενειακή περιουσία. «
Everything in our garden was rosy», μου είπε, λίγη ώρα αφότου κατέλαβα την 82Κ στο upper deck, δίπλα της. Μέχρι που εκείνος στοιχημάτισε τα πάντα σε ένα άλογο που το έλεγαν Stormy Maggie, τα έχασε όλα και έκτοτε ζουν σε ένα απλό διαμέρισμα στο κεντρικό Λονδίνο. «
At least they still allow me to spend some time in their lounges» λόγω της χρυσής κάρτας στην oneworld, όπως μου είπε με στωικό παράπονο, καθώς μου εξηγούσε ότι προτιμούσε σταθερά την ΒΑ κάθε φορά που πήγαινε όπως απόψε να επισκεφθεί τη θεία της στο Μπρισμπέιν ή κάτι παλιούς συγγενείς που ξέμειναν σε ένα υποστατικό έξω από την Μπανγκαλόρ. Αυτό το «To fly, to serve» της θύμιζε ότι κάποτε την σέρβιρε ένας ολόκληρος στρατός από υπηρέτες. Η δε Economy που δε λέγεται Economy, αλλά «World Traveler», ήταν μια διαφορά ικανή να απαλύνει τον πόνο της κάθε φορά που διηγούνταν πλέον τις ιστορίες από τα ταξίδια της στις εναπομείνασες αριστοκράτισσες φίλες της, πίνοντας ακόμη μαζί τους το παραδοσιακό απογευματινό τους τσάι και προσπαθώντας να αποφύγει κάθε ντροπιαστική γι’ αυτήν αναφορά σε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Στο μεταξύ, στην καμπίνα του Α380 έπαιζε ένα ρεσιτάλ προκλασικής μουσικής σαν αυτά που παίζονταν ζωντανά στο πύργο των Chamberlains τα χρόνια που βυθιζόταν ο Τιτανικός, όσο οι επιβάτες της ΒΑ011 καταλαμβάναμε μία προς μία τις 469 θέσεις της καμπίνας στο μεγαλύτερο αεροσκάφος της σύγχρονης εποχής μας.
Νωρίτερα είχα κάνει τη βόλτα μου στο πάντα ενδιαφέρον Λονδίνο, είχα γυρίσει εγκαίρως στο Τ5 του Χήθροου, είχα περάσει όλους τους γνωστούς ελέγχους και χιλιάδες καταστήματα, είχα πάρει το τρενάκι για το πολύ πιο ήσυχο εκείνη την ώρα satellite, είδα ένα Α343 της Iberia κι
ένα 789 της ΒΑ να ετοιμάζονται να φύγουν και μετά από όλα αυτά έφτασα επιτέλους στο gate της πρώτης μου πτήσης με Α380, το οποίο φαινόταν
στο βάάάάθος αυτής της τριπλής φυσούνας που καταλήγει στον επάνω και τον κάτω όροφό του, έχοντας ξεκινήσει από το κάτω δεξί κομμάτι της φωτογραφίας. Ο δε υπερπράκτωρ aakunz με είχε ήδη ενημερώσει με το που πάτησα το πόδι μου επί βρετανικού εδάφους ότι με παρακολουθούσε και ήξερε ότι ήμουν ασφαλής...
Στην καμπίνα αμέτρητα μέλη του πληρώματος μας συναντούσαν κατά μήκος της διαδρομής από την είσοδο του επάνω ορόφου ως την ουρά του Α380. Ο τσεκ κάπταιν διέκοψε το προαναφερθέν μουσικό ρεσιτάλ και μας καλωσόρισε. Ως είθισται, μας σύστησε όλο το πλήρωμα του cockpit, καθώς και τα πρόσωπα-κλειδιά του πληρώματος καμπίνας. Μας απολογήθηκε που -αν και κάναμε pushback στην ώρα μας- ωστόσο δεν ξεκινούσαμε την τροχοδρόμηση, γιατί το προπορευόμενο αεροπλάνο στον τροχόδρομο πίστας μας είχε ένα θεματάκι και θα ξαναγύριζε στο stand του (αν πρόσεξα καλά, Boeing ήταν). Αλλά για το δικό μας Airbus η διάρκεια πτήσης απόψε θα ήταν μόνο 12:15’ (μόνο; ΜΟΝΟ

και άρα δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, μιας και θα φτάναμε νωρίτερα και, επίσης, μετά την απογείωση θα πετούσαμε νότια πάνω από Ολλανδία, Γερμανία και τους λοιπούς ευρωπαίους συμμάχους μας.
Τα πάντα είχαν βολευτεί
στα τεράστια ντουλαπάκια πάνω αλλά και δίπλα μας, αφήνοντας το χώρο για τα πόδια ελεύθερο.
Μπλε mood lighting για ατμόσφαιρα και χαλάρωση και λίγο μετά συσκότιση εν όψει απογείωσης.
Μπαίνοντας στο upper deck, είχα παρατηρήσει ότι οι θέσεις στις εξόδους κινδύνου, τις οποίες
η ΒΑ χρεώνει €50 στο check-in:
1. δεν έχουν πλαϊνό ντουλαπάκι και
2. δεν έχουν παράθυρο!!!
Για να παρηγορηθούν, λοιπόν, οι καθήμενοι εκεί, το πλήρωμα τους έλεγε με περίσσιο ενθουσιασμό το πόσο πιο ήσυχο (για την ακρίβεια έως 50%) είναι το Α380 σε σχέση με το Β744. Πώς βρήκαν αφορμή; Από την απογείωση. Την ποιά; Α, ναι, το ξέχασα. Στο ενδιάμεσο απογειωθήκαμε από τον 09R. Δηλαδή οι κινητήρες γρύλισαν για λίγο, στην 82Κ η επιτάχυνση ήταν αισθητή κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα, στη συνέχεια μάλλον ανεπαίσθητη και λίγο μετά σηκωθήκαμε.
«
Oh my! Are we already in the air?»
«
I suppose we are!», απάντησα στην Cora, βουρτσίζοντας προσεκτικά τη σκόνη από τα -όσο το δυνατόν- επίσημα αγγλικά μου και χαζεύοντας το βραδινό Λονδίνο από κάτω μας.
Στο μεταξύ, το πιτσιρίκι απ’ το Durban στο πίσω κάθισμα είχε ηρεμήσει, το 380 κουνήθηκε από κάτι αναταράξεις όσο κάναμε τους ελιγμούς αναχώρησης από το EGLL και ο κάμπιν σέρβις νταιρέκτορ (κοινώς γνωστός και ως «ο ηγούμενος») μας είπε ότι μπορούμε να του εκμυστηρευτούμε οτιδήποτε που θα μπορούσε να μας κάνει να περάσουμε καλύτερα εν πτήσει. Υποθέτω ότι εννοούσε μέσα σε κόσμια και λογικά πλαίσια, γιατί για παράδειγμα προς στιγμήν σκέφτηκα να ζητήσω upgrade... Μετά έσπασε και πάλι τη σιωπή της καμπίνας, για να παραδεχτεί ότι οι φόρμες για το ιμμιγκρέισον της Σιγκαπούρης δεν φορτώθηκαν απόψε κι έτσι δε θα μας τις μοιράσουν ποτέ, παρόλο που μας τις είχαν υποσχεθεί δέκα λεπτά πριν.
Αλλά το τι θα γίνει σε 13 ώρες από τώρα δεν έχει πολλή σημασία ακόμη. Στα 35.000 πόδια πάνω από το διάσημο Αμστελόδαμο ήρθε
το τομάτο ντζους να ξεπλύνει όλες τις αμαρτίες του προσωπικού εδάφους.
Εντωμεταξύ, δεκάδες πασίγνωστοι σεφ στα αμπάρια του 380 ετοίμαζαν το dinner.
Τα βλέφαρα έμεναν ανοιχτά με δυσκολία, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω το φαγητό. Γι’ αυτό και άρχισα την εξερεύνηση των επιλογών του
ΙΦΕ, ώσπου να προετοιμαστεί
το κους κους και το κοτόπουλο με το ginger.
Μετά, η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο, συσκότιση, πτήση στο FL390 και όλα τα σκιάδια κλειστά, το ίδιο -πλέον- και τα βλέφαρα.
Ύπνος.
Ύπνος..
Ύπνος...
Με ξύπνησαν αναταράξεις στα δυτικά σύνορα του Αφγανιστάν για να αλλάξω πλευρό, νέες αναταράξεις πάνω από την Ινδία όπου και άναψε για λίγο το "fasten seat belts" για να αλλάξω ξανά πλευρό και με ξαναξύπνησε οριστικά πια η μυρωδιά των φούρνων
πάνω από τη θάλασσα Ανταμάν, όταν ετοιμαζόταν το επόμενο γεύμα της παραδοσιακής αγγλικής ή
της vegeterian ομελέτας. Μαζί με το γιαουρτάκι μούσλι-μάνγκο ήταν ό,τι πρέπει για διατροφή όγκου μετά το γυμναστήριο! Τι; Δεν έχει γυμναστήριο το 380; Κακώς... Σε δρομολόγια που διαρκούν δώδεκα ώρες στον αέρα θα έπρεπε να έχει και όργανα και ποδήλατα και μασάζ και χώρο για διατάσεις (κυρίως αυτό). Αλλά για την ώρα είχε μόνο καφέ και τσάι.
«
Oh, that is dreadfull», μονολόγησε η Cora στην πρώτη γουλιά τσαγιού. «
They should be serving this to horses», πρόσθεσε, απομακρύνοντας αμέσως από τα χείλη της το χάρτινο ποτηράκι με μια θεατρική κίνηση αριστοκρατικού αποτροπιασμού, στην οποία ήταν αδύνατο να εκφέρω την παραμικρή αντίρρηση.
Τώρα, βέβαια, ας δούμε και κάποια επιπλέον δεδομένα από την πλευρά του απλού επιβάτη της Economy, όπως ας πούμε ότι 450 άνθρωποι βρισκόμασταν για ήδη έντεκα ώρες μέσα σε μια κλειστή καμπίνα αεροσκάφους, πολλοί έχοντας βγάλει τα παπούτσια και ακόμη περισσότεροι δίχως να έχουν βουρτσίσει τα δόντια τους για ώρες. Σε αυτό το χημικό μίγμα, η ΒΑ αποφάσισε να προσθέσει και τα βιολογικά αποτελέσματα του μεταβολισμού των κοκκινιστών φασολιών του πρωινού που μας σέρβιρε, κάνοντάς με να αναρωτιέμαι αν όντως απαγορεύεται ακόμη η μεταφορά επικίνδυνων υλικών στην καμπίνα...
Οι προβληματισμοί μου αυτοί όμως ξεπεράστηκαν όταν μας χαιρέτησε ξανά ο κάπταιν, για να μας πει ότι σε λίγο θα ξεκινήσουμε κάθοδο, για να προσγειωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα της STA μας στους 28 βαθμούς της Σιγκαπούρης.
Στη συνέχεια κάθοδος, τα γνωστά από παλιά
χιλιάδες καράβια, ένα όχι και πολύ απαλό touchdown στον 02L,
το Α350 της Κατάρ, το
σπέσιαλ 773 της Eva και δεκάδες SQ και CX, δηλαδή πάνω -κάτω ό,τι κυκλοφορεί γενικώς και στο Χήθροου. Άφιξη, αναμονή για να καθαριστεί η Β64 από διαρροή καυσίμου από το προηγούμενο αεροσκάφος, είσοδος, στάθμευση, αποχαιρετισμοί και αποβίβαση.
Εκεί λίγο παραδίπλα είναι και
η πισίνα του Changi, που κι αυτό με τη σειρά του είναι χρυσό στο skytrax όπως και το Heathrow, όχι απλώς ως το καλύτερο τέρμιναλ, αλλά ως το καλύτερο αεροδρόμιο γενικώς.
Immigration ούτε γρήγορο ούτε αργό, συγχρόνως για το 380 μας και το 777 της KLM που ήρθε από AMS και συνεχίζει για Μπαλί. Παραλαβή βαλίτσας και βόλτα ανακάλυψης, όπου βρήκα το viewing deck του Τ1 και περίμενα την ελαφρώς αργοπορημένη ΤΚ054 του aakunz, την οποία και
βλέπετε εδώ απέναντι από την τιμημένη British μου. Στο μεταξύ, κάποιοι γερμανόφωνοι δίπλα μου κυκλοφορούσαν με το JP fleets σημειώνοντας μανιωδώς νηολόγια. Με το -JNM του aakunz μόλις έκλεισαν τα 330 της ΤΚ, ενώ εγώ παραλίγο να χάσω το 787 της ΑΙ. Αλλά
δεν το έχασα.
Extras:
Λεπτομέρειες από τις πληροφορίες πτήσης του IFE (όπου φαίνεται μέχρι και το νηολόγιο του αεροσκάφους).
Η διαδρομή μας από το fr24.
Το Α380 στο gate της Σιγκαπούρης μετά την άφιξη.